Reklama

Reklama

Protiúder

(seriál)
  • Velká Británie Strike Back
Trailer 2
Velká Británie / USA, (2010–2020), 57 h 25 min (Minutáž: 43–48 min)

Předloha:

Chris Ryan (kniha)

Hrají:

Philip Winchester, Sullivan Stapleton, Rhona Mitra, Robson Green, Michelle Lukes, Charles Dance, Andrew Lincoln, Shane Taylor, Richard Armitage, Jimi Mistry (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(76)

Spojenectví mezi dvěma speciálními agenty trpí zásadním rozporem – první je americký odpadlík, druhý elitní britský špión. Ovšem to jim nezabrání odvážně se pouštět do nejrůznějších krkolomných akcí.  Napínavý thriller s dějem, který koresponduje s událostmi dnešní doby se soustředí na dva členy přísně tajné antiteroristické organizace, známou pod názvem Section 20: britského seržanta Michaela Stonebridge a bývalého amerického vojáka Damiena Scotta. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele Ouwen k tomuto seriálu (6)

Project Dawn (2011) (S02) 

Cinemax dominuje v akčním žánru, co se týče seriálů. Banshee a Strike Back patří mezi špičku, co můžete v v tomto žánru najít. Velkou zásluhu na tom má, hlavní duo Winchester/Stapleton. Jejich chemie je fenomenální, neustále ze sebe sypou sarkastické hlášky, působí přirozeně, profesionálně. Zatímco Winchester je víc taktický, profesionální a elegantnější, Stapleton působí víc neohrabaně a dravě. Samozřejmě jsou zde pak vedlejší role, kde jsou sympaťáci a krásný ženský a pak mikro role různých záporáků, které jsem viděl už jinde, takže jejich roličky mě potěšily. Do toho se střídají lokace, je zde spoustu sexu a akce. Akční scény jsou výhradně o dlouhých přestřelkách. Ještě v druhé sérii to působí lehce chaoticky, jak co se týče střihů, kamery, tak celková režie. Naštěstí je to pořád dost velký nadprůměr, lítají nábojnice ze zbraní, mění se zásobníky, můžeme slyšet dopad nábojů na zem každým výstřelem, je to nekompromisní Rko, hlavní duo se kryje, taktizuje, podporuje se a komunikuje mezi sebou, naprostá paráda, kontrolují počet zásobníků a nábojů, mění zbraně, odzbrojují padlé nepřátelé, míří skrz optiku, sami se během akce zašpiní, schytaj střelné i řezné rány, funguje i napětí.... O proti nim Wick vypadá, jako učesaná omalovánka pro děti ;-), Stapleton je hláškující hovado, mezi tím co Winchester je nabouchanej a odevzdává absolutně všechno ze sebe, vyniká úžasný kontrast mezi nimi. Audiovizuál je naneštěstí takový levnější. Zvuky jsou správný, jen to celkové pojetí je takové, přikované.. netrhá to tak moc uši, jako když sledujete filmy od Ayera, nebo Manna. Ale to jsou fakt maličkosti. Celkově to působí nadupaně, zábavně a odpustím i pár menších náhod, nebo logických kiksů. Nyní sjíždím třetí řadu a ta je fakt výrazný upgrade. Pokud někdo chce seriál, kde je plno přestřelek, sem tam fajn bitka, hodně stealth akce, Rko, spoustu sexu, pěkných holek a zábavných hlášek s pestrými lokacemi a akcí, která kombinuje lehce "Rambo prvky", s taktickou akcí - Strike Back je pro vás. ()

Vengeance (2012) (S03) 

Vesměs napříč dost podobnou šablonou, jako předchozí řada. Opět hromada sexu, hlášek, krve a akce. Akční scény jsou na tom rozhodně líp, to platí i o audiovizuálu, filtry apod. ale furt se to rozhodně nedává srovnávat s áčkovou produkcí ze dvou důvodů - zbraně jsou stále dost přikované nazvučením. Nemám na mysli, že automatické pušky zněj jako flusavky - spíš, že se nejedná o rachot, co by vám trhal uši. A další věc je dost béčková režie. Střih apod, vše se výrazně zlepšilo, ale furt to není má ideální představa ohledně toho, jak má být špičkově nasnímaná akce. Na můj vkus větší počet nevhodných střihů a úhlů kamer, ale opět - mi akce přišla dostatečně přehledná a jedná se o výraznej nadprůměr. Scénář je též lepší, umírají kladné i záporné postavy, fungují emoce, dialogy a chemie. Rhona Mitra je bohyně. Akorát sem tam logika dostane fakt solidně na prdel (výměna v garáži jedné z hlavních postav s tou ženskou má fakt nesmyslný průběh) a opět, pár náhodiček. Jinak si to udržuje konzistentní kvalitu a je to o trošku lepší, než předchozí řada. Jen to v mejch očích tolik negradovalo, jako minulé finále. Jo a sem tam nastane fakt luxusní bitka. Akce ale je jinak opět mix stealth, taktické akce a Rambo stylu. Přebijení, spoustu mrtvol, komunikace a bla bla... prostě to, co zmiňuju v komentáři druhé řady. ()

Shadow Warfare (2013) (S04) 

Každej režisér, scénárista apod. by si měl brát příklad, jak má pořádná akce vypadat. AKČNÍ ŠPIČKA. Fenomenální Rkové přestřelky, výborný souboje, tuna detailů, propracovaná taktika, práce s pyrotechnikou, fajn kaskadérské kousky - jenom ty levné exploze odpustím :-) sedím tu, přemýšlím co napíšu do komentáře, hraje mi instrumentálka "Yes I Do" a mám na krajíčku slzy. Nemám prostě co vytknout a když už, tak jen malé detaily. Čtvrtá série je jednoznačný vrchol seriálu. Opět spoustu sexu, pěkný ženský (zejména Martinézová a Julie) a nepůsobí ani trapně. A nová posila v podobě Locka je třešnička na dortu. Je zde i fenomenální záporák, a samozřejmě hlavní duo, které si opět projde solidníma sračkama a zraní se během akce. Stapleton povýšil své herectví na jinou úroveň a dodal své postavě hodně velkou emocionální vzpruhu, mezi tím co Winchester se svojí brutální fyzičkou maká jak šroub. Opět se střídají lokace, je to nadupané nehoráznými emocemi a ta akce.... Spoustu stealth, v deváté epizodě dojde KONEČNĚ na noční vidění a tlumiče, blbnutí s vlakem, nebo skákání po autě, bitky maj perfektní choreografii (zejména fight na pouti) a přestřelky pak obsahují vše z předešlých epizod, ale zde se mi nejvíc líbila celková výstroj, všechny výměny zásobníků a tuna jiných detailů, je přehledně a ukázkově nasnímané. Úžasná střelba, fakt že jo. Posledních 5 minut finále čtvrté série patří mezi moje nejoblíbenější epilogy. Normálně jsem vyprskl slzy z té chemie, co má Stapleton a Winchester. Byl jsem s nimi v tom autě :))) ()

Epizoda 9 (2013) (S04E09) 

Po několika letech opět musím napsat zde komentář. Špičkové souboje, top notch stealth, pyrotechnika, noční vidění, kaskadérské kousky, exploze, gore, emocemi nabitej děj, obrovský sázky, fenomenální twist, špičkovej zvuk suppressorů. Kam se sere tak 99,8% akčních filmů. Vrchol akční kinematografie. ()

Legacy (2015) (S05) 

Achjo. Konec. Rozhodně budu pokračovat a doufám, že nová parta bude alespoň snesitelná, ale rozhodně nelze počítat s tím, že by se někdo vyrovnal chemii těchto dvou týpků. Vlastně si nepamatuju dva charaktery, co by měli na plátně tak lepší souhru. Akční scény jsou naprosto fenomenální, špičkové souboje s dravou choreografií, taktika, konečně i střelivo je pořádně nazvučené, záporáci nejsou úplně ploché a neustále se střídají exotické lokace. Musím však zmínit, že návštěva Severní Koree byla pojatá dost pochmůrně, vyprahle a syrově. Finále u přehrady a v lesích zase ukázkové. Musím uznat, že konec mi přeci jen přijde trošku uspěchaný a škoda, že epilog nebyl delší. Moc rád bych si dal seriál do top 10, ale uvidím co následující řady. Brečel jsem hrozně moc, pač mi tahle dvojka bude strašně, hrozně moc chybět. A i zbytek party. Je to doteď jediná show, která se i místama přiblížila k tomu, jak si představuju Splinter Cell v hrané podobě. Sakra, nemůžu uvěřit že je konec.... sakra, sakra... ()

Epizoda 10 (2015) (S05E10) 

Neskutečnej akční nářez v lesích, skvělou výbavou, áčkovým audiovizuálem a intenzivním tempem. Bude mi chybět tenhle bezkonkurenční, akční taktickej seriál. Na tyhle čtyři řady s Damienem a Michaelem se žádnej prostě nechytá... ()

Reklama

Reklama