Reklama

Reklama

Volání mrtvých

(seriál)
USA / Kanada, (2003–2005), 18 h 38 min (Minutáž: 43 min)

Hrají:

Eliza Dushku, Shawn Reaves, Zach Galifianakis, Matt Bomer, A.J. Cook, Jessica Collins, Benjamín Benítez, Jason Priestley, Evangeline Lilly, Alexandra Holden (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(26)

Obsahy(1)

Tru v sebe objaví schopnosť, ktorá by mala zostať utajená. Táto bystrá a krásna čerstvá absolventka strednej školy sa chystá na nočnú "šichtu". Tru totiž pracuje v márnici a hneď prvú noc počuje zúfalé ženské volanie o pomoc. Ale ďalšie ráno sa Tru zobudí do toho istého dňa a má dvanásť hodín na to, aby zachránila život ženy, ktorú počula v noci umierať. Najskôr sa však Tru bude musieť naučiť využívať svoju novo nadobudnutú schopnosť. Svoje poslanie už totiž našla: Tru bude zachraňovať životy druhých ľudí... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (66)

tron 

všechny recenze uživatele

Nijako fenomenálny, ale i tak pomerne zaujímavý seriál s originálnou mysterióznou zápletkou, od ktorej sa odvíjajú také silné témy, ako je téma zodpovednosti za vlastné činy ako i výčitky svedomia - či má niekto, hoci aj nadpozemsky nadaný, právo ovplyvňovať chod udalostí. Bonusom TRUE CALLING je herecké obsadenie → Eliza Dushkuová (TRUE LIES, seriál „Buffy“) a vo vedľajšej úlohe prekvapivo schopný Jason „Brandon Walsh“ Priestley. ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Obsahuje náznaky spoilerů. Měli jste někdy fakt na nic den? Takový, co byste ho nejradši přetočili zpátky a udělali všechno jinak? Tru Davies (Eliza Dushku) takovou možnost má. Bohužel jedině ve chvílích, kdy ji o pomoc žádají tragicky zesnulí nebožtíci. Musím říct, že jsem tak úplně nevěděl, do čeho jdu, a proto se mi několik prvních dílů okamžitě zalíbilo. Nadšení ale s časem opadá hned z několika důvodů. Jednak skoro všechny díly jedou víceméně podle té samé šablony, ale především tvůrci vůbec neumějí pracovat s vedlejšími postavami. Krom Tru, jejího otravného bratra Harrisona a sympatického podivína z márnice Davise, je v seriálu hned několik dalších regularů, kteří jsou tam úplně zbyteční, akorát poukazující na nedostatky scénáristů (bez vysvětlení zmizelá a už nikdy nezmíněná sestra Meredith, o které se v pozdějších dílech tvůrci chovají, jako by nikdy neexistovala, je stoprocentně největší fail), a korunu tomu nasazuje fakt, že zrovna ve chvíli, kdy seriál našel svůj směr (se zápletkou točící se kolem Jacka Harpera a motivu zla a dobra), byl zrušen. To je docela škoda, ona soustředěná dějová linka odhalila, že Tru má větší potenciál, než se zhruba 14 zbytečných dílů zdálo. Promarněná příležitost. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

1. série - 80% - Hrátky s osudem, časem a smrtí a v popředí všeho dění princezna Eliza ve slušivě civilním prostředí. Co si přát víc.. Extrémní počáteční nadšení ale časem opadlo, hlavně kvůli faktu, že ať se Tru nebo Harrison snaží první čtvrthodinu o cokoli, mrtvola zařadí zpátečku a můžeme začít napravovat chyby. Zlom ale nastává s příchodem Jacka Harpera. Nenápadný našeptávač má na svědomí proměnu mysteriózní teen vyšetřovačky na promyšlený příběh s náznaky základních fantasy archetypů. Závěr série pak nasazuje takové tempo, že její první polovina v tu chvíli vypadá jako nějaký vzdálený a úplně jiný seriál. 2. série - 80% - Život a Smrt v nesmiřitelné válce, která ale dostala příliš málo času na to, aby se mohla stát nezapomenutelnou. Díky tomu, že tentokrát chybí rozjezdové díly a hlavní dějová linka uhání rychle kupředu, by se zdálo, že Tru sahá po dokonalosti, ale stanice FOX jí podtrhla nohy. Šest dílů, které dovolila natočit z původně plánovaných třinácti, je sice skvělých, ale působí jenom jako ochutnávka z něčeho, co mohlo celému seriálu zaručit nesmrtelnost. Kvůli otevřenosti hlavní dějové linie, uspěchanosti vývoje postavy Jensena, cliffhangeru na závěr a znalosti toho, co mělo časem přijít, tak celkový dojem zákonitě klesá. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Čo by ste spravili, keby ste mali možnosť prežiť včerajšok znova? Nádejná medička Tru Davies tú možnosť má. Mŕtvi ju totiž prosia o pomoc, následkom čoho sa jej vracajú dni. A okrem záchrany cudzích životov musí Tru často zachraňovať aj svoj vlastný, o rodine a blízkych ani nehovoriac. V dnešnej, mysterióznymi záležitosťami mierne presýtenej, dobe už ničím neohromujúci námet však vyvažuje vysoko nadpriemerné spracovanie a s pribúdajúcimi dielmi ide o čoraz rafinovanejšiu a zaujímavejšiu záležitosť. A hoci Eliza Dushku seriál tiahne aj spočiatku bez výraznejších problémov, podstatná zásluha patrí postave Jacka (typologicky výborne obsadený Jason Priestley), ktorá v druhej polovici dodáva hlavnej dejovej línii nečakaný vietor do plachiet. Samotný záver svojim spôsobom poteší ale zároveň aj naštve, potenciál nebol pred zrušením vyčerpaný ani zďaleka. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Skutečně jeden z mála seriálů, který mě dokázal strhnout. Když to někomu jen tak vyprávíte, vypadá to možná trochu jako kravina, ale ve skutečnosti to má skvělou atmosféru a dobře se na to dívá ;-) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ano, kdysi byla doba, kdy herečky jako Eliza Dushku byly materiálem pro hlavní role ve vlastních show. Její postava z Buffy/Angela byla natolik populární, že bylo nutné tolerovat nejen Tru Calling, ale později také Dollhouse. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

jeden ze seriálů, u kterých mě opravdu mrzí jejich ukončení a to nejen kvůli vynikajícím Galifianakisovi (hurá, já to napsal!) a Elize Dushku, ale hlavně kvůli naprostému nekonci, přeškoda, že se druhá série nedočkala všech dílů ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Tru by se ráda v budoucnu honosila titulem MUDr., ale o studiu lékařské vědy si může zatím nechat pouze zdát v divokých snech. Její nová práce v městské márnici jí zaručuje přísun dolárků do prasátka a svádí k tomu, že bude mít dost volného času na přípravu ke studiu. Jenže mrtvoly na Tru občas spiklenecky mrknou okem, otevřou ústa a vysloví neskromný požadavek na vrácení jejich života. Tru pochopitelně takové možnosti má, neváhá je použít, ale zároveň tak nějak přestává časově zvládat svůj soukromý život. ()

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

Eliza Dushku je sexy, jej seriálový brat Harrison je sympaták... nápad je to originálny a fajn... ale trošku by to chcelo gradovanie ako počas 2. série. Škoda, že neni viacej sérií. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nuda. Sem tam jsem měl pocit, že koukám na Lola běží o život, zbytek byl vycpaný kecací vatou. A nezlobte se na mne, ale Eliza Dušků má sexappeal asi jako ta učitelka s králičíma zubama z Dívky na koštěti. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Eliza Dushku je sexi. Ale to ešte nevysvetľuje prehnane vysoké hodnotenie tejto zlátaniny tunajšími "slovútnymi" užívateľmi. Zápletka tejto série totiž je (a to sa obávam, že som ju dostatočne "intelektuálne nevstrebal") mierne povedané "výplodom chorej mysle". Našťastie v novom miléniu už mystery série nie sú IN. (3.10.2005) ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Dobrý nápad, ktorý však seriál musí stále dokola recyklovať a tým sa postupom času stáva dosť jednotvárny. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Na to, že je to vlastně klasický koncept "case-of-the-week" seriálu, je Tru Calling docela nápaditý a se základním schématem si velmi dobře pohrává a kombinuje různé nápady, takže i přes stereotypní "náplň" to určitě není nuda. Obzvlášť, když se ve druhé sérii přitvrdí a už to zachraňování Tru tak pěkně nevychází. Škoda, že to utnuli tak brzy, protože příběhová linka se teprve až s druhou sérii začala docela rozjíždět. S postavami je to trochu horší. Eliza Dushku mi vždycky přišla poněkud umělohmotná a zatímco v Dollhouse to k ní sedělo, tady mě to její každodenní vstávání s dokonalými vlasy, líčením a nepomuchlanýma tvářičkama docela lezlo na nervy (ten díl, kde si ji každej pletl se striptérkou byl vlastně dost trefnej). Na bráchu průseráře jsem si ale rychle zvykl, na sestru ani moc ne (naštěstí se na ni postupně tvůrci vykašlali) a Zach je tu takový málo výrazný, což je trochu škoda. Postava Jacka Harpera to ovšem dost nakopla, byť se mi až do konce seriálu nijak zvlášť nepodařilo rozklíčovat jeho osobní motivace a jeho postava na mě působila hodně nevěrohodně. A jestli to byl scenáristický záměr či jen prostě fail se už asi nedozvíme. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Zvláštne šialený seriál, ktorý mi nebol veľmi pochuti, ale na hlavnú predstaviteľku sa dalo pozerať, mala určitú charizmu a šmrnc, napriek tomu, že nie je môj ideál ženskej krásy. Dialógy neboli naivné, bolo to celkom príjemné. ()

mysiak 

všechny recenze uživatele

Scenár: Joss Whedon, to samo o sebe hovorí všetko plus si pripočítajme nádhernú Elizu Dushku a neskôr démonického Jasona Priestleyho...a máme tu opäť jeden skvelý seriál, ktorého nevýhodou je, že má málo častí... ()

Reklama

Reklama