Reklama

Reklama

Rapl

(seriál)
Trailer
Česko, (2016–2019), 26 h 4 min (Minutáž: 58–70 min)

Režie:

Jan Pachl

Scénář:

Jan Pachl

Hrají:

Hynek Čermák, Lukáš Příkazký, Alexej Pyško, Lucie Žáčková, Tomáš Jeřábek, Jan Dolanský, Dana Černá, Jiří Vyorálek, Aneta Krejčíková, Stanislav Majer (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(26)

Detektiv Kuneš má zase jednou problém. Zmlátí přítele své bývalé ženy a hrozí mu odchod od policie. Vysoce postavená nadřízená má pro něj ale řešení – uklidí ho na stáž do zapadlého pohraničí. Má to jen jeden háček. Jeho skutečným posláním je objasnit dva roky starou vraždu policistky Wágnerové, jejíž vyšetřování uvázlo na mrtvém bodě. Kriminalita v pohraničí je však jedna z nejvyšších v republice – pašování, výroba drog, pytláctví, prostituce, vraždy. Kuneš musí řešit jeden obtížný případ za druhým a k tomu, proč do kraje přišel, se dostává až po čase a vlastně náhodou. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (289)

Eleanor05 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ve srovnání se současnými českými kriminálními seriály (Kriminálka Anděl, Případy 1. oddělení, Mordparta) je tohle zřejmě nejlepší. Má to ucházející scénář, dobré herce (čímž ovšem nemyslím přímo Hynka Čermáka s jeho jedním výrazem v obličeji a neschopností intonovat) a depresivní, až severskou atmosféru. Slušně natočená kriminálka, která jde ale občas až příliš po povrchu a zločiny mají většinou ta nejjednodušší řešení. Postavy nejsou prokreslené, ačkoli jejich naznačené příběhy jsou daleko zajímavější, než kriminální případy, ale hodina stopáže na osobní příběhy a ještě nosný případ, prostě nestačí. Od Pachla jsem čekala větší pecku. Přesto všechno musím konstatovat, že se seriál každým dílem zlepšuje, ale na ten lepší průměr nakonec nemá. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Sledování Rapla je vlastně hrozně frustrující záležitost. Člověk totiž celou dobu cítí, že Česká televize měla tentokrát strašně dobře našlápnuto. Atmosféricky to tam prostě je, Pachl má kriminálky v krvi a navíc tentokrát vyloženě trefil obsazení, ať už je to proti typu obsazený Dolanský, věčně zachmuřený Pyško nebo samozřejmě Čermákův rapl Kuneš. Co se ale krutě nedaří je výstavba seriálu jako takového, kladení linií, které by měly působit jako červená nit, ale přitom se klidně na několik epizod ztratí z dohledu bez nějakého racionálního vysvětlení, celá struktura tak pochybně lavíruje mezi konceptem epizoda-případ a nějakým širším uchopením popisu vyšetřovacího prostředí a osobním backgroundem postav. Výsledkem je mišmaš, který dokáže přijít s výborným dílem, ale hned dalším jej shodit zbytečnou a nesmyslnou zpátečkou. Navíc někdy klasicky "pachlovsky" zahapruje scénář a postavy často mluví, jakoby jely podle příručky "Mluva drsného policajta". Potenciál tam je, to né že né. Ve druhé sérii by to ale chtělo ujasnit koncept hned na začátku, protože tady to vypadá, že se občas jelo naslepo, děj jednotlivých dílů se montoval za pochodu a pak se to tvůrci dodatečně snažili slepit roubováním nějakých širších motivů. 60 % ()

Reklama

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Rapla jsem si oblíbila v momentě, kdy si Kuneš a Lupínek, kamarádi do deště, vyměňují názory na inhalování nikotinu... Od té chvíle jsem věděla, že zase jednou vznikl český počin, který budu ráda sledovat a... co to tu kecám, prostě to žeru a basta! Úvodní i závěrečná znělka, Krušnohoří, příběh, herci, jedinou výtku bych snad měla k dějové nitce policajt vs. bývalá rozhoďnožka, ale to přičtěte mému jemnocitu. Sem s druhou sérií, než Čermáka vyčmuchá Hollywood! ()

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

Komplikovaný pracovitý fízl s tráblem v osobáku, pomyslným meta-případem, který se jako Ariadnina nit táhne napříč epizodama, je asi nový klišé kriminálek moderního střihu, ale proč ne, byly tu i horší doby. Je to sice Rapl, ale já tam cejtím takové to Pičo, pardon, vlastně True Detective. Dokonce tak trochu čekám, kdy budou vyslíchat Médeu z jáchymovského močálu .-) Zápletky jsou banální, ale v rámci kvality vizuálu a hereckých výkonů mně to většnou stačí. Víc od Čechů nečekám, ejčbíou kope úplně jinou ligu. Protože ani náhodou nejsem Krušnohorák, a ani tohle Ostravsko dvě neznám, jak moc jsou vybrané kulisy ruin banální a v rámci kraje prej zatím trestuhodně nevyčerpané (jak jsem se leckde dočet), nehodnotim. Uvidím, co bude dále, a chci to tak, protože Kuneš. _____ Pozn. z míry drsnotemnoty případů ze seriálu vyznívá, že je Jáchymovsko druhým Brooklynem, a vybavení a prostory policajtů vs. běžných plebs-the-pigs mnohem víc, než realitu připomínají doby Battlefield Earth, kde Travolta atomovými paprskomety céčkově kosil z punkevní jeskyně se právě vyhrabavší kostinosy :-) ()

WinnJets 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvních pár dílů mi trvalo, než jsem se do toho pořádně dostal, naštěstí to pak celé mělo stoupající tendenci. Spousta postav mi v průběhu seriálu postupně přirostla k srdci a tak mi nakonec bylo až skoro líto, že to všechno končí. Na české poměry vskutku solidní počin. Tento komentář se týká jen a pouze první řady seriálu, druhá je bohužel propadák... ()

Galerie (433)

Zajímavosti (166)

  • Nejvíc jsme se potýkali se suchem. Voda v Labi se dostala na historické minimum, takže bylo ve vážném ohrožení natáčení dvou epizod seriálu, které se odehrávají na nákladní lodi plující do Hamburku. Naštěstí nám povodí na několik hodin zvedlo hladinu řeky, takže jsme děj nemuseli přepisovat do kamionu,“ uvedl v jednom z rozhovoru režisér Pachl. [Zdroj: Denik.cz] (Duoscop)
  • Natáčelo se v těchto lokalitách: Jáchymov, Praha, věznice Vykmanov, Karlovy Vary, Radošov, Mariánské lázně, elektrárna Tisová, elektrárna Mělník, Jablonec nad Nisou, Albrechtice - Špičák, Klánovice, Újezd nad Lesy, klášter Teplá, Březová, Kladno, Boží Dar, Úvaly, Horní Blatná, bývalý cínový důl Saversack- Přebuz, Aš, Dubenec, Horoušany, Abertamy, kaple Suchá, Merklín, Cheb, psychiatrická léčebna  Bohnice, rozhledna Bleiberg u Bublavy, bývalá kasárna Hřebečná, Loket, Přebuz, Úvaly, Dolní Litvínov, Prokopské údolí. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • V první epizodě 1. série "Nástřel" jde Lupínek (Lukáš Príkazský) s přítelkyní do kina. Podle plakátu na film Gangster Ka (2015), v kterém hlavní roli ztvárnil Hynek Čermák, režíroval ho Jan Pachl, za kamerou stál Marek Janda a hudbu složil Tadeáš Věrčák, takže u natáčení Rapla se sešlo mnoho tvůrců právě z filmu Gangster Ka. (navabaca)

Reklama

Reklama