Reklama

Reklama

Temný případ

(seriál)
Trailer 2
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (2014–2025), 31 h 7 min (Minutáž: 54–86 min)

Hrají:

Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Michelle Monaghan, Colin Farrell, Rachel McAdams, Taylor Kitsch, Kelly Reilly, Vince Vaughn, Michael Potts (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(31)

Obsahy(1)

Toto drama s Matthewem McConaugheym a Woodym Harrelsonem v hlavních rolích se soustředí na dva detektivy státní policie z Louisiany. Sleduje jejich osobní i profesionální vztah během sedmnáctiletého pátrání po děsivém rituálním vrahovi. Čím déle pátrání trvá, tím více se mění jejich životy a jejich partnerství dostává zabrat - každý z nich musí sám zjistit cenu odplaty a projít si ztrátou iluzí. V roce 2012 je znovu otevřen případ vraždy z roku 1995, na němž pracovali detektivové Rust Cohle a Martin Hart, kteří se mají znovu pustit do vyšetřování. Vše probíhá v současnosti prostřednictvím samostatných výslechů. Oba detektivové vyprávějí příběh svého vyšetřování, přičemž znovu otevírají nezhojené rány a začínají pochybovat o tom, že se jim podaří vyřešit případ bizarní rituální vraždy z roku 1995. Jednotlivé časové linie se rozcházejí a znovu sbíhají v roce 2012 a oba muži jsou opětovně vtaženi do světa, o kterém si oba mysleli, že je dávno pohřbený v minulosti. Ve chvíli, kdy poznají sami sebe i vraha, je jasné, že temnota je přítomna na obou stranách zákona. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele dr.horrible k tomuto seriálu (5)

Série 1 (2014) (S01) 

Definícia áčkovej kriminálky; Vynikajúci herci, pomalý scenár, nervy na maximum. Už sa o tom hovorilo v čase Jany Eyrovej; Fukunaga by mal točiť horory! Medzi štvrtou a piatou časťou som musel ísť do práce a veru o veľa vlasov som za tú noc prišiel. Zároveň akčná scéna na konci štvrtej časti je jedným z vrcholov roku, načo piata nadviaže v rovnakom tempe a s pointou. Potom chvíľu zmiernenie... Taký je vlastne celý seriál, jak keby sa vyvýjal spolu s rokmi ktoré ubehnú. Menšia zmena nálady a zas staré koľaje. No Country for Old Men, produkcia HBO, opäť depka, opäť udalosť. Mŕtve deti, sekta, nevera, chlast a cesta k viere. A funguje to. Husté. ()

Série 2 (2015) (S02) 

Horšie herecké výkony, to uznávam. Rachel, Vince a Taylor Kitch, sú herecky niekde úplne inde ako McConaughey s Harrelsonom. Farrell vynikajúci. Zato obsahovo to porovnávanie neberiem. Jedná sa o úplne iný príbeh, založený na odlišnej práci jak s tempom, tak s emóciami. A hlavne s žánrom! Spoločné majú vlastne len vyvrcholenie v závere štvrtej časti a následný zlom. Kde bola prvá séria "rodinná", je druhá chladná; Kde bola prvá "duchovná", je druhá drsná a odťažitá. Kde Woody a Matthew riešili jeden a ten samý prípad a vzájomné vzťahy, tam riešia postavy druhej série širší kontext a každý vlastné pokazené životy. Nehrá sa tu rovnaká hra. A to je dobre. Pizzolatto je niečo jak seriálový Haggis, proste prvotriedne remeslo, pri ktorom mu všetci vyčítajú, že nie je stále rovnaké. 100% ()

Série 3 (2019) (S03) 

Tak predovšetkým, tretia séria True Detective nie je o nič slabšia ako predošlé dve, akurát obsahuje niekoľko nedostatkov, ktoré mi nedovolia ohodnotiť ju plným počtom hviezdičiek. Nedostatkov týkajúcich sa logiky, nesofistikovaného posúvania deja a očakávaných point. Pizzolatto scenárista má svoje slabé miesta a potom tie neskutočne silné, ktorými to dokáže kompenzovať. Napríklad je takmer zázrak, ako výborne funguje záverečná epizóda, aj keď to “šokujúce” rozuzlenie proste uhádnete, sklame vás a ešte k tomu je tá flashbacková scéna vlastne vcelku trápne zrežírovaná. Pretože 20 minút, čo príde, keď už by mal byť koniec, tie s vami proste zamávajú, a to raz, potom znovu, a potom zas, uprostred titulkovej sekvencie - piatej časovej roviny filmu. A nechajú vás zamyslene pozerať na tmavý monitor. 90% ()

If You Have Ghosts (2019) (S03E05) 

Toto Pizzolattovi ušlo. SPOILERy! Doterajší pocit z tretej série bolo maximálne nadšenie a piatou epizódou zrazu prišlo toľko logických lapsusov, až to pekné neni. Tá očividná vec s ruksakom, povedzme. Že po evidentnej a opakovane spomínanej duševnej poruche (pravdepodobnej) dospelej Julie, obaja hlavní detektívovia podozrievajú otca, možno. Ale aby niekto komu hrozí kreslo zabudol na svoju obhajobu a následne ju mimo reči spomenul s odstupom dekády, ako keby nešlo o nič dôležité; presne takéto veci a primitívne deus ex machina zvyknú pokaziť celý príbeh. Predovšetkým, pokiaľ má byť jeho hlavnou devízou scenár. Zachraňujú to iba dialógy, snaživý Dorff a vynikajúci Ali. ()

Hunters in the Dark (2019) (S03E06) 

Jedny z najlepších dialógov, ktoré kedy Pizzolatto napísal (rozhovor Aliho so synom je proste neskutočný). Päťhviezdičková časť, lenže opäť tie deus ex machina. ()

Související novinky

Lednové tipy z VOD služeb

Lednové tipy z VOD služeb

31.01.2024

Zima nám stále ještě nekončí, a tak pokud hledáte nápady, jak si zpříjemnit chladné večery strávené u televizních obrazovek v pohodlí a teple domova, máme pro vás opět pár zajímavých i netradičních… (více)

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

27.01.2024

Před deseti lety byl Matthew McConaughey na absolutním vrcholu. Hlavní role v nolanovce, která je jednou z nejlepších sci-fi poslední dekády. Za Klub poslední naděje vyfoukl DiCapriovi Oscara, navíc… (více)

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

05.10.2023

Skvělé zprávy pro fanoušky kyberpunku či sci-fi žánru obecně. Hra Cyberpunk 2077 se totiž oficiálně dočká hrané adaptace. Po úspěšném anime seriálu Cyberpunk: Edgerunners se tak bude jednat o další… (více)

Blade naverboval scenáristu Temného případu

Blade naverboval scenáristu Temného případu

29.04.2023

S blížícím se začátkem natáčení nového Bladea přichází nyní zpráva, že na projektu už pár týdnů pracuje také scenárista a vůbec tvůrce seriálové antologie Temný případ Nic Pizzolatto. Pizzolatto… (více)

Reklama

Reklama