Reklama

Reklama

Zločin

(seriál)
Trailer 1
Krimi / Drama / Mysteriózní
USA, (2011–2014), 33 h 47 min (Minutáž: 43–60 min)

Tvůrci:

Veena Sud

Hudba:

Frans Bak

Hrají:

Mireille Enos, Joel Kinnaman, Billy Campbell, Liam James, Michelle Forbes, Brent Sexton, Kristin Lehman, Eric Ladin, Jamie Anne Allman, Evan Bird (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(44)

Sarah čeká poslední den v práci. Stěhuje se i se synem za snoubencem. Je však povolána do parku, kde se našel dívčí svetr a kreditní karta. Vyjde najevo, že oblečení patří pohřešované dívce. Osobní život bude muset jít na chvíli stranou... (TV Prima)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (412)

veru_needy 

všechny recenze uživatele

The Killing je poměrně výjimečná záležitost a rozhodně patří k tomu lepšímu, co můžou kriminální seriály nabídnout. Výborná hutná atmosféra, podpořená neustálým deštěm, pochmurno, depresivní scenérie a skvělý scénář plný nečekaných zvratů, plus vždy povedený závěr. Postavy jsou napsané trefně, vše do sebe zapadá a je hezky promyšlené. Výjimečné jsou už jen postavy. Nejedná se totiž o žádné uhlazené a zářivé, americky krásné detektivy, ale právě naopak. Hlavní dvojci tvoří na první pohled běžní lidé, s běžnými problémy. To je mi hodně sympatické. Oni vlastně jak Holder tak i Linden, jsou tím nejlepším odrazem toho, co mají tito dva protagonisté pro tento seriál představovat. Oba svým chováním zpočátku působí místama opravdu záhadně, dá se říct až mysteriózně, ale zároveň nikdy ne tak, aby to diváka 'bolelo'. V průběhu řešení všech těch vražd, se ale začínají jejich postavy postupně vyvíjet a prohlubovat a tak se nás autoři snaží nenápadně vtáhnout ne jen do jejich myšlení čistě z pohledu detektivů, ale také do jejich soukromého života, kdy si pomalu ale jistě začínáte uvědomovat, že Holder a Linden jsou od sebe tak odlišní, až jsou vlastně uplně stejní. Takže co mě na tomto seriálu baví snad ještě víc než samotné řešení záhad, je rozhodně vývoj tohoto vztahu, který je opravdu zajímavý a tak trochu netypický; což je docela vítaná změna od jiných kriminálek. Seriál se ale hlavně vyznačuje jednou zajímavou věcí, kterou ne každý divák akceptuje. Tvůrci totiž s divákem od začátku manipulují a vedou ho tam, kam chtějí oni. Dívak většinu času nemá příliš prostoru k tomu, aby odhalil něco sám, protože mu jsou předkládány věci, které vedou cíleně k chybným závěrům. Pokud však na tuhle hru ale divák přistoupí, neměl by být zklamán. - "Hey, wasup Linden?!" ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších kriminálních seriálů. První dvě série řeší jeden případ, třetí série jiný. První případ se mi zdál až příliš natažený přes tolik dílů, ale jinak to byla skvělá práce s napětím. Nebyla šance uhodnout, kdo je vrah, scénář tlačil diváka do slepých uliček bez možnosti volby. Řešení druhého případu mělo rychlejší spád. Rozdíl mezi těmito dvěma byl také ve formě. Při vyšetřování vraždy Rosie se odkrývala minulost jednotlivých protagonistů, takže jsme se stále vraceli zpět a skládali poslední den Rosie a navštěvovali všechna místa a svědky, kteří se v průběhu rozkrývání objevovali a s novými fakty se měnil i pohled na hrdiny. Druhý případ se téměř vůbec do minulosti nevracel, naopak se hnal kupředu s každým dalším souvisejícím zločinem, už nerekonstruoval poslední okamžiky oběti. Postavy také už nesekundovali jako svědci zločinu, který se stal, ale spíše vykreslovali chudé prostředí, kde se děj odehrával - bylo to jako sonda do jedné sociální vrstvy. Právě ta rozmanitost a zvolení jiného konceptu děla The Killing ještě lepším. ()

Reklama

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se konečně dokopal, abych zkouknul americkej remake slavného severského seriálu Vražda (2007), kterej je hned po seriálu Most můj druhej nejoblíbenější kriminální skandinávskej seriál a to především díky své hutné atmosféře drsného severu, ale hlavně kvůli perfektním výkonům místních herců. kteří ve vás svým neotřelým a někdy i podivínským chováním dokáží vzbudit všechny možné emoce. V tomto remaku jsme mohli vidět v prvních dvou sériích skoro stejnej úvodní příběh akorát, že se to neodehrává na divokém severu, ale v americkém městě Seattle. Místo Sarah Lundové tam vystupuje zrzka Sarah Lindenová a její neoprášený feťácký kolega Holder, kterej občas vypadá jakoby vylezl z koše V příběhu jsem se mírně ztrácel, přeskakovali z místa A do místa B a z celkem jednoduchého námětu mi z hlavy udělali galimatyáš, ale ve výsledku jsem byl celkem spokojen. Jako důstojná pocta původnímu seriálu u mě tyto první dvě série prošli na 90%, i když radši nebudu komentovat rozdíly v hereckých výkonech, to by bylo na dlouho a původní verze by zajisté vyhrála. Za to další dvě série, které si jeli ve svých vlastních stopách byli typicky americky nudné, roztahané, někdy až moc ukňourané. No prostě, typická americká prodlužovačka, kterých nám naše komerční televize nabízí nespočet. Dokonce ve čtvrté sérii byl tak nudný příběh a nesympatické postavy, že jsem to málem ani nedokoukal. Nakonec jsem to dokoukal a jsem rád, že už to mám za sebou. Za poctu původnímu seriálu v prvních dvou sériích dávám 75%. ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

1. řada Asi si za to můžu sám přehnanými očekávaními, ale kdovíjak mne to nevzalo a pořád na tom považuju za nejlepší soundtrack. *:D* Finále hutné, tvůrci nás tahali za nos solidně, i když na můj vkus kapku nerovnou hrou. :-) Cliffhanger asi nejcliffhangerovatější možný. Ale prostě to na víc než 7/10 a dost váhám, jestli dám vůbec druhý řadě šanci. 2.řada Nachytal jsem se několikrát ve svých dedukcích na švestkách, ale na můj vkus to bylo moc protahovaný a vyloženě přetwistovaný, i když chápu, že tohle ode mne není uplně fér, protože, co mne u Broenu nadchlo, tak mne tady vyloženě sralo, ale přesto, když se ohlídnu zpátky, tak vidím Broen jako krásně projetej závodní okruh s krásnýma vyhlídkama, ale u Killing jsem se několikrát nepříjemně ztratil na odstavných parkovištích, prostě to v mých očích uplně nezapadá tak, jak by mělo. víc než na 7/10 to prostě neni, 3. řada Překvapivě nejlepší řada. Překvapivě protože nejede podle originálu. Joel Kinnaman je fakt Bůh, ten jeho přerod ve slušňáka a zase zpátky v rozervanýho bývalýho feťáka jsem doslova hltal. Nevím, takhle mne dostal třeba Mads Mikkelsen v Pusherovi. (kdo neviděl doporučuju všema dvaceti, navíc jsem teď zpětně zjistil, že mu tam dělal parťáka Martin Rohde !!! a připadám si jako kretén, že jsem ho nepoznal už v Broenu. :-) ) Fakt se nad ním nechci moc rozplývat, ale Holder tam prostě kraloval všechny 3 sezony a obstojnou konkurencí mu byl až Peter Sarsgaard, kterej to odehrál neskutečně, žral jsem mu každou vteřinu, co byl v záběru. [spoiler]Ten přerod od sráče, kterýho odsuzujete až po člověka, kterýho je vám nejvíc líto za celý 3 řady. No musim přiznat, že jsem ho málem obrečel. [/spoiler] A jestli mne mimo Holdera něco nejvíc bavilo všechny 3 řady, tak to bylo právě to téma "Myslíte si na základě pár nepřímejch útržkovitejch důkazů, že jsem vinen? Odsuďte mne jako největšího hajzla, abyste se v příštím díle dozvěděli, že jsem vlastně strašnej správňák a hajzl je někdo jinej" Tady přiznávám, že jsem si od začátku druhé a třetí řady skálopevně myslel, že vrahem je [spoiler]Holderům parťák, resp. poradce radního a taky když se vrátím k prvním dvěma řadám, tak si sypu popel na hlavu, že jsem nic nepoznal na Terry, ta to prostě odehrála špičkoidně. [/spoiler] V tomhle mne tvůrci vykoupali solidně. Jinak mne ve vedlejších rolích hodně bavila ve 3: řadě Bullet a Holderův parťák, jehož roli si Gregg Henry vyloženě užíval. 3. řada je za solidních 90% a musím zvednout celkové hodnocení. 8/10 ()

Mkqp 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Originální verzi jsem neviděl, ale tato americká jí ostudu nedělá. The Killing je emočně zvládnutý bez jakékoliv chybičky, čemuž dopomohly bez diskuze vynikající herecké výkony a psychologické vykreslení všech postav. Navíc hlavní dvojice vyšetřovatelů k sobě skvěle ladí i přes velkou charakterovou odlišnost, přičemž jejich společenské problémy k nim dokáží diváka přiblížit natolik, aby prožíval co oni. To se však dá tvrdit o spoustě dalších postavách. Se zápletkou se pracuje dobře a drží v pozoru po celou dobu, což je dalším plusem tohoto skvělého seriálu. Za mě bezesporu jedna z nejkomplexnějších detektivek. Žádná prostá záležitost. ■ To co po celou dobu předváděla Mireille Enos za herecký výkon bylo neskutečné. Těch cen by si zasloužila několik. Pro tuto roli se snad narodila. ()

Galerie (535)

Zajímavosti (9)

  • V epizodě se v malé roli ošetřující lékařky objevila zpěvačka Patti Smith. (dvix72)
  • Sofie Gråbøl, hlavná predstaviteľka pôvodného dánskeho seriálu, si v americkej verzii zahrala menšiu rolu advokátky menom Christina Niilsen. (Carol Pifková)
  • Počas výsluchu na policajnej stanici je podozrivý Alexi vypočúvaný najskôr Holderom, potom Lindenovou. Počas rozhovoru s ňou nazve Holdera „Slim Shady" a teda prezývkou, ktorú používa raper Eminem. Tým naráža na detektívov štýl obliekania a vystupovanie, ktoré skutočne evokujú slávneho hudobníka. (SaraSoldier)

Související novinky

Robocop v Suicide Squad?

Robocop v Suicide Squad?

16.02.2015

Joel Kinnaman prorazil díky detektivnímu seriálu The Killing a loňský Robocop ho měl proměnit v novou hollywoodskou hvězdu. Nakonec to tak úplně nevyšlo, pětatřicetiletý Švéd ale rozhodně nehází… (více)

Drsný Preacher do party s Walking Dead

Drsný Preacher do party s Walking Dead

19.11.2013

Nekompromisní hrdina od „komiksového Tarantina“ Gartha Ennise už měl uzřít filmová plátna (zajímali se o něj taková jména jako Darren Aronofsky nebo Mendes) i televizní obrazovky (seriál z produkce… (více)

Mark Strong bude mocný i v televizi

Mark Strong bude mocný i v televizi

26.03.2013

Ještě nedávno jsme měli dojem, že se natáčí víc filmů s Markem Strongem než filmů bez Marka Stronga, ale nikdo si nestěžoval – v drtivé většině rolí byl skvělý a pokaždé jiný. Tak, a od léta si ho… (více)

Colin Farrell v dobách artušovských legend

Colin Farrell v dobách artušovských legend

16.03.2012

Je to docela překvapení. Studio Warner Bros. koncem loňského roku slibovalo nové pojetí artušovských příběhů v romanticko-dobrodružné fantasy Arthur and Lancelot. Titulní postavy si měli zahrát Kit… (více)

Reklama

Reklama