Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks

(seriál)
  • USA Twin Peaks (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní
USA, (1990–2017), 42 h 53 min (Minutáž: 46–94 min)

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Sherilyn Fenn, Harry Goaz, Michael Ontkean, Lara Flynn Boyle, Warren Frost (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Ve Twin Peaks je nalezena brutálně zavražděná Laura Palmer. Zvláštní agent FBI Dale Cooper (Kyle MacLachlan) spolu se šerifem Harrym S. Trumanem (Michael Ontkean) brzy zjistí, že v tomhle napohled spořádaném maloměstě není nic takové, jak se zdá. (Magic Box)

Recenze uživatele Renfield k tomuto seriálu (5)

Městečko Twin Peaks (1990) 

Seriál, díky jehož hlavní postavě jsem se naučil pít kávu... tedy aspoň občas. Agent Cooper je jedna z nejlépe napsaných postav v historii filmu vůbec! A Kyle MacLachlan ho sehrál výborně, což je znát především ve třetí sérii, kde navíc není "pouze" agentem Cooperem. První přesto zůstává nejsilnější, výborná mysteriózní detektivka, ve které zdaleka nejde jen o jednu vraždu. Druhá má též spoustu silných momentů a navíc ještě více mystična, tedy ještě více Lynche. Přesto po vyřešení případu děj na několik epizod polevuje, což je i přes brzkou novou a silnou zápletku na kvalitě série znát. A ta třetí? Ta se s původním Twin Peaks rychle loučí, vlastně bez rozloučení... spousta zajímavých postav, lepší herecké výkony (což ne vždy bylo zvykem) a výborné příběhy, z nichž některé opravdu ke svému konci dojdou. Lynch, Frost, Badalamenti, MacLachlan, celý seriál je ve znamení naprosté souhry těchto pánů! Totiž výborně napsaný děj doplňuje nádherná Badalamentiho hudba... doplňuje přesně tam, kde doplňovat má a u mnoha scén je to právě hudba, která má zásadní podíl na mystické atmosféře. Více u jednotlivých sérií... zde ještě zbývá dodat, že Twin Peaks je jedinečnou a stále nepřekonanou mysteriózní detektivkou. 90% ()

Série 1 (1990) (S01) 

Kultovní, nepřekonaná a snad i nepřekonatelná! Série, u niž není možná chvilková ztráta pozornosti... každá minuta je důležitá, každý vývoj postavy je důležitý a snad i každý dialog je důležitý, tak kvalitní scénář Twin Peaks má. Pocit, že mám alespoň téměř jasno, se občas dostavil, jenže z tohoto omylu mě tvůrci zase brzy vyvedli. Dění na pile a kolem ní je možná trošku méně zajímavé, přesto stále silné a nějaké to "propojení" tu je, jednoduše nikdo není bez viny. Silných scén má série spousty, přesto je třeba zmínit sen agenta Coopera, to je totiž Lynch! Tajemno proplouvá celým dějem, ze začátku je dobře propojeno s komediální částí, které je postupně méně a méně. Kamerové kompozice jsou úchvatné, práce s atmosférou je to, co trio Lynch, Frost, Badalamenti umí nejlépe. Ono totiž stačí slyšet úvodní melodii a jste v Twin Peaks. Podbarvení jednotlivých scén hudbou, která neruší, přesto je silně zapamatovatelná je úchvatné. Ještě lehce k ději... závěrečná epizoda překvapila, blíže raději psát nebudu. A poslední scéna? Co dodat! Snad ještě trošku odlehčeně... označení Jocelyn Packard jako nejkrásnější ženy, je pro mě další velkou záhadou. Co taková Shelly Johnson, či Donna Hayward, Audrey Horne... 95% ()

Pilot (1990) (S01E01) 

Ještě ne tak dokonalý úvod kultu... Je to především o navození atmosféry a představení všech normálních a "normálních" postav, jimž vévodí agent Cooper. Herecké výkony jsou u některých občas podivné, mohl to být ovšem záměr, u Davida Lynche nikdy nevíte. Ten naopak svou roli klasicky zvládá, střídá se tu občasný vtip s povětšinou temnou atmosférou, která v dalších dílech ještě zhoustne. Ono budovat ji je přeci jen jednodušší, když máte po ruce někoho, jako je Angelo Badalamenti, to to pak jde hned při úvodní znělce. Pilot určitě navnadil a zároveň nepřekonal to, co teprve mělo přijít, což je vlastně jen dobře. A ten záběr na schodiště... 80% ()

Série 2 (1990) (S02) 

Stále silně nadprůměrné, přesto slabší, než první série. Je tomu tak především díky podstatně většímu počtu dílů. I když, ono by to i tak šlo utáhnout... jenže po "vyřešení případu" děj polevuje, jakoby odlehčuje, je tu více prostoru pro komediální vsuvky a jiné, menší příběhy. Tohle naštěstí trvá "pouze" několik dílů, děj se zase brzy vrátí k agentu Cooperovi a začíná další případ, tedy případy. Komických scén je tu opět méně, naopak více mystična, hororu a především napětí. Závěr se mi zdá tak trošku uspěchaný, především výborný poslední díl bylo možné ještě protáhnout, aby se toho více odhalilo... jenže, to by ani nebyl Lynch, kdyby vysvětlil příliš. I přes kvalitu závěrečné epizody pro mě nejlepší scénou série zůstává "děje se to zase", fantasticky natočeno, sestříháno. Přítomnost zajímavé postavy obra ve druhé sérii vůbec potěšila. Stejně jako "více" prostoru pro Hawka, Alberta Rosenfielda, Gordona Colea, či jiného Lea. Naopak během celé série vůbec nezaujal až kýčovitě (záměr?) romantický příběh Jamese a Donny. Po pětadvaceti letech jsem zvědav na napojení a snad i pokračování příběhu, jehož kvalita jak doufám půjde zase výše. 80% ()

Návrat (2017) (S03) 

Spolu s úvodní znělkou končí veškerá nostalgie, David Lynch je filmově úplně jinde a stejně tak je na tom jeho Návrat. Hned první epizoda naznačí dění, tedy, nějaké dění... příběhy začnou a najednou končí, čí ani neskončí, zmizí. Stejně tak je to s velkým počtem postav, povětšinou nedůležitých, naopak některé zas svoji důležitostí překvapí. Stálicí je tu například Dougie, který vlastně odlehčuje dění, přidává na komediálnosti, vše ovšem v mezích důležitosti jeho postavy... například scéna v Kasinu nezapomenutelná a nejen ta. Ze začátku jsem čekal, jestli se "to" u Dougiho stane, postupem času už mi to bylo vcelku jedno, ale potom "ta" scéna byla velice silná. Netřeba se více rozepisovat, každý jistě chápe. Další postavou která bavila byl zlý Cooper, ten zas příběhu dodává takový gangstersko mysteriózní nádech a to sérii velice prospělo. Ano, Kyle MacLachlan a David Lynch jsou zase ti nejdůležitější! U Lynche jsem uvítal velké množství jeho "klasických" scén, především osmá epizoda potěšila! Nebo i taková maličkost, jakou je závěr téměř každého dílu... příjemný oddech po tom všem. Vrcholem série jsou potom poslední dvě epizody. Předposlední uzavírá alespoň některé příběhy a propojuje staré s novým (je příjemné zase některé vidět). A závěrečná, to je vrchol všeho, či snad nový začátek všeho? Jednoduše fantastický závěr! 90% ()

Související novinky

David Lynch chce natočit animák

David Lynch chce natočit animák

09.04.2024

Ono to s tím jeho důchodem možná nebude tak horké. Když se slovutný filmový tvůrce David Lynch (Mulholland Drive, Zběsilost v srdci) v roce 2017 vracel ke kultovnímu Městečku Twin Peaks, nechal se… (více)

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (více)

Reklama

Reklama