Reklama

Reklama

Spider-Man: Homecoming

  • USA Spider-Man: Homecoming (více)
Trailer 1
USA, 2017, 133 min

Režie:

Jon Watts

Předloha:

Stan Lee (komiks), Steve Ditko (komiks)

Hrají:

Tom Holland, Michael Keaton, Robert Downey Jr., Marisa Tomei, Jon Favreau, Gwyneth Paltrow, Zendaya, Donald Glover, Jacob Batalon, Laura Harrier (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Mladý Peter Parker / Spider-Man (Tom Holland), který velkolepým způsobem debutoval ve filmu Captain America: Občanská válka, se ve snímku Spider-Man: Homecoming začíná více sbližovat se svou nově získanou identitou pavoučího superhrdiny. Peter, nadšený ze svých zážitků s Avengers, se vrací domů, kde žije se svou tetou May (Marisa Tomei) pod bedlivým dohledem svého nového učitele Tonyho Starka (Robert Downey Jr.). Peter se snaží vrátit ke svému běžnému životu - což mu komplikuje touha dokázat, že by Spider-Man mohl konat mnohem větší skutky, než kterých se zatím odvážil - ale když se objevuje nový padouch Vulture (Michael Keaton), ocitá se v ohrožení vše, co je pro Petera skutečně důležité. (Falcon)

(více)

Zajímavosti (73)

  • Když Ned (Jacob Batalon) a Peter (Tom Holland) staví Hvězdu smrti z Lega, tak Ned říká, že obsahuje 3 803 kostiček, což by odpovídalo verzi z roku 2008, ale drží figurku Palpatina z novější verze z roku 2016. Později lze ve filmu spatřit onu Hvězdu smrti a podle figurky bílého assassin droida stojícího v horním patře je poznatelné, že staví verzi z roku 2008. (Cardo)
  • Jacob Batalon hraje kamaráda Petera Parkera (Tom Holland), Neda Leedse. Ten byl původně v roce 1964 v komiksu „The Amazing Spider-Man #18“ (jeho debut) blonďák a s Peterem se poznal při práci v Daily Bugle. Byl také jednou z postav, které vystupovaly pod kostýmem Hobgoblina poté, co mu vymyli mozek. Postava Neda z filmu je po vizuální stránce inspirována také postavou Ganka Leeho, což byl pro změnu kamarád jiného Spider-Mana – Milese Moralese. O něm jsme se mohli poprvé dočíst v komiksu „Ultimate Comics Spider-Man Vol 2 #2“ z roku 2011. (3T)
  • Spider-Man (Tom Holland) ve filmu vyslýchá Aarona Davise (Donald Glover). Davis je strýcem Milese Moralese (jednoho z dalších Spider-Manů) a komiksoví fanoušci ho znají také jako Prowlera. Prowler je v komiksu technologický génius, který umí procházet zdí, střílí stlačený vzduch a využívá hypnotické nástroje. (3T)
  • Jedná se o 6. celovečerní film s postavou Spider-Mana v hlavní roli. V celosvětovém měřítku jde o druhý nejvýdělečnější snímek se Spider-Manem. Rekord stále drží Spider-Man 3 (2007), který po celém světe nasbíral 890 milionů amerických dolarů. Těsně za ním je Spider-Man: Homecoming (2017) s výdělkem 880 milionů dolarů. Na třetí příčce s 821 miliony dolary je úplně první film Spider-Man (2002). Na čtvrtém místě se 783 miliony dolary se umístil Spider-Man 2 (2004). Na pátém místě se 757 miliony dolary The Amazing Spider-Man (2012). A na posledním místě se 709 miliony dolary The Amazing Spider-Man 2 (2014). (Tashi)
  • Kenneth Choi, který ztvárnil ředitele školy Moritu, hrál také člena Howling Commandos Jima Moritu ve filmu Captain America: První Avenger (2011). V ředitelově kanceláři jsou k vidění fotografie Howling Commandos, což naznačuje, že tyto postavy jsou příbuzní. (Jula)
  • Celosvětová premiéra proběhla 28. 6. 2017 v Los Angeles. (Varan)
  • Natáčení začalo 20. 6. 2016 ve studiích v Atlantě v Georgii a skončilo 2. 10. 2016 ve městě New York. Natáčelo se také v Berlíně v Německu, v Los Angeles v Kalifornii a ve Washingtonu D.C. (Varan)
  • Poté, co byl Tom Holland obsazen do hlavní role Petera Parkera, nechal si na chodidle vytetovat obrázek pavouka. (Chevees)
  • Jde již o druhý film, v němž se Michael Keaton (Vulture) objevil v kostýmu ptáka. Předtím to bylo ve filmu Birdman (2014) o upadající kariéře herce komiksové postavy. Tato postava byla inspirována samotným Keatonem, který ztvárnil postavu Batmana ve filmech Batman (1989) a Batman se vrací (1992). (MatyasF)
  • Na začátku se objeví Damage Control. Jde o společnost z marvelovských komiksů, která se specializuje na opravy majetkových škod způsobených konflikty mezi superhrdiny a superpadouchy. (tyzmrde)
  • Uvažovalo se o tom, že se ve filmu objeví další členové týmu Avengers Vision a War Machine. Nakonec tu vystupují jenom Iron Man (Robert Downey Jr.) a Kapitán Amerika (Chris Evans) ve videozáznamu. (tyzmrde)
  • Ve filmu je několik odkazů na původní spider-manovskou trilogii s Tobeym Maguierem. Např. líbací scéna ve Washingtonově monumentu odkazuje na film Spider-Man (2002), zatímco roztrhnutí trajektu na film Spider-Man 2 (2004). (Will_X)
  • Hudba, která hraje, když se objeví logo MCU (Marvel Cinematic Universe), je orchestrální variací na znělku z animovaného seriálu Spider-Man (od r. 1967), která zazní i v závěrečných titulcích prvního dílu spider-manovské trilogie Sama Raimiho - Spider-Man (2002). (Nevka)
  • Při výuce v učebně chemie si můžeme všimnout nad tabulí několika osobností: Charles Darwin, Isaac Newton, Nikola Tesla nebo Albert Einstein. Na samém konci je tato řada vědců doplněna i Brucem Bannerem (Mark Ruffalo). (Charpy)
  • Scéna, kdy je Spider-Man (Tom Holland) zavalen sutí a volá o pomoc, přičemž si uvědomí, že si musí pomoci sám, je odkazem na scénu z komiksu „Amazing Spider-Man #33“ z roku 1966.
    (Charpy)
  • Při stěhování základny Avengers se Happy Hogan (Jon Favreau) ujištuje, že je naložen i Thorův (Chris Hemsworth) magický pásek. Ten se jmenuje Megingjörð a je darem od Odina (Anthony Hopkins). Vlastností pásku je, že v případě velkého nebezpečí dvojnásobně zvětší Thorovu sílu. (Charpy)
  • Scéna, kdy zloději v maskách Avengers vykrádají banku, pochází z komiksu „Ultimate Spider-Man #42“, vydaného v roce 2003. (Charpy)
  • Tom Holland (Peter Parker) nastartoval hereckou kariéru tak brzy, že neměl moc šancí chodit do normální školy. Ty britské se navíc od amerických značně liší. Studio ho tedy poslalo na několik dní pod falešnou identitou na The Bronx High School of Science, aby se lépe připravil na svou roli. (Farley)
  • Stan Lee se ukáže ve scéně, kdy se Spider-Man (Tom Holland) snaží zastavit zloděje auta. Povídá si během toho se sousedy v okně. (necisty)

Související novinky

Třetí Deadpool zůstane sprostý

Třetí Deadpool zůstane sprostý

05.06.2022

Scenáristé Rhett Reese a Paul Wernick (Deadpool, 6 Underground, Zombieland) se čerstvě vyjádřili na téma třetího Deadpoola, který poprvé vznikne pod hlavičkou studia Disney, a dvojice nyní chtěla… (více)

Studio Paramount odhalilo názvy svých novinek

Studio Paramount odhalilo názvy svých novinek

29.04.2022

Tento týden probíhá ve Spojených státech akce zvaná CinemaCon, na níž jednotlivá studia prezentují novinářům a všelijakým insiderům své nadcházející snímky. Jen za posledních pár dní jsme se tak… (více)

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

17.12.2021

Jak se očekávalo, tak se děje - a vlastně v ještě větší míře, než mělo. Spider-Man: Bez domova podle odhadů v předpremiéře vydělal 50 milionů dolarů, což je třetí nejvyšší číslo v historii nezávisle… (více)

Pitt a Clooney opět pohromadě?

Pitt a Clooney opět pohromadě?

25.09.2021

Mezi velkými hollywoodskými studii právě zuří nová bitva. Sony, Lionsgate, Apple, Netflix, Amazon, Annapurna, Universal, MGM i Warner Bros. se údajně v těchto dnech přetahují o práva na nový thriller… (více)

Reklama

Reklama