Reklama

Reklama

Battlestar Galactica

(seriál)
  • USA Battlestar Galactica (více)
USA / Velká Británie, (2004–2009), 61 h 28 min (Minutáž: 42–103 min)

Hrají:

Edward James Olmos, Mary McDonnell, Jamie Bamber, James Callis, Grace Park, Tricia Helfer, Katee Sackhoff, Aaron Douglas, Michael Hogan, Tahmoh Penikett (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(73)

Obsahy(1)

Cyloni byli stvořeni lidmi. Povstali proti nim. Vyvinuli se. Vypadají a cítí jako lidé. Někteří jsou naprogramováni, aby si mysleli, že lidmi jsou. Existují v mnoha kopiích. A mají plán. Vesmírná loď Galactica v čele pronásledované flotily, která se po útoku Cylonů na lidské vesmírné kolonie vydává za novou nadějí a domovem - bájnou 13. kolonií zvanou Země. (berg.12)

(více)

Recenze (626)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Nová generácia seriálov reformuje žáner a dáva tomuto slovu nový význam. Na seriálovom nebi už nejakú dobu fúka čerstvý vietor a aj pohŕdavý odporca amerických sitcomov (česť výnimkám) a druhotriednych rodinných či akčných ság ako ja má možnosť zažrať sa do troch "dobrodružstiev na pokračovanie" naraz a po zhliadnutí jednej sezóny čakať na ďalšiu, ako sa pred pár rokmi čakalo na pokračovanie Pána prsteňov :-) Battlestar Galactica je veľmi kvalitná kombinácia Terminátorskej mytológie, Startrekovského feelingu a Hviezdnopechotnej atmosféry. Pre milovníkov sci-fi jednoznačná voľba. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Space-opera ve špinavém hávu, která umí být stejnou měrou chytrá, aktuální, zrcadla nastavující, epická, osudová, provokativní i strhující jako naivní, ochotnicky zahraná, vatou plněná, mravokárná a plná momentů nutících obecenstvo obracet oči v sloup. Každopádně v těch (nej)lepších momentech OPRAVDU dobré a v těch (nej)slabších zase OPRAVDU špatné, ale nikdy ne nekoukatelné; i díky tomu, že to první uvedené přeci jen výskytem značně převyšuje to druhé. ()

Reklama

Ender66 

všechny recenze uživatele

Ronald D. Moore, muž, ktorého meno pozná snáď každý fanúšik Starterku. Na svedomí má scénáre k niekoľkým desiatkam dielov z Novej generácie (Familly, First Contact...) a z Deep Space Nine (Life support, Doctor Bashir...). Po tom ako sa so Star Trekom rozišiel(po dvoch dieloch odišiel so Star Trek:Voyager) dostal v roku 2002 možnosť prerobiť jednu z najväčších klasík žánru... Hneď od začiatku je vidieť, že tento seriál bude iný ako všetko ostatné čo sme doteraz mali možnosť vidieť. Ľudstvo je takmer úplne vyhladené, posledných necelých 50 000 preživších sa snaží zachrániť si životy a nájsť si druhý domov. Zatiaľ čo napríklad v Star Treku sa skoro všetky krízové situácie dali vyriešiť k všeobecnej spokojnosti (koľko ľudí ste videli v Star Treku odísť na druhú stranu?), tu musia hrdinovia voliť medzi menším a väčším zlom- a ľudia umierajú... BG sa nevyhýba ani zobrazeniu náboženstva, ktoré je dosť háklivou a ťažko zobraziteľnou témou a preto je väčšinou sci-fi seriálov opomíjané ktoré hrá významnú úlohu a motivuje konanie ľudí aj Cylonov. Postavy sú VÝBORNE napísané. Každá postava má svoju minulosť, svojich démonov (Saulov alkoholizmus, Adamova strata syna). Dochádza medzi nimi k častým konfliktom (veliteľ Adama a jeho syn, Starbuck so Saulom, Starbuck s Appolom) k iným názorom na riešenie situácii, takže niekedy musia konať nielen proti Cylonom, ale aj proti svojim vlastným. Herecké výkony sú nadpriemerné, vyčnieva zvlášť Edward James Olmos v roli veliteľa Adamu, ktorý je nozaj vynikajúci. Celkovo ide o jeden z naj scifi seriálov-u po prvej sérii 10/10, už sa teším na 3. sériu, ktorá sa práve natáča... Update: V druhej a najmä tretej sérii sa ukazuje ako dobre mal Moore celé smerovanie seriálu premyslené a naozaj vidíme ako sa hrdinovia a vzťahy medzi nimi počas doby zobrazenej v seriály zmenili (tým nehovorím len o šokujúcej Leevej odtučňovacej kúre ale napríklad o úspechoch a pádoch doktora Baltara či o "šokujúcom" ukončení tretej rady). A aby nebol nikto na pochybách, toto je jasná must-see záležitosť!!! ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

„I believe that it is never a mistake to follow your heart.” Brát Battlestar Galacticu jako film, tak bych jí ihned zařadil vedle Fontány. Nikdy jsem nečekal, že toto kultovní dílo je tak „dokonalé". O to větší bylo mé nadšení po prvních dvou sériích. Vrcholem se ale nakonec stal domácí BSG maraton třetí a čtvrté řady, díky kterému jsem téměř dosáhl seriálové nirvány. Každý záběr na vesmírnou bitvu, každý dech beroucí dialog, každé posunutí mistrně napsaného příběhu ve mně stupňovalo euforii ze sledování, jenž vyústila v závěrečném dílu, po jehož konci jsem nebyl po opravdu nehorázně dlouhou dobu schopen normálního fungování. Bez jakýchkoliv námitek se jedná o nejlepší seriál této dekády a svého žánru. Silně pochybuji, že někdy v budoucnu vznikne v odvětví sci-fi něco lepšího. Lépe už to totiž ani nejde. První série: 80% Druhá série: 90% Třetí série: 100% Čtvrtá série: 100% ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Po zhruba 15-ti letech jsem se k tomu vrátil a měním názor, je to vážně pecka. Dost mě to chytlo a obsazení je super. Děj se odehrává v neznámé budoucnosti jinde než na Zemi. Mezi lidmi a Cylony panuje již 40 let příměří. To se ale mění a začíná válka. Cyloni zastihnou lidi nepřipravené a zasadí jim tvrdý první úder, lidé nemají šanci se ubránit. Poslední lodě v soustavě utvoří flotilu přeživších, která se snaží uprchnout. Ochranu jim zajišťuje ona již 40 let vyřazená loď Galactica. Vše je zde analogové, takže je Cyloni nedokážou hacknout. Naštěstí disponují FTL pohonem, takže závod o přežití pokračuje. Dost se mi libí efekty, které jsou na svoji dobu skvělé. Samotná loď je taky dobře udělaná a působí na mě hodně originálně, jak zbraňové systémy, tak startování letounů. Je to úplně jiné, než jsme zvyklá z Hvězdné brány nebo Star Treku. Dost se mi líbí i herci, které můžeme znát i z jiných projektů. Seriál se postupně dost vyvíjí a těžko ho popsat bez spoilerů. Od nalezení další Battlestar, přes kolonizaci planety až po nečekané spojení s nepřítelem. Některé díly jsou nuda a jiné jsou vážně nabité, je to místy nevyrovnané. O zvraty tu ale opravdu není nouze a postavy dost mění strany. Určitě stojí za to se na to podívat a vydat se na tuto úžasnou pouť napříč vesmírem. Celé je to hezky uzavřené, kdy začne vše konečně dávat smysl. Uvidím, jestli se mi bude líbit i spin-off Caprica. "Tak pravíme!" ()

Galerie (387)

Zajímavosti (52)

  • V mnoha dílech je v hangáru vidět žlutý přístroj připomínající kufr. Není jasné, k čemu se používá, ale ve skutečnosti se jedná o Hewlett Packard Codemaster Defibrilator, který je sice zastaralý, nicméně stále používaný v mnoha nemocnicích po celém světě. (Chufu)
  • Design Battlestar Galacticy a Viperů je stejný jako byl v původním seriálu. Lodě Cylonů, včetně Cylonů, mají nový design. (Redswif)
  • "Adama" (priezvisko postáv, ktoré hrajú Edward James Olmos a Jamie Bamber) znamená v hebrejčine "Zem", čo sa vyslovuje takmer úplne rovnako "ada-ma". Ťažko to bude náhoda, keďže hľadanie Zeme je hlavným motívom seriálu. (klayman)

Související novinky

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Battlestar Galactica dostane pokračování

Battlestar Galactica dostane pokračování

18.09.2019

Kultovní sci-fi seriál Battlestar Galactica se dočká pokračování. Oznámili to zástupci stanice NBC, kteří zároveň veřejnosti odhalili svoji novou chystanou streamovací službu nazvanou Peacock. Jak… (více)

Drsné holky pro Expendables v sukních

Drsné holky pro Expendables v sukních

09.10.2012

Zpočátku zněly plány studia Lionsgate natočit jakési „ženské Expendables“ jen jako součást kampaně před uvedením druhé mise legendárních vysloužilců. Všechno ale nasvědčuje tomu, že se filmu opravdu… (více)

Příběh rytíře na televizních obrazovkách

Příběh rytíře na televizních obrazovkách

24.09.2012

To samozřejmě neznamená, že bychom upozorňovali na další reprízu oblíbeného filmu, který v roce 2001 pomohl katapultovat Heatha Ledgera ke slávě. Televizní stanice ABC spojila síly se Sony Pictures a… (více)

Reklama

Reklama