Reklama

Reklama

Sherlock

(seriál)
Trailer 1
Krimi / Mysteriózní / Drama
Velká Británie, (2010–2017), 17 h 51 min (Minutáž: 88–90 min)

Předloha:

Arthur Conan Doyle (kniha)

Hrají:

Benedict Cumberbatch, Martin Freeman, Una Stubbs, Louise Brealey, Rupert Graves, Mark Gatiss, Andrew Scott, Amanda Abbington, Jonathan Aris (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(12)

Excentrický detektiv z příběhů Sira Arthura Conana Doyla hledá důkazy v ulicích moderního Londýna. (Netflix)

Recenze uživatele filmmovier k tomuto seriálu (13)

Sherlock (2010) 

Velice milé překvapení a nejlepší detektivka uplynulého roku. Cumberbatch je excelentní, rozhodně nejlepší herec pro mistra dedukce, ale jako moderní detektivka to skvěle funguje i když je vždy několik povídek zapletených do sebe. Děj je svižný a komedie ( a že to vtipné opravdu je ) dobrá... BBC překvapila a už se moc těším na druhou sérii... 2.série: Skandál v Belgravii - Druhá série začala monumentálně. Irena Adlerová, Vánoce, Sherlockovo vyzvánění, úvod s Moriartym, přehlídka klientů, opět geniální hudební motivy, skvělé tempo a vtip je snad ještě lepší než v první sezoně. BBC se zase vytáhla a Skandál v Belgrávii mě odrovnal, a to absolutně. Benedict opět září a já se těším na další díly. Český dabing je skvostný, a ta hromada vtipu, forma, zároveň napětí. Vypadá to ještě lépe než první série a asi se mi to jen tak neokouká. Pes Baskervillský byl další naprosto geniální, úžasnou epizodou,plnou vtipu, excelujícího Cumberbatche, skvělou atmosféru a Sherlocka lačnícího po cigaretách. Reichenbachův pád - hustokroto přísné, excelentní, dokonalé finále. Naprosto skvostná zápletka a neskutečně dramatické finále. To je Sherlock, jak má být. Třetí série jistě bude ohromná jízda! Třetí série je ohromná jízda, prostě jeden ohromnej hit. Neskutečné tempo, velmi originální zápletky (hlavně fantastické Znamení tří), vynikající Lars Mikkelsen, konspirační teorie o Sherlockově přežití... Ano, i tenhle seriál se pořád lepší a čím déle se na něj koukáte, tím víc vás fascinuje. A platí to i o Cumberbatchovi, vskutku. Někde jsem četl, že je to nejlepší seriál současnosti a ona je to asi pravda, jelikož Znamení považuji za asi nejlepší díl, jaký jsem doposud viděl. Kdyby šlo zvednout hodnocení, zvednu ho - ale nejde to, škoda. Prosím, servírujte čtvrou řadu a ať je to hodně rychle!!! Reichenbachův pád - hustokroto přísné, excelentní, dokonalé finále. Naprosto skvostná zápletka a neskutečně dramatické finále. To je Sherlock, jak má být. Všechny díly extrémně vyrovnané, žádný nezaostává. A navíc to kulervoucí extrémně úžasné zakončení s Moriartym. U toho jsem se rozplával nadšením, fantazie! Čtvrtá série je nejslabší. Ačkoliv je to pořád docela pecka, už to není, co to bývalo a scenáristických nesmyslů je víc, než jindy. Druhá epizoda je tentokrát tou nejlepší. Finále je krásně ukončené a ač bych se další řadě rozhodně nebránil, myslím, že takhle to bude lepší. Za seriál jako celek tedy 90%. ()

Studie v růžové (2010) (S01E01) 

Geniální úvod do brilantního seriálu. Fantastická hudba, fantasticky napsaná zápletka, zběsilé tempo a famózní Cumberbatch, vtip, napětí. Opravdu nikdy jsem neviděl lepší první díl, než právě u Sherlocka. 100% a epizoda absolutně bez jediné chyby. Komentář k celému seriálu: Velice milé překvapení a nejlepší detektivka uplynulého roku. Cumberbatch JE NEJLEPŠÍ herec pro mistra dedukce, ale jako moderní detektivka to skvěle funguje i když je vždy několik povídek zapletených do sebe. Děj je svižný a komedie ( a že to vtipné opravdu je ) dobrá... BBC překvapila a už se moc těším na druhou sérii... Druhá série začala monumentálně. Irena Adlerová, Vánoce, Sherlockovo vyzvánění, úvod s Moriartym, přehlídka klientů, opět geniální hudební motivy skvělé tempo a vtip je snad ještě lepší než v první sezoně. BBC se zase vytáhla a Skandál v Belgrávii mě odrovnal, a to absolutně. Závěr druhé řady byl nejen třeskutě vtipný (naprosto dokonalý a ultravtipný začátek s Moriartym), ale také ohromně dramatický (závěr).Celkově je druhá série možná lepší, než ta předešlá. A o posledním dílu opravdu nejde napsat nic jiného, než to, že natočit něco tak neskutečnýho neni možný. Benedict opět září a já se těším na další díly. Český dabing je skvostný, a ta hromada vtipu, forma, zároveň napětí. Třetí série jistě bude ohromná jízda! Třetí série je ohromná jízda, prostě jeden ohromnej hit. Neskutečné tempo, velmi originální zápletky (hlavně fantastické Znamení tří), vynikající Lars Mikkelsen, konspirační teorie o Sherlockově přežití... An, i tenhle seriál se pořád lepší a čím déle se na něj koukáte, tím víc vás fascinuje. A platí to i o Cumberbatchovi, vskutku. Někde jsem četl, že je to nejlepší seriál současnosti a ona je to asi pravda, jelikož Znamení považuji za asi nejlepší díl, jaký jsem doposud viděl. Kdyby šlo zvednout hodnocení, zvednu ho - ale nejde to, škoda. Prosím, servírujte čtvrou řadu a ať je to hodně rychle!!! ()

Slepý bankéř (2010) (S01E02) 

První důkaz toho, že prostřední epizody Sherlocka jsou slabší, než ty ostatní. Opět se jede divoké tempo nastavené minule, za samostatnou zmínku (jako u každé epizody) stojí i jedinečná kamera a samozřejmě herci. První polovina fantastická, ale finále bylo tentokrát o něco slabší. 85%. ()

Velká hra (2010) (S01E03) 

Můj nejoblíbenější díl z první série a také jedna z nejlepších epizod vůbec. Moriartyho hádanky pro Sherlocka jsou bezkonkurenční a zatraceně skvělé a zábavné a finále a obří cliffhanger jsou nezapomenutelné. A Andrew Scott jako Moriarty absolutně nemá konkurenci a je mnohem, mnohem lepší, než Cumberbatch, i když má tak málo prostoru. ()

Skandál v Belgravii (2012) (S02E01) 

Jeden z těch lepších dílů... Zní to zvláštně, protože vynikající jsou téměř všechny epizody, ale tahle je jedna opravdu z těch nejlepších. Úvodní střídání klientů, výstřel z výfuku, audience v Buckinghamském paláci, famózní úvod s Moriartym, nejlepší Irena Adlerová, která má s Cumberbatchem dokonalou chemii a hlavně Sherlockovo vyzvánění a opět úžasný hudební doprovod a skvělé tempo. 100%. ()

Psisko baskervillské (2012) (S02E02) 

Nejslabší díl nejen této série, ale i celého seriálu, což je škoda. Zpracováno je to sice opět výborně (jak taky jinak), ale mě ta zápletka s tou tajnou základnou prostě moc nezaujala. Začátek a finále jsou sice vynikající, ale jinak je to asi i nejslabší Pes baskervillský vůbec. Nesmí vás ale ani napadnout, že je ta epizoda špatná, to ne, pořád je to vysoký nadprůměr s několika opravdu, ale opravdu velice dobrými nápady. 85%. ()

Reichenbašský pád (2012) (S02E03) 

Opět geniální koncert famózního Andrewa Scotta (který je ještě lepší, než posledně) a v jeho stínu "jen" vynikajícího Cumberbatche. Opět skvěle napsaná a vystavěná zápletka a naprosto strhující, fantastické finále... Opět 100%. ()

Prázdný pohřebák (2014) (S03E01) 

Pro mě je třetí série nejvyrovnanější a asi i nejlepší, což dokazuje i první díl, který (opět) naprosto fantasticky a dechberoucně vrací na scénu Sherlocka Holmese, jehož vysvětlení, jak přežil pád ze střechy je něco tak naprosto geniálního, že jsem nic lepšího snad v životě neviděl - no skutečně.... Watson vypadá s knírem blbě a Mary je velmi sympatická a skvěle zahraná... 100%. ()

Znamení tří (2014) (S03E02) 

Jak byly předchozí dvě prostřední epizody nejslabší, tak tahle je naopak moje nejoblíbenější napříč celým seriálem, a může za to jak zápletka s opaskem, tak i úchvatná, dechberoucí, svižná a neskutečně vtipná část ze svatby. Prostě epizoda tak svěží, která nejlépe ukazuje, co je na tom seriálu tak strašně super. 100%. ()

Poslední přísaha (2014) (S03E03) 

Nejlepší cliffhanger ze všech tří, který mě vykopnul za židle a u kterého jsem radostí a šokem dlouhou chvíli doslova nedýchal... Navíc je tady vztah Mary a Johna v mojí nejoblíbenější fázi a Hannibalův starší brácha Lars má neskutečně silné charisma, jen je škoda, že nemá víc prostoru. Za mě 95%, protože ze třetí série asi nejslabší, ale pořád na plné hodnocení. A už sem palte ten spešl! ()

Šest Železných dam (2017) (S04E01) 

Po geniální třetí sérii a Přízračné nevěstě, která má do geniálnosti hodně daleko, jsem měl od čtvrté série velká očekávání. A začalo to skvěle. Sherlock, Watson i ostatní postavy perlily, bylo to vtipné, mělo to fantastické tempo, bavilo mě to, to Sherlockovo rychlořešení případů a zároveň ukazování všech jeho schopností na tomhle seriálu naprosto zbožňuju (a ten případ s autem, nebo i ten s opuštěným manželem byl parádní). Jenže v druhé polovině se to bohužel zvrhlo v klasickou moffatovinu. Vynikající první polovinu zabilo děsně přehrocené a přehnané drama, ve kterém bylo až moc Mary (která mě od té doby, co je tajná agentka neskutečně štve a snad už se tam nebude motat), až moc retardovaně se chovajícího Watsona a prakticky kompletní vyškrtnutí ostatních postav, které na začátku měli tolik prostoru (zejména v případě Lestrada je to škoda). Tenhle díl herecky táhnul zejména Freeman, ale vinou scénáře bohužel děsně přehrává... A už to nebudu více kritizovat, neb mi to nečiní vůbec žádnou radost. Takže i když jsem se docela bavil a mám radost z návratu téhle geniální a pořád skvělé série, tenhle díl je asi naprosto nejhorší ze všech (včetně Nevěsty, i když na druhou stranu i tenhle byl perfektně nahláškovaný). Doufám jen, že zbytek série se nepotáhne v obdobném duchu a že Toby Jones předvede něco pořádného a že návrat Moriartyho nejsou jen plané řeči. 80%. ()

Skomírající detektiv (2017) (S04E02) 

Až na tu hroznou vsuvku s Mary (vidím mrtvé lidi) a tím retardovaným závěrečným odhalením, které to samozřejmě zase všechno zabilo (další megamoffatovina, kterou nemůžu odpustit, ale třeba jí časem vezmu na milost, teď ale ne) to byl zase ten (téměř) starý dobrý Sherlock, kterého jsem si maximálně užil. Zběsilé tempo, šílené zápletky, excelentní herecké výkony (tentokrát tomu s přehledem vládl ďábelský Toby Jones), Sherlock na drogách, který se mi sice zezačátku nelíbil, ale pak jsem z něj byl nadšený, opět skvělá magie dialogů i funkčních vtipů, jenom ten Lestrade tam byl trochu málo, což je zrovna v tomhle případě fakt škoda. Lepší než minule, vysoký nadprůměr, ale k těm úplně nejlepším dílům to taky zařadit nemůžu. Ale udělalo mi to radost. Obrovskou. Jak jsem byl minule otrávený, tady se ve mně opět probudilo to obrovské nadšení z celého seriálu, tak snad to finále nepokazí. 90%. ()

Poslední případ (2017) (S04E03) 

Na Moffatovi určitým způsobem obdivuji dvě věci: Tou první je, že na začátku dílu někam nažene všechny postavy, pak si to ale rozmyslí a pár minut před koncem je nažene někam úplně někam jinam, aniž by komukoliv včetně něj bylo jasné, jak se tam vlastně ocitli. Tou druhou je, že vymyslí nějakou úplně novou postavu, třeba malou holku v letadle, vytvoří kolem ní nějaký charakter a pár minut před koncem z ní udělá úplně někoho jiného a dělá, že ta původní postava nikdy neexistovala a neřeší, že jakýkoliv pokus o vysvětlení je spíš jako z Doctora Who. Jinak je to ale naprosto fantastická epizoda, kterou jsem si nehorázně užil a ze čtvrté série je rozhodně tou nejlepší. Euros je překvapivě funkční postava, výborná, skvěle napsaná, perfektně zahraná a je vlastně docela i škoda, že se objevila až teď. Návrat Moriartyho (mimochodem v královském stylu) byl skvělý, jsem rád, že aspoň tohle se vyřešilo "normálním" pozemským způsobem. Děj dynamický, výborně napsaný, interakce postav je naprosto úchvatná, tempo je perfektní, vše je podbarvené skvělou hudbou. Ty hry s Sherlockovou genialitou tvůrcům vždycky šly a tady to k mé radosti opět vyždímali na maximum, jen je škoda, že kvůli tomu byly tak trestuhodně upozaděné postavy Lestrada, paní Hudsonové a Molly, která tady alespoň měla (doslova) tři minuty slávy. A nikdy bych neřekl, že mě potěší Mary Watsonová, ale ta její závěrečná řeč byla vážně perfektní a tím, že se tvůrci tak nějak symbolicky vrátili k první řadě se to celé vážně docela hezky zakončilo. A taky mě naštvalo to vysvětlení Rudovouse. Docela přehnané. Jako finálový díl (ať už série nebo celého seriálu) to už snad ani lepší být nemohlo, bylo to o postavách a jejich vzájemných vztazích a hlavně to dost prohloubilo vztah mezi Sherlockem a Mycroftem, který se z poměrně retardované postavy vypracoval až (skoro) na tu nejlepší - a tak to má být. Ty podivné mysteriózní sci-fi twisty a drogové experimenty v celé čtvrté sérii tvůrcům asi časem odpustím, ale za tuhle epizodu jsem jim skutečně vděčný. Udělala mi velikou radost. Děkuji všem, kteří se podíleli na tvorbě seriálu a stvořili fenomén a jednu z nejlepších adaptací Sherlocka. Děkuju hlavně hercům. Děkuju i Marku Gattisovi. A.... ach, Bože.... děkuju i Tobě, Moffate :). 100%. ()

Související novinky

Andrew Scott je nový pan Ripley

Andrew Scott je nový pan Ripley

26.09.2019

Hvězda seriálů Sherlock (Moriarty) a Potvora (sexy kněz) Andrew Scott získal hlavní roli v připravované seriálové adaptaci slavné série knih o známém zloději, podvodníkovi a sériovém vrahovi Tomu… (více)

Drákula od tvůrců Sherlocka našel obsazení

Drákula od tvůrců Sherlocka našel obsazení

29.11.2018

V nové drákulovské minisérii od tvůrců seriálového Sherlocka se v hlavní roli objeví herec Claes Bang (Dívka v pavoučí síti, Most). Třídílnou sérii dělají Steven Moffat a Mark Gatiss pro BBC a… (více)

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

11.03.2018

Pětadvacátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest letos nabízí velmi kvalitní dramaturgii a zajímavé hosty. Tím jistě nevyhledávanějším bude francouzská herečka Catherine Deneuve… (více)

Bond má prvního kandidáta na režii?

Bond má prvního kandidáta na režii?

03.05.2017

Po miliardovém Skyfallu nám bondovská série nabídla Spectre, které se dočkalo horšího přijetí a nevydělalo ani 900 milionů dolarů. Filmová logika v takových případech velí zastavit stroje a zvážit… (více)

Reklama

Reklama