Reklama

Reklama

Dawsonův svět

(seriál)
  • USA Dawson's Creek (více)
USA, (1998–2003), 93 h 9 min (Minutáž: 41–45 min)

Tvůrci:

Kevin Williamson

Režie:

Joshua Jackson, Bethany Rooney, David Semel, Lou Antonio, Dennie Gordon (více)

Hrají:

James van der Beek, Katie Holmes, Michelle Williams, Joshua Jackson, Kerr Smith, Meredith Monroe, Busy Philipps, Mary Beth Peil, Monica Keena (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(128)

Obsahy(1)

Kamarádi Joey Potterová a Dawson Lerry se znají od sedmi let a jako každý sobotní večer se u Dawsona dívají na filmy. Joey žije se svou sestrou a jejím přítelem v malém domku, v zátoce kousek od Dawsona. Její matka umřela na rakovinu a její otec sedí ve vězení za držení narkotik. Dawson, Joey a Pacey Witter, Dawsonův nejlepší kamarád, natáčejí Dawsonův první film, se kterým chce jet brzy na filmový festival amatérských filmů. Pacey, který v něm hraje nestvůru, a Joey, která hraje hlavní hrdinku, se začnou hádat. Jejich hádku ale přeruší přijíždějící taxík, ze kterého vystoupí mladá blondýnka Jen Lindlyová. Je to vnučka Dawsonových sousedů, která přijela, aby pomohla své babičce starat se o nemocného dědu. Jen, stejně jako ostatní, druhý den nastupuje do druhého ročníku místní střední školy (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (263)

P1tr 

všechny recenze uživatele

Dawsona znají asi všichni teenageři minulosti a i nastupující generace se díky reprízám může pustit do tohoto kolosu, ve kterém o city není nouze. Občas to závánělo telenovelami, nakonec se z toho vždy nějak vybruslí a pokračuje se dál. Ve výsledku příjemná záležitost zobrazující životní osudy party kamarádů v čele s Dasonem , kterému filmové ambice rozhodně nechybějí. ()

Luteka 

všechny recenze uživatele

Ó bože, jak já tento seriál hltala ... Objevila jsem ho dávno a už tehdy jsem se zamilovala do "badboye" Paceyho, obracela oči v sloup, když Dawson mluvil rádoby hrozně chytře, doufala, že jednou budu vypadat jako Joey a kvůli ní jsem nenáviděla Jenn. No prostě jsem to hrozně prožívala :) Není to seriál hýřící vtipem, originalitou, kvalitou či intelektem. Je to prostý seriál založený na dobře prodejném schématu lidských vztahů, kamarádství a problémů teenagerů. A to se mi v období dospívání zrovna hodilo. Takže kvůli mému pubertálnímu človíčkovi uvnitř, hodnotím, tak jak hodnotím :) ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Seriál přináší místy autobiografický, pravdivý a mnohdy i velmi šokující obraz dnešní americké mládeže, která se potýká s úskalími života. Atakováni chybami, obavami, rozhodnutími, sexuálními zkušenostmi.. Vzpomínám, kdy to před lety vše začalo a naprosto všichni kolem to zbožňovali a dychtivě sledovali. Čas šel ale dál a provokující, dramatický a realistickými dialogy prošpikovaný seriál ubíral na síle a situace se opakovaly, hrdinové omrzeli. Vše začalo být až příliš uhlazené, čtyři hlavní představitelé řešili svoje situace stále hravěji, stále dokola a z intelektuálních dialogů, které ze sebe chrlili, šla hlava kolem. Nejen v USA se těšil obrovskému zájmu a mladí herci se dostali do podvědomí producentů. Zatímco ale pánové proplouvají spíše teenagerovskými a nepříliš zdařilými projekty, dívčí duo se prosazuje podstatně lépe – Michelle Williams se uplatňuje v nízkorozpočtové a nezávislé produkci a Katie Holmes dnes postupně dostává stále zajímavější a dospělejší role (Téměř dokonalý zločin, Batman začíná). Výsledek je s přihlédnutím na "všechny" série. ()

halogenka 

všechny recenze uživatele

Všimli jste si někdy, jak jsou hlavní hrdinové tohoto seriálu neuvěřitelně podobní různým psům? Dawson - retrívr (zlatý), Joey - voříšek, Pacey - baset, Jen - zlatý kokršpaněl. Podle mě mají i jejich charakterové vlastnosti. Je to náhoda? Možná ale s těma opravdovýma psama by seriál býval byl zajímavější. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

První série je vtipná i tragikomická zároveň a jakžtakž balancuje na hranici divácké snesitelnosti, kdy už se stává seriál o teenagerských láskách jen idiotskou telenovelou s americkou mládeží místo argentinských dřev. Bohužel, jak bývá u seriálů pravidlem, kvalita klesala s přibývajícími díly níž a níž...hranice padaly a seriál s nimi. S nástupem druhé a hlavně třetí série se stával Dawsonův svět beznadějně hloupým, nudným a tupým. Pak jsem se na to vykašlal a přestal to sledovat :) První série za tři hvězdičky... A ty další? 2*, 1* a Odpad! Sbohem, Dawsone. ()

Galerie (424)

Zajímavosti (41)

  • Video, které pouští v posledním díle Pacey v nemocnici, a které údajně natočil Dawson v roce 1998, je původní znělka první série. (novoten)
  • Tvůrci se při natáčení první série dostali do neobvyklé situace, kdy měli dotočeno všech 13 dílů dříve než byl vůbec odvysílán pilot. (novoten)
  • Dawsonův svět je jedním ze tří seriálů stanice WB, kde zaznělo slovo "shit". Těmi dalšími jsou Everwood (kde byl ale zvuk ztlumen) a One Tree Hill. (novoten)

Související novinky

A bude komiksové světlo!

A bude komiksové světlo!

01.11.2007

Konkrétní zdroje? Blesk a Zelená lucerna. A pozor, teď nemluvíme o chystané Justice League of America, jejíž členy jsou i Flash a Green Lantern. Strategie studia Warner Bros. je vskutku podivná.… (více)

Reklama

Reklama