Reklama

Reklama

Sherlock

(seriál)
Trailer 7
Krimi / Mysteriózní / Drama
Velká Británie, (2010–2017), 17 h 51 min (Minutáž: 88–90 min)

Předloha:

Arthur Conan Doyle (kniha)

Hrají:

Benedict Cumberbatch, Martin Freeman, Una Stubbs, Louise Brealey, Rupert Graves, Mark Gatiss, Andrew Scott, Amanda Abbington, Jonathan Aris (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(12)

Excentrický detektiv z příběhů Sira Arthura Conana Doyla hledá důkazy v ulicích moderního Londýna. (Netflix)

Recenze uživatele Kingjiri k tomuto seriálu (12)

Studie v růžové (2010) (S01E01) 

Docela fajn seznamovací díl a sympatickej rozjezd novodobý verze Sherlocka. Jen mě mrzí, že trvá tak dlouho, než se vypátrá vrah, co má vraždy na svědomí - větší konfrontace s nim by byla jistě hodně zajímavá. Nicméně motiv společně se způsobem provedení vražd byly pěkně vymyšlený, čtyři slabší hvězdy. ()

Slepý bankéř (2010) (S01E02) 

POZOR SPOILERY Až na pár povedenejch scének humornějšího ražení (Watsonovo rande nebo jeho vandalismus) převážně nuda. Zápletka s čínskou mafií mě moc nebavila a scény spojený s čínskym cirkusem mě už nezaujaly vůbec. Aspoň, že byla vcelku zajímavá pointa a napínavější závěr (eliminace číňanky), dvě silnější hvězdy. ()

Velká hra (2010) (S01E03) 

Slušná epizoda, která díky předem danýmu času určenýmu pro řešení úkolů pěkně odsýpá. Genialitu však v jinak solidnim scénáři hledám marně a Moriarty měl podle mě vypadat uplně jinak (takhle z něho totiž nejde takovej strach, jakej by měl), čtyři slabší hvězdy. ()

Skandál v Belgravii (2012) (S02E01) 

Možná je to tim, že neznám originální literární předlohu, takže se nemůžu kochat jak tenhle příběh tvůrci převedli do 21. století, ale při sledování jsem se fakt nudil. Malou porci napětí, nudný scény s "Ženou všech žen" a zmatěnější příběh se šnečim tempem vyprávění aspoň trochu vyvážilo pár dobrejch hlášek (který jsou však standardem každýho dílu), dvě silnější hvězdy. ()

Psisko baskervillské (2012) (S02E02) 

Sherlock se sice v tomhle díle mění z detektiva s geniálnm postřehem v jasnovidce (na nějaký věci dle stop prostě přijít nemoh) a tempo vyprávění občas drhne, ale líbila se mi atmosféra a závěrečná pointa. Rozhodně lepší, než předchozí díl, tři slabší hvězdy. ()

Reichenbašský pád (2012) (S02E03) 

Ačkoliv mi Moriartyho hereckej představitel nesedí, tentokrát jsem se slušně pobavil, i když Moriartymu patřila v podstatě celá epizoda. Od průměrnýho začátku atmosféra solidně houstla až k příkladně napínavýmu a emotivnímu finále celý série, o množství twistů ani nemluvě. ()

Prázdný pohřebák (2014) (S03E01) 

Jediný, co mě v týhle epizodě fakt zajímalo, bylo vysvětlení Sherlockovi nafingovaný smrti, pričmež se možnejch alternativ nabídne hned několik. Opětovný sbližování s Watsonem po dvou letech přineslo zábavnější chvíle, ale samotnýmu případu se věnovalo až moc málo prostoru na to, aby zlákal divákovu pozornost. SPOILER: A způsob deaktivace bomby v podobě ON/OFF tlačítka mi přišel hodně trapnej KONEC SPOILERU. ()

Znamení tří (2014) (S03E02) 

Způsob provedení vraždy byl zajímavej. Cesta k odhalení vraha prokládaná svatebníma scénama už však bohužel tolik zajímavá nebyla. Třetí slabá hvězda za pár povedenejch vtípků a hlášek. ()

Poslední přísaha (2014) (S03E03) 

POZOR SPOILERY. Škoda, že se všechno pěkně rozjede až v samotnym závěru série. Záporák Magnussen mě hodně zaujal a těšil jsem se, že bude Sherlockovym protivníkem v dalších sériích. Velký zklamání však bylo, že jeho už nakonec určitě neuvidíme a comeback si nejspíš odbyde nemastnej neslanej Moriarty. Ale jinak jedna z nejlepších epizod s povedenejma twistama. ()

Šest Železných dam (2017) (S04E01) 

POZOR SPOILERY Jak už někdo trefně poznamenal, za plus lze považovat zabití pani Watsonový, jejíž postava mě víc iritovala než bavila. Jinak spíš průměrná epizoda s překombinovanym dějem, většim než nutnym množství náhod, ale aspoň bez Moriartyho (za což jsem rád). Třetí hvězda za zajímavě vymyšlenou pointou smrti politikova syna v úvodu a pár povedenejch vtípků. ()

Skomírající detektiv (2017) (S04E02) 

Konečně se zase po delší době řeší nějakej větší případ a snaha o kontinuální příběh napříč epizodama je trochu víc v pozadí. Záporák Tobyho Jonese byl výbornej, takže víc prostoru pro něj na úkor recyklovaný a přehnaný (pani domácí) snahy o usmíření Watsona s Holmesem nebo patetickejch scén s Mary by rozhodně neuškodilo. Tohle byly společně s pokračující průběžnou dějovou překombinovaností jediný výraznější vady na kráse, jinak jeden z nejzajímavějších dílů s atmosférou prvních dvou sérií. ()

Poslední případ (2017) (S04E03) 

POZOR SPOILERY Vždycky se mi líbilo, když Sherlock případ racionálně vysvětlil, jakkoliv se ze začátku zdálo, že se něco takovýho prostě stát nemůže (aneb všechno je jinak, než se zdálo). Finále už na realitu kašle a veze se na postavě s nadpřirozenejma schopnostma (ovládání lidí pomocí mysli). Objevení zamlčený sestry je pak námět, kterej by se hodil spíš do telenoveláckýho žánru. A pak se zase objeví otravná Mary Watson, která má i po svý smrti díky svý nahrace ke každýmu dílu co říct. Ale docela se mi líbilo, že byl tentokrát po většinu času Sherlock v úzkejch a absolutně nevěděl, co dál. Finále by mělo dle mýho názoru vypadat jinak, ale obávám se, že vzhledem k tvůrči krizi pánů scénáristů v posledních dvou sériích jde o maximum možnýho, tři slabší hvězdy. ()

Související novinky

Andrew Scott je nový pan Ripley

Andrew Scott je nový pan Ripley

26.09.2019

Hvězda seriálů Sherlock (Moriarty) a Potvora (sexy kněz) Andrew Scott získal hlavní roli v připravované seriálové adaptaci slavné série knih o známém zloději, podvodníkovi a sériovém vrahovi Tomu… (více)

Drákula od tvůrců Sherlocka našel obsazení

Drákula od tvůrců Sherlocka našel obsazení

29.11.2018

V nové drákulovské minisérii od tvůrců seriálového Sherlocka se v hlavní roli objeví herec Claes Bang (Dívka v pavoučí síti, Most). Třídílnou sérii dělají Steven Moffat a Mark Gatiss pro BBC a… (více)

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

11.03.2018

Pětadvacátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest letos nabízí velmi kvalitní dramaturgii a zajímavé hosty. Tím jistě nevyhledávanějším bude francouzská herečka Catherine Deneuve… (více)

Bond má prvního kandidáta na režii?

Bond má prvního kandidáta na režii?

03.05.2017

Po miliardovém Skyfallu nám bondovská série nabídla Spectre, které se dočkalo horšího přijetí a nevydělalo ani 900 milionů dolarů. Filmová logika v takových případech velí zastavit stroje a zvážit… (více)

Reklama

Reklama