Reklama

Reklama

Battlestar Galactica

(seriál)
  • USA Battlestar Galactica (více)
USA / Velká Británie, (2004–2009), 61 h 28 min (Minutáž: 42–103 min)

Hrají:

Edward James Olmos, Mary McDonnell, Jamie Bamber, James Callis, Grace Park, Tricia Helfer, Katee Sackhoff, Aaron Douglas, Michael Hogan, Tahmoh Penikett (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(73)

Obsahy(1)

Cyloni byli stvořeni lidmi. Povstali proti nim. Vyvinuli se. Vypadají a cítí jako lidé. Někteří jsou naprogramováni, aby si mysleli, že lidmi jsou. Existují v mnoha kopiích. A mají plán. Vesmírná loď Galactica v čele pronásledované flotily, která se po útoku Cylonů na lidské vesmírné kolonie vydává za novou nadějí a domovem - bájnou 13. kolonií zvanou Země. (berg.12)

(více)

Recenze (626)

Hogun 

všechny recenze uživatele

Prvá epizóda začala sľubne. Druhá a tretia často skĺzali do pateticko, populisticko tendenčnej roviny. Ale štvrtá séria stála za celý ten predchádzajúci (občaj aj zbytočne) strávený čas. Mimochodom, na rozdiel od väčšiny, mne boli od začiatku sympatickejší Cyloni (celú dobu som im držal palce s plánom vyhladiť ľudstvo), ale najmǎ som fandil Baltarovi (podľa mňa sa ako jediný choval ľudsky a dosť často aj logicky) či rodičom Héry. Dobrý bol aj právnik a občas Starbuck, ale prezidentka a Adama ma vytáčali do nepríčetnosti... Skrátiť to celé na 2 série, vypustiť patetické scény, zjemniť to okaté tendenčné armádne posolstvo, prekopať niektoré čierno-biele postavy a dám za 5. Toľko moje postrehy, nakoľko som lenivý písať nejaký obšírny komentár :) 8/10 ()

Bajda 

všechny recenze uživatele

Komentářů tady je až to pěkné není, tak jenom zhodnotím, co se mně osobně líbí na BSG úplně nejvíc: pseudodokumentaristický styl, který je příjemným osvěžením na scéně tv seriálů; v opozici tomu fakt, že se tvůrci příliš nezaobírají technickými detaily, nevysvětlují, jak jednotlivé přístroje fungují a soustředí se raději na postavy. Chytré využívání deadlinů, kterými se zvyšuje napětí (v některých dílech je jich hned několik zároveň a některé nefungují jenom v rámci dílu ale třeba v rámci celé série, popřípadě seriálu), zajímavá a netradiční struktura některých dílů (např. hned úvodní díl 33), režie, která občas příjemně překvapí svojí nápaditostí. Co mi trochu vadilo: nudná dějová linie z Capricy okupované Cylony; nudných pár prvních "falloutovských" dílů 3. série; Pro mě rozhodně nejlepší scifi seriál a krásná ukázka toho, že i televizní scifi může být stokrát lepší než Hvězdná brána, na kterou jsem alergický. ()

Reklama

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Hodnocení po dvou sériích: Musím se trochu opakovat a částečně použít komentář k úvodní minisérii, tedy máme před sebou suveréně nejlepší sci-fi seriálu všech dob! Galactica je však natolik jiná, že by pravděpodobně mohla konvenčního diváka i odradit, případně by ji někdo nemusel považovat za čistokrevnou sci-fi. Přeci jen, nejsou tu žádné štíty, teleportace, paprskomety a "kýbly technoblábolů". Naproti tomu se zde hojně vyskytuje opravdová psychologie postav, otázka náboženství, společenského zřízení, zrada, zbytečně nepřeháněný patos a morální dilemata. Rozhodnutí, jež postavy musí činit nekončí vždy dobře a situaci v poslední chvíli nezachraňuje náhoda či "deus ex machina". Navíc je tu všudypřítomná paranoia kdo je a není Cylon, u níž se jistojistě tvůrci inspirovali ve vlastních dějinách v podobě McCarthysmu. Ještě zpátky k technice a jejímu fungování - musím souhlasit, že řešení pohybu Viperů volným vesmírem je tím nejelegantnějším a zároveň nejreálnějším, jaké se nám kdy dostalo. Jednotlivé epizody se také povětšinou tematicky výrazně odlišují. Jediné co jsem příliš "nepobral" jsou ty spoileroidní sestřihy před začátkem každé epizody. EDIT PO ZHLÉDNUTÍ TŘETÍ A ČTVRTÉ ŘADY: Osobně bych se nebál označit třetí řadu za to nejlepší co nám svět BSG nabízí. Obzvláště okupace, problém kolaborace s nepřítelem a následné vyrovnávání se s minulostí završené baltarovým soudem jsou naprosto vynikající. Čtvrtá řada pak nevyhnutelně a nezadržitelně směřuje tam, kam všichni od jejího počátku pomalu tuší. BSG dokázala i to, že v průběhu putování Galacticy, se postupně vyvíjí i divákova náklonost k jednotlivým postavám. U mne to bylo nejvýznamněji u Starbuck, poručíka Gaety a šéfa Tyrola. Kapitola sama pro sebe je pak hudba. Ta navíc hraje v příběhu nesmírně důležitou roli. Pro mne osobně pak byl nejkouzelnější hudební zážitek návštěva Starbuck a Helo na Caprice v starbuckčině(povedené skloňování) bytu v epizodě 02x02. Po záveru posledního dílu se ve mně rozlilo zklamání, že tahle jedinečná odyssea je u konce, jelikož během těch čtyř sezón jsme mohli sledovat něco opravdu unikátního a neopakovatelného. "Tak pravíme!" Nezbývá, než se obrátit ke Caprice a s nadějí vyhlížet Blood&Chrome. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Má to neskutečně chytlavej start, velký potenciál a relativně (ale fakt relativně) uspokojivý finish. Bohužel po celé čtyři série je zřejmé, že scénáristi nemají připravenou žádnou příběhovou kostru a děj posouvají vpřed jednoduše tím, že si z dílu na díl cucají z prstu nějaké ne příliš promyšlené zvraty a nesmyslně ohýbají charaktery. Některé díly jsou parádní, jiné zase dost pochybné, ne-li dementní. Někdy od poloviny je u některých herců znát, že je úplně nebaví nekonečně přešlapovat v kůži postavy která nemá jasnou psychologii, neustále se motá v nějakých telenoveloidních absurditách a vlastně vůbec neví jestli někam směřuje (Starbuck, Roslin, Adama st...). Naprosto vítězně z toho vyšla snad jen Tricia Helfer jako no.6 Jakš takš se ctí to nakonec (a překvapivě) uhrál i J. Callis jako Gaius Baltar, což byla postava od začátku natolik absurdní, patetická, diváky na dva tábory štěpící a scénáristy všemožnýma sračkama vláčená, že to muselo stát hromadu sil se v tom naprosto neztratit. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Třetí série nastavila laťku hodně vysoko, skoro by to člověk bral jako pochopení a obhajobu třeba palestinskejch sebevražednejch atentátníků. Vpodstatě by se dalo napsat něco podobnýho, jako u Baader Meinhof Komplex. Samotný cíle terorismu nemusej bejt samy o sobě zavrženíhodný, můžou bejt dokonce legitimní. Pobavilo mě varování před třema úvodníma dílama třetí série, o tom, že by rodiče měli uvážit, zda je obsah vhodný. Člověk to neuvidí jen tak u ledasčeho :) Update: Bohužel zbytek seriálu zdaleka tuto úroveň nedrží a dobrých epizod je čímdál méně. Konec bohužel padá už někam hodně nízko ke směšnosti. Byl jsem varován, ale po opravdu kvalitní třetí sérii to byl docela šok. Tři kousky a škoda nevyužitého potenciálu. ()

Galerie (387)

Zajímavosti (52)

  • Zrcadlo, před kterým se holí komandér Adama (Edward James Olmos), je ve skutečnosti vyráběné společností IKEA a jmenuje se "Fräck", což je podobné nadávce "frak", která se v seriálu často vyskytuje. "Fräck" ve švédštině znamená "nestydatý", ale IKEA dává přednost významu "poté je okouzlující". Ve skutečnosti se slova "frack" a "fräck" vyslovují úplně jinak a nemají nic společného. (Redswif)
  • V podzemních garážích na Caprice se krátce objeví české auto Tatra 87. Jde o slavný aerodynamický vůz, vyráběný mezi lety 1936 až 1950. (DenisK)
  • Lucy Lawless bola pôvodne ponúknutá rola Ellen Tigh (Kate Vernon), ktorú odmietla. Producenti ju však tak chceli, že pre ňu neskor napísali rolu D'Anny Biers. (klayman)

Související novinky

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Battlestar Galactica dostane pokračování

Battlestar Galactica dostane pokračování

18.09.2019

Kultovní sci-fi seriál Battlestar Galactica se dočká pokračování. Oznámili to zástupci stanice NBC, kteří zároveň veřejnosti odhalili svoji novou chystanou streamovací službu nazvanou Peacock. Jak… (více)

Drsné holky pro Expendables v sukních

Drsné holky pro Expendables v sukních

09.10.2012

Zpočátku zněly plány studia Lionsgate natočit jakési „ženské Expendables“ jen jako součást kampaně před uvedením druhé mise legendárních vysloužilců. Všechno ale nasvědčuje tomu, že se filmu opravdu… (více)

Příběh rytíře na televizních obrazovkách

Příběh rytíře na televizních obrazovkách

24.09.2012

To samozřejmě neznamená, že bychom upozorňovali na další reprízu oblíbeného filmu, který v roce 2001 pomohl katapultovat Heatha Ledgera ke slávě. Televizní stanice ABC spojila síly se Sony Pictures a… (více)

Reklama

Reklama