Reklama

Reklama

Loki

(seriál)
  • USA Loki
Trailer 1
USA, (2021–2023), 10 h (Minutáž: 42–59 min)

Tvůrci:

Michael Waldron

Předloha:

Stan Lee (komiks), Larry Lieber (komiks), Jack Kirby (komiks)

Kamera:

Autumn Durald

Hrají:

Tom Hiddleston, Sophia Di Martino, Richard E. Grant, Gugu Mbatha-Raw, Owen Wilson, Cailey Fleming, Michael Rose, Wunmi Mosaku, Sasha Lane, Eugene Cordero (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(12)

V novém seriálu Loki od Marvel Studios odehrávajícím se po událostech filmu Avengers: Endgame se nechvalně proslulý bůh lsti a falše Loki vydává na dobrodružnou cestu prostorem a časem. (Disney+)

Recenze uživatele Tom10000 k tomuto seriálu (14)

Season 1 (2021) (S01) 

(POZOR, SPOILERY!) Zhodnotit první sérii je vzhledem ke skutečnosti marvelovského původu seriálu obtížné. Dějově totiž získal seriál potenciál až ve čtvrtém díle, kdy mezi oběma hlavními hrdiny (Lokim a Sylvií) zahořela láska. Tu však až příliš rychle přešel pátý díl, aby se na konci posledního ukázala blondýna ve svém Temné povaze. Jistě, rozumím jejímu počinu konečně zničit toho, kdo ji zabil. Též rozumím i její nedůvěře v Lokiho, ačkoliv pro ni představoval prvního skutečného přítele. Přeci jen, žije mnoho set tisíc let, a nějaký její Variant u ní znamená v podstatě pár vteřin dojetí a radosti. Sám Loki si však po rapidním zlepšení určitě nezaslouží trčet v jiné realitě (...). Nebo jinak: nevidím v druhé sérii přliš velký potenciál. Ta první nám neukázala, jak by se mohl seriál vyvíjet, spíše se rachle zarazila po čtvrtém díle, aby následně "zakopla", a to hodně, a nakonec začala "mlít z posledního". Ostatní hrdinové, tedy vyjma hlavních dvou, (až na Mobiuse, který zvládal místy bavit) žádný přínos pro toto dílo neměli. Hráli pouze, paradoxně, figurky ve svém vlastním fiktivním světě. Sylvia mi připadá jako velmi zdařilá postava, pomáhá Lokimu, někdy trochu topornému, na výsluní, a tím spolu tvoří výtečný pár.Když jsou od sebe pryč, chybí mi v dílech potenciál. když jsou spolu, zažehnou hotový požár. Ten ale vzhledem k jejich roli a především až příliš veliké podobnosti (však jsou de facto stejní) nikdy nemůže vydržet. A díky tomu se mi moc líbí (...). Celkem dostává 1.série 70 procent. Snad se příště zase najdou, jinak vyroste z nadějného květnatého počátku suchý plod. ()

Velké poslání (2021) (S01E01) 

1.díl. Poté, co v roce 2011 ukradne Loki Tesserakt, a tím v podstatě změní celou svoji budoucnost, tak jak ji známe z ostatních filmů, dostává se tento Bůh falše do podivného světa TVA, kde čelí mnoha obtížím. Nejprve musí podepsat ortel nad svým dosavadním životem, aby následně stanul před soudem, jenž ho může Resetovat, tedy vrátit zpět do reality, v níž by ale k žádné krádeži kamene nekonečna nedošlo, a v níž by zemřel rukou Thanose. Lokiho však zachrání agent Morfius. Ten v něm vidí možnou spásu celé společnosti, která se dostává do velikých potíží. Varianti, čili ti, kdož se provinili proti správnému toku času, alias normálního světa bez dalších paralel, ohrožují jejich správce a ochránce. Jeden z nich, Loki, (avšak jiný, horší) si bere rukojmí a hodlá zničit celou společnost. A náš Loki má být tím, kdo ho zničí (...). 90 procent, pozoruhodný začátek. ()

Varianta (2021) (S01E02) 

2.díl. Loki dostane druhou šanci, aby si získal důvěru nejen svého spojence Mobiuse, ae i těch z vyšších řad. Temný Loki si vezme rukojmí z řady Ochránců, mladou dívku, jež mu prozradí polohu Správců času, těch, jež ho sami řídí a určují. Náš Loki přijde na kloub trhlině, o níž TVA netuší, tedy o místech v minulosti, (či budoucnosti, kdo ví) kde se může hlavní nepřítel společnosti nacházet. Díky události v Pompejích a nedůvěře ostatních lidí není potvrzena žádná stopa Varianta, a tudíž se tak může zločinec úspěšně schovávat. Mobius mu uvěří, ostatní však ne. Tedy do chvíle, než se dostanou na místo určení, a kde ukáže Temný Loki svoji pravou tvář. Chycená Ochránkyně zde prozradí svoji vlastní chybu, o níž už padla řeč, a našemu Lokimu se ukáže pod hábitem podivná mladá dívka, jež ani náhodou jeho samého nepřipomíná. Nabídne mu však pomoc, a té se okamžitě chopí (...). 80 procent, velmi dobrá část, ale slabší než první díl. ()

Lamentis (2021) (S01E03) 

3.díl. Loki se seznamuje s Variantou, která plánuje zničit celou TVA, a tím se dostat z podivného světa, kde žije již mnoho set let. Aby se s ní spřátelil, a tím si zachránil holou kůži, musí Loki najít způsob, jak se zbavit svého vlastního narcismu, jenž mu náhle velmi překáží, a taktéž trochu ustoupit. Sylvia, jak sama sebe na první pohled mladá blondýna nazývá, (herečce Sophii je 39 let) nevěří nikdy nikomu, a též jde svojí vlastní cestou. Nepřeje si s sebou přibrat další zátěž. To našemu černovlasému Bohovi falše imponuje, ale i dost vadí. Teprve ve chvíli, kdy oběma hrozí jistá smrt, k sobě najdou cestu. A, ač zázrakem, se do sebe zamilují. Tedy, alespoň on do ní, když na ně padá Měsíc a do jejich jasného skonu zbývá pár vteřin (o tom ale až další díl). 80 procent, o trochu lepší díl než minulý, ale stále slabší. ()

Větvení (2021) (S01E04) 

4.díl. Mobius se snaží zjistit, jak dopadla strážkyně svatého toku času C-20. Jeho nadřízená, blízká Strážcům času, mu všechno až příliš jednoduše ujasní. Mladá dívka podlehla nátlaku Sylvie a brzy zemřela, aniž by cokoliv jasného prozradila. Zpočátku, vlivem jeho blízkosti ke své šéfové, nedává najevo pochyby. Hlavním cílem pro něj jest nalezení obou utečenců. Ti se do sebe, při pádu Měsíce, zamilují, když si svěří mnoho tajemství a navzájem k sobě získají důvěru. Z nepochopitelných důvodů (alespoň pro TVA) vytvoří spoustu vedlejších smyček, čímž na sebe naštěstí upozorní agenturu. Lepší se nechat uvěznit, než zemřít, či ne? Loki následně pod taktovkou Mobiuse zažívá tisícekrát rány od Sif, tedy od vzpomínky z Asgardu, zatímco Sylviu čeká zaříznutí. Nejprve se ale spolu opět (tedy ona a Loki) setkají, načež se dostanou ke Správcům času. Mobius od Lokiho zjistí tvrdou pravdu, jíž nakonec po důkazech o C-20 uvěří. Nevzniknul skrze Správce, ale byl unesen ze své Země. Jedna z Ochránkyň se zase s pomocí Sylvie a jejího Okouzlení dozví o své minulosti, díky čemuž jí poté pomůže při boji s šéfovou TVA. Jak blondýna, tak i černovlasý Bůh poté uříznou hlavu jednomu ze Správci, aby zjistili, že se jedná o robota. Od koho ale pochází? A kde vlastně jsou? To už se Loki nedozví, jelikož ho, jako Mobiuse, šéfová zařízla. Sylvia se ale nevzdává, ač jí jistě smrt Lokiho dost bolela (...). 95 procent, velmi, velmi povedený díl, ale nechávám si rezervu. ()

Cesta do neznáma (2021) (S01E05) 

5. a předposlední díl 1.série. Loki se dostává do podivného světa na konci času, kde se seznámí s několika svými zapomenutými Variantami (mezi nimiž nalezne i aligátora). Všichni se snaží přežívat, aby nezemřeli rukou Alliota, ochočeného zmutovaného psa samotného Pána času. Černovlasý Bůh lsti v nich ale vidí pouze nepovedené napodobeniny sebe samotného, marně usilující o nemožné. Sylvia zůstává v TVA, kde se snaží utíkat před šéfovou celého oddělení. Když ale přide na řadu i její zaříznutí, učiní tak sama, dobovolně. Skutečně miluje Lokiho, ale zpočátku nenalézá tam, kde měla. Teprve až poté, co se jí podaří vypátrat (či spíše naopak) Mobiuse, spolu poté všichni bojují proti onomu psovi. Jen láska obou hlavních hrdinů jim nakonec umožní dostat se až na páh cíle. 75 procent, opět slabší díl. ()

Pro tok času. Vždycky. (2021) (S01E06) 

6. a poslední díl 1.série. Loki se se Sylvií dostávají do hradu Pána času. Místo toho, aby však našli hrozivou bytost usilující o jejich smrt, naleznou pradávného prvního Varianta. Ten se díky svým vlastním napodobeninám rozhodl skoncovat jednou provždy s paralelními světa a uvěznit dvojníky v jednom jediném. Nyní však nabízí oběma vládu nad celým Časem, a to sám o sobě. Oba dva tedy pojímají podezření. Ale nejenom kvůli němu, ale i na sebe navzájem. Sylvia nevěří Lokimu jeho dobrosrdečnost, Loki zase nedůvěřuje její důvěřivosti. Když udeří poslední minuta, přijde (z neznámých důvodů) pán času o svůj plán. Mezi hlavními hrdiny se strhne rvačka, ukončená vzájemným políbením a rozhodnutím Sylvie podlehnout svému svůdnému plánu. A zatímco zabijí černošského člověka, ocitá se Loki v cizí realitě, kde o něm nikdo nic neví (...). 65 procent, na hraně snesitelnosti, ale počátek slušný. Plus ískává vzájemné přátelství a vyvrcholení vztahu (krušné) mezi Lokim a Sylvií. ()

Season 2 (2023) (S02) 

(POZOR, MOŽNÉ SPOILERY!) Jen se krátce zmíním o dost možná poslední sezóně seriálu. K tomu třeba dodat, že v něj, v onen závěr, docela věřím. Jistě, obliba seriálu je velmi vysoká, avšak nápaditost začíná pomalu odpovídat inteligenci diváků. A ta, s dovolením, nedosahuje ani výše proslulého Foresta Gumpa. Rozhodně oproti první nabrala na pomalém spádu, a pestré nevyrovnanosti. Nejedná se o nic jiného než o několik kopečků a hlubokých příkopů. Scénář asi tvořila (obrazně, samozřejmě) umělá inteligence s patřičně nízkým zapojením cvičených opic. Ty dokázaly vymámit z mdlého textu plného přemrštěných umělých zápletek alespoň špetku čehosi, co dokázalo držet fanoušky v hloubi svých křesel a hlasitě jásat. Loki se stal středobodem celého vesmíru, o čemž vždycky snil, avšak zůstává opuštěn, sám. A proč? protože se ostatní postavy pravděpodobně neuchytily. Ano, mne sice taktéž (zpočátku) připadal nejlepší právě Loki. Ostatně, seriál se jmenuje po něm a jeho nepříliš vysoká nevyužitost ve filmech mne nabudila dozvědět se o něm o trochu více. Brzy ale přišla řada na posun. Sledovat jen jeho nestačí. Mobius mi velmi vyhovoval, ale dva jsou stále málo. A proto se na scéně objevila tajemná Sylvie. Dostala dost prostoru, avšak s postupem času se opět odsouvala do pozadí. A i přes nové postavy (Timely a Ouroboros) se stále více pozornosti upíralo na Lokiho. A proto, zatímco se z hrozby v podobě úplného zániku světa stala jaksi zesměšněná podoba sama sebe, a vše upadlo do ničeho vlivem cestování v čase, (to sice chvíli bavilo, ale všeho je někdy dost) Lokiho kamarádi, lidově řečeno, "vyšuměli" do prázdna. Bohužel, kdybychom se měli opírat o každé dramatické vyvrcholení dílu, a čekat na jeho pokračování, asi bychom zbytečně zabili staletí. Na to psolední díl paradoxně, ke své škodě, nápadně poukazuje. A proč? Dle mého názoru je nejjednodušší cesta, když už opravdu nemáte do čeho píchnout, skočit v ději o řádný kus dopředu (...). Druhá série v souhrnu mírně zklamala, ač jednotlivé díly nedostaly příliš špatného hodnocení. Loki jako vždy výtečný... ale toť vše. Opravdu, jak tvrdí všichni ostatní kritici, stal se hlavním tahounem Marvelu. A bude mít dost sil, dokud ho budou tvůrci "ládovat" kvalitní tvorbou. Jenže my už jsme na začátku konce, nikoli na konci začátku. Loki už promarnil příležitost zazářit vdál. Sylvie a Mobius se všemi ostatními propadli do pekel marnotratného nevyužití. Loki je králem. Jenže čeho? Ničeho. A proto, pokud se ještě o trochu více pohne zem, a všichni, kdo za ním stojí, začnou lenivět, pomyslný trůn se až příliš nakloní a Bůh lsti a falše z něj spadne. Bohužel, toutzo cestou se vydá, pokud třetí série vznikne. Osobně bych už raději začal přemýšlet o tečce. Ne, nikoli úplné, avšak třeba s tímto seriálem, a nějakou dodatkovou scénou, kdy bude on a ostatní  hostit v jiných filmech. Asi tak (...). 60 procent. Potenciál máme na stole, stačí jen, aby se ho někdo chopil. V čemž mám jasno: nic takového se skoro určitě nestane. ()

Ouroboros (2023) (S02E01) 

1.díl 2.série. Loki se ocitá v realitě, kde ho nikdo nepoznává, dokonce ani Mobius. V současnosti tento agent společně s B-15 čelí soudu, jenž je chce obvinit z ignorování zákonů TVA. Měli správně zaříznout oba Varianty, (Lokiho a Sylvii) a tím předejít nekontrolovatelnému větvení Svatého toku času. Díky neustálému přecházení mezi oběma již zmíněnými realitami však dokáže Bůh lsti nejen soudkyni, ale i svým přátelům, v jaké nepříjemné situaci se nachází, a dokonce dokáže upozornit na vážný problém v hlubinách společnosti. Spolu s agentem vydává se k muži, starající se o servis porouchaných zařízení a techniku TVA, ochotnému pomoci jim. Jenomže, aby se Loki zachránil, musí se zaříznout v minulosti, a tím vejít so současnosti. Nic ale není jisté, navíc, usměrňovač času je přetížen a co nevidět hrozí jeho exploze. V poslední možné chvíli se vše vydaří, jak má, i přesto ale prožívá Loki smutnou chvíli, kdy konečně spatří Sylvii, avšak rázem "zemře" (...). 75 procent. Na úvod vtipné pokračování první řady, avšak nepříjemně ochuzené o Sylvii, hrajivší zde jen tři vteřiny, a též trochu krátké (39 minut). ()

Bídák Brad (2023) (S02E02) 

2.díl. Loki se spolu s Mobiusem vydává do minulosti, aby se v ní setkali s tajným agentem, jenž by jim mohl prozradit, kde se nyní nachází Sylvie. Bohužel, doba sedmdesátých let minulého století, a zejména ona skutečnost celého světa zatemnili dříve věrnému členovi TVA mysl, a nyní si v ní užívá filmové slávy. Loki však jako obvykle ví, kterak z něj vytáhnout potřebné informace, a proto se se svým přítelem dohodnou na způsobu, jak ho přesvědčit, že jeho namyšlenost mu ani trochu nepomůže. Celé společnosti však stále hrozí kolaps, a dokonce ani její de facto správce si s ním již nedokáže poradit. Nezbývá nic jiného než zaříznout skoro všechny větve, a tím zabít miliardy. Ještě předtím se ale všichni tři hrinové (mezi nimi tedy i onen zlomený agent) vydají za Sylvií, aby jim prozradila, na čí straně nyní stojí. Bůh falše a lsti ale má opět smůlu, jeho variantka, do níž se zamiloval, na něj nejen že nemá čas, ale už s ním ani po zaříznutí větví nechce mít nic společného. Nikdy (...). 85 procent, znovu příjemná podívaná, ač mi na ní přeci jen něco schází. ()

1893 (2023) (S02E03) 

3.díl. Loki a Morfeus se po problémech s usměrňovačem času vydávají do devatenáctého století, kde se snaží najít Minutku, umělou inteligenci napomáhající bývalé šéfové TVA, jež by jim (možná) mohla pomoci se záchranou této společnosti. Cestou však narážejí na nečekaná úskalí. Mezi nimi je i jistý šílený vědec Timely, jedna z Variant Toho, jenž zůstal. S pomocí příručky k TVA, kterou mu o mnoho let dříve darovala již zmíněná žena, (jméno bohužel nevím) se v něm naplno rozjede touha spasit svět dokonalým časem. Naštěstí, jeho srdce zůstává stále čisté, tudíž mu ani ona, ani Minutka nedokáží zavařit. Ještě jeden problém ale na oba hrdiny čeká. Sylvia. Ta se zde objevuje, aby zabila Timelyho, a aby se konečně utkala tváří v tvář svému dávnému nepříteli. Loki však Timelyho nutně potřebuje, bez něj nedokáže zachránit TVA. Sylvia se musí rozhodnout. Zdá se, že vůči jeho názoru. Tedy, dokud ji (zatím) nevinný muž nepřesvědčí o opaku (...). 55 procent, bohužel velmi slabý díl, snažící se upoutat na sebe pozornost, marně. ()

Srdce TVA (2023) (S02E04) 

4.díl. Loki se spolu s Morfeusem, a též i Sylvií, (jež se k nim po krátkých neshodách neochotně přidá) pokouší zachránit usměrňovač času před naprostou zkázou, a tedy i celou společnost, utvářející jim vlastní životy, před zánikem. Pomoci jim mají dva technici TVA, mezi nimiž se nachází i Orpheus, autor příručky k TVA, a zvláště též Viktor Timely, Variant Toho, který přežil, nacházející se ještě donedávna v roce 1893. Jedině on totiž usměrňovači rozumí, jelikož ho jeho jiné já "v budoucnosti" samo vytvořilo. V cestě jim však stojí nejenom nedostatek času, ale i Ramona, bývalá šéfová společnosti, a zákeřná umělá inteligence Minutka. Ta se pokusí převzít kontrolu nad počítačovým systémem, zatímco její de facto spojenkyně a zároveň i loutka v jednom (už z dřívějších dob víme, kdo si ji "ochočil") s využitím jednoho z agentů zabijí své nepřátele a pátrá po způsobu, kterak znovu získat pomyslný trůn. Loki i Sylvie mají štěstí. Orpheus resetuje systém a tím vyřadí Minutku ze hry. Zároveň se podaří černovastému bohovi omámit agenta, a ten zabije Ramonnu. Čas už ale uplynul. I když se pokusí Timely přiblížit k usměrňovači, nepředstavitelně vysoká radiokativita ho doslova roztrhá na nudle. A krátce nato celý systém exploduje, čemuž čelí nejen Loki a Sylvia, ale i všichni ostatní včetně TVA (...). 85 procent. Velmi dobrý díl, v němž ale tvůrci všechny zabili, tudíž si nedokáži představit, jak vlastně chtějí pokračovat. ()

Věda/Fikce (2023) (S02E05) 

5. a předposlední díl 2.série, a dost možná i celého ambiciózního seriálu. Loki se opět ocitá mimo čas, kdy se snaží, seč může, najít všechny své přátele. To se mu sice skutečně podaří, avšak namísto Mobiuse, Ouroborose a inženýra z TVA nalézá jejich de facto "minulé" života. Z agenta se tedy stal prodejce vodních skútrů, z vynalézavého technika spisovatel neúspěšných sci - fi románů a fyzik, snažící se ze svého koníčku vytvořit budoucnost své tvorby, a místo posledního kamaráda najde jen zloděje uvězněného v Arkansasu. Netřeba zmiňovat roli B - 15, živící se zde jako lékařka. Každý chce žít po svém, naštěstí se může Bůh falše znovu opřít o vědce, jenž mu pomůže se sestrojením Tempatu. Bohužel, svět kolem něho se řítí do záhuby. Nové větve se netvoří, pouze pomalu odumírají, a tím zaniká i svět jako takový. Sylvia si na něj sice pamatuje, a stihne uniknout před zkázou své časové roviny, při společném setkání všech ale s nimi umírá i ona. Loki zůstává na vše sám. Či ne? Povede se mu zkrotit své skoky časem? Nakonec ano. A dokáže se vrátit na moment před výbuchem usměrňovače. Má však ještě šanci vše zachránit? To nikdo neví (...). 80 procent. Výborný díl, ale kde nabral, tam i trochu polevil, zejména co se týče romantiky, již odstrčil na druhou kolej. ()

Velké poslání (2023) (S02E06) 

6. a poslední díl 2.série a dost možná i celého seriálu. Loki se vrací zpátky do minulosti, aby se pokusil s pomocí Ouroborose zvětšit výkon urychlovače. Nejprve sice zkusí zrychlit přípravy Timelyho na jeho záchranu, avšak později raději věnuje staletí výuce celého programu TVA. Avšak v momentě, kdy se už zdá úspěch uskutečněným, nastane další katastrofa. Jak vysvětluje Timely, nelze pohltit celý mnohovesmír, jenž se nekonečně větví. Už od počátku se zdála záhuba nevyhnutelná, a právě proto se větve zařezávaly. Loki se však nevzdává. Vrací se za Tím, jenž zůstal, a pokusí se ho přesvědčit o své vlastní pozici v chytře promyšlené hře. Vševědoucí na něj ale nedá. Věnuje mi milost a rozhodnutí, zdali chce s ním vládnout, či zabije Sylvii. Tu však Loki hluboce miluje (ač už nikdy pořádně nedostával opětované city) a nechce ani pmyslet na její smrt. Proto jeho volba padne k "sebeobětování", kdy se toku času chopí sám (...). 65 procent. Ano, možná se jednalo o poutavý akční díl, avšak o nulové logice. Loki ve středu, Sylvie a ostatní bez nejmenšího významu. Takto se slušný konec vytvořit nedá... ()

Související novinky

Margot Robbie chystá filmové The Sims

Margot Robbie chystá filmové The Sims

23.03.2024

Loňský rok byl pro hvězdnou herečku a schopnou producentku Margot Robbie (Babylon) poměrně přelomový. Její produkční společnost LuckyChap přenesla na plátna kin svět Barbie, tedy nejvýdělečnější film… (více)

Daredevil nabírá nové tvůrce

Daredevil nabírá nové tvůrce

29.10.2023

Nedávno vyšla zpráva, že Marvel kompletně překopává svoji televizní strategii a uchýlí se nyní k tradičnímu formátu pilotů, showrunnerů a tzv. writer’s room (menších skupinek scenáristů, kteří mají… (více)

Posuny v marvelovském kalendáři

Posuny v marvelovském kalendáři

04.09.2023

Stávka nebo ne, šéf studia Disney Bob Iger už delší dobu tvrdí, že společnost hodlá výrazně ubrat na míře obsahu, zejména toho seriálového, který proudí na streamovací službu Disney+. A platí to… (více)

Tajná invaze má pomalý start

Tajná invaze má pomalý start

30.06.2023

Minulý týden si na streamovací službě Disney+ odbyl premiéru nový marvelovský seriál Tajná invaze. V ní se navrátivší se Nick Fury s tváří Samuela L. Jacksona snaží konfrontovat tajnou skupinu… (více)

Reklama

Reklama