Reklama

Reklama

Californication

(seriál)
  • USA Californication (více)
Trailer 2
USA, (2007–2014), 39 h 37 min (Minutáž: 26–33 min)

Tvůrci:

Tom Kapinos

Hrají:

David Duchovny, Natascha McElhone, Madeleine Martin, Evan Handler, Pamela Adlon, Madeline Zima, Callum Keith Rennie, Rachel Miner, Carla Gallo (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(84)

David Duchovny slaví triumfální návrat v hlavní roli amerického televizního seriálu Californication, jiskřivé, drsně sexy komediální podívané, jejímž ústředním hrdinou je spisovatel Hank Moody. Jeho posedlost ctí a sebezničující chování ve stylu „chlast, drogy a sex“ zároveň ničí i obohacuje jeho spisovatelskou kariéru. Miluje svou dceru Beccu (Madeleine Martinová), jež se narodila ze vztahu s bývalou přítelkyní Karen (Natascha McElhoneová). Je to chytrá holka, možná až moc, a její otec se upřímně snaží spojit otcovské povinnosti s nároky spisovatelské dráhy. Muži ho mají rádi pro jeho schopnost driblovat mezi nesčetnými přítelkyněmi, ženy fešáka Moodyho milují pro jeho šarm a vy všichni si ho zamilujete, protože vám přináší svěží a vtipnou zábavu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Matty k tomuto seriálu (1)

Californication (2007) 

„Piča forever!“ Představte si, že píšete scénář k nějakému seriálu. Dáváte si záležet na každičkém dialogu, na každé pronesené větě. Dbáte prokreslení charakterů a dokonalé provázanosti všech událostí. Jenže „váš“ seriál, ač kritiky obdivovaný, nemá divácký úspěch a končí po první sérii. A zhruba ve stejné době do statisíců domácností svým ležérním stylem a s „kurvadoprdelepiča“ na rtech vkráčí Hank Moody. Hlavní hrdina seriálu Californication, suverénního diváckého hitu sezóny. Ne, na světě není žádná spravedlnost, ale srát na to, pojďme si proklepnout Moodyho: ztracená existence, která svůj talent rozmělňuje alkoholem a známostmi na jednu noc. Mluví jako ten nejmizernější dlaždič, souloží se vším, co má prsa a tělesné otvory na patřičných místech, pije jak duha a není mu cizí pozvracet umělecké dílo za několik tisíc dolarů. Californication nesplétá dějové nitky nijak rafinovaně, pouze vrší vtipně trapné a trapně vtipné situace a sem tam překvapí nenadálým hnutím mysli některé z postav. V podstatě jde o to, že Hank se (ne)snaží vyhrabat ze sraček, do kterých spadl, urovnat vztah se svou ex-manželkou a dcerou a napsat novou knihu. Ale jeho (ne)snažení je tak neodolatelně přisprostlé a bezradně „lůzrovské“, že mu málokdo dokáže odolávat po celých dvanáct epizod. Některé hlášky by zasloužily vytesat do mramoru (úmyslně nebudu uvádět příklad, neboť vytržené z kontextu pozbývají původní údernosti) a některé extrémně absurdní momenty bych si rád přehrával pořád dokola (Ménage à trois z desáté epizody kupříkladu). Abych uvedl věci na pravou míru – nebyl jsem z Californication vyvařenej jako jiní. Některé díly se celkem táhly a bezdějovost, neřkuli komplexní vnitřní prázdnota, mi z hlediska dramaturgické výstavby připadala jako vyložené harakiri. No a potom ta možnost srovnání s takovým Studiem 60, což je precizně vybroušený diamant, jehož oslnivost nestojí a nepadá s titulní postavou. Jak jsem však již zmínil, Hank Moody je (hlavně díky Duchovného „odjebatseodtud“ výkonu) titulní postavou příliš výjimečnou, aby vám alespoň zčásti nepřirostla k srdci. Navíc, jakkoliv se může výchovný charakter tohoto díla jevit nulovým, pod vlivem páté epizody jsem začal omezovat používání anglických zkratek. IMHO LOL, nemyslíte? Apendix: Nakonec přeci jen jeden příklad typicky zkaliforněného dialogu, ideální pro balení -Nepůjdeš se mnou? -Proč? -Na trochu sexu . 85% Zajímavé komentáře: Faidra, jahol, Axident ()

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

70. Zlaté glóby - nominace

70. Zlaté glóby - nominace

13.12.2012

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu dnes oznámila nominace na prestižní Zlaté glóby. Nejvíce nominací (celkem 7) získalo Spielbergovo životopisné drama Lincoln, které je nasledované s pěti… (více)

Reklama

Reklama