Reklama

Reklama

Dawsonův svět

(seriál)
  • USA Dawson's Creek (více)
USA, (1998–2003), 93 h 9 min (Minutáž: 41–45 min)

Tvůrci:

Kevin Williamson

Režie:

Joshua Jackson, Bethany Rooney, David Semel, Lou Antonio, Dennie Gordon (více)

Hrají:

James van der Beek, Katie Holmes, Michelle Williams, Joshua Jackson, Kerr Smith, Meredith Monroe, Busy Philipps, Mary Beth Peil, Monica Keena (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(128)

Obsahy(1)

Kamarádi Joey Potterová a Dawson Lerry se znají od sedmi let a jako každý sobotní večer se u Dawsona dívají na filmy. Joey žije se svou sestrou a jejím přítelem v malém domku, v zátoce kousek od Dawsona. Její matka umřela na rakovinu a její otec sedí ve vězení za držení narkotik. Dawson, Joey a Pacey Witter, Dawsonův nejlepší kamarád, natáčejí Dawsonův první film, se kterým chce jet brzy na filmový festival amatérských filmů. Pacey, který v něm hraje nestvůru, a Joey, která hraje hlavní hrdinku, se začnou hádat. Jejich hádku ale přeruší přijíždějící taxík, ze kterého vystoupí mladá blondýnka Jen Lindlyová. Je to vnučka Dawsonových sousedů, která přijela, aby pomohla své babičce starat se o nemocného dědu. Jen, stejně jako ostatní, druhý den nastupuje do druhého ročníku místní střední školy (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (263)

misstake 

všechny recenze uživatele

Když to běželo poprvé, tak se mně to líbilo. Asi proto, že Dawson taky miluje filmy, tak jako já (ale jaké to ten týpek má rád filmy, to se ani nestačím divit). A teď jsem to už po pár dílech vzdal, protože zaprvé je to pořád dokola a za druhé to není pro normální lidi. Takový vztah jako Dawson a Joeye normální lidi nemůžou mít a nebudou ho rozhodně řešit v desítkách dílů. Další postavy jsou taky šílené, šprtka z psychiny, gay ve fotbalovém mužstvu, ztroskotanec Paysee, který je z nich v podstatě nejchytřejí a nejnormálnější. Oproti tomu nejnenormálnější postavou je Joey, která je úplně blbá, nevyrovnaná, nudná a nechápu, jak se někdo z nich mohl do ní zamilovat. A ještě miluju morální poučení vkládané do amerických teenagerovských seriálů. Prostě, kdo pije ten v lepším případě blije, v horším spadne do řeky a utopí se. (A nezáleží na tom, jestli si dáte jednoho panáka, nebo jedno pivko, dáte-li si pak ve dvojko sedmičku šampusu, čeká vas smrt utopením). ()

Zdeňka 

všechny recenze uživatele

Dnes by mě to už možná tak nebavilo, ale jinak jsem seriál měla moc ráda. Vždy jsem spíchala z autobusu ze školy, aby mi neutekla ani minuta a já snila o tom, že patřím do jejich party (potom jsem však zjistila, že parta Přátel je mnohem lepší, ale to jsem někde jinde) První série byly naprostou jedničkou, sice na studiích už to pokulhávala, ale i tak bylo to fajn...jen ten konec se mi nelíbil. Dala bych nejradši scénáristovi jednu za uši! ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Co říct než že je to vymazlená telenovela pro mládež a dokonalý megakýč v tom nejlepším slova smyslu. Dobře napsané, přesně obsazené a perfektně zahrané postavy si okamžitě zamilujete, stejně jako ten jejich úžasný přímořský ráj a budete hltat jejich sebetriviálnější příhody a hlavně ty neskutečné knižní dialogy. Speciálně musím ocenit vedlejší motiv lásky k filmu a touhy stát se filmařem zosobněný Dawsonem - právě koukám na šestou řadu a doufám, že se klučina už konečně setká se Spielbergem :) Na druhé straně šest řad je šest řad, seriál často ztrácí tempo, opakují se motivy a tvůrci se nevyhnou nudě, schématičnosti a občas ještě přesladí už přeslazené. Kdo by ale kritizoval kult, který odchoval celou jednu generaci a objevil Katie Holmes a Joshuu Jacksona? ()

Murrro 

všechny recenze uživatele

Kdesi na začiatku to fungovalo takmer stopercentne, problémy hlavných postáv boli dôveryhodné a dokázal som sa s nimi stotožniť. Postavy však starli, opustili strednú školu a scenáristi nezvládli vymýšľať a riešiť dospelé problémy s takou ľahkosťou ako tie pubertiacke. Seriál klesol na úroveň všetkých ostatných, podobných, nevýrazných, priemerných... Škoda. ()

RedAK odpad!

všechny recenze uživatele

Downův svět, aneb trampoty anorektického čelisty. Zrovna jsem si na tento skvost vzpomněl, anžto jsem si honil péro a obzor vějířovitého cákance obsahoval ročník ábíčka ze století páry, které jsem si uschoval pro případ nečekané menstruace náhodných fenek hostujících můj byt. Na obálce se pyšnil tento čelovitý blondýn s úchvatným titulkem "Ženy musím odmítat, je jich moc". Teď nevím, kdo je větší Down, jestli Dawson, Down, Downův Dawson, Dawsonův Down, nebo kurva já! ()

Galerie (424)

Zajímavosti (41)

  • Děj se odehrává v Massachusetts, ale přesto byla většina epizod prvních čtyř sérií (tedy předtím než postavy opustily Capeside), natáčena ve Wilmingtonu v Severní Carolině. (novoten)
  • Většina písní, které zazní ve dvoudílném finále, měla původně být už v pilotním díle. Tehdy ale byly licence pro jejich použití ještě příliš drahé. (novoten)
  • Tvůrci se při natáčení první série dostali do neobvyklé situace, kdy měli dotočeno všech 13 dílů dříve než byl vůbec odvysílán pilot. (novoten)

Související novinky

A bude komiksové světlo!

A bude komiksové světlo!

01.11.2007

Konkrétní zdroje? Blesk a Zelená lucerna. A pozor, teď nemluvíme o chystané Justice League of America, jejíž členy jsou i Flash a Green Lantern. Strategie studia Warner Bros. je vskutku podivná.… (více)

Reklama

Reklama