Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks

(seriál)
  • USA Twin Peaks (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní
USA, (1990–2017), 42 h 53 min (Minutáž: 46–94 min)

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Sherilyn Fenn, Harry Goaz, Michael Ontkean, Lara Flynn Boyle, Warren Frost (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Ve Twin Peaks je nalezena brutálně zavražděná Laura Palmer. Zvláštní agent FBI Dale Cooper (Kyle MacLachlan) spolu se šerifem Harrym S. Trumanem (Michael Ontkean) brzy zjistí, že v tomhle napohled spořádaném maloměstě není nic takové, jak se zdá. (Magic Box)

Recenze (723)

AlexUnited 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mnoho ľudí pokladá tento seriál za takmer dokonalý a jeden z najlepších aké kedy vznikli. Ja si myslím, že takým kľudne mohol byť – hlavná dejová línia je spočiatku (prvá séria a začiatok druhej) veľmi zaujímavá, mysteriózna atmosféra, spôsob vyšetrovania prípadu, hudba, vykreslenie postáv (najmä hlavný hrdina a jeho správanie) sú naozaj kvalitné. Lenže jednu hviezdičku musím hneď strhnúť za niektoré vedľajšie (údajne humorné) vsuvky, ktoré mi vyložene liezli na nervy. Niekto ich pokladá za vtipné, podľa mňa boli úplne zbytočné a hlavne trápne. Tak v prvom rade ženská s páskou cez oko a jej sprosté problémy so záclonami. Tá tam absolútne nemala čo robiť a vždy keď bola na scéne, tak som len túžobne očakával kedy zmizne. Podobne ako aj niektoré výstupy pripečeného zástupcu šerifa Andyho, aj ked ten mi prekážal o čosi menej. Ale dobre, za týchto okolností by som dal silné 4 hviezdičky a tento seriál vychvaľoval. Bohužiaľ ale stalo sa to, že v siedmej časti druhej série scenáristi spáchali ťažký hriech – zlikvidovali mi najobľúbenejšiu najsympatickejšiu postavu a iba za toto musím strhnúť ďalšiu hviezdičku. Po jej smrti ma to už celkovo akosi prestalo baviť (aj dejová línia bola už neskôr o čosi slabšia) a aj keď ku koncu dej opäť nabral isté grády a našťastie dokonca odkrágľovali aj jednu z postáv ktorú som fakt nemusel, môj celkový dojem sa výraznejšie nezlepšil. Nuž ale uvidíme čo prinesie a ako sa vyvinie nová tretia séria natočená s odstupom mnohých rokov. ()

mrclTV 

všechny recenze uživatele

Instantná husia koža. Každá epizóda je tak 30 minút vlastne normálna detektívka ale na zvyšných 15 minút je znej totálne psycho. Niečo, čo si pustíte počas letných horúcich večerov a pekne vás to schladí. Plus malý bonus - nemusíte platiť za klimatizáciu. Ale stále to nie je dokonalé a prišiel som na to, čo mi vadí. Je tu veľké množstvo groteskných postáv - Nadine (ta s páskou cez oko), log lady (tá bola aspoň zábavná), policajt Andy a hlavne celá rodina Hornových (tých úplne neznášam, bol to asi zámer tvorcov, ale tak rovnako ako postavy, sa mi nepáčili ani ich herci). Nejaké percento "mimoňských" postáv pre zábavu a odpočinutie od hlavného deja je takmer v každom krimi seriály, ale v tejto napínavej detektívke je ich priveľa. Poďme na hodnotenie jednotlivých sérii. Prvá séria - medzi 4 a 5 hviezdičkami. Prvé časti sú super, ale posledné časti v sérii kvalitou mierne klesnú a neudržia si top štandard svojich predchodcov, čo je pre mňa sklamaním. Ale čo druhá séria? Niečo neuveriteľné. Dlhšia, napínavejšia, bláznivejšia, jednoducho geniálna. Za tie roky čo komentujem filmy a seriály som na sebe zistil, že niekedy viem byť veľmi vyrývačný a hľadať chyby aj tam, kde nie sú. A tu, aj keby som sa snažil akokoľvek, nič nenájdem. 555* hviezdičiek. A tretia séria? Uff, na nej zistíte, že 25 rokov je poriadna doba v živote človeka. Ale seriál stále šľape. I keď sa asi až priveľmi tlačí na psycho strunu a detektívny žáner už absentuje. Je to taký level šialenosti, že môžem povedať, že asi som ešte nevidel divnejší seriál ako 3. sériu Twin Peaks. Čo možno nie je úplne správne. Tak ako sa v Tropickej búrke hovorí - "never go full retard", tak ani tu by tvorcovia nemali ísť "full mental". Keby mal seriál iba tretiu sériu, hodnotenie by bolo určite iné a nezmenilo by ho inak ani veľmi dlhý zoznam hereckých tvárí, ktorých sa tu podarilo dostať. Ale to vyvrcholenie a prepletenie tretej série so zvyškom seriálu - wau....Na Twin Peaks tak skoro nezabudnem. ()

ACDCKL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po delší době jsem si dal od začátku původní dvě série a pořád skvělé. Humorné, tajemné, občas nechápající, co se vlastně děje. Velká škoda pro pozdější pokračování, že se toho nedožil Frank Silva, ten jako Bob je odstrašující a nechutný, ale to je jeho kouzlo. Jinak jasných 5*. ()

Binne 

všechny recenze uživatele

8 let čekám na to, až budu schopna náležitě zhodnotit tento geniální počin. Uklidňuje mě fakt, že se k mé recenzi nikdy nikdo nedostane. Počínaje prvním dílem jsem se do tohoto skvostu přímo zamilovala. Je to jako nahlídnutí do duše jinému člověku a přesto nedojdeme k pochopení. Každý den a každá minuta života nás posouvá do jiných míst a přesně tak to dělá i Lynch. Není možné uchopit jednu konkrétní myšlenku, které se držet, není ani možné vytvořit si jasný názor. Můžeme se nechat unášet atmosférou a náladou jednotlivých scén, poezií jednotlivých postav a stejně nedojdeme k rozuzlení. Je to jako určitá pyramida, kdy v první řadě leží výborný melancholický děj odehrávající se kolem vraždy jedné zajímavé středoškolačky, druhá řada nám nabízí pohled na hutnou atmosféru malého a tísnivého města, které je vše, jen ne prosté. Skrývá mnoho záhad a někde tam i velké zlo. Další řada nám odhaluje všechnu tu nehmatatelnost, která se za jednotlivými postavami ukrývá, předobraz toho zla i velkého světla těsně vedle, obrazy smrti a místa, kde leží. Do poslední řady dle mého názoru dohlédne jen pan Lynch. ()

tavvva odpad!

všechny recenze uživatele

Tak tohle má být ten tolik opěvovaný zázrak? Celé je to úplně o hovně a hned první díly mě odradily velmi špatně a neuvěřitelně zahranými emocemi. Celé mě to unudilo k smrti a všechny postavy mi byly úplně ukradené. Po první sérii to vzdávám a nehodlám dále ztrácet s takovou hovadinou čas. ()

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Řekl bych, že lehce nadprůměrná podívaná. V té době asi převratné, dneska už ničím moc neosloví. Ale u mě tomu tak není, protože když se řekne Twin Peaks, okamžitě mě napadne neskutečná atmosféra. Nejde to pořádně popsat, ale máloco se mi tak vrylo do paměti. Ty lesy, mlha, hory, dřevo všude kolem, poklidná hudba. Prostě takové horské městečko musím někdy navšívit a ubytovat se ve srubu. A občas i docela povedený humor a jednání postav. Třetí sérii nepočítám a nemám v plánu se na ni někdy dívat znovu. Lynch je prostě magor a tady na to naštěstí nebyl sám, takže to nedopadlo jako po lobotomii. I když vlastně celý příběh o těch vigvamech a Bobovi je nepochopitelný a určitě za to může ten blbeček. Naštěstí to mě moc nezajímá a užívám si všechno okolo toho. 4+* ()

axik 

všechny recenze uživatele

Výborný seriál, film mě ale zklamal. Nicméně Frost + Lynch = skvělá zápletka, šílený zamotanec, tisíce postav, stovky příběhů, desítky charakterů, trošku scifi, trošku mystika. Sovy nejsou tím, čím se zdají být ... a Ohni, se mnou pojď. Lynch to prostě umí, i když tomu nikdo nerozumí. ()

Eddie003 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sledování Twin Peaks bych mohl komentovat jako "nejkrásnější období svého života". Alespoň tedy co se týče sledování filmů. Některé díly byly sice slabší a mezi nimi pak ty Lynchovy působily jako drahokamy mezi sopečnými Tufy, ale TA ATMOSFÉRA, postavy a Badalamentiho hudba přebily mnohé. Je to prostě kult a kdybych mohl, dal bych i šestou hvězdičku. Možná i sedmou. Klidně i devátou. Ale nemůžu. ()

krivkin 

všechny recenze uživatele

Když to dávali někdy před 5 rokama po dlouhé době v bedně, viděl jsem první díl a asi půlku druhého a nějak mě to nevzalo.... ale pak jsem si půjčil od kámoše všech 30 dílů + film a sjel jsem to asi za 3 dny, vůbec jsem se nedokázal vrátit do reality než jsem to všechno dokoukal, takhle už mě dlouho žádný dílko "nesebralo". Nemám slov, je tam všechno - příběh, napětí, lovestory, humor, vraždy, emoce, sny a zjevení, skvělá hudba (stěžejní postavy mají "svůj motiv"); asi nejlepší seriál, co jsem viděl, hned si jdu dát třešňový koláč. Čím jsem starší, tím je zážitek lepší :-) ()

pasqviL 

všechny recenze uživatele

Začátek seriálu mě nehorázně chytil, neboli první serie byla úžasná ale v průběhu druhé série mě začal seriál docela nudit, avšak konečný díl byl dokonalost, škoda že se nepočítá s dalšími příběhy agenta Coopera, který postupně vyvraždí celé městečko Twin Peaks :) :) ()

DooFooS 

všechny recenze uživatele

Jak už to bývá, nadšení z prvních dílů postupem vyprchalo, přesto jsem hltal každý díl, abych nakonec zjistil, že to budu muset shlédnout ještě jednou, abych to všechno pobral. ()

MartyMcFly89 

všechny recenze uživatele

Báječný, psychadelicko-surrealistický zážitek v kombinaci s krásou krajin USA na pomezí s Kanadou. Lynch je prostě skvělý režisér a tohle byl jeho velký hit, kterým si více než obhájil své jméno kvalitního režiséra. Ač seriál lehce upadá do telenovelské nálady, stále je tu tajemná zápletka, která přebije vše. A je vidět vážná, dramatická atmosféra, která opravdu působí, postavy umírají a duchové straší. A pidimuž je vlastně zlý-hodný. ()

PetrJulian 

všechny recenze uživatele

Tento seriál jako by byl rozdělen na dvě jen volně provázané poloviny. Mysteriózní díly první série a polovinu dílů druhé série a zbytek, který působí jako sice solidní, ale přece jen klasické krimi, s původními a občas novými postavami. Výsledkem je natahované téma, kdy se divák nemůže dočkat konce. A když ten konečně přijde, zjistí s překvapením, že konec je otevřený. Suma sumarum se jedná o dost přeceňovaný seriál, který měl skončit přesně v polovině. Btw - nechápu, proč se seriál režijně připisuje pouze Davidu Lynchovi (i když byl autorem námětu), když měl více režisérů :D ()

Bumerang 

všechny recenze uživatele

Atmosféra? Nepochybně. Neokoukané a originální postavy? Na milion procent. Zajímavý příběh? No, jé je. Nejlepší seriál...? Jak se to vezme! Prvních 15 dílů musím hodnotit v superlativech a jasnými pěti hvězdami. Pátrání po vrahovi Laury je jednoduše bizardně skvělé. Jakmile je však vrah odhalen, seriál náhle děsivě upadá a to ne na, ale pod úroveň braků jako Dynastie, Dallas, atd. Dávno mrtvé postavy ožívají, vztahy se zamotávají a těžce nedovysvětlují... Závěrečná pointa je sice vynikající, ale čekání na ni více než děsné. Řečí ČSFD "odpad". Takže jak Twin Peaks hodnotit? Nula nebo pět? Já dávám pět, protože pro mě Twin Peaks prostě končí po patnáctce. A pro Coopera, Alberta a Boba mám slabost. ()

Související novinky

David Lynch chce natočit animák

David Lynch chce natočit animák

09.04.2024

Ono to s tím jeho důchodem možná nebude tak horké. Když se slovutný filmový tvůrce David Lynch (Mulholland Drive, Zběsilost v srdci) v roce 2017 vracel ke kultovnímu Městečku Twin Peaks, nechal se… (více)

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (více)

Reklama

Reklama