Reklama

Reklama

30 for 30

(seriál)
Trailer
Dokumentární / Sportovní
USA, (2009–2023), 155 h 25 min (Minutáž: 49–110 min)

Režie:

Reggie Rock Bythewood, Bill Couturié, Steve James, Brett Morgen (více)

Předloha:

Richard Moore (kniha)

Kamera:

Tami Reiker, Eric Talesnick, Alastair McKevitt, Lula Cerri (více)

Hudba:

Jeff Danna, Aaron Zigman, Marcelo Zarvos, Robert Miller, Chris Maxwell (více)

Hrají:

Jeff Tremaine, Morgan Freeman, Ice Cube, Stanley M. Brooks, Gerald Ford, Martin Luther King, April McCullough, Mat Hoffman, Jim Lampley, John Matuszak (a.z.) (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(128)

Obsahy(1)

30 for 30 je třicetidílný dokument z dílny ESPN zachycující nejrůznější osoby a události ze sportovní historie. Každá z epizod pod taktovkou známých i méně známých režisérů vypráví osudy nejúspěšnějších sportovců z nejrůznějších sportovních odvětví. (Punisher)

Recenze uživatele neoBlast k tomuto seriálu (38)

Los Angeles Kings: Výkupné (2009) (S01E01) 

Toto je příběh Waynea Gretzkyho po jeho přestupu z Edmontonu do hokejově zaostalé Kalifornie. Režírující Peter Berg se ve snímku i vyskytuje a klade kanadské legendě nepříliš objevné otázky (proč na golfu?). Spíše než přepumpovaně spoustu informací působí Ransom náladotvorně a na skromné stopáži ukazuje atmosféru v obou zainteresovaných městech. Samozřejmě komentář/zpověď Waynea je také zajímavá.   65 % ()

The Band That Wouldn't Die (2009) (S01E02) 

Když Baltimore náhle opustil jejich americko-fotbalový tým Colts, zůstala městu jeho týmová kapela. Toto je dokument Barryho Levinsona o 13 letech, kdy sjednocení hudebníci drželi stále pohromadě a nepřetržitě hráli oslavné chorály, i když vlastně nebylo opěvovat koho. Nebudu nic nalhávat, je velmi dojemné sledovat výpovědi členů kapely, jejich odhodlanost a Levinson získá i trochu toho dokumentárního zlata ze zpovídaných - slzy. Happyend naštěstí nechybí. Btw: nástupci Coltů, Baltimore Ravens jsou, v roce 2013, současným držitelem nejdůležitější fotbalové trofeje Super Bowlu.   70 % ()

Small Potatoes: Who Killed the USFL? (2009) (S01E03) 

Aneb i sport je jenom business. Donald Trump jako ústřední postava dokumetu o neúspěšné lize, jež měla na to aby konkurovala NFL.   60 % ()

Muhammad a Larry (2009) (S01E04) 

Jeden z nejslabších dokumentů v první sérii. Sice nabízí (údajně) nikdy neviděné rozhovory obou slavných boxerů, ale obsahem mi přešel snímek slabý a nenaplněný.   20 %  ()

Without Bias (2009) (S01E05) 

Basketbalovka = většinou nuda pro mě v této sérii. Talentovaný mladík, kokain, zástava srdce. Trochu šplouchnutí v moři. To je vše. Po pár hodinách je Len Bias (možná neprávem) z hlavy pryč.   20% ()

The Legend of Jimmy the Greek (2009) (S01E06) 

Fascinující příběh o moderátorovi, ikoně sázkového "sportu". Jimmy žil celý život naplno, přes mrtvoly. A také sám zemřel. Nadprůměrně natočený dokument s krásnou hudbou a kamerou, který pobaví i dojme.   70 % ()

The U (2009) (S01E07) 

Chcete vědět proč bylo mnoho omezení a pravidel vztahujícím se k nesportovnímu chování zavedeno v univerzitním fotbale? Tihle kluci s University of Miami vám k tomu poví víc, protože v 80. letech byli postrachem pro všechny své soupeře... a nejenom protože byli převážně černošské pleti a bouchačku poprvé viděli v už porodnici. Hlavně se fotbalem bavili a své "složité dětství" převedli na hřiště. Škoda jen, že se režisér známých Cocaine Cowboys nepustil více do otázek financování týmu v 90. letech - ale já bych se vlastně na jeho místě těch kluků také raději neptal...   70 %  ()

Winning Time: Reggie Miller vs. The New York Knicks (2010) (S01E08) 

Tento snímek mi (jako basketbalové lamě) vypráví o hráči, který svým uměním sál krev hlavně New Yorkským favoritům. Byl to celkem parchant, který se provokováním vysloveně bavil, což se nedá říct o Spiku Leem, jež se nechtěně stal snadným terčem pozornosti médií i fanoušků.   80 %. ()

Guru of Go (2010) (S01E09) 

Basketbalová epizoda o univerzitním týmu, legendárním koučovi s nezvyklou taktikou a hlavně o vycházející hvězdě jménem Hank Gathers jenž...[spoiler alert]. Emocionálně velmi silný kousek.   75 % ()

No Crossover: The Trial of Allen Iverson (2010) (S01E10) 

Politikaření na pozadí kariéry basketbalové hvězdy. Nepříliš zajímavý, snad až příliš politický, příběh, který je alespoň orámován zájmem o komunitu malého města ve Virginii, protože režisér Steve James (Hoop Dreams) je také Hamptonský rodák.   60 %  ()

Silly Little Game (2010) (S01E11) 

Tento díl přesně dokazuje proč je 30 for 30 toliko silnou sérií. Vedle vážně míněných kousků zde máme několik "černých ovcí" jako je třeba právě Silly Little Game o vzniku úplně první baseballové fantasy ligy. Dokument se drží názvu, nebere se vážně a poukazuje, že "vlastně o nic nejde", vždyť je to jen hra... kterou ale berou vážně milióny fanoušků po celém světě. Hravě natočeno, zajímavé charaktery, které musejí být divákovi blízcí. Filmařsky žádný masterpiece, ale krásně (a účinně) rozbíjí převážně vážný koncept celé dokumentární série.   75 % ()

Run Ricky Run (2010) (S01E12) 

Pěkný dokument, který dokazuje, že svaly nadělené od Boha ve vrcholném sportu nestačí, pokud jste tak trochu magor. Ricky Williams byl vycházející hvězda NFL, ale problémy s drogami, týmy, i hledáním sebe sama mu nedovolily naplno prosadit jeho sportovní potenciál. Zajímavý je jeho osobní vztah s režisérem, který Rickyho točil po celých pět let a dostal spoustu unikátního materiálu (chápu, v zemi Třeštíkové to není zase toliko impresivní číslo). Ricky se nakonec snad našel a výborná charakterová studie z toho teda ale je.   70 % ()

The 16th Man (2010) (S01E13) 

Rok 1995, rugby, Jižní Afrika, Nelson Mandela... Morgan Freeman. Ne, tohle nerežíroval Clint Eastwood... Jeden z nejsilnějších sportovních momentů historie, kdy rugby sjednotilo rozbouřený národ. Příběh tak nadpozemský, že ani přílišná glorifikace Mandely nevadí a spíše inspiruje. Ve srovnání s Eastwoodovým dramatem Invictus bych určitě volil tento pohledný dokument.   75 % ()

Straight Outta L.A. (2010) (S01E14) 

Co byste čekali od dokumentu režírovaného od Ice Cubea? Překvapivě jeho pohled na pár sezón fotbalových Raiders není zas až tak nudnou agitkou a Cube je hodně upřímný. Hlavní focus je na úspěšné prolnutí klubového marketingu s hiphopovou kulturou - kdo v devadesátých letech neznal jejich černostříbrné bundy a insignie i tady v Čechách? Mimochodem i hokejoví Kings se opičili a rebrandovali své barvy do těch Raiderských.   65 % ()

June 17th, 1994 (2010) (S01E15) 

Tohle je skutečný sportovně/mediální Zeitgeist, žádná narace, výpovědi svědků či rekonstrukce, toto je jeden naprosto šílený den v Americe. Bez ohledu, zda jste 17. července sledovali basketbal, baseball, fotbal, či golf, neunikli jste dramatu okolo O. J. Simpsona, fotbalové legendy obviněné z několikanásobné vraždy. Pokud je pro vás toto jméno jenom divnou filmovou referencí či afroamerickým hercem z Bláznivých střel (jako pro mě), dozvíte se verhoevensky více a tato neobvyklá filmová rekonstrukce skvěle nejenom osvětlí události, ale i emocionálně zasáhne (vybavilo se mi sugestivních 102 Minutes That Changed America).    80 % ()

The Two Escobars (2010) (S01E16) 

Pro Evropana asi nejatraktivnější díl, protože se zaměřuje na fotbal. Konkrétně na kolumbijský vzestup na přelomu 80. a 90. let. Vše je dáno do kontextu dvou jmenovců, obránce Andrého Escobara a proslulého drogového arcilotra, šéfa kartelu Medellín, Pabla Escobara. Poutavě popsáno a možná i někdo z vás si pamatuje na kolumbijské hvězdy té doby (živě si vybavuji hřívu nepřehlédnutelného Carlose Valderramy), ale o divokém pozadí v jejich domovské zemi jsem neměl potuchy.   80 % ()

The Birth of Big Air (2010) (S01E17) 

Mat Hoffman je BMX legenda, polovinu triků pro tento sport vymyslel, polovinu rekordů dodnes drží. Ale za jakou cenu? Zpřelámal si snad všechny kosti v těle, v nemocnici doktorům tyká a koma je jeho druhá forma odpočinku. Dokument o něm je hodně konvenční a lineárně postupuje Hoffmanovým životem, ale zpomalí i aby se divák mohl zamyslet, zda stojí za to být sportovcem a obětovat třeba i vlastní život.   70 % ()

Jordan Rides the Bus (2010) (S01E18) 

Hodně slabý článek o mezihře Michaela Jordana, který jednu sezónu uprostřed své největší slávy strávil budováním kariéry v baseballu. Nechybělo málo a nejlepší basketbalista planety by běhal na diamantovém hřišti místo po chicagské palubovce. Hodně slabé televizní podání, které se spouscénáristovi druhých Mizerů moc nepovedlo, hlavně protože děje je tak na 20 minut.   30 %  ()

Little Big Men (2010) (S01E19) 

V roce 1982 malý basebalový tým z Kirklandu, Washington zvítězil nad tehdy neporazitelnou skvadrou z Taiwanu. Mluvíme o dětské lize, kde si to dvanáctiletí caparti rozdávají za pokřikování fotříků nad hot dogem. Na počátku osmdesátých let bylo toto vítězství o to cennější, že americká kultura/ekonomika byla v útlumu. Bohužel dokument toho nemá moc co nabídnout kromě jednoho utkání a pár zmíněk o post zápasové slávě pro kirklandského super nadhazovače (jež jsou v závěru více smutné, než radostné). Spíše symbolicky důležitý moment ve sportovní historii - žádný z hráčů to nikdy nedotáhl do profesionální ligy.   50 % ()

One Night in Vegas (2010) (S01E20) 

Tahle historka o přátelství Mikea Tysona a 2Paca mě vůbec nevzala, snad bych jenom zmínil komiksový kontext a krásný vizuál, jež sem režisér Biker Boyz natvrdo narouboval.   30 % ()

Reklama

Reklama