Reklama

Reklama

Dawsonův svět

(seriál)
  • USA Dawson's Creek (více)
USA, (1998–2003), 93 h 9 min (Minutáž: 41–45 min)

Tvůrci:

Kevin Williamson

Režie:

Joshua Jackson, Bethany Rooney, David Semel, Lou Antonio, Dennie Gordon (více)

Hrají:

James van der Beek, Katie Holmes, Michelle Williams, Joshua Jackson, Kerr Smith, Meredith Monroe, Busy Philipps, Mary Beth Peil, Monica Keena (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(128)

Obsahy(1)

Kamarádi Joey Potterová a Dawson Lerry se znají od sedmi let a jako každý sobotní večer se u Dawsona dívají na filmy. Joey žije se svou sestrou a jejím přítelem v malém domku, v zátoce kousek od Dawsona. Její matka umřela na rakovinu a její otec sedí ve vězení za držení narkotik. Dawson, Joey a Pacey Witter, Dawsonův nejlepší kamarád, natáčejí Dawsonův první film, se kterým chce jet brzy na filmový festival amatérských filmů. Pacey, který v něm hraje nestvůru, a Joey, která hraje hlavní hrdinku, se začnou hádat. Jejich hádku ale přeruší přijíždějící taxík, ze kterého vystoupí mladá blondýnka Jen Lindlyová. Je to vnučka Dawsonových sousedů, která přijela, aby pomohla své babičce starat se o nemocného dědu. Jen, stejně jako ostatní, druhý den nastupuje do druhého ročníku místní střední školy (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (263)

Thomick 

všechny recenze uživatele

Můj nemocniční společník. :-) A já to tehdy fakt hltal, i si pamatuju, že Joey byla jednim z mých mladických idolů. Teď už je to spíš taková roztomilá vzpomínka a nad lecčim muj 20letej mozek blinká, nicméně ... svuj 13letej ekvivalent prostě pořád chápe. That's it. Rád jsem si to u (morbidní) příležitosti rozvodu T+K připomněl, fakt rád ... P.S.: A ten soundtrack - kolik písniček Dawson proslavil, fakt krásný zjistit po tolika letech (Hands, Save Tonight, She's The One, Kiss Me, titulka...) ()

Spock 

všechny recenze uživatele

Jeden ze seriálů mého dospívání. Bohužel pro něj jsem ho nekvitoval tak jako Beverly Hills. Hlavní hrdina mi prostě přijde jako nesympatický adolescent, který se snaží svým přístupem všem zalíbit a pořád něco řeší tím svým postupně čím dál více zajídajícím se způsobem. Navíc mi přišel celý seriál od tvůrců více manipulující vzhledem k divákovi než jiné podobné „ságy“. Podle mě jsou rozhodně lepší „výchovně – společenské“ seriály, na tenhle jsme se díval stejně jen proto abych měl přehled a věděl o čem že si to kamarádka Lenka v lavici za mnou pořád povídá se Zuzkou. :-) ()

Reklama

Terter odpad!

všechny recenze uživatele

Hned po trojnásobném klystýru horkým Savem je tohle ten nejhorší způsob, jak trávit odpoledne. Banda teenagerů (které hrajou lehce odrostlí dvacátníci v čele s buzíkem, co mluví jak kdyby měl koule ve svěráku) řeší otázky Života, Vesmíru a Vůbec, čímž přivádějí diváka, jehož počet mozkových závitů přesahuje počet prstů na všech končetinách, do stavu absolutního šílenství. Dalo by se říct, že nechvalně proslulá parta z BH 902 10 má v Dawsonovi svého důstojného pokračovatele. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Nízké hodnocení je pochopitelné a úsměvné zároveň. Většina ho neviděla celý, hodnotí na základě matných vzpomínek, nebo jen chce jít s davem. Vtipné je, že si ani nevšimli, kdo za seriálem stojí. Williamson a Kapinos se totiž v pozdějších letech staly pro mnohé hodnotící modlami. Nevadí, Dawsonův svět je ikonická záležitost. Rozjel kariéru nejkrásnějším herečkám své generace Katie Holmes a Michelle Williams. Objevil sympaťáka a třídního šaška Jacksona a pohřbil herecké ambice svatouška van der Beeka. Nebývá totiž zvykem, aby hlavní postava byla největší slabinou seriálu. Bohužel je napsaná jako věčný snílek a dobrá duše, takže mnoho diváků má zřejmě problém s tak charakterově čistou osobou. První čtyři série na střední v poklidném městečku Capeside jsou skutečně jako z jiného světa. Nové postavy lehce zapadají do příběhu. Jack, Andie, Audrey, ale i další se stali plnohodnotnými členy. Když už jsem myslel, že lepší ženské obsazení to mít nemůže, tak ještě dorazila bohyně Sasha Alexander. Kritizované série na vysoké škole mi také nepřišly zase tak špatné a především šestá má několik komediálních klenotů. Možná je to až moc naivní pohled na vztahy, ale ta pozitivní aura, kterou kolem sebe všichni šíří, je prostě odzbrojující. Nestává se často, aby fanoušci byli spokojeni se závěrem seriálu, ale tady se to podařilo, což jen potvrzuje schopnost tvůrců. S1 - S4: 85% S5 - S6: 80% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Myslím si, že hormony nutně změní náš vztah a já chci omezit škody." To zní tak dospěle a přesto podobné skvosty tady hlásí uvědomělí středoškoláci. Se mnou je ten problém, že když jsem do Dawsonova světa zabloudil, tak už jsem měl drobné potíže vzpomenout si na problémy mladistvých, natož jim porozumět. Přesto jsem Joey ještě párkrát šmíroval, když Dawson musel něco důležitého řešit, ale brzy jsem přišel na to, že náš vztah nemá budoucnost. ()

Galerie (424)

Zajímavosti (41)

  • Postava Andie McPhee v podání Meredith Monroe opustila seriál v listopadu roku 2000, prakticky v polovině čtvrté řady. Její jméno zůstalo v titulcích až do konce série, přestože se objevila už pouze v jediném díle. (novoten)

Související novinky

A bude komiksové světlo!

A bude komiksové světlo!

01.11.2007

Konkrétní zdroje? Blesk a Zelená lucerna. A pozor, teď nemluvíme o chystané Justice League of America, jejíž členy jsou i Flash a Green Lantern. Strategie studia Warner Bros. je vskutku podivná.… (více)

Reklama

Reklama