Reklama

Reklama

The Punisher

(seriál)
  • USA Marvel's The Punisher
Trailer 3
USA, (2017–2019), 23 h 2 min (Minutáž: 47–58 min)

Tvůrci:

Steve Lightfoot

Předloha:

Gerry Conway (komiks), Ross Andru (komiks)

Hudba:

Tyler Bates

Hrají:

Jon Bernthal, Ebon Moss-Bachrach, Ben Barnes, Amber Rose Revah, Jaime Ray Newman, Kelli Barrett, Paul Schulze, Jason R. Moore, Deborah Ann Woll (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(26)

Bývalý mariňák, který jde po zločincích odpovědných za vraždu svojí rodiny, se ocitne v pasti armádního spiknutí. (Netflix)

Recenze uživatele Kaka k tomuto seriálu (29)

The Punisher (2017) 

Marvel dal hlavy dohromady a konečně natočil něco, co se bere většinu času velmi vážně a vážně to i vypadá. King is dead, long live the King. Takhle by se asi dal charakterizovat příchod Jona Bernthala do role Punishera. Nic proti tomu jak se do toho opřel před 13ti lety Thomas Jane - pro mnohé odepisovaný hned od začátku, dle mého názoru nebyl špatný hrdina, ale lidi kolem něj vytvořili "hmotu" s kterou to nemohlo dopadnout dobře. Seriálový Punisher si je toho vědom a poučil se z chyb a kritik, které se snesly na původní film. Tvůrci přiložili pod kotel a udělali z Bernthala drsňáka srdcaře, jehož vztek a řev jsou stejně intenzivní jako jeho slzy a krvácení ze všech těch bodných, sečných a střelných zranění která za 13 epizod utrpí. Celé je to dramatické, intenzivní, extrémně krvavé a hbitě natočené. Možná 2-3 díly jsou zbytečné a o minimálně jedné dějové linii si můžeme myslet to stejné, ale celek je pořád zatraceně cool a má všechno co se od top produktu očekává. Dobré postavy, rodinnou integritu, kritiku USA a zpochybňování military systemu, terorismu apod. Druhá série, pokud vznikne, to bude mít zatraceně těžké. ()

Season 1 (2017) (S01) 

Dnes už legendární seriál s nejlepším (anti)hrdinou, kterého Marvel má v repertoáru. Bernthal se pro tuhle roli narodil. Fantasticky zvládá akci a nešlápne vedle ani v subtilnějších scénách, kde je potřeba projevit emoce. Závěr má velké grády, ale žádný z dílů není vyloženě slabší. ()

Ve tři ráno (2017) (S01E01) 

Solidní začátek. Na celkové hodnocení je sice ještě brzy, ale už teď je jasné, že seriálový Punisher bude jiný než ten filmový. Mnohem více zemitý a syrový. Bernthal na to jde od podlahy a fandit mu člověk musí tak po cca pěti minutách. Bravurní rozvržení tempa prvního dílu, které korunuje závěrečná desetiminutovka. ()

Dva mrtví muži (2017) (S01E02) 

Zápletka začíná houstnout a je jasné, že Punisher bude mít zřejmě hutné příběhové podhoubí a nebude tak jen nonostop kick-ass akcí. Dvojka je téměř bez ní, až na jeden slušný souboj. ()

Kandahár (2017) (S01E03) 

Flashback na dějový začátek celé minisérie. Tématicky důležité pro propojení všech klíčových částí příběhu a určení kdo jsou good a kdo bad guys. Vojenská akce na blízkém východě je sice bídně natočená, ale konečně se osoba Franka Castla posouvá v přítomnosti o krok dál a zároveň má divák o jednu puzzli víc v pomyslné skládačce. ()

Doplnění zásob (2017) (S01E04) 

Možná trochu zdlouhavá epizoda, která vede přes různé odbočky a ne příliš objevné a aktuálně nedůležité scény k prvnímu střetu face to face Punishera a ambiciózní policistky Madani. Trvalo to cca 50 minut a zajímavý děj byl závěrečných 20. Samozřejmě car chase included. ()

Gunner (2017) (S01E05) 

Bravurní epizoda, ve které kraluje Gunner scéna. Invenčně natočená FPS akce v lese ve stylu Castle vs protiteroristické komando. Strhující, nekompromisní a řádně krvavé. Zároveň nepostrádající chlapáckou team work, kterou velmi zdatně ikonizuje právě hlavní postava celého filmu. Hlavní záporák nabírá zajímavé kontury a super hot Madani se utrhne ze řetězu. ()

Jidášská koza (2017) (S01E06) 

Rekonvalescenční díl, který nechává hlavního hrdinu odpočívat a nabrat potřebné síly k velkému paybacku. Namísto něj však máme možnost detailně prozkoumat jeho best buddy a je už podle znepokojivé hudby jasné, že je něco v nepořádku. V dalších epizodách to bude slušně vřít. Tvůrci dobře pracují s postavami a jejich motivacemi. Seriál je čím dál chytlavější a podobně jako v Game of Thrones si člověk po pár epizodách začíná škatulkovat a zařazovat své oblíbené hrdiny. V dalších dílech bude doufat, že vydrží co nejdéle. Casting a dialogy postav čím dál lepší tendence. ()

Na mušce (2017) (S01E07) 

Na polovinu série zbytečně oťukávací příspěvek s jednou ne úplně vyladěnou akční scénou a situacemi, které mnohdy odpovídají béčkovým akčňákům. Psychologie postav nic moc a přímočarost, kterou se Punisher po většinu času tak pyšnil je momentálně trochu upozaděna. Konec super, ale jinak velmi vlažný posun kupředu. ()

Chladná ocel (2017) (S01E08) 

Jeden z nejlepších dílů. Výborně vykresluje rodinnou psychologii a do toho fantasticky akční na konci. Russo je démon. ()

Čelem k nepříteli (2017) (S01E09) 

Trochu zbytečná odbočka v ději na vedlejší postavu, která zřejmě bude hrát až v pozdějších epizodách zásadní roli. Pokud ne, tak je vše o to zbytečnější. Mimochodem Castle už několik dílů po sobě nedal někomu pořádně na držku, co se děje ? Doufám, že finále bude o to větší extáze. Ne že by snad prostřední epizody byly špatné. Jsou dějové nabité a scénáristicky košaté se silnými postavami. Ale už by to chtělo aby si Bernthal nandal nádobíčko a šlo se válčit. ()

Ctnost zlých (2017) (S01E10) 

Akční a chytlavá epizoda, kde se neustále skáče v čase podle výpovědi různých zúčastněných. Působí to sice trochu repetitivně, protože x záběrů a scén je tam vícekrát, ale zachraňuje to zdatně krvácející Castle, který skáče přes x pater, dělá si štíty z mrtvol atd. ()

Nebezpečí nablízku (2017) (S01E11) 

Doposud nejlepší díl. Totální jatka. Sekvence v továrně over the top, zároveň by mohla fungovat jako referenční pro téměř všechny akční režiséry. Podobně jako ta v Heatu funguje pro heist movies. Punisher si konečně nandal kevlar s lebkou a lítají hlavy, střeva a kulky snad ze všech možných zbraní. Navíc se do toho umí Bernthal fantasticky položit herecky. ()

Doma (2017) (S01E12) 

Plné extrémního násilí, vzteku, zuřivosti a vendetty. Paradoxně příběhově strnulý díl s totálním emocionálním zadostiučiněním a katarzí. ()

Memento mori (2017) (S01E13) 

Den zůčtování přesně tak jak měl být. S nekompromisním man to man combatem na závěr, který svojí energií a brutalitou překonává i předešlý díl. výborná tečka na závěr, zůstava však trochu otazník, o čem že vlastně bude případná další série a zda si udrží ten vengeance punc, který měla série první, zcela pochopitelně. ()

Season 2 (2019) (S02) 

Více psychologie, víry, rodiny a interakce mezi hlavními hrdiny. To vše na úkor brutální akce a dravého tempa jedničky. Samozřejmě akční se i zde, místy velmi slušně, ale ty napumpované steroidy zloby a pomsty za smrt famílie ubyly tak o 50 procent. Dobrá castingová trefa v pubertální parťačce Franka, vynikajícím způsobem trefený hlavní záporák mystery priest a slušně vystavěné komplexní podhoubí "strany padouchů". Nicméně tempo uprostřed ztrácí díky složítějším dějovým propletencům více postav na scéně. Frank si nově nekrade vše pro sebe, ale hraje svou úlohu téměř rovnoměrně s několika dalšími postavami, přičemž stále platí to, že ta jeho je zdaleka nejzajímavější a naprosto stěžejní. Nevadí to, pořád je to sakra dobrá filmařina, ale ten intenzivní vengeance feeling jedničky je pryč. ()

Roadhouse Blues (2019) (S02E01) 

Maximální nasazení. Frank ukazuje už od začátku prvního dílu, že to bude opět zatraceně divoká jízda s opravdovým hrdinou z masa a kostí. Úvod překvapí uhrančivou romantikou, která je intenzivnější a opravdovější, než kdejaké vypiplané melodrama. Naladí na příjemnou notu a zároveň podpráhové svrbění, že zřejmě příliš dlouho nevydrží. A už o pár minut později sledujeme fantastickou bitku na záchodech. Dechberoucí start, jen tak dále. ()

Bojuj nebo uteč (2019) (S02E02) 

Zpomalení, ale pořád zatraceně charizmatické s Frankem, který utáhne i dialogové pasáže. Pevně doufám, že Ben Barnes se dostane velmi rychle do hry, aby začla pořádná polízanice. ()

Rozbouřit vodu (2019) (S02E03) 

Counter-striková bojovka, která však vypadá příliš málo uvěřitelně na to, aby se opakoval strhující zážitek úvodní akční vsuvky na toaletách z první epizody druhé série. ()

Jizva (2019) (S02E04) 

Tzv. uzdravující epizoda kde se nestřílí. To znamená několik věcí. Například že hned v té další se pravděpodobně strhne metelice a za druhé, že se může pracovat na psychologické kresbě hlavních hrdinů. Což se děje, potažmo alespoň z části ano. Není to špatný díl, ale Punisher už by pomalu zase mohl dostát svému nicku. ()

Související novinky

Nicolas Cage jako noirový Spider-Man?

Nicolas Cage jako noirový Spider-Man?

18.02.2024

Hvězdný Nicolas Cage nedávno zazářil v komedii To se mi snad zdá, zároveň se ale nechal slyšet, že plánuje svou filmovou kariéru i po tomto oslavovaném výkonu pověsit na hřebík a pouze dodělat… (více)

Daredevil nabírá nové tvůrce

Daredevil nabírá nové tvůrce

29.10.2023

Nedávno vyšla zpráva, že Marvel kompletně překopává svoji televizní strategii a uchýlí se nyní k tradičnímu formátu pilotů, showrunnerů a tzv. writer’s room (menších skupinek scenáristů, kteří mají… (více)

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

12.03.2022

Těšili jste se coby fanoušci Daredevila nebo Punishera ze zprávy, že studio Disney ve spolupráci s Marvelem přidalo tyto netflixovské seriály na streamovací službu Disney+? Pak zjevně nejste součástí… (více)

Netflixovské seriály od Marvelu dorazí na Disney+

Netflixovské seriály od Marvelu dorazí na Disney+

24.02.2022

Před pár týdny přišla zpráva, že Netflix stahuje své marvelovské seriály jako Daredevil nebo Punisher ze svých serveru. To samozřejmě rozjelo spekulace o tom, kde asi seriály, jež se teprve nedávno… (více)

Reklama

Reklama