Reklama

Reklama

Sherlock

(seriál)
Trailer 7
Krimi / Mysteriózní / Drama
Velká Británie, (2010–2017), 17 h 51 min (Minutáž: 88–90 min)

Předloha:

Arthur Conan Doyle (kniha)

Hrají:

Benedict Cumberbatch, Martin Freeman, Una Stubbs, Louise Brealey, Rupert Graves, Mark Gatiss, Andrew Scott, Amanda Abbington, Jonathan Aris (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(12)

Excentrický detektiv z příběhů Sira Arthura Conana Doyla hledá důkazy v ulicích moderního Londýna. (Netflix)

Recenze uživatele herr_carter k tomuto seriálu (14)

Sherlock (2010) 

Suma sumárum, seriál o novodobém Sherlockovi (nebo možná lépe řečeno o klasickém detektivu postaveném ale do moderní doby) je nutno nakonec hodnotit nadstandardně. Seriál se sice místy dostával různými kličkami, úhyby a krkolomnými pokusy o vytvoření až neskutečně dedukčních situací, na velice tenký led, ale pokaždý se dokázal vrátit do zajetých kolejí. Tím chci říct, že pokud mi nějaký díl, nebo jeho část už přišly přehnané, vždy se to dokázalo opět nakopnout a já se tak těšil na díl další (potažmo na další sérii). To, že role je šitá na míru pro Benedicta Cumberbatche, jsem asi tak nějak očekával a popasoval se s ní skutečně grandiózně. Co mě ale velmi mile překvapilo, byla role jeho věrného společníka dr. Watsona v perfektním podání Martina Freemana. Tento herec v mé dlouholeté filmové mánii rozhodně nepatří do absolutní špičky, o to víc jsem byl nadšený, jak symbioticky spolupráce obou kamarádů posléze probíhala. Tleskám ve stoje scénáristům, protože tohle dát do kupy tak, aby vše navazovalo a velkými oklikami se stěžejní seriálové momenty opět dostávaly do přímého střetu, je téměř nemožné. Povedlo se, můžu s klidem Sherlocka zařadit do oblíbených.................. moje hodnocení = 9,5 z 10. ()

Série 1 (2010) (S01) 

1.díl 5,5*, 2.díl 4* a 3.díl rovných 5* - dohromady tedy suterénní hodnocení a sám sobě se divím,že jsem s k tomu seriálu nedostal již dříve, já hloupý - vzhůru na druhou sérii!!..................moje hodnocení = 10 z 10. ()

Studie v růžové (2010) (S01E01) 

Jsem zcela okouzlen precizností zpracování této klasiky, která dostala moderní kabát. Cumberbatch zřejmě chodil na hodiny rétoriky k Přeučilovi, jinak si jeho rotační slovník, střílející cca 500 slov za minutu, nedokážu vysvětlit ! Popravdě jsem si nedokázal představit, jak se tito dva hrdinové - detektiv a jeho "asistent" stylizují a vypořádají s laptopy, mobilními telefony apod - dopadlo to na výbornou ! Takže tu máme dechberoucího Cumberbatche, jež vytrvale stírá všechny kolem sebe, vč. hlavního policejního ohledavače Andersona (Andersone přestaňte prosím mluvit, snižujete o polovinu IQ celé ulice) a jeho nového, později věrného parťáka Watsona, do jehož role padl Freeman jako ulitý. Oba herci se totiž skvěle hodí do této tématiky, především díky svému skvělému smyslu pro tak typicky suchý a černý anglický humor. Zápletka samotná, byť je brilantní, tak trošku v prvním díle zůstává v oparu obou geniálních herců, kteří ji svými dokonalými žvásty posouvají na druhou kolej, což samozřejmě vůbec nevadí. První díl je pro mě na 5,5* a zaznamenávám podobné mrazení, jako když jsem začal onehdá sledovat Trůny...tak pojďme směle na další díly !!.................moje hodnocení = 10 z 10. ()

Slepý bankéř (2010) (S01E02) 

Lehoulince slabší, než-li první díl první série, ale jde spíš i to, že po prvním dílu byl člověk okouzlen vyřídilkou BC a trošku si již zvyknul v případě druhém. I tak, skvělá zápletka, skvělé vyústění.................moje hodnocení = 8 z 10. ()

Velká hra (2010) (S01E03) 

Jak by řekl Bosák ve Fifě, "chucha !!"...první díl byl skvost, druhý (byť se jedná o žánrový nadstandard) lehce klopýtnul, ale na vše je zapomenuto v díle třetím, to byla zase jízda - nemá smysl rozepisovat, tohle se prostě musí vidět, kdo neviděl, jakoby nebyl.............moje hodnocení = 10 z 10. ()

Reichenbašský pád (2012) (S02E03) 

VŠICHNI MAJÍ PRAVDU - TOHLE BYLA 90 MINUTOVÁ NAPROSTO STRHUJÍCÍ JÍZDA, SNAD NEJNAPÍNAVĚJŠÍ, JAKOU JSEM KDY VIDĚL !!!!. Před začátkem této poslední epizody obecně ještě zdařilejší série, než v prvním případě, jsem se kouknul na rating a říkám si, 97 %? To jsem snad ještě u ničeho nikdy neviděl, přitom přes 1000 hodnotících není zrovna málo na utvoření takové cifry. Teď jsem asi půl hodiny po dokoukání a můžu Vám říct, že ještě teď a nějakou dobu mi půjde hlava kolem - neskutečné. To napětí a hlavně spád se snad ani nedá normálně popsat, na hodinu a půl jsem zapomněl jak se jmenuju, kde pracuju a v jakým městě žiju, tak moc mě tenhle díl pohltil. Jedině dobře, jelikož takovéhle nakopnutí do další série si filmový divák, dychtící po napětí a po tom znovu spatřit své oblíbené herce v akci, může jen a jen přát.................moje hodnocení = 10 z 10. ()

Prázdný pohřebák (2014) (S03E01) 

Nadstandardní rozjetí 3.série, především díky různým úhlům pohledů a vysvětlování Sherlockovy "smrti". Nevím, co všichni mají, když tu melou, že už další díly jaksi vycházejí z původního konceptu a jsou tématicky jinde..Mě naopak přijde, že dialogy, pointy a i herecká soudružnost herců je stále lepší, navíc i lehounká změna v povahovém rysu u Sherlocka (víc lidskosti a emocí) je jenom do plusu..................moje hodnocení = 10 z 10. ()

Znamení tří (2014) (S03E02) 

Naprostá mňamka !! Tenhle díl, spolu samozřejmě s posledním dílem 2.série u mě způsobil ten klasický stav, kdy člověk sedí před televizí s držkou dokořán a občas má záchvat smíchu nad komickými výjevy Sherlocka, kterak se snaží řešit, nebo komentovat běžné životní situace, používajíc přitom svůj odborný detektivně-dedukční slovník - a to, že znamení tří vlastně nakonec znamená 3 vlastnosti, které se u ženy projevují v těhotenství, to je prostě mazec !...............moje hodnocení = 10 z 10. ()

Série 4 (2017) (S04) 

hmmm hmmm, tak celkově zatím poslední, 4.sérii, uděluji skomírající 4*..ale tvůrci za nic vlastně nemohou. Vytvořit takto geniální detektivní seriál je nad síly 95 % zbylých seriálových tvůrců a proto se ani já nedivím, že se to i zde muselo nutně zvrtnout. Zvrtnout v tom smyslu, že aby člověk udržel laťku v supervýšce, musí prostě vymýšlet a vymýšlet něco, co by svému diváku v obrovském očekávání mohl nabídnout. Není lehké namlsat a pak udržovat ve stejné rovině. Snaha tvůrců Sherlocka se proto do 4.série promítla negativně, byť si seriál stále drží punc téměř dokonalosti. Víte sami jak to bývá, když se člověk snaží s přemírou, nebo se naopak až moc těší. V prvním případě vše překombinuje a ve druhém z velkého těšení nebývá nic dobrého. Nerad bych čtvrtou sérii hodnotil negativně (to ani nejde za tu dobu, co si člověk na Sherlocka a jeho věrného Watsona zvykl), ovšem to příznačné přikování k obrazovce, kdy člověk pomalu ani neví, kde je a jak se jmenuje, se už tady bohužel nekonalo. I tak, velice silné, hereckými výkony stoprocentní.....................moje hodnocení = 7,5 z 10. ()

Šest Železných dam (2017) (S04E01) 

Zatím jednoznačně nejslabší díl všech 4 sérií....ale jenom díky té překombinovanosti a neúměrnému množství dialogů a skákajícímu ději sem a tam, tady už to tvůrci lehce přestřelili..Naštěstí téměř vše zachraňuje poslední dvacetiminutovka, které už zase standardně rve žíly a vede díl k velice zajímavé pointě, které všechny příznivce novodobého Sherlocka musí přivést zákonitě k dalšímu dílu 4.série - takže let´s go! .................moje hodnocení = 7,5 z 10. ()

Skomírající detektiv (2017) (S04E02) 

Je až k neuvěření, jak si se mnou tahle epizoda pohrála. Celou dobu mě tenhle díl bavil zcela nejméně zatím ze všech shlédnutných epizod, hlavní záporák byl pro ně naprosto otravný, nezajímavý a pokud to srovnám s předchozími, tak i inteligenčně na dosti nižšní úrovni. Stačila ale závěrečná dvacetiminutovka, aby se všechno komplet přeházelo a kromě všudypřítomného smradu po Moriartym se ještě objevila zcela nová persona, která všechno staví na hlavu - ántré k závěrečnému dílu jak hovado !................moje hodnocení = 8 z 10. ()

Související novinky

Andrew Scott je nový pan Ripley

Andrew Scott je nový pan Ripley

26.09.2019

Hvězda seriálů Sherlock (Moriarty) a Potvora (sexy kněz) Andrew Scott získal hlavní roli v připravované seriálové adaptaci slavné série knih o známém zloději, podvodníkovi a sériovém vrahovi Tomu… (více)

Drákula od tvůrců Sherlocka našel obsazení

Drákula od tvůrců Sherlocka našel obsazení

29.11.2018

V nové drákulovské minisérii od tvůrců seriálového Sherlocka se v hlavní roli objeví herec Claes Bang (Dívka v pavoučí síti, Most). Třídílnou sérii dělají Steven Moffat a Mark Gatiss pro BBC a… (více)

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

11.03.2018

Pětadvacátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest letos nabízí velmi kvalitní dramaturgii a zajímavé hosty. Tím jistě nevyhledávanějším bude francouzská herečka Catherine Deneuve… (více)

Bond má prvního kandidáta na režii?

Bond má prvního kandidáta na režii?

03.05.2017

Po miliardovém Skyfallu nám bondovská série nabídla Spectre, které se dočkalo horšího přijetí a nevydělalo ani 900 milionů dolarů. Filmová logika v takových případech velí zastavit stroje a zvážit… (více)

Reklama

Reklama