Reklama

Reklama

Sanitka

(seriál)
  • angličtina The Ambulance
Trailer
Československo, 1984, 10 h 52 min (Minutáž: 57–60 min)

Režie:

Jiří Adamec

Scénář:

Jiří Hubač

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Zlata Adamovská, Eva Hudečková, Ivana Andrlová, Jiří Bartoška, Petr Kostka, Josef Vinklář, Josef Karlík, Zdena Hadrbolcová, Miroslav Zounar (více)
(další profese)

Epizody(11)

Obsahy(1)

Jsou vždy tam, kde se něco děje. Když je život v ohrožení, přicházejí záchranáři. V jedenácti dílech budete moci sledovat úsilí hrstky obětavých lidí, vyjíždět s posádkami vozů Záchranné služby tam, odkud se ozývá naléhavé volání. Lékaři, ostatní členové posádky vozů Záchranné služby a jejich nejbližší budou vstupovat do vašich domovů: J. Hanzlík (MUDr. Vojtěch Jandera), J. Bartoška (MUDr. Richard Skalka), Z. Adamovská (Eliška Vorlová), P. Zedníček (sanitář Fanda), P. Kostka (MUDr. Mádr), F. Němec (sanitář Evžen), V. Galatíková (vrchní sestra Záchranné služby), T. Juřička (Jarda Jandera), J. Karlík (otec Jandera) a celá řada dalších. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele topi k tomuto seriálu (8)

Sanitka (1984) 

Když mě bylo asi 5-6 let, už tehdy jsem měl trojici nejoblíbenějších filmových počinů. První byl Švejk, druhý Hostinec u Kamenného stolu a třetí Sanitka. Nejlepší na tom je, že tahle trojka je stále mezi mými topovými klasikami. To znamená, že Sanitka je kultovní dílo, protkané uvěřitelnými a lidskými příběhy z mistrovského pera Jiřího Hubače. S obludným pokračováním druhé série Filipa Renče nemá smysl se nikterak srovnávat. ()

Epizoda 2 (1984) (E02) 

Dříve jsem si ani pořádně nevšímal, za jaké životní přešlapy jsou ostatní doktoři u záchranky a docela se divím, že to komouši pustili ven. Nádherně napsané charaktery z pera Jiřího Hubače tento díl vyloženě povznáší. A když na scénu přichází Josef Karlík, jsem vždycky ohromen. ()

Epizoda 5 (1984) (E05) 

"Stáří je hrozný, když člověk neumře včas." "Co není hned, je pro mě pozdě." Velké sólo pro Ladislava Peška. V malých rolích se objeví legendy českého filmu a divadla, Marie Vášová a Jiřina Štěpničková. Jo a Zlata Adamovská byla za mlada fakt kus. ()

Epizoda 6 (1984) (E06) 

Jandera by kolikrát potřeboval přes držku, za to, jak se chová k Elišce (Adamovská byla fakt kočena!). Roli muže, který chtěl skočit ze střechy domu parádně ztvárnil Ladislav Křiváček. ()

Epizoda 8 (1984) (E08) 

Čím dál víc si na Sanitce ujíždím, leta jsem ji neviděl a čumím, jaký je to drámo. V této epizodě řádí Vladimír Krška, jako opilý otec Elišky. Neskutečná věrohodnost, smutek a zlost zároveň. Dále perlí nesnesitelně otravná Eva Trejtnarová, coby bývalá Janderova přítelkyně Eva, ta mě teda dává zabrat :). Do příběhu vstupuje další postava, sarkastický doktor Karlík, Janderův bývalý spolužák, který jako by mu v chování z oka vypadl :). Životní postoje a pravdy z pera Jiřího Hubače mám strašně rád..."Každý má svůj život, i svoje svědomí..." ()

Epizoda 9 (1984) (E09) 

Cigánskou svatbu, kde jsou v seně zahrabaní pobodaní jsem měl v paměti od dětství. Nejlepší je, jak cigoš co hraje na cimbál, záchranářům a policajtům tvrdí, že se tam nic nestalo a bude si stěžovat až u ministra, to je prostě bomba :D. Výborný v této epizodě taky je, jak se mezi sebou popichují Zedníček s Nárožným, fakt nářez :D. Opět perlí i Bartoška alias doktor Skalka se svými filozofickými narážkami. No a aby toho nebylo málo, rváč Kratina pěkně namele hubu mladýmu Janderovi. Výživnej díl. ()

Epizoda 10 (1984) (E10) 

Nejsilnější díl seriálu. Těžká depka. To, co předvádí Jiří Bartoška v roli doktorka Skalky je zdrcující emotivní sada. Stačí se podívat do jeho očí a všechno tam vidíte. Klobouk dolů. To samé platí o Janě Švandové. Uf, tahle epizoda zacloumá s psychikou. ()

Epizoda 11 (1984) (E11) 

Poslední díl je doslova ikonický. Nezapomenu, jak jsem v dětství byl vyvalenej z těch beznohých nebo bezrukých lidí, kteří se po letecké havárii váleli v troskách letadla. Musím říct, že ty scény jsou těžce depresivní a působivé i dnes. Změnila se i hudba bratří Ormů, temné ambientní zvuky s téměř dokumentární kamerou dolaďují hutnou autentickou atmosféru smrti a bezmoci. Těžko hledat slova, v českém filmu jsem nikdy nic podobného neviděl. Obrovská profesionalita celého tvůrčího týmu. Klobouk dolů. ()

Reklama

Reklama