Reklama

Reklama

Panství Downton

(seriál)
  • Velká Británie Downton Abbey
Trailer 6
Velká Británie, (2010–2015), 50 h 22 min (Minutáž: 47–120 min)

Tvůrci:

Julian Fellowes

Hudba:

John Lunn

Hrají:

Hugh Bonneville, Laura Carmichael, Jim Carter, Brendan Coyle, Maggie Smith, Elizabeth McGovern, Penelope Wilton, Joanne Froggatt, Michelle Dockery (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(52)

Působivé kostýmní drama Panství Downton, od scenáristy Juliana Fellowese (Gosford Park, Královna Viktorie), držitele Ceny Akademie, se může pochlubit hereckými osobnostmi, jako jsou Hugh Bonneville, Maggie Smith, Elizabeth McGovern, Michelle Dockery, Dan Stevens, Penelope Wilton, Jim Carter, Phyllis Logan, Siobhan Finneran, Joanne Froggatt, Rob James-Collier a Brendan Coyle. Svět Downtonu díky této hvězdné herecké sestavě překypuje nádherou a vášní. (Magic Box)

(více)

Recenze uživatele salahadin k tomuto seriálu (6)

Panství Downton (2010) 

Prozatím určitě nedokážu ocenit kvality seriálu (stav po shlédnutí 1. série). Nejakčnější scéna je ta, kdy jeden turek podá pod nebesy takový výkon, že mu vypoví hercna. A to je vlastně vše, jinak se dočkáme desítek rozhovorů na jedno a to samé téma - dědictví, taky si vyslechneme spousta otázek služebnictva typu: "Co vám je?" a jako odpověď vždy zazní: "Ale nic, bude to dobré." A tak dále a tak dále. Čím déle se seriálem probírám, tím mi jsou postavy protivnější a z většiny obyčejné rozhovory a sondy do mikrovztahů začínají nudit. Každý se s prominutím "sere" do všeho, čímž konverzačka bobtná a bobtná. Na příběh je nabaleno opravdu hodně vaty, která sice dokresluje atmosféru a dobu, ale v tolika dílech často jen rozmělňuje děj. Trefou do černého je aristokratka v podání Maggie Smith nebo Elizabeth McGovern. Nikdy jsem neměl rád filmové adaptace Jane Austen a tohle se jim bohužel dost podobá...uvidíme časem... EDIT: po 4. sérii: ubrečené, samý patos, natahované jako hodiny němčiny, z většiny naprosto nereálné a nevěrohodné. A taky mě štve styl natáčení - všimněte si, že potenciálně silné a zajímavé rozhovory jsou utnuty. Samozřejmě víme, co si ty postavy řeknou, ale není přesně to, kam by měl seriál směřovat, přijít s opravdu silnými scénami plnými opravdových emocí? Jenže tady to zjevně nefunguje... ()

Série 2 (2011) (S02) 

Uondaná telenovela, byť zručně natočená a výborně zahraná. Tolik slziček, trápeníček, ustaraných tvářiček jsem dlouho neviděl. Znuděný aristokratický holky by nejradši vášnivě sedly na traktor a jely orat pole. Jedna postava neudrží nožky u sebe a oops, pak se celou sérii řeší, proč ona být blbá nemůže a ten amant jo. Pak se tu objeví voják s přežehleným faceliftem vypadající jako mumie a je děsně naštvanej, že ho nikdo nepoznal ani po hlase (a to se roky neviděli!). Jeden slouha aspiruje na cenu za nejublíženější emoxichtík, protože má standardní rodinné trable (chtěl by mladší, ta starší je proti). No a pak ta slzopudná linečka s vojáčkem a 6hodinovou manželkou, kterou její okolí doslova citově mučí a ona chuděrka malinká ňuninká neví, co chce, neví, co cítí, neví, jestli jo, anebo ne, pak že teda jo, ale vlastně uvnitř ne, a tak se nám trápí - achjo, tohle vážně vezme za srdíčko. A k tomu hradní pán, kterému hrozí, že jeho paní bude odkázána jen na eropomůcky, ale ukáže se, že postele na Downtonu ještě pořádně rozvrže. No nevím, obsahově je 2. série fakt ubrečená limonáda a vy horko těžko hledáte v těch scénáristických orgiích zrníčko něčeho uvěřitelného, silného, podmanivého - téměř marně. Tvůrci se nám totiž snaží naservírovat ta nejzzářnější dramata lidského pokolení zhuštěná do jedné famílie a podschodišťového personálu. ()

Série 3 (2012) (S03) 

Zatím asi nejlepší série, má to vtip, nějaký děj a pár dojemných scén. ()

Série 4 (2013) (S04) 

Jestli jsem předchozím sériím vyčítal ubrečenost a patos, tady se oboje přísady koncentrují měrou nepříjemnou. Celá ta unylá linka dvou kuchtiček a jednoho kuchtíka mě opravdu fyzicky bolela, stejně jako postavy manželů Batesových, u nichž musel scénárista OPĚT vycucnout nějaké drama, jinak by byly obě postavy úplně zbytečné a nezajímavé. Opět se skoro v každé scéně setkáme s tím samým vyprávěcím modelem - někdo s někým mluví, někdo druhý přijde a hned: o čem jste mluvili? kdo to byl? jaké je vaše tajemství? OMG!!! Zápletku vlastně seriál nemá skoro žádnou, jen několik málo dějových linek, které se ale táhnou jako sopel s prominutím. Než se v jednom díle uskuteční nějaký jarmark, asi půl hodiny se o něm jen mluví. A to nemluvím o opravdu špatně napsaných postavách typu trojice kohoutů na jednu slípku, kteří jí nadbíhají takovým způsobem, že by se to dalo označit za stalking. A ten překvapený výraz lady Mary vždy, když se její nápadník asi po desáté v jednom díle zase objeví na Downtonu, je vážně legrační. Ještěže je tu stará hraběnka Violet: "Ta ženská je ukecaná jako opilý vikář." ()

Série 5 (2014) (S05) 

Něco mě na tom seriálu baví, proto jsem vydržel i 5. sérii, ale určitě to nejsou poměrně slzopudné vztahy a přemoudřelé dialogy některých postav. Vtipná je linie lady Mary a jejích třech kohoutků. Na konci série jsme se totiž dozvěděli, že lord Gilingham je sice možná dobrej v posteli, ale nemá pořádný auto. To mi postavu Mary ještě více zprotivilo. Blbost lady Edith je také do nebe volající - sestřička na týden okupuje hodinový hotel a ona má problém přiznat dítě, jemuž zemřel otec před svatbou - v roce 1924 je to ostuda!?!? Pochybuju. Z paměti jsem taky raději vymazal mimořádně nepovedenou linku s manžely Batesovými a opravdu směšné detektivní drama se smrtí pana Greena. Věřím, že angličtí hospodští mají pamatováka jako sloni, ale že by si po dvou třech letech vzpomněli na jednoho konkrétního zákazníka, který byl nadto v lokále jen jednou, to scénárista zkrátka a dobře těžce nezvládl. Naopak povedená je linka s Tomem Bransonem (což bych dříve nřekl), lady Violet + Isobel + Mrs. Hughes a jejich tři možné gerontofilní svatby. A z Thomase Barrowa se možná začíná stávat sympaťák, jeho vylomeniny na střeleckém dýchánku byly zábavné. ()

Série 6 (2015) (S06) 

6. řada je utrpení. Nejenom že dialogy trhají uši (zejména rozhovory mezi manžely Batesovými jsou nástrojem scénáristické tortury), ale některé postavy byste s chutí zastřelili. Taková Daisy je naprostá kráva, a to celý seriál. Lady Mary je hloupá a zlá koza. A vůbec nakonec většina postav jsou nesnesitelné charaktery, co by snesly nějaké to hanlivé označení. Scénárista byl zcela bezradný - šest dílů se postavy hádají o jednom a tom samém, to by nestačily dva díly? Děj, kdy jedna postava bulí, že nemá mimino a pak bulí, že možná nikdy nebude mít mimino a přestárlý manžel ji dryjácky (dojácky) utěšuje, jsou pro mě téměř fyzickým utrpením. Poslední série Downtonu je na úrovni přiblblých jihoamerických telenovel, jen s tím rozdílem, že má výpravu a herce. A poslední cukrkandlem nasládlý díl nebudu komentovat, to se skoro nedalo vydržet...loučím se s Downtonem, nikdy více. ()

Související novinky

Danny Boyle natočí příběh Sex Pistols

Danny Boyle natočí příběh Sex Pistols

13.01.2021

Režisér Danny Boyle (Trainspotting, Yesterday) natočí pro televizní společnost FX minisérii o legendární anglické punkové kapele Sex Pistols. Scénář napíší Craig Pearce (Moulin Rouge) a Frank… (více)

Filmové Panství Downton se blíží do kin

Filmové Panství Downton se blíží do kin

09.09.2019

Panství Downton, jeden z nejslavnějších televizních seriálů moderní éry, dospěl k velkolepé závěrečné kapitole, která se odehraje v kinech. Stejnojmenný film završuje často neuvěřitelné osudy… (více)

Panství Downton dostane film

Panství Downton dostane film

15.07.2018

Univerzálně oblíbený a cenami ověnčený seriál Panství Downton se dočká filmového přídavku. V oficiálním prohlášení pak kromě jiného tvůrci potvrdili, že se vrátí i původní herecké obsazení v čele s… (více)

71. Zlaté glóby - výsledky

71. Zlaté glóby - výsledky

13.01.2014

71. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton skončilo. Moderátorská dvojice Tina Fey a Amy Poehler dala rychle zapomenout na nepříjemnost, kdy prasklý vodovod kolem poledne zatopil červený… (více)

Reklama

Reklama