Reklama

Reklama

Vládci bohů Odinovi trvalo dlouhou dobu, než ve své říši nastolil mír. Když probíhá korunovace jeho syna Thora, je přerušena vpádem ledových obrů, kteří se pokusí získat skříňku, s jejíž pomocí by mohli dobýt devět světů. To se jim nepodaří a za trest jsou pohřbeni zaživa. Thor prahne po odplatě a Odin krotí jeho zápal a útok odmítá. Horkokrevný nástupce trůnu neuposlechne otcův příkaz a nechá se vyprovokovat k trestné výpravě, jež znovu rozpoutá válku. Odin však nehodlá dál jeho zpupnost tolerovat. Odebere mu veškeré božské schopnosti a za trest ho svrhne mezi pozemšťany, kde má dojít nápravy. Zavržený Thor lidmi zpočátku opovrhuje, postupně se mu ale začnou dostávat pod kůži, zejména sličná vědkyně Jane Fosterová. Thorovi ale není dopřáno užívat si pozemského klidu. Nově nastalé situace se rozhodne využít jeho mladší bratr Loki, který začne připravovat zradu. Nikdy neměl lepší možnost ke zničení Thora než teď, a rozhodne se proto rozpoutat za pomoci svých věrných ničivou zkázu na Asgardu i na Zemi. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 948)

choze 

všechny recenze uživatele

Asgardská část, kde se řeší vztah s otcem a Lokiho intriky je dobrá, stejně jako Thorova práce s kladivem a jeho prozření. Výprava mi sice přišla hrozně počítačová a umělohmotná, ale epické lety kamery zachraňovaly co mohly. Komické figurky jsem měl chuť zabít, naštěstí jsem se uklidnil pokaždé, když se Natálka usmála. Marvel Studios opět nezklamaly. I když si dokážu představit, že jako malej harant bych to žral i s navijákem. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Komentářů je tady jako sr.... , takže za sebe dodám toto. Hodně uměle šroubovaných momentů vrhá stín na jinak příjemnou, místy však zbytečně překombinovanou, podívanou. Howg. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Jak to jen říct a neurazit? Branagha mám docela rád a Hopkinse, Skarsgarda a Portmanovou vlastně také. Nevím, nějak mi chyběla jakási hloubka a to na všechny způsoby, které vás právě napadly. Takový lehce netradičně odvyprávěný příběh, ale nic víc. Přihazuji obligátní "nemastné neslané". Ve skutečnosti to je ale nenapínavé, předvídatelné, zbytečně vyumělkované a místy i dokonce zarážející. Párkrát jsem se sice pobavil a pokochal nějakou tou vizuální stránkou věci, ale to je pořád dost málo na to, abych před tímto filmem padl do nějaké katarzní extáze a servilně běžel do knihovny shánět něco o pohanské mytologii a k tomu ještě cestou poslouchal Manowar, který slovo Thor, Asgard a Odin pregnantně integruje do každého svého textu. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Při Grabtharově kladivu… Pardon. Při Thorově kladivu, tohle se ti Kennethe povedlo! U scén s nádechem osudovosti jsem o pana režiséra strach neměl, to spíše u akce, ale i tu zvládl přesvědčivě. Severská mytologie protkaná duchem renesance, z pohledu byznysu chytrá marvelovská provázanost (Hawkeye J.Renner!), přesně dávkovaná nadsázka a prchlivý Hromovládce v celé své zpupnosti - alespoň do té doby, než se mu zapálí osvalená lejtka a zachlastá se svým prapravnukem Stellanem. Pokud by z jedné z devíti větví stromu Yggdrasil vyrašil další podobný počin, vůbec bych se nebránil.. Nevíte někdo, jestli se dá Mjollni koupit v Baumaxu? ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Výtečná marvelovka, která si ve své vyváženosti podává ruku s prvním Iron Manem a při opakovaných zhlédnutích nečekaně zraje. Hemsworth je bůh. ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.2/10] | me: Proste dobre spravená komixovka. Pôvodne boli moje očakávania malé, ale to všetko sa rozplynulo ako prach nad Jotunheimom. Slušná audio-vizuálna show s veľmi vhodným výberom (povedal by som všetkých) hlavných predstaviteľov, ktorá ladí snáď po všetkých stránkach. Dejovo nič prekvapujúce, ale to sa od tohoto žánru očakáva. Celkovo by som však určite priložil za vrece akcie, pretože tej tam mohlo byť podľa môjho vkusu podstatne viac. Ináč, to je veľmi pohodový film, ktorý pobaví a určite stojí za pozretie. Podľa mňa - omnoho lepšia zábava (po každej stránke) než kolega Captain America. ... You want to go to Jotunheim? This isn't like going to Earth, where you summon a little lightning and they worshipped you as a god! ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Hm, překvapivě v některých momentech nesedící Natálka (fuj, vůbec mi to nejde z úst), jinak ale typický zástupce komiksové vlny, okořeněný o povznesený, divadelní Branaghův styl, který se nejvíc projevuje v osudovosti a vzhledu Asgardu. Bral bych ho i jako režiséra dvojky, ale nijak mi nebude vadit ani změna. A taky mající jednoho z nejsympatičtějších a nejcharsimatičnějších komiksových hrdinů. Hemsworth je prostě dokonalý Thor. Loki v podání Hiddlestona taky velmi věrohodný a napojení na Avengers čím dál zřetelnější. Zamrzí jen pro komiksy častá a obvyklá absence nějaké pořádně nářezové akce, ale jelikož se děj odehrává v takovém zapadákově, není se čemu divit. Aspoň že tam byla ta úžasná scéna s Jotunheimu. Ostatní bohové ale trestuhodně přehlížení a proto i dost zbyteční. Ale celkově díky hláškám, mytologii a sympatickému obsazení další fajn představovačka. Za 4 ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Nejnovější americká sci-fi pohádka se zásluhou Branaghovy režie nepropadá do kýče hollywoodské akční mytologie přeplněné stereotypem prázdných scén a hluchých dialogů. Překryta jsou i slabší místa scénáře zejména v první části filmu. Velá témata, skutečná, ne hluchá láska, hluboký cit, ne abstraktní rozžvanění, zprvu mlhavé téma souboje blíže nepopsaného systému světů opírajícího se o starogermánskou (vikingskou) kosmogonii a mytologii těží z mimořádně kvalitních hereckých výkonů (Portmanová, Hopkins, další australský objev Hemsworth) a pochopitelně i trikových možností současného hraného filmu. Sympatický je i otevřený "nehappyandový" konec. THOR se sice nedotýká nebes dosažitelných vrcholů umění, ale i s vědomím právě popsaných hluchých míst si zachovává vysoký nadstandard žánru. V současné situaci světového hraného filmu - stále narůstající propasti mezi kasovně diváckou a festivalovou nonartificiální filmovou tvorbou - to není zase tak málo. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Ashley Edward Miller, Zack Stentz, Don Payne | Hudba: Patrick Doyle | Produkcia: Kevin Feige | Distribúcia: Paramount Pictures | Štúdio: Marvel Studios | Rozpočet: 150 miliónov $ | Tržby: 449,326,618 $ || No presne toto my chýbalo už dlhšiu dobu. Od zeme ďaľeko odpútané fantasy s nesmierne krásnou obrazovou nápaditosťou a úchvatnou výpravou. Obrovskú zásluhu na úspechu filmu pre mňa má zarezávajúci Chris Hemsworth, ktorý sa pre rolu Thora narodil. Našťastie aj ostatná elitná garda hercov mala čo hrať vďaka skvelému scenáru. Premňa plnohodnotný zážitok. Update 26.5.2012: Nekompromisne najlepší Marvel film s obrovským srdcom a konečne s poriadnou dávkou testosteronu. Alebo to len kôli tomu kladivu? :) 95% | Blu-Ray, THX, EN DTS | ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ja som úplne unesený. Komiksovka dostala konečne iný rozmer. Napodiv vyšlo to, voči čomu boli mnohí skeptickí, keď sa štúdiá nebáli zaexperimentovať a zveriť takúto látku do rúk režisérovi, ktorý je v akčnom žánri úplný zelenáč. Branagh však dokázal svoju všestrannosť a naposledy niečo podobné ukázal Singer s X-Menmi. Presne toto je to, na čo sa oplatilo desať rokov čakať. Dvojka na seba určite nenechá dlho čakať, len sa obávam toho, že podobne ako Singer, aj Branagh bude chcieť svoje dielo nechať výnimočným a tržbami posadnuté štúdiá budú chcieť natočiť pokračovanie aj cez mŕtoly na úkor všetkého ostatného. Venujme sa teraz ale tomuto snímku. Prakticky vo všetkých aspektoch je film odlišný od bežného komiksového hraného filmu. Okrem nesmierne pulzujúcej akcie a skvelo zvládnutým efektom, vyblýskaných a dotiahnutých do posledného detailu, úžasnej kamery a strhujúcej hudby, dostal film tretí rozmer nielen do priestoru, ale aj do hĺbky a kvality scenára a charakterov postáv. Branagh zvolil prístup, ktorý je naozaj neobvyklý a ktorý je hlavne pri takomto type filmu ozajstnou raritou. Chce to odvahu žiadať o divadelné výstupy hercov v akčnom filme a zároveň presadiť takmer všetky prvky typickej tragédie do tak očakávaného letného blockbusteru. Branaghovi to ale vyšlo všetkými desiatimi. A ešte malý dodstok k hercom, Hemsworth a Hiddleston na pľaci bezkonkurenční. No a do akej miery sa film drží predlohy mi je momentálne ukradnuté, ale myslím, že tentokrát je asi lepšie ostať nezaujatý. Pretože vďaka tomu som si film naplno užil, a to aj bez 3D porcie, takže si dovolím tvrdiť, že v kine by to bolo na plných päť. 95%. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Když jsem se před několika týdny bavila s Patrickem Doylem, popisoval mi nadšeně Thora, ke kterému zrovna skládal hudbu, a tvrdil, že ho z pohledu diváka považuje za velmi podařený film. Ačkoliv jsem měla víru v jeho pravdomluvnost (označit některé své bývalé projekty za špatné se rozhodně nebál) i úsudek (jeho filmový vkus mi seděl), nějak jsem si nedokázala představit, jak z toho, co ukázal trailer, může vzniknout něco pozitivního. Teď už rozumím. Kenneth Branagh totiž při budování svého prvního skutečného velkofilmu prokázal, že většinou operuje s desetinásobně nižšími rozpočty, a více než na velkolepé bitvy ala Michael Bay tak vsadil na svou oblíbenou situační komiku (nabízí se srovnání s Mnoho povyku pro nic) a místy až Shakespearovsky vypjaté scény (král a jeho dva synové). Hlavně jeho zásluhou se tak Thor z běžného letního popcorňáku stává velmi příjemnou a netradiční pohádkou, která v té záplavě Marvel filmů valících se nyní do kina rozhodně nezapadne. Po dlouhé době přichází komiksový film, u kterého mi stopáž nepřišla přemrštěná a klidně bych snesla nějaký delší director's cut. (S tím by měl mít ostatně Kenneth po čtyřhodinovém Hamletovi hodně zkušeností.) Zkrátka a dobře ten nejshakespearovštější a nejvtipnější filmový Marvel, co jsem kdy viděla. Zcela vážně uvažuju, že si na něj tady v Británii do kina zajdu ještě jednou. | Dodatek 22. května 2011: Thor podruhé. Tentokrát už jsem se tolik nesmála vtipným narážkám (přece jen jsem si polovinu gagů stále pamatovala), zato jsem si znovu užívala budování oné marvelovské galaxie, ve které se všechny filmy navzájem propojují a federální agent tak při pohledu na obřího robota pronese: "Is that one of Stark's?" V tomhle duchu je také velmi zábavné sledovat, jak se při podobných marvelovských narážkách zasměje vždy jen část kina a jak 4/5 diváků odejdou hned během první minuty závěrečných titulků. Těch, kteří vědí, že sáhodlouhým seznamem lidí, kteří se na filmu podíleli, příběh ještě nekončí, je málo a onu poslední (po-titulkovou) scénu filmu s Hiddlestonem, Skangardem a Jacksonem nás tedy vidělo asi jen dvacet. Thor will return in The Avengers a já už se teď těším. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutých trailerech jsem tomuto filmu nevěřil, že by mohl naplnit moje divácké očekávání a byl jsem příjemně překvapen, protože film svižně uhání dopředu, neustále se něco děje, sem tam je parádně načasovaná vtipná momentka či hláška a záběry na Asgard jsou velkolepé. Velké plus dávám neznámému charismatickému Chrisu Hemsworthovi, který se snad pro tuto roli narodil. Mé hodnocení 4 hvězdičky… nezapomeňte vydržet, čeká vás ještě závěrečná potitulková scéna… ()

LihO 

všechny recenze uživatele

Epická rozprávka s extrémne dobrým grafickým spracovaním. Okrem vizuálnych orgií a heroickej atmosféry som si vychutnal aj sympatické obsadenie, hudbu a striedanie dvoch hlavných dejových línií, vďaka ktorému sa tam stále niečo dialo, takže som sa ani na sekundu nenudil... ja som si rozhodne prišiel na svoje ;) ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Ne všechny fantasy filmy se povedou ... je to škoda, dějově mě velice nudil a nezachránilo to ani sympatické herecké obsazení, za které dávám své tři hvězdičky. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Pravá a nefalšovaná MARVEL tragedy, v tom nejlepším slova smyslu!!! Nejpohádkovější komiksová adaptace široko daleko. Neokoukaná variace na Shakespearovské tragédie se srdcem na pravém místě. Tam kde už jedničky a nuly nestačí přichází ke slovu charaktery z masa a kostí a to z Thora dělá možná sympatičtější postavu než je Tony Stark. Byť v ne zrovna atraktivně oslnivých kulisách. Zpoza rohu sice vykukuje Superman nebo Den, kdy se zastavila země, ale ve výsledku na tom nesejde, protože Thor vládne jak Mjolnir-em, tak hodně osobitým kouzlem. Za Asgard! Za Chrise Hemswortha! Za J. Michaela Straczynskiho! Kenneth Branagh is my MASTER now. Překvapivě chutná komiksová krmě. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

U naježených vousů Odinových, to byla paráda. THOR svou fantasy atmosférou vůbec nenarušuje Marvelovský vesmír tak jak jsem se bál. Právě naopak, teď mám pocit, že by to bez něj nebylo ono. Navíc spousta odkazů (krásně doplňujících děj) výborně zakotvuje příběh a připravuje si půdu pro největší událost příštího léta. Chris Hemsworth je vynikající, na to o jak málo známého herce jde utáhl na svých bedrech bez problémů celý film, ani nepotřeboval krytí od ostatních hvězd, které paradoxně dostávají mnohem méně prostoru. Astrofyzik Natálka je tu v podstatě jen proto, aby se měl hlavní hrdina do koho zakoukat a Hopkins, aby našeho hrdinu vyhnal z domova. Co mě potěšilo tak Branagh využívá pompézní svět Asgardu na maximum. Země (alias Nové Mexiko) slouží jen jako takový můstek k AVENGERS, ale pro celkový příběh je důležitá jen proto, aby se Thor (veliký a mocný) naučil poslušnosti. Kolem a kolem vzato jde o výborný příběh, kterému k dokonalosti chybí jen kapka. Hodně malá kapka. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Branagh zvláda postavy, akciu aj úchvatný vizuál (to som čakal najmenej). Po komixových prúseroch leta 2011 celkom milé prekvapčo. Jediné čo tomu chýba je tak pol hodina navyše, venovaná Thorovi a jeho premene. Strho a nepustilo. 80% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Nebýt to částí MCU, tak bych to minula. Ani komiksová dobrodružství tohoto boha hromu nejsou můj šálek kávy, takže ani nejsem zklamaná. Jen se skoro divím, že i herecké trio Natalie Portman, Stellan Skarsgård a Kat Dennings bylo slabé. Kenneth Branagh býval také mnohem jednoznačnější sázkou na jistotu. Ale už to mám rozkoukané, takže pro jednou každý díl přežiju. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Extrémní klady: Film který má srdce na pravém místě a velmi dobře to o sobě ví. Hlavní herečtí představitelé, fenomenální vizuální efekty a neskutečná pompéznost "snové části". Extrémní zápory: Příliš divoké, neucelené, film neví co vlastně chce být, jednoduché a lehce vypočítavé (tvůrci moc dobře znají svůj potenciál a nejdou za hranu ani za živého boha - sázka na jistotu), poměrně klišoidní. Rozhodně dost nevyrovnaný kousek a těžkotonážní mix různých stylů a žánrů. Je to zajímavé, leč nekonzistentní a možná i přeplacané. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem, že by mohl být Thor tak neskutečně zábavný film. Rozhodně patří mezi top, co se komiksových filmů týče. Do té doby naprosto neznámý Chris Hemsworth zazářil a tato role ho proslavila. Nutno říct, že se na tu tuto roli neskutečně hodí. Dalšími do party jsou také Anthony Hopkins, Idris Elba a především Tom Hiddleston. Obsazení je tedy parádní, stejně tak počítačové ztvárnění Asgardu, kde bůh hromu žije. Původně divadelní režisér, Kenneth Branagh, se evidentně do akce moc nevrhal, ale dokázal natočit poctivý film věrný komiksu. Marvel opět dokázal, že si své představitele vybírat umí. A to je to teprve origin, těším se na další díl, který bude snad akčnější...100% ()

Související novinky

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson

22.05.2023

Velice smutná zpráva zasáhla v pondělí filmový svět. Milovaný a uznávaný herec Ray Stevenson zemřel ve věku 58 let. Zprávu potvrdil server Deadline s tím, že Stevenson údajně zemřel v Itálii, kde… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

Captain Marvel 2 našla režisérku

Captain Marvel 2 našla režisérku

06.08.2020

Pokračování komiksové Captain Marvel nakonec natočí režisérka Nia DaCosta, jež má za sebou například čerstvě remake Candymana nebo snímek indie drama Little Woods. Střídá tak předchozí dvojici Annu… (více)

Reklama

Reklama