Reklama

Reklama

Black Panther

  • USA Black Panther (více)
Trailer 3
USA, 2018, 134 min

Film od studia Marvel Black Panther je dobrodružstvím válečníka T’Chally, který se po smrti svého otce, krále Wakandy, vrací domů do odloučené, avšak technologicky vyspělé africké země, aby se stal novým právoplatným králem. Když se však znovu objeví mocný dávný nepřítel, jsou T’Challovy schopnosti jako krále a Black Panthera podrobeny těžké zkoušce, neboť T’Challa je vtažen do konfliktu ohrožujícího nejen Wakandu, ale i celý svět. Tváří tvář zradě a ohrožení musí mladý král zmobilizovat své spojence a využít naplno sílu Black Pantera, aby porazil své nepřátele a zajistil svému národu a jeho kultuře bezpečnou budoucnost. (Falcon)

(více)

Recenze (1 119)

Rudinsky 

všechny recenze uživatele

Pán prsteňov to zrejme vzal naspäť do stredozeme cez Wakandu (Serkis ťažko vládne). Veľmi nevyvážený film - pre blockbustery treba mať cit, čo evidentne Coogler nemá. Navyše ho Marvel donútil šróbovať na solídny vzťahový fences svoje trademarky, ktoré pôsobia vo filme ako päsť na oko, no paradoxne v tejto polohe pre mňa konečne Black Panther šlapal tak, ako som si predstavoval. Pozerať sa na komixovú hi-tech Afriku za zvukov clivého krvavého diamantu mi prišlo v dnešnej dobe príliš...mimo. Byť to štýlová, over the top akcia prifarbená zmysluplnými postavami s trailerovým soundtrackom, umrel by som v kine blahom. Coogler akciu nevie - ani strihať, ani nakrúcať. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Dopozerané. Čo dodať. Po dlhej dobe naozaj čistá sólovka, ktorá nemá žiadneho iného hrdinu, ako to bolo doteraz zvykom, afro zameranie oživilo tému a Wakanda je jednoducho Wakanda. Napriek tomu, že jej ukázali len zlomok, tak jasne predviedli, že oproti nej podobne ako v komixoch, je svet a technológie Tonyho Starka v plienkach. Nie je to veľký film, je to predsa len origin, ktorému naviac v očiach určitých ľudí nehrá do karát čisto afro zameranie, ale našťastie patrím medzi tých, ktorým sa to páčilo. Ulysess Klaaw bol geniálny, dokonca lepší ako Killmonger. Teším sa na Infinity War, ktoré pekne naviaže tam, kde Black Panther skončil, najmä v druhej potitulkovej scéne. Chcel by som dať plný počet, ale to si ponechám pre nových Avengers, keď sa nám z Wakandy ukáže skutočná technologická sila a skryté technológie ako v komixoch. Btw. Shuri je skvelá ženská varianta Tonyho Starka. :) ()

Silwer 

všechny recenze uživatele

Az na tu politickou korektnost..kecy o tom jak jsou cernosi utlacovani,jak je potreba pomahat uprchlikum a jak africe vse ukradla Britanie,to byla slusna podivana s peknym africkym nadechem a hlavne super hudbou:-) ()

KennyNevym 

všechny recenze uživatele

Jako je to dobrý a hezký, ale šlo to udělat líp. Když to srovnám s ostatníma Marvelovkama (třeba Thor: Ragnarok) nedopadne to úplně dobře. Co mě ovšem mrzí je neskutečnej hype co se okolo toho vybudoval. Trochu jako u Wonder woman. ()

yoshua87 

všechny recenze uživatele

Jestli je něco co by se mělo maximálně vyzvihnout tak záporák, osoba, jehož osud si člověk dokáže představit, dokáže chápat jeho pohnutky a proč to vše dělá a docela mu i fandí... V mých očích doslova přejel všechny ostatní postavy... hlavně zkoprnělého Bosemana, který mi v určitých chvílích připadal, že ani neví co má dělat před tou kamerou... ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Marvel načerno...Kdyby něco obdobného natočil bílý muž s plejádou blonďatých modrookých seveřanů, tak dostane brutální rasistickou nálepku, ale obráceně je z toho hit, takže nikomu nevadí, že herecky toporní černoši si ukazují svítíci pysky a mluví směšnou angličtinou...Jinak opět omalovánky a pohádka okořeněná africkou exotikou...Z efektů si budu se smíchem pamatovat ten, kdy po doslova likvidačním nárazu do auta dojede jeho řidička nezraněna na torzu sedačky...Hudební složka převyšuje zbytek snímku... ()

Chmur 

všechny recenze uživatele

Lehce podprůměrná marvelovkam s dost přepálenou stopáží. Dějově předvídatelná, chvílemi nudná, bez vtipu i napětí. Za posledním Thorem pokulhává jak třínohá mula za elitním hřebcem. Navíc jak kladní tak záporní hrdinové postrádají absolutně charisma, ba co víc, sestra T’Chally je jedna z nejotravnějších postav v dějinách marvelovských filmů. Doufám, že si z ní Thanos udělá žvejkačku. ()

purekritik 

všechny recenze uživatele

Tvl proč na to koukám..., jo už vim, chtěl sem u nějaký jednoduchý zábavný, ZÁBAVNÝ jednohubky vypnout mozek. Místo toho sem dostal studenej (polo)tovar, na kterej dali omylem místo soli cukr a místo pepře pedro, takže namísto hladkýho požití přišla strastiplná konzumace, po který mě tlačilo v břiše a v mozku mi odumřelo pár milionů neuronů. Lepší scénář by napsal i poloretardovanej šimpanz. 1,5* ()

KoRner 

všechny recenze uživatele

Poslabší fantasy film, ktorý má pekné prostredie, zaujímavé výdobytky techniky a dobrý soundtrack. Dejovo je to však na necelú polhodinu a niektoré herecké výkony sú doslova smiešne. Záporák nemá žiaden ultrachytrý plán, proste príde, pobije sa a potom odíde. A ten Black Panther síce má charizmu, ale neviem si predstaviť ďalšie pokračovanie z Wakandy, ktoré by mohlo zaujať aj širšie publikum. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

První sci-fi a zároveň Marvel roku 2018 je dost slabota. Ne Black Panther není špatný film, to se Marvelu podaří málokdy. Jen je to to naivní černošská pohádka. A tak tu máme jednu bohatou africkou zemi, kde jsou díky vibraniu zhruba na úrovni Star Wars a kde se ujímá vlády Black Panther, syn krále který chce to nejlepší pro svůj lid a zároveň má superoblek absorbující jakoukoliv energii. A proti němu se staví jeho ztracený příbuzný, pronásledovaný křivdou z dětství, který chce válkou vyvést 2 miliardy černochů z pod biče bílého otrokáře. Asi zapoměl že se píše rok 2018 a černoši nejsou utlačovaná menšina, ale naopak privilegovaná skupina, proti které se nesmí nic říct. No nic. Bílých tu moc není, jeden je záporák, druhý úsměvný trouba, který se stává terčem rasistických vtipů a narážek. Být to naopak je oheň na střeše. No nic. Jinak je to standartní sluníčkové drama z Afriky s očekávaným koncem (musíme stavět mosty a ne zdi), které dostává koule až ke konci, kdy se bojuje na meče, palice, kopí a vedle sebe se prohání obrnění nosorožci i stíhačky. Není to špatné, ale libovolný díl Kapitána Ameriky nebo Avengers je někde úplně jinde. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

MCU PHASE 3-06: Black Panther byl pro me uz kdyz jsem ho videl v kine rozporuplnym filmem. Na jednu stranu je to vizualne vpodstate dokonala komiksarna, do ktere ale nevimproc mermomoci nacpali naprosto nekomiksove odkazy na dnesni dobu. Zmini tu v negativnim smyslu uprchliky, aby vzapeti vlastne skrze motivaci hl. padoucha Killmongera (Jordan) cpali divakovi sva radoby uzasna moudra stylu "cernosi jsou ti neustale utlacovani, vsichni bili jsou svine". A bili vlastne muzou za to, ze jeden z charakteru je paserak zbrani a gangster a druhej je masovej vrah. Uz jsem na to dost haklivej, protoze v dobe, kdy jsou cernosi nejbohatsi sportovci ci umelci sveta, kdy maji zastoupeni na nejvyssich pozicich OSN, opet prijde hloupy Hollywood s dalsim radoby potrebnym antirasistickym poselstvim, az jsem nekolikrat dost skripal zuby. Uz jen ta debilita, na ktere je to cele postavene. Michaji dohromady egyptska (Bast) a hinduisticka (Hanuman) bozstva s naprosto vymyslenym marvelovskym narodem (Wakanda). Kdyz pak v tomhle kotliku pejska a kocicky Killmonger tvrdi, jak osvobodi 2 miliardy bratru a sester, kteri "vypadaji jako on", rikal jsem si, ze Americani toho o narodech a rasach mimo svou domovinu vi opravdu kulovy, az jejich snahy prerustaji spise v demagogiii z te druhe strany. Killmonger je zkratka takovy cerny Hitler. Ano, je to villain, padouch. Jenze na nekterych mistech to vypada, jakoby jeho uchylna ideologie vlastne byla nejakym zavaznym poselstvim filmu, coz samozrejme neni. Americani jsou schopni namichat uvahy o otroctvi snad i do ranniho kafe a horsi je, ze na to opravdu nekdo slysi, protoze to vyustilo v nominaci na oscara za nejlepsi film, coz byl dle meho naprosty vysmech a jsem rad, ze nakonec si odnesl BP "jen" tri sosky za technicke kategorie, ktere si myslim zaslouzi. Jako komiks to totiz funguje dobre. Novy oblek T'Chally vypada cool, podivame se do nitra hory, kde se tezi vibranium i na ulice Wakandy. To vsechno v zajimavem mixu technologie, africkych ornamentu a hudby opet mixujici jakysi svizny techno-pop s africkymi choraly. Kdyby do toho nemichali veci, ktere tam nepatri, a pridali trochu vic marvelovskeho humoru, mohlo byt myslim lip. Bohuzel Hollywood se svou SJW naladou nekonci ani po roce a dokonce debatuje, zda je Will Smith "dostatecne cerny" na roli otce Sereny Williamsove. To uz si myslim prestava legrace, protoze takove uvazovani nemuze skoncit jinak nez blbe. Kazdopadne za tu prvni dotacku v titulcich (celkem jsou tam dve) a taky jako poctu predcasne zesnulemu Bosemanovi, davam ctvrtou hvezdu. [3x Oscar 2019: Hudba, Kostymy, Vyprava] ()

Ondra16 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi to jako nadprůměrná marvelovka a to ty filmy fakt moc nemám rád. Nad vodou to drží hlavně Serkis, Jordan a hudba. ()

Gogo333 

všechny recenze uživatele

Z traileru to vypadalo na nabušenou akční jízdu, ale bohužel film dost nuda. Akce pomálo a bitky nic moc. Hudba v traileru super, ve filmu mě v některých momentech doslova štvala. Princezna mě tam dost prudila. Záporák super. Serkis výborný, jen škoda, tak malého prostoru, předpokládám, že jako Klaw se už neukáže, i když by to bylo dost fajn (budu ještě doufat). Čekal jsem teda větší tah na celkový příběh, když to je poslední film před Avengers, bohužel propojení je prakticky nulové, pokud nepočítám scény ze Civil War. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Nejsou to zrovna silné 4, ale za ten Goranssonův soundtrack, fajnového lidského záporáka a zábavné postavičky ve vedlejších rolích (Serkis!) by prostě trojhvězda byla málo. Každopádně kloubouk dolů před Cooglerem. Těsně po třicítce a už se může chlubit takovouhle luxusní filmografií. ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Nelibi. Prvni pulku jsem se celkem nudil. Nez se rozjede jakykoli pribeh, tak to trva... Proc musime pul hodiny sledovat korunovaci, kdyz kralem se T'Challa stal uz v Obcanske valce? Misto nejakeho zabavneho deje tu mame vecnou expozici. Akcni sceny jsou nudne. Vzdyt i ta honicka v Koreji byla natocena tisickrat lepe v tretim Kapitanovi! A finale? To je snad digitalnejsi nez druhy Guardians a to uz je co rict. Po vizualni strance to je fajn. Etno-nigga estetika se povedla, ale stejne tu neni zadny eye candy moment v akci. Proste zklamani a nechapu ty nadsene reakce. Jo a take v tomto filmu je nejvic vnucena romanticka linka roku. ()

Související novinky

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

14.11.2022

Přestože z druhého Black Panthera s podnázvem Wakanda nechť žije již není taková masivní společenská událost, jako kdysi při premiéře jedničky, diváci si na pokračování jedné z nejúspěšnějších… (více)

Black Panther: Kina nechť žijí

Black Panther: Kina nechť žijí

13.11.2022

První Black Panther si získal nejen status významné kulturní události jako blockbuster, kde většinu rolí ztvárnili afroameričané, ale také vydělal hromadu peněz. Druhý to přesto neměl tak docela… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

07.10.2021

Pandemie Covidu-19 nadále způsobuje potíže v celé řadě odvětví, a to filmové není výjimkou. Jediným efektivním bojem proti nemoci a jejímu šíření je zatím očkování, a tak je naprosto logické, že čím… (více)

Reklama

Reklama