Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks

(seriál)
  • USA Twin Peaks (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní
USA, (1990–2017), 42 h 53 min (Minutáž: 46–94 min)

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Sherilyn Fenn, Harry Goaz, Michael Ontkean, Lara Flynn Boyle, Warren Frost (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Ve Twin Peaks je nalezena brutálně zavražděná Laura Palmer. Zvláštní agent FBI Dale Cooper (Kyle MacLachlan) spolu se šerifem Harrym S. Trumanem (Michael Ontkean) brzy zjistí, že v tomhle napohled spořádaném maloměstě není nic takové, jak se zdá. (Magic Box)

Recenze uživatele Bezda22 k tomuto seriálu (4)

Městečko Twin Peaks (1990) 

Městečko Twin Peaks si mě získalo snad vším, čím si mě získat mohlo. Ať to bylo tajemno, bizarní věci a situace, celej námět a zápletka, komediální scény... Během sledování si moje srdce získala celá řada postav v čele s podivínem, ale velkým sympaťákem zvláštním agentem Dalem Cooperem. To co se dělo ve Twin Peaks je naprosto geniální a kromě pár slabších dílů, kdy opravdu děj stál na místě (týká se především 2. řady), tak to nemělo chybu a drželo mě to u televize několik hodin denně. Za poslední roky jsem žádnej seriál takhle nesledoval. Twin Peaks mě donutilo přemejšlet i mimo sledování a každý ráno jsem se budil a těšil na Coopa, kam to zase posune. Děkuju pánům Lynchovi a Frostovi za tenhle skvost. Teď už zbejvá jen pátrat po úplným dořešení celý záhady, protože jestli něco vytváří tolik otázek, tak je to jedině Twin Peaks... "Temnotou budoucí minulosti, kouzelník touží prohlédnout. Je jen jedna šance mezi dvěma světy - ohni se mnou pojď". 90% ()

Série 1 (1990) (S01) 

Možná moje chyba, možná výhoda... Úplně prvotně jsem viděl film a ten mě zaujal nikoliv odzbrojil. Ale donutil mě začít sledovat seriál. Takže je vlastně pro mě docela příjemný vědět "jak to dopadlo" a během seriálu sledovat, jak se k tomu dopracujou páni detektivové. Ze začátku mě seriál moc netáhnul a po prvních třech dílech jsem si dal pár dní pauzu, ale nedalo mi to a brzo jsem se k seriálu vrátil, potom začalo v příběhu přituhovat a úplně mě to vtáhlo. Akorát pouštím Pilot druhý série, tak uvidíme... Každopádně za první sérii... 90% ()

Série 2 (1990) (S02) 

No, jak to zhodnotit. 22 dílů, z toho dejme tomu prvních 10 je naprosto dokonalejch a drtí svým tempem a atmosférou. Pátrání po vrahovi a rozuzlení vraždy Laury Palmerové a vždy perfektní agent Cooper. Takže první desítka to je 100%. Pokračuje v tempu, který nastavil závěr první série a graduje, graduje silně. Jenže vrchol týhle gradace končí uprostřed série a začíná se jakoby od začátku. A to je špatný, ze začátku mi to ani nějak nevadilo a strašně se mi líbilo střídání humoru, mystična až lehkýho hororu. Ale děj je slabej a vlastně se neděje nic. Příhody a kecání mezi lidma v Twin Peaks, který jsou jen takovou slabou výplní, kterou zastřešuje šachová partie s psychopatem a hledání černého vigvamu, který spolu taky souvisí. Ono by se dalo říct, že je to všechno dokonale promyšlený a propojený, což určitě je a tahle myšlenka o dokonalosti mě provázela celou druhou sérií. Jenže problém je v tom, že moc dílů vypráví málo příběhu. Zkrátit sérii tak o 5-6 dílů, tak dám 5* a mluvím tady o seriálový dokonalosti. Tady 4*, ale fakt na hranici s pěti, protože Twin Peaks je seriál, kterej mě vtáhnul a nepustil, i když některý díly byly nudný a nic se v nich nedělo a prokousání se k totálně perfektnímu závěru série stálo přemlouvání udržet pozornost u televize, tak krásnejch 80% ()

Návrat (2017) (S03) 

Ve chvíli, kdy naskočily titulky posledního dílu 2. série, jsem věděl, že sledování poslední řady na sebe nenechá dlouho čekat. Takže po skončení druhý řady jsem si dal film, kterej mě ke kultu kolem Twin Peaks přivedl a pak ještě film s vystříhanejma scénama. A to mě připravilo na sledování třetí řady. Do osmýho dílu, kterej byl vrcholem divností dosavadního průběhu třetí řady, končící nekonečným opakováním slov: "Toto je voda a toto je studna, pij zhluboka a klesni ke dnu. Kůň je oční bělmo a tma je uvnitř" jsem nechápal nic. Dělo se tolik, místo odpovědí se dělo stále víc a víc věcí, který nedávaly smysl, asi jako, když jsem poprvý viděl Twin Peaks: Fire Walk with Me. Naštěstí se od další epizody začal děj trochu vyjasňovat a i přes to, že si kluci od réžije dávali dost na čas a prolejvali oheň vodou, tak se začalo blejskat na časy, kdy se konečně všechno vysvětlí. Řekněme, že se dost vysvětlilo. Ale závěr, už si každej musí udělat sám. Protože, jakmile se do tohohle guláše zamotalo cestování v čase, tak už nevíš prostě, kde je pravda a kde ne.... "Is it... future? Or is it... past?".... 85% ()

Související novinky

David Lynch chce natočit animák

David Lynch chce natočit animák

09.04.2024

Ono to s tím jeho důchodem možná nebude tak horké. Když se slovutný filmový tvůrce David Lynch (Mulholland Drive, Zběsilost v srdci) v roce 2017 vracel ke kultovnímu Městečku Twin Peaks, nechal se… (více)

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (více)

Reklama

Reklama