Reklama

Reklama

Před miliony let vytvořily nadpřirozené bytosti zvané Strážci intergalaktickou policii Green Lantern, která chránila jednotlivé sektory vesmíru. Jeden ze Strážců Abin Sur byl po boji s nepřítelem vážně zraněn. Když jeho kapsle unikla na Zemi, pověřil svůj prsten - zdroj nadpřirozených schopností, aby našel jeho vhodného nástupce. Prsten na Zemi objeví mladého zkušebního pilota Hala Jordana, který má velkou dávku sebevědomí, neposlušnosti a lehkomyslnosti. Jeho zdánlivě bezstarostnou mysl ale trápí vzpomínka na smrt otce, který zahynul při jednom zkušebním letu. Když prsten přivede Hala k Strážci, vysvětlí mu, co znamená stát se Green Lanternem. Odešle ho na domovskou planetu OA, kde se začíná seznamovat s podstatou svého poslání. Vůdce Strážců ale mladíkovi nevěří a po jednom z cvičných bojů o sobě začne pochybovat i sám Hal. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (1 029)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Zelený mužík nemá trable nebrat se vážně, takže to, co ho v důsledku zabíjí, je spíše režijní a dramaturgická nerozhodnost. V jedné scéně je obsažený celý problém Lanterna: Hal přilétá za svou vyvolenou v převleku trochu si po supermanovsku zatokat. Následuje velmi dobrá parodie podobných "superhero" kýčů, které jsem se s chutí zasmál. Jenže v další scéně nacházíme naprosto totožnou, tentokrát smrtelně vážně natočenou kýčařinu, která se tváří, jako by scéna před tím vůbec neexistovala. A takhle to je pořád, Campbell chvíli mrká na diváka, ale vzápětí mu naservíruje neředěnou tupost a naivitu. Celý film má podobnou strukturu jako Thor, ale zatímco ten "nahoře" působil vážně a "dole" lehce, Green Lantern vyhlíží v obou rovinách jako debilní a bezpohlavní retuš. Přitom jeho potenciál je neoddiskutovatelný - jenže z hrdiny, který může ze své fantazie zhmotnit cokoli, udělali tvůrci debílka s fantazií Toma Cruise v Top Gun. Ani se nedivím, že Warneři trvají na druhém díle. Takováhle spálená šance bolí, obzvlášť v době, kdy to komiksákům jde. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Ne každý comics se hodí na velké plátno. Obzvlášť, když vám chybí vtip, nadhled a pár nápadů. To jsou zrovna věci, které Green Lantern, týpek co noší zelenou škrabošku a lucernu, nutně potřeboval. A také věci, které režie Martina Campbella postrádala. Celé se to bere až příliš vážně, Reynolds nemá skoro žádné hlášky, je to až příliš dlouhé a příliš tupé. A ani výborné triky nezaženou pocit, že je to celé prostě až moc geekovské a že to normálního diváka prostě nemůže oslovit. Ryan Reynolds si navíc taky vybral svoji slabší chvilku a charizma si zapomněl někde doma. Blake Lively je zbytečná, Peter Sarsgaard k smíchu a jediný, kdo si odehraje svoje je Mark Strong. Comicsový podprůměr a asi nejhorší film Martina Campbella ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tuhle komiksovou šílenost zaručeně ocení ten, co má rád původní komiks. Film se totiž s ničím a nikým nesere a na ramenech nekompromisnosti 109 minut uvádí film, který popírá veškeré komiksové zažité vlastnosti. Je to prostě sci-fi o superhrdinech z vesmíru, kteří bojují o matičku Zemi mimo Zemi. Musím říct, že to mělo něco do sebe, ale docela dlouho se to rozjíždělo. Ryan Reynolds byl skvělý, ale mohl si tu přeměnu uspíšit a nečekat na ní do půlky filmu. Každopádně nemůžu říct, že by mě to nechytlo, bylo to zase pro změnu něco jiného, než člověk normálně čeká a to se taky počítá. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Pěkné efekty jsou poslední dobou všude. A tak se nám tu hromadí obsahově nijaké filmy na které se sice dívá hezky..ale nevyvolávají v nás téměř žádné emoce. Kromě hromady triků nebylo nic, co by mě dostalo do děje. Blake Lively je krásná a Ryan Reynolds je docela sympatický. Jenže to jsem věděla už před zhlédnutím. Kde jsou ty časy, kdy jsem fandila hlavnímu hrdinovi a nemohla se odtrhnout od obrazovky? Teď už se jenom dívám jak to tam dokoulí a jak při tom bude vypadat. Slabé 2,5*. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Zelený Lampa ve mně ze všech těch posledních homiksových adaptací probouzel největší skepsi. Vždyť co může být víc gay než rozkokošný brouček v uplých pitkáčích barvy vyblité hrachovky, který svou lucerničkou potírá intergaylaktické bubu zlo! Snad to bylo těmi perfektními efekty, snad tím, že je pan Reynolds schopen přesvědčivě zahrát uvěřitelného, hláškujícího heteráka nebo tím, že ta hlavní vulva byla opravdu luxusní, ale za ty dvě hodiny jsem neměl ani jednou chuť podrbat čivavu či si jen tak nudou přepudrovat nos. Překvapivě jsem tedy dostal hravé, nabušené a efektní vě-fa okořeněné Pohledem společnosti Parallax a prosté nábožného muchlování hadru s hvězdami a pruhy, u něhož se mi odporem nezařezávaly tanga jako v případě Kokotpitána Emeriky (ještě jednou fujtajxl). ()

Galerie (120)

Zajímavosti (60)

  • Vedení studia Warner Bros. navýšilo rozpočet o 9 milionů amerických dolarů, aby byly vylepšeny vizuální efekty a celkový rozpočet se tak vyšplhal na 200 milionů dolarů. Dalších přibližně 100 milionů bylo využito na propagaci. Snímek nakonec celosvětově vydělal pouze 219,9 milionu dolarů (z toho 116,6 mil, v Severní Americe) a stal se finančním propadákem – dle analytiků potřeboval vydělat minimálně půl miliardy, aby se zaplatil. (fiLLthe3DD)
  • Záchranný modul Abina Sura (Temuera Morrison) byl pro scénu havárie vytvořen v reálné velikosti. (Caszidy)

Související novinky

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Batman vs. Tučňák?

Batman vs. Tučňák?

31.05.2018

Green Lantern měl v roce 2011 nastartovat filmový vesmír od DC, jenž se bohužel nikdy nezhmotnil. Dalším pokusem byl Muž z oceli z roku 2013, na kterého navázaly už čtyři filmy - velkolepá Liga… (více)

Kdo napíše Green Lanterna?

Kdo napíše Green Lanterna?

16.01.2017

Dva roky před Mužem z oceli měl filmový vesmír od DC nakopnout Green Lantern. Sci-fi o pilotovi, z něhož se stane galaktický polda, ale pohořela a málem zabila kariéru Ryana Reynoldse (Deadpool).… (více)

Co chystá režisér Notting Hillu?

Co chystá režisér Notting Hillu?

28.10.2015

Roger Michell se v posledních letech blýsknul třeba Venuší nebo Hezkým vstáváním, jeho nejznámějším filmem ale navždy bude Notting Hill. Komedie s drobným sociálním přesahem je nevyčerpatelným… (více)

Reklama

Reklama