Martin CampbellKamera:
Dion BeebeHudba:
James Newton HowardHrají:
Ryan Reynolds, Blake Lively, Peter Sarsgaard, Mark Strong, Temuera Morrison, Jon Tenney, Tim Robbins, Angela Bassett, Jay O. Sanders, Taika Waititi (více)VOD (3)
Před miliony let vytvořily nadpřirozené bytosti zvané Strážci intergalaktickou policii Green Lantern, která chránila jednotlivé sektory vesmíru. Jeden ze Strážců Abin Sur byl po boji s nepřítelem vážně zraněn. Když jeho kapsle unikla na Zemi, pověřil svůj prsten - zdroj nadpřirozených schopností, aby našel jeho vhodného nástupce. Prsten na Zemi objeví mladého zkušebního pilota Hala Jordana, který má velkou dávku sebevědomí, neposlušnosti a lehkomyslnosti. Jeho zdánlivě bezstarostnou mysl ale trápí vzpomínka na smrt otce, který zahynul při jednom zkušebním letu. Když prsten přivede Hala k Strážci, vysvětlí mu, co znamená stát se Green Lanternem. Odešle ho na domovskou planetu OA, kde se začíná seznamovat s podstatou svého poslání. Vůdce Strážců ale mladíkovi nevěří a po jednom z cvičných bojů o sobě začne pochybovat i sám Hal. (TV Nova)
Recenze (1 028)
Když mi u epických trailerů instinkt napovídal, že Green Lantern bude pecka, měl jsem na něj dát a nenechat se na čas odradit posměšnými prvními reakcemi. Sice uznávám, že vůdce mimozemských ochránců pořádku v podobě červeného mudrce radícího se se šedými hlavami nemusí sednout všem, ale zároveň nepřestávám žasnout, jak do sebe dokáže i takhle zdánlivě nesourodá mozaika zapadnout. Strážci, Lanterni, traumatická minulost, vlastní pochyby i love story s překrásnou Blake Lively. Být takhle sympaticky rozháraný a přitom komiksově komplexní není žádná sranda a díky tomu, že to scénář zvládá s přehledem, pošilhává místy snad i po nejvyšším hodnocení. Třeba by se ho bývalo dočkalo pokračování, pro které ale reálně nikdy nebyla šance. 85% pro nečekaně zdatnou konkurenci už tehdy vražedně kvalitnímu Marvelu. ()
Pěkné efekty jsou poslední dobou všude. A tak se nám tu hromadí obsahově nijaké filmy na které se sice dívá hezky..ale nevyvolávají v nás téměř žádné emoce. Kromě hromady triků nebylo nic, co by mě dostalo do děje. Blake Lively je krásná a Ryan Reynolds je docela sympatický. Jenže to jsem věděla už před zhlédnutím. Kde jsou ty časy, kdy jsem fandila hlavnímu hrdinovi a nemohla se odtrhnout od obrazovky? Teď už se jenom dívám jak to tam dokoulí a jak při tom bude vypadat. Slabé 2,5*. ()
Všichni jsou blázni jenom já jsem letadlo. Naivní osmdesátková pohádka (v moderním nazelenalém CGI neoprenu) o tom, jak se Hal Jordan přestal bát ve zpracování, které je podobně přeplácané jako Spider-man 3, ale mnohem zábavnější než třeba takový Superman Returns, byť samotní scénáristé viděli chytrost jen z vlaku. Škoda, že kiny prosvištěl, aniž by po sobě zanechal výraznější stopu. Takže zatímco ostatní píší o tom Why the World Doesn't Need Green Lantern, já jsem za jeho existenci zcela upřímně rád. ()
║Rozpočet $200miliónov║Tržby USA $116,601,172║Tržby Celosvetovo $233,300,000▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $25,969,837 //počet predaných kusov 1,051,870║ Tržby za predaj DVD v USA $22,342,478 //počet predaných kusov 1,423,029║ V prvom rade dosť zamrazuje ten veľký rozpočet, na to že tam nehrajú žiadne veľké hviezdy, nepríde ani triková stránka že by bola až tak prelomová za tie peniaze hlavne v porovnaní s rovnakým rozpočtom aký mali Transformers 3, ktorý by v danom pomere potom museli stáť 3x viac, príbehovo klasicky otrepaná šablónka, ktorá ničím neprekvapí, jediná výhoda je že dej nejak nenudí a nemá tam až tak oklieštené scénky čo by podrážali dej. čístý priemer bez ambícii, škoda /50%/ ()
Koukám, že někteří ten film odstřelili už předem, no dobrá. Green Lantern ve mě vyvolal pocit, že i s hromadou triků a slušnými herci jde natočit film, který nepřekypuje zbytečně arogantním sebevědomím (jako třeba Superman) a dokáže zaujmout svou výjimečností (svět, neomezená síla, která se v hlavní postavě krásně odráží skrze omezenost lidského myšlení/fantazie) místo nějakých zvučných jmen. Za největší úspěch tvůrců však považuji fakt, že dokázali udržet "pro moderního diváka na první pohled směšného hrdinu" v přijatelných mezích směšnosti. Já se skvěle bavil, ať akcí nebo decentním humorem, který vůbec neuškodil. Ani ten úšklebek směrem k čtyřprocentní menšině během filmu nepřišel... Takže oproti slabým očekávání příjemné překvapení. PS: odříkávání přísahy mi způsobuje příjemné mrazení:) ()
- Jde o druhý projekt DC, kde se objevuje v menší roli postava Alana Scotta. Předtím se objevil v epizodě Absolutní spravedlnost (2010) seriálu Smallville (od r. 2001). (Caszidy)
- Carol Ferris (Blake Lively) nosí ve filmu hodinky Hamilton Khaki King Chronograph, Hal Jordan (Ryan Reynolds) pak hodinky Hamilton Khaki Below Zero All Black. (Roland Sands)
- V zbore Green Lanternov je celkom 6 ľudí a jedným z nich je aj John Stewart. Jeho postava bola štúdiom zvažovaná na post ústredného hrdinu trilógie, v ktorej sme sa mali postupne prepracovať aj k Halovi, tímu GL a Justice League. S týmto námetom prišiel Corey Reynolds za Warnerovcami a tí najprv prejavovali veľký záujem, no neskôr ho odmietli a najali Grega Berlantiho, ku ktorému pribudli ešte scenáristi Michael Green a Marc Guggenheim. Za pozemského GL napokon určili Hala Jordana (Ryan Reynolds). (ČSFD)