Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks

(seriál)
  • USA Twin Peaks (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní
USA, (1990–2017), 42 h 53 min (Minutáž: 46–94 min)

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Sherilyn Fenn, Harry Goaz, Michael Ontkean, Lara Flynn Boyle, Warren Frost (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Ve Twin Peaks je nalezena brutálně zavražděná Laura Palmer. Zvláštní agent FBI Dale Cooper (Kyle MacLachlan) spolu se šerifem Harrym S. Trumanem (Michael Ontkean) brzy zjistí, že v tomhle napohled spořádaném maloměstě není nic takové, jak se zdá. (Magic Box)

Videa (6)

Trailer

Recenze (725)

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Na začátku celkem koherentní krimi, která na první pohled směřuje k jasnému cíli - Kdo zabil Lauru Palmerovou? Jak ale děj houstne, začíná to padat k hodně slušnému bizáru, to pro mě nejdůležitější najednou mizí na vedlejší kolej (nebo zcela, nevím) a celek se mění spíš v klasicky neuchopitelnou Lynchovinu, než opravdu zásadní milník mezi seriály. Je to škoda, ale vůbec mě to nepřekvapuje. Twin Peaks mě míjí a já se tak radši vracím mezi současnou, mnohem vytříbenější produkci, kde se tvůrci nesnaží být za každou cenu šokující a spíše vsází na jejich chytře vystavěné příběhy, než na nafoukanou režii a over-the-top postavy. 5/10 (hodnoceno po první sérii) ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál není tím, čím se zdá být...Stejně jako sovy. Všichni oceňují Lynche (a já se k nim hlasitě připojuji), ale prosím nezapomínejte na scénáristu Marka Frosta! Tohle se musí vidět, jiná možnost není!!! Osobně dodávám, že Dale Cooper je tou vůbec nejpozoruhodnější a nejdokonalejší postavou televizní historie...Tak šup, udělejte si šálek černé kávy, vezměte si meruňkový koláč a koukat se! P.S. : Potkat někoho kdo vypadá jako Bob, poseru se strachy. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kultovní lynchovina™ :) Seriál mého dětství, který se začal v české televizi vysílat v r. 1993 a který jsem tehdy miloval. Především pak božskou Badalamentiho hudbu, ze které mi zbyl silný dojem i po letech, kdy jsem většinu seriálového děje dávno zapomněl. Díky kanálu Nova Cinema, který začal 28. 5. 2011 tento seriál každou sobotu reprízovat v původním skvělém dabingu, mám možnost se k tomuto výjimečnému seriálu po dlouhých letec vrátit. A Lynch mě opět dostal! Skvělí herci (spousta krásných holek!) a především pak můj oblíbenec z Modrého sametu Kyle MacLachlan, rozehrávají vzrušující podívanou plnou temných záběrů, neopakovatelných konverzačních situací a originálního humoru. Seriál, který je každým coulem dokonalý. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvost všech skvostů a kult všech kultů. Nepřekonaný a snad i nepřekonatelný seriál, jenž dal nový rozměr slovu "televizní". David Lynch by měl přijít do nebe (nebo do bílého vigvamu, chcete-li) už jen za tohle své dílo, ani by nemusel natočit nic jiného. Kyle McLachlan se už nikdy potom nepřekonal, stejně jako řada dalších známějších i neznámých herců z této fantaskní série. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Městečko Twin Peaks bylo pro mě svého času něco jako zjevením na poli seriálů, které úplně převracelo můj pohled na seriálovou tvorbu a díky kterému jsem objevil Davida Lynche jako špičkové eso mysteriózního žánru. I když od té doby uplynulo už více než 20 let, myslím, že tenhle kousek nebyl překonaný navzdory tomu, že seriálová tvorba ve Spojených státech momentálně zažívá obrovský boom a mysteriózní žánr je velmi oblíbený. Nejvíc fascinující je sledovat proměnu charakterů jednotlivých hrdinů a díky profesionalitě celého štábu se nechat unášet atmosférou tajemna a tušených hrozeb. Seriál ve své druhé polovině a zvlášť na samém závěru už směřoval do vyloženě halucinogenních poloh, které Lynch dovedl do neblahé dokonalosti ve svém mišmaši Inland Empire, takže osobně patřím k těm, kteří ocení spíš tu střízlivější první polovinu. Musím ještě zdůraznit atmosférickou hudbu, která dokonale evokovala snovou tajuplnou atmosféru nad městečkem. Celkový dojem: 95 %. ()

Galerie (1 330)

Zajímavosti (98)

  • Když Angelo Badalamenti skládal pro seriál hudbu, seděl vedle něj David Lynch a říkal mu, co si má představit. Badalamenti tak vytvořil podkres pro tajuplný les, z něhož se vynořuje Laura Palmer (Sheryl Lee), a ve chvíli, kdy přistupuje ke kameře, přichází hudební vrchol. Tak vznikla skladba „Love Theme from Twin Peaks“. (L_O_U_S)
  • Počet obyvatel městečka Twin Peaks na ceduli v úvodních titulcích měl být původně 5 120. Vedení televize ABC se ale údajně obávalo, že televizní pořady z venkovského prostředí diváky nepřitahují, a tak nakonec přidalo další číslici, takže počet obyvatel nabobtnal na 51 201. (ZOLTAN)

Související novinky

David Lynch chce natočit animák

David Lynch chce natočit animák

09.04.2024

Ono to s tím jeho důchodem možná nebude tak horké. Když se slovutný filmový tvůrce David Lynch (Mulholland Drive, Zběsilost v srdci) v roce 2017 vracel ke kultovnímu Městečku Twin Peaks, nechal se… (více)

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (více)

Reklama

Reklama