Reklama

Reklama

Expanze

(seriál)
  • USA The Expanse
Trailer 2
Sci-Fi / Drama / Mysteriózní
USA, (2015–2022), 46 h 56 min (Minutáž: 40–63 min)

Předloha:

Daniel Abraham (kniha), Ty Franck (kniha)

Hrají:

Steven Strait, Dominique Tipper, Wes Chatham, Shohreh Aghdashloo, Cas Anvar, Frankie Adams, Cara Gee, Thomas Jane, Shawn Doyle, Nadine Nicole, Florence Faivre (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(62)

Obsahy(1)

Děj se odehrává za 200 let v budoucnosti, kdy lidstvo plně kolonizovalo sluneční soustavu, ale ještě nedosáhlo ke hvězdám, na pozadí vyostřujícího se konfliktu mezi Zemí, Marsem a koloniemi v Pásu asteroidů. Detektiv Miller, narozený v Pásu, dostane úkol najít nezvěstnou mladou ženu, Juliettu Andromedu Mao. Jim Holden je prvním důstojníkem z nákladní lodě - tahače ledu Canterbury, která těží led v Saturnových prstencích a rozváží ho k asteroidům Pásu, když se svou posádkou narazí na opuštěnou loď Scopuli. Aniž by o to oba stáli, jejich osudy se protnou a zjistí, že pohřešovaná dívka je klíčem ke spiknutí nepředstavitelného měřítka. (jaaara)

(více)

Diskuze

Helo

Helo (hodnocení, recenze)

Tak jsem to taky konečně dohnal a bitka s Pellou super natočená. Byl jsem tak napnutej, až mi málem vystydla pizza.

SPOILER

Jinak s tou Laconií jsem taky zvědavej, co vymejšlí. Nebyla tam už náhodou v jednom záběru hotová ta jejich superloď a neprolítala prstencem? Že by to nějakým podivným způsobem scukli do posledních tří epizod? I když si to neumím moc představit.

na příspěvěk reagoval cyphercz, Khanos

Gertrudo

Gertrudo (hodnocení, recenze)

cyphercz

Tak hadam si necakal ze v tretom diely zrusia hlavneho zaporaka poslednej a tejto serie:). 
ale to rozhodnutie pasuje k holdenovi, on je niekedy taky humanista zeby si zasluzil cez hubu:). 
inak tiez nechapem naco sem pchaju laconiu. Vsak dalsie serie uz nebudu tak zbytocne pre ne pripravovat podu. Ibazeby chceli laconiu porazit uz v tejto serii. 

na příspěvěk reagoval cyphercz

cyphercz

cyphercz (hodnocení, recenze)

SeTTi

myslím si, že znalost těch knih hraje celkem důležitou roli v našich diskuzích, já je nečetl a po první epizodě bych vrhal atomovky na celý Belt, protože se mi situace zdála jako velmi špatná až beznadějná, ale kdybych věděl, že stačí najít Inarosovu "rádiovou" loď co kontroluje všechny ty asteroidy a rázem se celá válka otočí a Země začne ofenzivu, tak bych reagoval 100% jinak:)

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

Khanos

Tak od lidí v jeho pozici se nic jiného čekat nedá. Ne nadarmo se říká, že politici jsou všichni do jednoho po osobnostní stránce psychopati. A mezi politikem a masovým vrahem je jen tenká čára.  

„Smrt jednoho muže je tragédie, smrt milionu je jen pouhá statistika.“ —  Josef Stalin

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

cyphercz

Ne, ale chápu ho. Navíc vím jak to dopadne a zhruba vzpomínám jak to bylo v knížce, což to asi i zkresluje.

na příspěvěk reagoval cyphercz

Khanos

Khanos (hodnocení, recenze)

SeTTi

Je rozdíl, co Inarose motivuje a co tvrdí, že ho motivuje. Možná je produktem prostředí, ale jeho hlavní motivace jsou sobečtější.

na příspěvěk reagoval SeTTi

Khanos

Khanos (hodnocení, recenze)

cyphercz

Neomlouvám Holdena. Zabít Inarose, Filipa i všechny na Pelle by bylo taktické i rozumné. Jediné co tvrdím je to, že lidé dělají i nelogická rozhodnutí založená na momentálních pocitech. To je lidské a realistické. Očekávat, že se postavy zachovají vždy "správně" je mylné, i u fiktivních (zejména pak u těch skutečných). Chtěl jsem pouze utvořit mezeru mezi špatným vedením příběhu a nešťastně zvolenou reakcí postavy v rámci definovaného charakteru a univerza.

Navíc ne vždycky je nejsnazší řešení to osobně nejlepší. Spoustu lidí už zastavila v učinění těžších rozhodnutí nejistota, zda-li není jiná, lepší cesta. Slavné "co kdyby" a podobně... i tohle mohlo Holdena zastavit.

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

cyphercz

Oni ale nejsou hrdinové. Jen banda zoufalců a vyvrhelů, kteří byli ve špatnou dobu na špatném místě s Holdenem, který má čas od času záchvaty humanity. Navíc v té době už Inaros tahá za kratší díl provazu.

On ani ten Inaros není vyloženě Usáma. Vžij se do role nenáviděného obyvatele Pásu. Celé generace je tvoje rodina zažívá příkoří, útlak a občas i nějakou tu malou genocídků. V takové chvíli se vždy najde člověk, který si řekne "a dost" a začne kopat. Je to Idealista, který dostal příležitost a snaží se zachránit svůj národ.

na příspěvěk reagoval Khanos, cyphercz

cyphercz

cyphercz (hodnocení, recenze)

TheDarKnig , Khanos

Trochu poopravím co jsem psal níže - Inaros je takový Usáma zkřížený s Hitlerem - Usáma kvůli teroristickým útokům a Hitler kvůli schopnosti zfanatizovat masy a celkem početné armádě pod svým velením... a vy tu omlouváte Holdena, že tohoto "Usámu bin Hitlera" nezabil jen a pouze kvůli tomu, aby Naomi nepřišla o svého teroristického syna co má jen tak btw taky krev na rukou??:) Holden selhal na celé čáře;)

na příspěvěk reagoval SeTTi, Khanos

Khanos

Khanos (hodnocení, recenze)

SeTTi

Spousta zbraní způsobuje strukturální zátěž i v dnešní době, opotřebení a nakonec i znehodnocení a vyřazení v případě, že se neudržují nebo se nenahrazují opotřebené části. Co se Railgunu týče, je energeticky náročný, příliš veliký a v bitvě na větší vzdálenost je neefektivní, jelikož loď zaregistruje výstřel a může se střelbě relativně snadno vyhnout. Ve většině případů si v boji na blízko vystačíš s PDC, i když u Railgunu je to pak vystřel a je po všem.

Navíc není zbraň jako zbraň, railguny, které využívá Roci, podobný jako měl Anubis jsou kýlní zbraně a mohou střílet pouze vpřed. Jelikož se lodě mohou volně natáčet, není to takový problém, ale nepřítel ví, kdy je v nebezpečí a kdy ne. Railguny na Donnageru, Agathe King a dalších větších lodích jsou na věžích a jsou všestranější a silnější.

Co se Holdena týče, jeho rozhodnutí možná nebylo strategické, ale bylo lidské. Očekávat, že se postavy zachovají vždy nejlépe, jak je v dané situaci možné, by nebylo realistické. Chyby a špatný úsudek patří k lidstvu. Navíc se jednalo o rozhodnutí v daném okamžiku, kdy není dost času na to zvážit všechny klady a zápory. Objeví se myšlenka a na základě té jednáš, na zpytování není čas. Třeba, kdyby měl víc času, učinil by Holden jiné rozhodnutí. Třeba ne, je to Holden.

na příspěvěk reagoval cyphercz

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

Gladiator15

Jo ty jsi to bral opačně. Mě osobně ten railgun vadí. Jednak je až moc v seriálu hladce začleněn do lodě i když jí v knize po namontování a výstřelech z něj strukturálně poškozoval a jednak se člověk musí ptát proč to není běžná výbava lodí. Dostřel očividně má, obrana proti němu není......   ale scéna jako taková je to pěkná.

na příspěvěk reagoval Khanos

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

Gladiator15

Detail. Oni to spíše jen blbě převedli na plátno. V jejich realitě asi nebude problém naprogramovat počítač k automatické palbě za stanovených podmínek. A střelec by měl jen určovat ty podmínky. S tímhle alespoň operují podobně napsané scifi ságy.

na příspěvěk reagoval Gladiator15

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

Je pochopitelné, že člověk v prvé řadě myslí na blaho vlastní rodiny. Pokud je šance, že ho zachrání, tak jí o ní nechce připravit. Navíc naváděcí loď byla zničena a jsou známy pozice připravených a letících šutrů. A spojenecká flotila může směle vyrazit na lov.

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

Nějaká holka, cyphere, cyphere, ty opravdu lidem vůbec nerozumíš. A nerozumíš ani fungování světa, jak tak vidím v každé diskuzi.

na příspěvěk reagoval Gladiator15, cyphercz

cyphercz

cyphercz (hodnocení, recenze)

SeTTi

hmm, doufal jsem v nějaký lepší důvod, než že nechám vesmírného Usámu bin Ládina jít jen proto, aby na mě pak má holka nebyla nasraná... zájmy miliard lidí na Zemi < jakási Naomi, paráda :S

cyphercz

cyphercz (hodnocení, recenze)

měl bych opět dotaz:) Nevím, jestli mi něco uniklo, ale bylo v 3. epizodě vysvětleno proč Holden nezabil Inarose?!

na příspěvěk reagoval SeTTi

Khanos

Khanos (hodnocení, recenze)

SeTTi

Tak animovaný spin-off svým způsobem i dostaneš. V podobě interaktivní hry od Telltale. Vypadá to, že hlavní postavou bude Drummer.

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

Raději bych viděl nějaký animovaný spin-off. Poslední dobou k nim mám větší důvěru než ke klasickým seriálům. Bojím se, že jednou bude zfilmována i moje nejoblíbenější scifi série. A u té opravdu nechci lacinou hranou verzi.

na příspěvěk reagoval Khanos

Khanos

Khanos (hodnocení, recenze)

cyphercz

Co se mně týče, takových polozpráv tu bylo několik, ale zatím nic potvrzeného, pokud vím. Bylo by to super, teda spíš zakončení než spin-off, ale nebránil bych se ani jednomu. Pokud nenarážíš na něco aktuálního, s čím jsem se zatím nepotkal, navrhoval bych počkat. Je možné, že se nějaké informace uvolní až skončí šestá řada.

Knižně je Expanse za mnou a konec deváté knihy byl famózní, včetně epilogu. Pokud by příběh 7 - 9 knihy vyšel ve filmové podobě tak jako Serenity ukončil Firefly, byl by to nářez.

cyphercz

cyphercz (hodnocení, recenze)

mato331 , Khanos

někde jsem letmo zahlédl titulek, že má přijít nějaký Expanse film a snad i další seriál z tohoto universa, neví tu o tom někdo něco? Byla to jen nějaká novinářská kachna??:)

na příspěvěk reagoval Khanos

Khanos

Khanos (hodnocení, recenze)

Přehazování rolí tu už bylo dřív a netýkalo se to jen Drummer. Ale je pravda, že po polovině šesté řady začínám být také trochu nervozní. Zatím jsme tak nějak zaseklí na místě. To s Laconií mi nevadí, jsem za to rád a je to vždy jen takový štěk před hlavním příběhem, ale jak to kulantně zakončit ve třech epizodách, to se teda budou muset vyšvihnout. Ale co, třeba bude poslední epizoda dlouhá 300 minut :-)

Jinak, stalé mi chybí asi 80 stránek ke konci deváté knihy a musím říct, že pokud to nějak neuzavřou filmově, bude to velká škoda.

SeTTi: Ten souboj Roci a Pelly byl v knize mnohem delší, pravda, ale v tuto chvíli jsem rád, že ten boj alespoň přenesli správně. Před finální bitvou byla ještě jedna potyčka myslím, ale k té už se nejspíš nedostaneme... závěr snad bude stát za to.

na příspěvěk reagoval cyphercz

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

mato331

Tak po pravdě já četl knížky až od třetí...tuším, takže mě to vyloženě fláklo do očí až tenhle díl, kdy nahrazuje postavu kapitánky jedné z Inarosových exmarťanských fregat, která se mu utrhla ze řetězu. Celkem mě mrzí, jak tuhle knížku dělají. Chápu, že mají šest dílů, ale takhle ořezat akční sekvence, když z minulé relativně nudné knihy dokázali vyždímat tak moc....

mato331

mato331 (hodnocení, recenze)

SeTTi

To si si všimol až teraz, že Drummer v seriáli v sebe kombinuje iné postavy? A s tou Laconiou, podľa mňa sa skutočne chystajú sfilmovať aj posledné tri knihy. Inak to nedáva zmysel (dokonca sa ukáže aj Duarte)

na příspěvěk reagoval SeTTi, cyphercz

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

Tak nějak nechápu co scénáristé dělají. Tahle řada má jen 6 dílů a oni mrhají čas s Laconií. Navíc Drummer očividně dostala úlohu, kterou v knížce má úplně jiná postava.

na příspěvěk reagoval mato331

cyphercz

cyphercz (hodnocení, recenze)

Khanos

problém vzdálenosti Ceres vs Ganymede je problém, to ano, ale rychlost střel jako problém nevidím, nevím, proč by musely letět pomalu, pěkně je naboostovat u Země a výsledný kurz už jen korigovat tryskama co mají i dnešní raketoplány:) A co se týče síly atomové zbraně, tak u Ceresu by určitě bylo potřeba několik na zničení celé planetky, ale zas to nevidím jako nic neproveditelného:) Každopádně děj se nám už posunul, tak to asi nemá cenu dál řešit, jsou to všechno jen hypotézy:)

Související novinky

Amazon chystá God of War

Amazon chystá God of War

08.03.2022

Společnost Sony to s adaptacemi svých herních sérií myslí vážně a po The Last of Us, Uncharted nebo Ghost of Tsushima nás tak čeká oficiálně také fantasy řežba God of War. K té se nakonec přihlásilo… (více)

Amazon chystá Mass Effect seriál

Amazon chystá Mass Effect seriál

24.11.2021

Streamovací služba Amazon pomalu ale jistě začíná rozjíždět svoji vysokorozpočtvou televizní produkci. Před pár dny si tak odbyla premiéru seriálová adaptace fantasy ságy Kolo času, kterou příští rok… (více)

Amazon zachránil The Expanse

Amazon zachránil The Expanse

28.05.2018

Nejspíš vám neuniklo, že zažíváme válku kabelovek a streamovacích služeb. Všichni se totiž snaží mít co nejlepší a nejatraktivnější obsah a předehnat tak konkurenci. V čele pelotonu se momentálně… (více)

Brooklyn 99 se nakonec neruší

Brooklyn 99 se nakonec neruší

14.05.2018

V posledních dnech zažívali seriáloví fanoušci jednu ránu za druhou. Nedávný konec Ash vs Evil Dead totiž doprovodilo zrušení Exorcisty, The Expanse, Designated Survivora, Lucifera, Posledního chlapa… (více)

Reklama

Reklama