Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks

(seriál)
  • USA Twin Peaks (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní
USA, (1990–2017), 42 h 53 min (Minutáž: 46–94 min)

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Sherilyn Fenn, Harry Goaz, Michael Ontkean, Lara Flynn Boyle, Warren Frost (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Ve Twin Peaks je nalezena brutálně zavražděná Laura Palmer. Zvláštní agent FBI Dale Cooper (Kyle MacLachlan) spolu se šerifem Harrym S. Trumanem (Michael Ontkean) brzy zjistí, že v tomhle napohled spořádaném maloměstě není nic takové, jak se zdá. (Magic Box)

Recenze uživatele Sidonka k tomuto seriálu (2)

Městečko Twin Peaks (1990) 

Strhující. Nepřekonatelné. Lákavě dokonalé i děsivé zároveň. Dovolím si citát z knihy: "Temné stránky duše-LYNCH" autor R.Fischer, snad mi nakladatelství Jota promine: "Mnohovrstevné, důmyslně propletené zakódování děje, v němž milovníci detektivek našli svoji záhadu, nároční diváci inteligentní zábavu, méně nároční oblíbenou limonádu, vyznavači klasického filmu lahůdku..." Podobný propletenec je pro mě synonymem pravého umění. Jenom skutečné umění je alespoň v základní vrstvě srozumitelné uklízečce a je baštou pro intelektuála znuděného klišovitostí, který vyhledává vtipné dialogy zaobalené do postmoderní luxusní kůžičky. To vše opředené atmosférou, která se urodí jednou za X let. Jak pěkné soudržné městečko se vzrostlými stromečky a svěžím vzduchem, ve kterém jsou ve skutečnosti skoro všichni divní, bují tam mnohé intriky, zlo a lež. Seriál je pro mě mnohým, například ukázkovým bojem o tom jak je zlo nepřemožitelné a morální radou že s ďáblem se obchod neuzavírá, i když chceme zachránit život milovaného člověka, je třeba se mu vyhnout a snažit se ho pod přetvářkami rozeznat (narážím na úžasný efektní závěr). -Někde jsem četla, že mistr Lynch trpí určitými psych. potížemi. Boj s nevyléčitelnou nemocí je jako boj s ďáblem. I když se snažíte sebevíc stejně Vás nakonec dostihne. Kéž by se potíže všech trpících daly přetavit do podobných inteligentních, talentem sršících originalit, co obohacují mysl "normálních" lidí. ()

Návrat (2017) (S03) 

První dvě série MTP z 90.let patří podle mého názoru k nejlepším seriálům všech dob a jsem jejich velkou fanynkou. Třetí sérii THE RETURN z roku 2017, na níž jsem se velmi těšila, jsem prozatím zasekla u epizody č.3 a víc než ty tři epizody už asi (alespoň prozatím) nedám. Upřímně přiznávám, že první díl z roku 2017 ještě dobrý, třetí epizodu už mi však hlava nebrala a mám z toho jen chaos, který nemám chuť rozluštit. Čím dál tím větší zklamání, kromě nesrozumitelnosti a špatné návaznosti (například kam se poděl Cooprův šarm a celá jeho osobnost, byť nyní již rozdvojená po návštěvě vigvamu? I když už měl v sobě Boba, byl kdysi i ve svém dábelském počínání a přeladění víc přesvědčivej a uhrančivej než nyní, viz závěrečná scéna natočená před 25 lety - Coopr-Bob před zrdcadlem), příliš mnoho povrchně načrtnutých postav, míst a linií, která jsou zbytečně brzo opouštěna a ....ne, ne, tohle není Městečko TP, snad si jen někdo vypůjčil jeho název. Uvítala bych méně nadskutečna a byla bych raději, kdyby se děj držel více dramatické kriminální linky s příměsí tajemství, záhad, inteligentního humoru, řešil vztahy atd. než se zaměřoval na přespříliš navršené až pózerské surreálné vize. Kouzlo je pryč, místo toho nám Lynch naservíroval podivně poslepovaný guláš s prozatím nepříliš zajímavými postavami a mysteriózností, které alespoň mě osobně takhle předložené netáhne. ()

Související novinky

David Lynch chce natočit animák

David Lynch chce natočit animák

09.04.2024

Ono to s tím jeho důchodem možná nebude tak horké. Když se slovutný filmový tvůrce David Lynch (Mulholland Drive, Zběsilost v srdci) v roce 2017 vracel ke kultovnímu Městečku Twin Peaks, nechal se… (více)

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (více)

Reklama

Reklama