Reklama

Reklama

Sanitka

(seriál)
  • angličtina The Ambulance
Trailer
Československo, 1984, 10 h 52 min (Minutáž: 57–60 min)

Režie:

Jiří Adamec

Scénář:

Jiří Hubač

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Zlata Adamovská, Eva Hudečková, Ivana Andrlová, Jiří Bartoška, Petr Kostka, Josef Vinklář, Josef Karlík, Zdena Hadrbolcová, Miroslav Zounar (více)
(další profese)

Epizody(11)

Obsahy(1)

Jsou vždy tam, kde se něco děje. Když je život v ohrožení, přicházejí záchranáři. V jedenácti dílech budete moci sledovat úsilí hrstky obětavých lidí, vyjíždět s posádkami vozů Záchranné služby tam, odkud se ozývá naléhavé volání. Lékaři, ostatní členové posádky vozů Záchranné služby a jejich nejbližší budou vstupovat do vašich domovů: J. Hanzlík (MUDr. Vojtěch Jandera), J. Bartoška (MUDr. Richard Skalka), Z. Adamovská (Eliška Vorlová), P. Zedníček (sanitář Fanda), P. Kostka (MUDr. Mádr), F. Němec (sanitář Evžen), V. Galatíková (vrchní sestra Záchranné služby), T. Juřička (Jarda Jandera), J. Karlík (otec Jandera) a celá řada dalších. (Česká televize)

(více)

Recenze (310)

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Především zpočátku se mi až nechtělo věřit, že tenhle seriál vznikl v době normalizace. Celý první díl silně kritický k "pořádkům" v režimu (systém zdravotní péče, přístup úředníků a nedotknutelnost výše postavených komunistů), postavy expilota RAF Mádra a bonvivána Skalky reprezentovaly lidi, kteří byli režimem opovrhováni, a přesto to na sobě nedávali znát, stejně tak cynický ředitel Jaroš, jehož postavu považuji asi za nejdotaženější v celé sérii. Taky hlavní postava, dr. Jandera, nebyl typicky komunistický hrdina, byť - jak jinak - byl členem strany. Nebál se říct, co si myslí a dokonce si stál za tím, že by Mádrovi znova dovolil jet do zahraničí... Když čtete mezi řádky, zase až tak silně prokomunistický tento seriál zdaleka není. Bohužel ale musíte mezi řádky číst... 55% ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

V roku vzniku to musel byť trhák. A v tej dobe ozaj dobre vyzerali sanitky, aj mi prišli rýchlejšie ako v terajšej. Bolo zaujímavé sledovať tento československý seriál, aj keď stačilo pozrieť len 6 dielov. Hodinové časti mi prišli pridlé. Ale zvučku od Hany Zagerovej a Petra Kotvalda má rád každý a pamätáme si ju všetci dodnes. Inak lepšie ako taká ordinácia v ružovej záhrade alebo sestričky. 3* ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál jsem měl vždy moc rád a po letech se mi nepřestal líbit, snad se mi dokonce líbí ještě víc. Je to pěkně natočené, není to hloupé a zbytečně natahované a musím říct, že není ani jeden díl, který by nebyl opravdu smutný, což nebylo dáno jen skvělou hudbou, ale skvělou režií, která na diváka přenese pocity a stavy všech aktérů. ()

Nepi 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelný seriál se skvělými herci a nezapomenutelnými scénami (havárie letadla, autobusu, smrt Richarda...) ()

jamalka 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejdepresivnějších seriálů- náladu Vám rozhodně nezvedne a písnička Můj čas celkový depresivní dojem jen umocňuje. Rozhodně podle mě vystihuje poměry v lékařském prostředí velmi přesvědčivě. ()

nickfisher 

všechny recenze uživatele

Kapánek do této problematiky vidím a jsem zhrozen jaké podmínky měli zachránáři v 60 tých letech. Handrkovat se o jedno lůžko a cestovat kvůli němu po celém městě, chvála bohu, že teď to funguje úplně jinak. Co se samotného seriálu týče, Mirek Dušín v podobě Jaromíra Hanzlíka jeho dementní brácha, který je evidentně na ťafku a submisivní čubička v podání Zlaty Adamovské jsou tak zralí na hodnocení maximálně průměrné. Ale za postavu doktora Skalky, kdy jeho patos dotáhl do takový výšin, že jsem měl pocit, že z něj spadne dolů na hubu, musím toto dílo posunout trochu výš. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Oproti akademicky dokonalému přemítání Dietlovi nemocnice, přišel Jiří Hubač s malinko civilnějším scénářem, který ovšem obsahuje několik scén, jež doslova uzemní svou hloubkou. Když Cyrilu Janderovi staršímu v podání Josefa Karlíka umírá jeho Miluška a on se v zoufalství zeptá lékaře, zdali by nepomohly pečené kaštany, -("Víte, někdy se může stát zázrak....že člověk se zaraduje od srdce.")- tak to bylo něco tak geniálního, že na to nikdy nezapomenu. V porevoluční seriálové tvorbě nemáte sebemenší šanci narazit na takovéto věty, které jsou až paralyzující tím, jak přesně vyjádří podstatu situace. Nejsilnějšími postavami jsou pro mě doktor Mádr, jehož zahořklý humor, např. scéna v havarovaném autobusu -("Jeřáb už je tady.....Pojďte kolego, ještě nás převrátěj a padneme si do náručí.")- přímo čpěl sarkasmem nejvyšší kvality. Dále ředitel záchranky byl pro Josefa Vinkláře životní rolí, naprosto dokonalou pro jeho epický smysl pro přednes. Pokud jde o hudbu, Sanitku provází v podstatě dva motivy, ty ovšem ve správnou chvíli (např. Loučení Dr. Novotného) zahrají ději neskutečně do not. Přifařit tento klenot k obvyklým normalizačním seriálům může jen idiot. Pro mě se jedná o mistrovské dílo. 90% ()

Rousse 

všechny recenze uživatele

Když se s odstupem času dívám, na tento komunistický seriál střízlivýma očima, je to šmíra... Ale jako dítko jsem to zbožňovala - i když jsem tomu prd rozuměla. A jakmile Hanička Písnička začala "Můj čas, je pouhopouhé prozatím...", tak jsem seděla u TV ja přibitá a nehnula jsem se, dokud se neobjevily závěrečné titulky... Na ty podmínky v době vzniku - v 80. letech - je to určitě jeden z těch kvalitnějších výplodů tehdejší kultury. ()

LexBarker 

všechny recenze uživatele

Určitě jeden z těch lepších socialistických seriálů a stoprocentně lepší než současná produkce na Nově a na Primě...Prvotřídní herci,minimálně soc.agitky.Seriál by obstál i po letech. ()

made1 

všechny recenze uživatele

Tento seriál nejvíc srovnávám s Nemocnicí na kraji města a to nemůže Sanitka nevyhrát. Prostě ji mám radši, přijde mi reálnější. Taky je tam mnohem víc exteriérů. A hlavně, nikdo si po x letech nevzpomněl natočit pokračování a la "růžovka". ()

Ferinka 

všechny recenze uživatele

Santika opěvovaná, sanitka podceňovaná, santika zatracovaná, sanitka k smíchu... každý na ní může mít svůj názor, ale ve své době byla určitě trefou do černého. Dnešnímu pojetí akce a reakce samozřejmě naprosto nevyhovuje, ale na svoji dobu pěkný počin. Jen škoda těch politických keců a řečí okolo. Celá série vyčnívá především díly, kdy se jedná o nemoc Bartošky a letecké neštěstí. Jinak je to nepochopitelný výlev všech možných citů i necitů... ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Jako seriál je to o hovně, spíš jako bizárdokument, kdy člověk nestačí žasnout nad tím diletantismem, rozevlátostí a nezájmem, s jakým se v relativně nedávné minulosti zachraňovaly životy. Například zazvoní telefon, že se někde stala nehoda, a "záchranáři" ještě v klidu dokončej dialog a dožerou housku se salámem, než jeden řekne druhýmu, tak se připrav, pojedem. Že se někomu líbila jednička víc než dvojka, si dovedu vysvětlit jen hoodně velkým sentimentem. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Legendarni serial, ke kteremu mam ale nejakou osobni averzi. Tudiz neobjektivne hodnotim jen jako prumer. Mozna je to tim, ze Hubac proste neni Dietl. Nevim... 3+ (p.s. tak jsem si to znova cele pustil, a jeden z klicovych problemu je hlavni postava - Hanzlik - ktera je proste nepochopitelna...navic, proti Nemocnici, je tenhle serial mnohem afektovanejsi. Coz je vec scenare/rezie. S Nemocnici ma plno stycnych bodu, ale tady nevyznivaji verohodne...) ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Ak sa dívam na dnešné seriály tak tento je výborný. Má šmrnc a je zo života. Nieje to len hra na niečo. Výborné herecké výkony ( Bartoška, Vinklář, Němec, Zounar, ). Samozrejme výborný J.Hanzlík. Mám rád tento seriál a vždy sa rád naň pozriem. 80%. ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Nic ve zlém, ale ti, kteří tomuto seriálu dali dvě hvězdičky a méně, jsou buďto zapšklí nebo u každého filmového počinu před r. 1989, kde se postavy oslovují "soudruhu", automaticky do svého hodnocení úzkoprsé politické názory. Srovnám-li seriál Sanitka s tím, co se natáčí dnes, je tam markantní rozdíl kvality, kdy v tomto seriálu Hubač rozpracuje osudy jednotlivých postav. Tento seriál proboha není o tom, jak byl socialismus špatný, že se pečené kaštany sháněli přes známé, nebo že se lékaři podstrčila lahvinka (ostatně, nefunguje to ta takto dodnes, milí kádrováci?). Tento seriál je o tom, jak v lékařském prostředí podceňovaná záchranná služba se svou pílí a zarputilostí vypracovala na jednu z důležitých lékařských disciplín, které jsou naopak dnes považovány za ty nejnáročnější. Ten seriál je příběhem lidí, s jejichž osudy se mnohdy můžeme ztotožnit. Lze to říci i o seriálech, které se točí v současnosti a kterým jste dali více hvězd? Omlouvám se slušným uživatelům za tento kritický komentář, ale mne už prostě 20 let po revoluci to zatahování kádrování do posuzování filmové tvorby nebaví. P.S. A píseň Zagorové, Hložka a Kotvalda je klasika, ať si kdo chce co chce říká.;-) ()

Billie777 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně smutný a depresivní seriál (stačí už jen úvodní písnička), proto jsem na něj jako malá nerada koukala. ()

Reklama

Reklama