Reklama

Reklama

Donna Leonová

(seriál)
Německo, (2000–2019), 38 h 38 min (Minutáž: 86–90 min)

Předloha:

Donna Leon (kniha)

Hrají:

Michael Degen, Laura-Charlotte Syniawa, Patrick Diemling, Karl Fischer, Annett Renneberg, Dietmar Mössmer, Ueli Jäggi, Uwe Kockisch, Julia Jäger, Peter Fitz (více)
(další profese)

Epizody(26)

Recenze uživatele Tommassi3 k tomuto seriálu (2)

Jako přes tmavé sklo (2009) (E15) 

"To je žurnalistika !! To je jako bychom přesvědčili mafii, aby nám vedla statistiky zločinů.." ;) S každou další epizodou této série inspirované romány Donny Leon mám stále vtíravější pocit, že se z té lokace italských Benátek sakra dalo vytřískat přeci jen víc !! Přiznám se, že jsem si nakonec na Brunettiho v podání odulého Uweho Kockische, který vlastně dost připomíná Renova St-Claira z francouzského seriálu s tupým tuzemským názvem Zločiny nad Seinou, byť Kockisch má k Renovu herectví dost daleko, o charismatu raději ani nemluvě, zvykl, a tak jsem si vlastně celou tuhle záležitost i dost oblíbil, byť k vlastní předloze má tato na první pohled tuctová skopčácká kriminální záležitost dost daleko.. Tentokrát Commissario Brunetti musí řešit podivnou vraždu v místní sklárně, navíc se vrací jeho tetička s dost podivnou minulostí, což však Brunetti také nese s velkou nevolí, navíc díl s názvem Jako přes tmavé sklo sympaticky nabízí silný sociální podtext, který samozřejmě již standardně odlehčuje příběhová linie Vice-Questora Patta, který vinou nedorozumění čeká povýšení.. Docela povedené, jistě stojí za to vidět, ať už kvůli lince s tetičkou, řádně nacamranému Pattovi či miniroličce všestranné německé star Toma Becka známého dík roli Bena Jägera ze seriálu Kobra 11. ()

Nechte maličkých přijíti ke mně (2010) (E16) 

"Sexuální styk má sloužit pouze k reprodukci, nikoliv k zábavě !! Antikoncepci nabízím jen proto, že je to má povinnost !!" ;) Kriminální seriály patří vedle křečovitých romancí k nejčastějším záležitostem našich západních sousedů, které nám se železnou pravidelností naše televizní stanice bez přestání předhazují, série kolem Commissaria Guida Brunettiho inspirovaná knihami oceňované americké autorky kriminálních románů Donny Leon však patří k tomu lepšímu, co Němci v posledních letech s námahou vypotili !! Příběhy se odehrávají v prostředí italských Benátek, což jistě seriálu přidává na poutavosti, a ačkoliv bohužel převážnou část hereckého obsazení zastávají průměrní němečtí či rakouští herci, dost těžko byste většinu z nich nepovažovali za rodilé Italy, této záležitosti prostě nelze upřít jakousi italskou lehkost a hravost, byť si marně lámu hlavu s tím, kde právě těmito typickými vlastnostmi špagetožroutů autoři načichli, přičemž zároveň ztratili pověstnou německou preciznost, ačkoli vlastně ta není kupodivu zrovna typickým rysem německé kinematografie.. Faktem zůstává, že se tvůrci velmi sympaticky drží všech znaků předlohy, a tak můžeme sledovat velkou spoustu nejen charakterových detailů jednotlivých postav jako rozežranost i nadšení seržanta Vianella, prostoduchost nadřízeného Patta či velmi zvláštní vztah Brunettiho k Elettře, ale cítíme i autorčin vtipný nadhled i tu zvláštní atmosféru Benátek.. Zato si tu nikdo příliš neláme hlavu s jinými často zásadními maličkostmi..!! Rád bych viděl albánského ilegála, který by mluvil tak plynou a čistou italštinou jako právě Sorim, dost zásadní postava této epizody..;) Jako největší slabinu celé série však vidím obsazení hlavní role silně nesympatickým oteklým seladonem Uwem Kockischem !! Nicméně docela spletitý příběh kolem obchodování s dětmi, kdy se Brunneti musí postavit bohatým a mocným, mě dost bavil, když pominu neodmyslitelné závěrečné Brunettiho moralizování, navíc ta linka týkající se problémů s jurisdikcí kolem karabiniérů v čele se skvělým nesmírně sympatickým Gregorym Törzsem v roli kapitána Marvilliho se skutečně povedla.. [ Dabing 7/10 ] Velmi příjemný dabing České televize. ()

Reklama

Reklama