Reklama

Reklama

Expanze

(seriál)
  • USA The Expanse
Trailer 2
Sci-Fi / Drama / Mysteriózní
USA, (2015–2022), 46 h 56 min (Minutáž: 40–63 min)

Předloha:

Daniel Abraham (kniha), Ty Franck (kniha)

Hrají:

Steven Strait, Dominique Tipper, Wes Chatham, Shohreh Aghdashloo, Cas Anvar, Frankie Adams, Cara Gee, Thomas Jane, Shawn Doyle, Nadine Nicole, Florence Faivre (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(62)

Obsahy(1)

Děj se odehrává za 200 let v budoucnosti, kdy lidstvo plně kolonizovalo sluneční soustavu, ale ještě nedosáhlo ke hvězdám, na pozadí vyostřujícího se konfliktu mezi Zemí, Marsem a koloniemi v Pásu asteroidů. Detektiv Miller, narozený v Pásu, dostane úkol najít nezvěstnou mladou ženu, Juliettu Andromedu Mao. Jim Holden je prvním důstojníkem z nákladní lodě - tahače ledu Canterbury, která těží led v Saturnových prstencích a rozváží ho k asteroidům Pásu, když se svou posádkou narazí na opuštěnou loď Scopuli. Aniž by o to oba stáli, jejich osudy se protnou a zjistí, že pohřešovaná dívka je klíčem ke spiknutí nepředstavitelného měřítka. (jaaara)

(více)

Recenze (258)

Logarto 

všechny recenze uživatele

Supr seriál podle skvělých knížek. Umaštěná realistická space opera říznutá futuristickým noirem, dynamický rozvětvený děj s širokým plenérem barvitých plastických postav a nemalým počtem skvělých akčních scén, které vypálí díru do paměti. Na televizní tvorbu vysoce nadstandardní vizuál se skvělými triky které se nebojí stavu beztíže, vesmírných bitev ani úžasných scenérií. Jediné, co skřípe ve skvěle sestavené meziplanetární raketě, jsou výrazné herecké výkyvy několika hlavních postav, jejímž představitelům bylo řečeno, aby emoce přenášeli kroucením obličeje po každé slabice, které jsou pak výrazně v kontrastu s např. skvělým detektivem kloboukem Millerem, který válí od první minuty. Celkově ale neobjevený klenot sci-fi žánru a seriálové tvorby vůbec. ()

Prechytraly 

všechny recenze uživatele

Velmi slušně vymyšlená sci-fi, což se jen tak nevidí. Vizuálně je to paradoxně nejslabší tam, kde nejsou potřeba žádné velké triky (prostory základen) a až na pár světlých výjimek to bohužel nemá nijak charismatické obsazení - pokud by postavy nebyly nuceny řešit poměrně zajímavé situace, myslím, že by za chvíli byly dost otravné. Jinak vážně pěkný. ()

hwnd 

všechny recenze uživatele

Scifka, která mě prostě nevzala. Když si u seriálu začne člověk hledat doprovodnou činnost, tak je prostě něco špatně. Scénář kulminuje mezi nudou a zmateností a žádná z postav nezaujala netolik, abych se na ni těšil. Po odtrpění první série jsem se rozhodl dát šanci ještě sérii druhé. Tu momentálně odkládám po úvodním dvojdílu - ztráta času. ()

only_serials 

všechny recenze uživatele

Po technický stránce dokonalost, příběhově 1. série je taková rozjížděcí, ale 2. to do diváká pálí v každý epizodě naplno! Skoro mi to až vhání slzy do očí že od dob Battlestar Galacticy a Firefly máme konečně pořádnou scifi bombu! ()

cernakus 

všechny recenze uživatele

Nejlepší sci-fi seriál aktuální dekády. Který trochu sráží pomalý rozjezd v první sérii, kdy se ještě seriál hledal kam bude patřit a divák si těžce zvykal na postavy. Ovšem od konce první série to je perfektně fungující jízda. Fyzika, nosný námět, dějová linka, humor, drama, postavy ... vše funguje na výbornou. Po dlouhé době seriál, kde mi není u prdele osud snad všech hlavnějších postav. Po třetí sérii jasných 5 hvězd. EDIT: Svatá prostoto, chybí mi šestá hvězda. Po cca 15 letech první seriál, kde po skončení epizody se dostavuje okamžitý absťák po další epizodě. A to jsem si myslel, že jsem na takovéhle fandovství už moc starý. Houby, jen prostě chyběla ta správná droga. EDIT2: Čtvrtá série naznačila a pátá série potvrdila výrazně sestupnou tendenci kvality obsahu i způsobu vyprávění. Navíc v páté sezˇoně vyškrtli třetí hlavní postavu kvůli meetoo nekompatibilnímu chování Case Anvara. V tuto chvíli to vypadá na 3 hvezdy, ale počítám, že po poslední, šesté, sérii to půjde jako u GOT na dvě. Divákům, kteří neviděli, bych doporučil koukat jen na první 3 série a zbytek vypustit, jako by nikdy nebyly natočeny. EDIT3: Tak šestá série byl opět kvalitativní skok nahoru jako prase. Závěrečná epizoda pak vyloženě skvost. Sice na šesté sérii jde vidět, že byl rozpočet značně zkrouhnut a CGI je nacpáno všude (a nevypadá to tak hezky jako mix praktických a počítačových triků v předchozích sériích) a Anvarův vyhazov se nese velmi těžce, ale kvalita byla opravdu vynikající. Zároveň je to i konec uzavřený. Není tam žádný cliffhanger, byť se tam jisté linky zmíní v rozhovoru Naomi a Holden. Nakonec tedy dávám těsných 5 hvězd za 6 sérii a zvedám na konečné 4 hvězdy za celý seriál. Jsem rád, že zase konečně seriál, který koncem totálně nerozeszrali. ()

rashaverak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Startrek - kazda serie je vlatne uplne jina, dily maji stridavou kvalitu cele to pusobi hrozne levne a jako serial je to dosti spatne, rekneme 30% Stargate - serial na urovni walker texas ranger, 10% Battlestar Galactica - myslim ze to bylo po strance logiky asi to nejhorsi co jsem kdy videl, chovani postav, vyvoj pribehu, byl to nahodny sled udalosti ktere nedavaji zadny smysl, 30% A pak jsem prestal verit ze muze existovat dobry scifi serial z vesmiru, a predevsim jsem prestal verit na hodnoceni csfd v teto kategorii protoze je ocividne vyrazne ovlivnena silenymi fanousky danych del. Svete div se, pak jsem narazil na The Expanse a ono to jde. Sice je to jako hazet perly svinim, respektive on tento serial zase takova perla neni, on je pouze perla mezi scifi serialy. Stale zde jsou obcasne zbytecne zapletky ktere slouzi pouze k zdramatizovani udalosti aniz by mely vliv na hlavni dej, nektere motivace postav a tim padem jejich rozhodnuti v urcitych momentech jsou ponekud hure vysvetlene, ale porad je to hodne dobre a hlavne, mozna takto nejak bude budoucnost lidstva opravdu vypadat (tady az na onu biologickou zbran, ta je ponekud mene pravdepodobna) ()

Taron 

všechny recenze uživatele

Tak toto je lahůdka pro milovníky sci-fi. Nečekejte ale Star Trek nebo Stargate styl. Seriál se snaží být, dle mého názoru, hodně realistickou verzí budoucnosti (možná kromě existence protomolekuly) po kolonizaci Marsu a dalších částí sluneční soustavy . Opravdu stojí za zhlédnutí. PS: pan hororový maniak LIVINGDEAD by seriálu měl dát více času než prvních dvacet minut prvního dílu 😀 ()

STORM70 

všechny recenze uživatele

Fakt naprosto skvělé. Nejsem zrovna největším fanouškem vesmírné Sci-Fi, ale tento seriál mě dostal. Tři série, šestatřicet dílů a každý následující lepší než ten předchozí. Třetí série 10/10. Jsem opravdu zvědavý co nám nabídne ta čtvrtá........ ()

diccon 

všechny recenze uživatele

The Expanse je ve svete sci-fi neco jako zjeveni. Skvele vymyslenej a napsanej pribeh, kterej dava smysl a logicky boty se objevuji s intenzitou jeden mensi laps za sezonu. Aleluja! zvlast ve srovnani s nejnovejsima SW, kde je ta frekvence tak jedna hovadina na 5 minut deje. Krome toho se autori drzi fyzikalnich zakonu co to jde a neulehcujou si situaci jako 99% ostatnich sci-fi. Zadny energeticky stity, zadny warpovy pohony, zadnej prenos informaci nekonecnou rychlosti. Chcete chodit po podlaze vesmirny lodi ve stavu beztize? Potrebujete magneticky boty. Budete se bitvit ve vesmiru s nepritelem? Je lepsi vypustit vzduch z lodi, protoze s nejvetsi pravdepodobnosti vas nepritel provrta jako reseto a diry v trupu, kterejma se bude vyrovnavat tlak pak nenapachaji takovou paseku. Chcete zrychlit na kulervouci rychlost se zrychlenim vetsim nez 10G, u kteryho naprosta vetsina lidi spolehlive omdli? Budete si muset slehnout do zil specialni serum. Narodili jste se a vyrostli v prostredi s mensi gravitaci nez na zemi? Vase fyziognomie tomu odpovida a pobyt v 1G pro vas nebude zadna pohadka. Atd, atd. Minimum berlicek, v ramci deje maximalni mozna realisticnost. I celkovej set-up na zacatku pribehu neni vubec nerealnej. Lidstvo osidlilo Mars, zacinaji snahy o jeho terraformovani, vetsina nerostnejch surovin se tezi tam a v pasu asteroidu mezi Marsem a Jupiterem. Na tehle zakladech se zacne odehravat zprvu nenapadnej pribeh, kterej pomalu preroste v galacticky drama. Jak rekl T. E. Lawrence:"Big things have small beginnings". V The Expanse nejsou  cernobily figurky, i zaporny postavy maji motivaci ktera je pochopitelna a nejedna se o armadu mini-hitleru, ktery jsou proste jenom personifikaci imaginarniho zla (jako v novejch SW) nebo o psychopaty, kteri skodi vzdy vsude a vsem, protoze jim hrablo kvuli tomu, ze pred 50 leti doslo v jejich oblibeny kavarne avokadovy latte (jako v novym ST). Jednim slovem parada. Ve ctvrty serii zacne dej trochu kulhat, protoze se autori posunou smerem vic k mainstreamovymu sci-fi, ale latka zustava s prehledem vysoko. V idealnim pripade by jeste na motivy serialu mela vzniknout i top-notch pocitacova hra, jak autori knizni predlohy puvodne zamysleli. ()

GejmronCZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejsem si jistej, jestli mi omylem neujel prst na těch 5*, ale kvalita je slušná od začátku do konce. Teď nepočítám těch pár průměrnějších dílů. Celkově je seriál na velmi, velmi slušné úrovni a rozhodně je to jeden z nejlepších sci-fi seriálů, co jsem kdy viděl. Snad budou další série a neskončí to u 6. ()

hufnagel 

všechny recenze uživatele

Celým seriálom je cítiť vplyv Blade Runnera,je to dosť výpravné a žánrovo smerované ku sci-fi kriminálnej zápletke.Nevyvíja sa to zle,ale tie vzťahy Zem,Mars,Pás,Eros,Tyho neboli vôbec jasné a len som si mohol domýšlať. ()

FoxEm 

všechny recenze uživatele

Musim uznat, ze kdyz vezmeme veskere sci-fi, nebo rádoby sci-fi serialy, z poslednich 10 let, tak toto proste vyhrava. SyFy skoncilo se svymy Monstrosaury, Krokosaury Déčkoidních filmečků a nove vedeni změnilo znovu po letech přístup,s tím, že se chce vrátit k "spaces operas" jako kdysi, kdyz vydavali vcelku povedene Stargate Hura hura hura! Neni to hloupe, ma to i občasné vědecké podklady, čistokrevný vesmír, vcelku velký budget, převážně vážné než vtipné. Jen tak dal. Po 6tém dílu se nemohu dočkat na další. Pokud máte rádi taková ta surová sci-fi z vesmíru, doporučuji. Není to seriál ve kterém se člověk zasměje, je to seriál vážný. Takový vážný FireFly bez vtipů a světlušky.-) ()

gu-staff 

všechny recenze uživatele

Je to špinavý, temný, krvavý, a má to docela fajn scénář. I když je to natáhnutý (kupodivu u seriálu co?), udrží to pozornost. Charaktery jsou fajn napsaný i zahraný. Oproti Star Treku, kde bylo všechno nablejskaný a kapitán Kirk snad nechodil ani srát a chcát (i když to už srovnávám opravdu hrušky s jabkama), je tady jenom špína, prach, tma a krev. Za plnej počet. Těšim se na další serii...Kdo tomu dal míň než 2* je normální zmrd, kterej rozumí hovnu. Když nemám rád scifi, tak na to nekoukám. LIVINGDEAD: hodnotit 600 minutovej seriál po prvních 20 minutách jenom dokazuje, jakej jseš kokot. Přeju ti hezký den. ()

jjjerry 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak první serie, sluštěn šlape na paty Firefly. Dobře propracovaný universe. Za mě to je na stejné urovní jako Battelstar Galactica. Temné, trošku noir prvek ve sci-fy je zajímavý. Nenudil jsem se. Má to vcelku reálný uvěřitelný scénář. Občas jsem četl v recenzích špatné efekty, to mně tak vůbec nepřijde, asi jste koukali v hodně špatné kvalitě=) Těším se na pokračování PS: pro livingdead- hodnotit něco po 20 mintách je velký nesmysl, tak se na to koukni znovu v dobrý kvalitě a až u toho nebudeš usínat=) ___update po druhé serii. Koukám že na čsfd máme hodně scénaristů a režisérů a herců...aspoň podle komentů. Dávejte do komentáře odkazy na vaše díly, jsem zvědavý ;-) Začátek druhé serie, napětí graduje, hudba super...konec taky dobrý. Těším se na třetí serii ;-) ()

Hopeman 

všechny recenze uživatele

Nevím jak vy ,ale já se zatím tetelím blahem páč krom battlestáru a podobnejch majstrštyků tady těchle seriálů moc nejní - dobrejch seriálů!!! zajímavý charaktery-dobrej příběh-pěkný efekty a pro mě zatím nečekaná záležitost, budu držet palce u nohou aby se to nějak nepos... ()

mirra_cze 

všechny recenze uživatele

Lidi, nenechte se odradit prvními 20 minutami. Po těch jsem to znechuceně vypnul jako další béčkovou blbost z produkce US kabelovek. Když jsem tomu o den později dal šanci znova, skončil jsem tak, že jsem zhlédnul první 4 epizody na jeden zátah. Výborně vymyšlený příběh, zajímavé universum, slušné triky a herci. Seriál nabídne spoustu zvratů a postupně dávkované odhalování tajemství, které za tím vším stojí. Rozhodně doporučuji. Pro mě nejlepší sci-fi za posledních hodně let a po zklamání z Dark Matter (které mi prostě nesedlo) jde pro mě o oživení důvěry v nové sci-fi značky. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Ak túžiš po dobrej sci-fi, vyhýbaj sa Syfy! Úprimne... asi najlepšie čo som kedy od Syfy videl, ale tento seriál nemá absolútne potenciál. Sledujem tri paralelné príbehy, každý má svoj určitý čas v epizóde, ale skutek - utek. Život je príliš krátky na to, aby som neprimerane dlho čakal na zápletku a seriál sa konečne rozbehol. ()

Ronkar 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nechápu a děsně mě sere, že diváci nevěnují téhle show větší pozornost! Okolo si furt všichni stěžují, že v TV není dobrá SF série (jen tuny generických sraček pro teenegery, kde se primárně řeší milostné trojúhelníky). A když se konečně objeví dospělá, "špinavá" SF, tak je skoro zrušena kvůli nedostatku diváků... Jako WTF! Připouštím, že jsem od SyFy něco tak kvalitního nikdy nečekal, ale TOHLE JE VÁŽNĚ KVALITKA! Fajnové triky, skvělý soundtrack, zajímavý svět, originální nápady (na TV produkci...) a děj, který je propracovanějí než 90% konkurence. Zde se totiž jede podle knižních předloh, takže se nenabalují umelé konflikty, které by vedly do slepé uličky. Expanse je komplexní universum, se svojí mytologií a zákonýmmi pravidly, které se strikně dodržují (což je super!). Události, které zprvu působí jako generický konflikt naroste napříč třemi sezónami do monstrózní šíře, která začne přesahovat celou lidskou civilizaci. Ano, mluvím o té modré sračce :D První série jede v duchu předlohy, i když končí v polovině knížky. Místní svět je neotřelý (gravitace je ve vesmíru luxusem, fyzikální zákony se neobchází jako v jiných SF), postavy slušné (dvě výborné - Miller, Avasarala), triky na TV více než kvalitní se spoustou vesmírných procházek a bitek. Nečekejte Star Trek, spíš něco jako Battlestar Galactica, Blade Runner a Total Recall. Expanse si hraje na "realističnost", jak v prostředí vesmíru, tak s postavami, které rozhodně nejsou černobílé. A daří se jí to! Hlavní je budovaná atmosféra a detektivní příběh, který se z jednoduché expozice promění v komplikovaný politický konflikt s mysteriózními a konspiračními prvky. Přitom neztrácí individuální perspektivu hrdinů. Rozjezd je trochu pomalejší, ale jakmile vám začne docvakávat, o co v Expanse běží, baví seriál s každým dalším dílem víc a víc. Celková mytologie kolem tajemné "zbraně" se odhaluje zvolna, ale stojí to za to, protože tahle mrcha-věc je neuvěřitelně nepředvídatelná a kolikrát bude s otevřenou pusou zírat, co provádí. Na produkci si dali tvůrci záležet, kamera, vesmírné procházky i bitvy vypadají skvěle. Doporučuji všem SF pozitivním jedincům, aby koukli a šířili dál. Byla by totiž věčná škoda, kdyby Expanzi zastavili a my si ten příběh nemohli užít do samotného finále. První sezona: 75 % Druhá sezona: 85 % Třetí sezona: 90 %. Ještě, že Amazon Expansi zachránil! Kvalita třetí sezóny je tak vysoká, že Expanzi dávám na první příčku TV SF současnosti. Ani ten Westworld ji nedotahuje. ()

Související novinky

Amazon chystá God of War

Amazon chystá God of War

08.03.2022

Společnost Sony to s adaptacemi svých herních sérií myslí vážně a po The Last of Us, Uncharted nebo Ghost of Tsushima nás tak čeká oficiálně také fantasy řežba God of War. K té se nakonec přihlásilo… (více)

Amazon chystá Mass Effect seriál

Amazon chystá Mass Effect seriál

24.11.2021

Streamovací služba Amazon pomalu ale jistě začíná rozjíždět svoji vysokorozpočtvou televizní produkci. Před pár dny si tak odbyla premiéru seriálová adaptace fantasy ságy Kolo času, kterou příští rok… (více)

Amazon zachránil The Expanse

Amazon zachránil The Expanse

28.05.2018

Nejspíš vám neuniklo, že zažíváme válku kabelovek a streamovacích služeb. Všichni se totiž snaží mít co nejlepší a nejatraktivnější obsah a předehnat tak konkurenci. V čele pelotonu se momentálně… (více)

Brooklyn 99 se nakonec neruší

Brooklyn 99 se nakonec neruší

14.05.2018

V posledních dnech zažívali seriáloví fanoušci jednu ránu za druhou. Nedávný konec Ash vs Evil Dead totiž doprovodilo zrušení Exorcisty, The Expanse, Designated Survivora, Lucifera, Posledního chlapa… (více)

Reklama

Reklama