Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Horor
  • Animovaný

Deníček (83)

Filmy 2020 preview

Loni jsem se vešel do padesátky, letos jsem to zdvojnásobil, tak doufám, že příští rok neskončím na 400 filmech. Tady je 103 filmů, které by měly dorazit do kin/na streamovací služby v roce 2020 a zaujali mě natolik, aby stály za mou pozornost. U všech není 100%, že opravdu vyjdou tenhle rok, ale snažil jsem se vybírat filmy s potvrzenou premiérou nebo filmy, o kterých se píše, že by měly letos spatřit světlo světa. Kompletní list ještě jednou tady: https://letterboxd.com/tft/list/movies-2020-preview/

Underwater - Kristen Stewart ve scifíčku od Williama Eubanka, který sice nemá prozatím nijak zářnou historii, ale sci-fi žánr je mu dosti blízký, jeho oba předešlé filmy jsou toho důkazem.
The Grudge - Horor od Nicolase Pesceho, který má na svědomí skvělý debut The Eyes of My Mother, jeho druhý film už sice takový úspěch nesklidil, ale pořád je tady vidina návratu do formy. Na filmu se produkčně podílí Sam Raimi.
Birds of Prey (And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn) - První komiksárna, moc nadějí do Birds of Prey nevkládám, trošku se bojím, že režijní pozice Cathy Yan, je přesně ten případ, o kterém mluvil Robert Eggers, když říkal, že hned po té co vyhrál na Sundance, na telefonu už vysela hromada studií, která se ho snažila nalákat k režii komiksového filmu, aniž by viděli jeho vítězný snímek.
Bloodshoot - Režijní debut Davea Wilsona, v hlavní roli Vin Diesel a vycházející hvězda Eiza González. Žádná velká sláva to nejspíš nebude, ale každý rok potřebuje svoje xXx: The Return of Xander Cage.
The Call of the Wild -  Harrison Ford se jen tak k něčemu už překecat nedá a to, že ve filmu ztvární hlavní roli už o něčem vypovídá. Režíruje Chris Sanders, který má za sebou zatím jen velmi povedené animáky a scénář napsal Michael Green, který je autorem scénáře např. k Blade Runnerovi 2049 nebo k Loganovi.
V síti - Tady není o čem, dokument Barbory Chalupové a Víta Klusáka, na který by měl vyrazit každý rodič.
The Gentlemen - Guy Ritchie se vrací ke kořenům. Tak snad dokáže navázat na svoje nejlepší filmy z počátku kariéry.
The Invisible Man - Universal s Mumií Toma Cruise spadl dost slušně na držku, tak snad se z toho poučili. Odvaha se jim odepřít nedá, jelikož vsadili vše na jednu kartu a tou je Leigh Whannell, který režíruje i napsal scénář. 
A Quiet Place 2 - Trailer už je venku a slibuje mnoho dobrého. Sice nejsem velkým zastáncem pokračování, ale zrovna tady mi to vůbec nevadí. 
Krajina ve stínu - Nový film Bohdana Slámy, tak doufejme, že i tenhle rok zabojujeme o Oscara.
Emma - Dobová dramedie v hlavní roli s Anyaou Taylor-Joy
The New Mutants - Další pokračování z cyklu "Dočkáme se letos Nových Mutantů?". 
No Time to Die - Nová Bondovka, nic víc asi psát netřeba, snad jen že film režíruje Cary Joji Fukunaga, což je pro fanoušky Temného Případu skvělá zpráva, kamery se ujal Linus Sandgren, dvorní kameraman Damiena Chazella. Snad tak Daniel Craig svojí bondovskou cestu uzavře úspěchem.
Antlers - Sice nepatřím mezi fandy Scotta Coopera, ale jeho předešlé filmy Hostiles a Black Mass rozhodně svoje kvality mají a je to vždycky radost, když se nějaké větší režisérské jméno pustí do hororového žánru.
The Way Back - Gavin O'Connor a Ben Affleck znovu spojují svoje síly, tak snad to bude stejná nelogická zábavná blbost jako byl The Accountant.
Black Widow - Černá Vdova se konečně dočká sólovky.
Greyhound - Válečné drama v hlavní roli Tom Hanks.
The Woman in the Window - Hitchcockovský thriller, se skvělým hereckým obsazením. Joe Wright se konečně odpoutal od historických dramat.
Fast & Furious 9 - Justin Lin se po dvoudílné odmlce vrací do sedla Rychle a Zběsile.
Bourák - Ondřej Trojan a jeho gangsterská černá romantická, tenhle rok pro český film zatím nevypadá vůbec zle.
Artemis Fowl - Kenneth Branagh se opravdu nenudí, jedná se o další z mnoha Disneyovských knižních adaptací.
Wonder Woman 1984 - DC jsou ve zvláštní situaci, ale Wonder Woman je asi to jediné světlé na jejich komiksovém filmovém vesmíru. Patty Jenkins se vrací v pozici režisérky.
Saw IX - Další pokračování jedné z nekonečných hororových sérií. Jedna zajímavost se ovšem najde a to, že ve filmu hrají Chris Rock a Samuel L. Jackson a mělo by se zároveň jednat o restart celé série.
In the Heights - Jon M. Chu dobyl Ameriku se svým Crazy Rich Asians, není tedy divu, že dostal tvůrčí prostor a pouští se tentokrát do muzikálu.
Ghostbusters: Afterlife - Na ženské Ghostbusters máme nejspíš zapomenou, je tady další pokus jak oživit legendu, trochu se bojím, že to dopadne úplně stejně jako pokus předchozí.
Top Gun: Maverick -Top Gun: Maverick se představil naprosto skvělým trailerem, pokračování, které nikdo nevěděl že chce, ale teď ho prostě musíme mít. 
Tenet - Christopher Nolan je v našich vodách považován za režisérkého boha, takže úspěch zaručen. Robert Pattinson se nejspíš konečně dočká i tady u nás v Česku odpuštění.
The Purge 5 - Blumhouse tuhle dojnou krávu jen tak neopustí. Nejspíš další z nekonečných hororových sérií.
Jungle Cruise - The Rock a Emily Blunt se plaví po džungli. 
Morbius - Jestli bych měl ukázat na film, který se mi nejspíš nebude líbit bude to právě Morbius, práci Daniela Espinosi moc nemusím, v hlavní roli Jared Leto, na kterého už jsem poslední dobou přímo alergický, ale co trocha toho sebetrápení je potřeba.
Jan Žižka - Petr Jákl a jeho veledílo, tohle může dopadnou všelijak, kdybych si měl vsadit, tak se spíš přikloním k propadáku, ale vlastenecky držím palce ať se mílím. 
Infinite - Antoine Fuqua a  Mark Wahlberg, aneb průměrný režisér spojuje síly s průměrnou hereckou hvězdou. Že by průměrné sci-fi?
Nobody - Jméno Ilja Najšuller asi nikomu moc říkat nebude, ale jeho film Hardcore Henry to už je věc jiná. 
Malignant - James Wan si mezi Aquamany odskočil natočit jeden horůrek.
The Empty Man - Horor podle stejnojmenného komiksu.
Monster Hunter - Paul W.S. Anderson przní další videoherní sérii.
The Conjuring 3 - Třetí pokračování V zajetí démonů, tentokrát ovšem bez Jamese Wana, tak uvidíme jak se Michael Chaves popasuje s tímto nelehkým úkolem.
The King's Man - Matthew Vaughn tentokrát nepokračuje v Kingsmanovské sérii, ale prequeluje.
Last Night in Soho - Nový film Edgara Wrighta to je vždycky velká událost. Wright se nikdy netajil tím, že je velký fanoušek hororu a tady nám to nejspíš ukáže v plné kráse. 
Without Remorse - Další z mnoha filmů podle knihy Toma Clancyho. V hlavní roli Michael B. Jordan.
Venom 2 - Nevím proč si to dělám. Jedničku z hlouby duše nenávidím a dost pochybuji, že Andy Serkis mě dokáže přesvědčit aby se mi filmový Venom zalíbil.
Death on the Nile - To že Kenneth Branagh se nenudí už víme, ale teď víme, že se nenudí ještě daleko víc. Další adaptace knihy Agathy Christie, další skvělé herecké obsazení.
The Witches - Remake Čarodějnic z roku 1990 pod režijní taktovkou Roberta Zemeckise.
Halloween Kills - Druhé pokračování restartu Halloweenské série. David Gordon Green zůstává na pozici režiséra.
Chyby - Jan Prušinovský po pěti letech přichází s novým filmem, tak snad to bude stejná kvalita jako Kobry a užovky.
Eternals - Další rozšíření Marvelovského cinematic universa. Za chvíli už dojdou herci, kteří nebudou spojeni s některou z komiksových postav. Zaujme tady jméno režisérky Chloé Zhao, která má za sebou velmi povedené indiečko The Rider, tak snad přechod do velkého hollywoodského světa zvládne.
Red Notice - Jeden z mnoha Netflixových filmů, které nás tenhle rok čekají. V hlavních rolích Dwayne Johnson, Gal Gadot aRyan Reynolds.
Deep Water - 18 let, tolik dělí tenhle a poslední film Adriana Lyneho. Tak snad se k režii nevrací jen tak pro nic za nic. 
Godzilla vs. Kong - Godzilla se konečně utká s King Kongem, nic to ovšem nemění na tom, že to bude další podprůměrný monster film, škoda že režii nesvěřili Jordanu Vogt-Robertsovi, protože Kong: Skull Island sice nebyl dokonalý, ale rozhodně nebyl špatný tak jako Godzilla: King of the Monsters a pochybuji, že Adam Wingard na tom něco změní.
Raya and the Last Dragon - Nový animák od Disneyho, merchandising is coming.
West Side Story - Rok 2020 bude opravdu našlapaný, West Side Story v rukách Stevena Spielberga. Být fanoušek filmu se tenhle rok rozhodně vyplatí. 
Uncharted - Tady se asi nedočkáme Travis Knight opustil místo režiséra,  Tom Holland nemá čas na natáčení a možná je to nakonec dobře. Možná by studio mělo tenhle projekt nechat na pokoji a vykašlat se na něj úplně.
Dune - Další z velikánů Denis Villeneuve přichází se svou adaptací Duny. Sci-fi si tenhle rok budeme užívat plnými doušky.
Coming 2 America -  Eddie Murphy se po 32 letech znovu vrátí do Ameriky.
The Tomorrow War - Chris McKay režisér Lego Batmana si střihnul akční sci-fi v hlavní roli s Chrisem Prattem.
Mulan - Disney se tenhle rok chystá plnou silou udeřit na Činský trh a Mulan bude nejspíš vlajkovou lodí.
Bill & Ted Face the Music - Keanu Reeves a Alex Winter se vracejí jako Bill a Ted.
Candyman - Horor navazující na stejnojmenný film z roku 1992.
Cyborg - Se Cyborgem to nakonec asi nedopadne, ale na seznamu už jsem ho měl tak ho tady nechám a udělám z něj další sérii ve stylu Nových Mutantů a.k.a. "Kdy se konečně dočkáme Cyborga?"
Chaos Walking - A pak proč  Tom Holland nemá čas na Uncharted. Natáčí si totiž sci-fi s Dougem Limanem, což mu ovšem nemůžeme mít za zlé, protože po shlédnutí Edge of Tomorrow bych na nějaké Uncharted taky hodně rychle zapomněl.
The Division - Další film z šuplíku videohry převedené do filmu, režie se ujmul David Leitch, jeden z otců Johna Wicka. Příběh Division je rozohně zajímavý a ve filmu by mohl fungovat, v hlavních rolích jsou navíc obsazeni skvělý Jake Gyllenhaal a Jessica Chastain. Přiznávám, že na tohle se docela těším, problém je ten, že tenhle rok se The Division nejspíš nedočkáme.
Mank - Film Davida Finchera o bitvě mezi Hermanem J. Mankiewiczem a Orsonem Wellesem o to, kdo je autorem scénáře k Citizenu Kaneovi. Jestli vás tohle nenadchne ke sprintu do kina, tak už nevím co by jiného mělo.
Zola - Sundance je za rohem a tohle je jeden z účastníků hlavní soutěže. V hlavní roli Riley Keough.
Peninsula - Další horor od jihokorejského režiséra Sang-ho Yeona, režiséra povedeného zombie hororu Vlak do Pusanu.
Never, Rarely, Sometimes, Always - Eliza Hittman po Beach Rats přichází s dalším filmem.
Shirley - Josephine Decker režisérka jednoho z nejpřehlíženějších filmů posledních let Madeline's Madeline, natočila další film, který bude soutěžit na letošním Sundance. Elisabeth Moss hraje spisovatelku, která hledá inspiraci pro svou další hororovou novelu.
Possessor - Cronenbergův další film, bohužel ne Davida Cronenberga, ale jeho syna Brandona.
Bad Hair - Justin Simien se proslavil především díky filmu a seriálu Dear White People. Teď konečně přichází s novým filmem.
The Night House - David Bruckner režisér úspěšných hororů The Ritual, Southbound a V/H/S, natočil překvapivě další horor.
Army of the Dead - Zack Snyder se po režisérské odmlce vrací a nejspíš se chystá restartovat svojí kariéru stejně jako jí začal a to se zombíkama.
I’m Thinking of Ending Things - Scénáristický indie miláček Charlie Kaufman, který se v poslední době přeorientoval na pozici režiséra po animované Anomalise, natočil hranou adaptaci knihy Iaina Reida.
The French Dispatch - Další jméno, které si můžete připsat na list režisérských legend, které uvedou svůj film v tomto roce. Wes Anderson navíc poskládal až neuvěřitelně našlapané herecké obsazení: Elisabeth Moss, Timothée Chalamet, Saoirse Ronan, Kate Winslet, Christoph Waltz, Léa Seydoux, Benicio Del Toro, Tilda Swinton, Willem Dafoe, Bill Murray, Adrien Brody, Owen Wilson, Rupert Friend a Frances McDormand.
Kung Fury II: The Movie - Z Kung Fury bude snad konečně celovečerní film.
Gretel & Hansel - Jeniček a Mařenka v hororovém podání.
The Rhythm Section - Reed Morano vítězka loňského Sundance (Zvláštní cena poroty pro hraný film za excelentní filmařinu) za I Think We're Alone Now, tentokrát s thrillerem v hlavní roli s Blake Lively a Judem Law.
Fear Street 1 - R.L. Stine je jedním z nejznámějších hororových spisovatelů, tak snad tenhle rok vystřídá Stephena Kinga, kterého jsme v posledních dvou letech dostali hromadu.
Annette - Tady mě zaujal především Adam Driver ve spojení s muzikálem, zpívání v Marriage Story mu šlo velmi dobře, je něco co tenhle člověk neumí?
Freak Shift - A další provařené jméno: Ben Wheatley. Film je teprve v před produkci, takže je dost možné, že to tenhle rok nevyjde, ale tajně doufám, že to dopadne.
Cherry - Marvelovské bratrské režijní duo Anthony Russo a Joe Russo opouští komiksové vody a konečně snad natočí něco zajímavého?
Maniac Cop - Zatím toho moc nevíme, ale mělo by se jednat o remake Maniac Copa z roku 1988. Režíruje Nicolas Winding Refn což je ta zásadní informace. 

Benedetta - Paul Verhoeven ani v 81 letech nekončí a znovu po 4 letech přichází s novým filmem.

Memoria - Apichatpong Weerasethakul jedno z nejzásadnějších jmen současné indie scény a Tilda Swinton v hlavní roli.

Ammonite - Francis Lee po God's Own Country neopouští téma homosexuality, jen tentokrát vymění mužské postavy za ženské.

Wendy - Benh Zeitlin režisér Beasts of the Southern Wild, filmu mnohými označovaném jako jedním z nejlepších poslední dekády, konečně po dlouhých osmi letech natočil další film.

The Last Thing He Wanted - De Rees po skvělém Mudbound přichází dalším dramatem a herecké obsazení posunula o level výše s Anne Hathaway, Bene Affleckem, Willemem Dafoem a Toby Jonesem.

Free Guy - Ryan Reynolds jako NPC v GTA.

The Trial of the Chicago 7 - Aaron Sorkin jeden z nejlepších současných scénáristů už nejspíš naplno přešel do pozice, kdy si svoje scénáře bude i natáčet.

Samaritan - Sylvester Stallone v hlavní roli ve filmu Juliuse Averyho, tohle vypadá na slušnou jízdu.

Boss Level -  Mel Gibson a Frank Grillo v akčním filmu od Joe Carnahana.

News of the World - Paul Greengrass, western a Tom Hanks, say no more. 

Hillbilly Elegy - Ron Howard má rozpracovaných více projektů, tenhle už je v post produkci, takže by to mohlo letos vyjít.

Good Morning, Midnight - George Clooney a jeho neutuchající snaha stát se uznávaným režisérem, i přesto, že se mu to už několikrát nepovedlo. Jedno se musí nechat, jen tak se odradit nenechá.

Tesla - Ethan Hawke jako Nikola Tesla. Že by konečně ten Oscar cinknul.

Untitled Judd Apatow/Pete Davidson Project - Komik Judd Apatow se nás zase bude snažit přesvědčit jak je vtipný a zase mu to určitě nevyjde.

Rifkin's Festival - Akademie ho zavrhla, Woody Allen si ale vesele točí dál a nevypadá to, že by hodlal končit.

Kajillionaire - Miranda July se konečně vrací k režie po dlouhé odmlce.

Falling - Viggo Mortensen a jeho první film na pozici režiséra, zároveň si střihne hlavní roli.

Let Them All Talk - Další z workoholiků Steven Soderbergh i tento rok představí svůj další projekt.

On the Rocks - Film Sofii Coppoly v hlavní roli Bill Murray.

Green Knight - David Lowery si vždycky umí vybrat zvláštní námět pro svůj film, tentokrát se pouští do fantasy adaptace Sira Gawaina a Zeleného rytíře.

Druk -  Dánský režisér Thomas Vinterberg známý u nás především díky Honu (2012), znovu spájí síly s Madsem Mikkelsenem.

Mortal - A další seveřan André Øvredal, tentokrát ovšem opouští hororové vody.

The Diary - Jackie Chan si znovu po pár letech zarežíroval.

Filmy 2020 preview

Na co v Prosinci 2019 do kina

Black Christmas (Premiéra v ČR 12.12.2019): Druhý remake filmu Black Christmas z roku 1974, tentokrát pod taktovkou Blumhouse. Režíruje Sophia Takal, která má za sebou více hereckých zkušeností než režisérských, herecké obsazení ovšem nevypadá vůbec zle a zastření Blumhousem znamená, že alespoň o hororový průměr by mělo být postaráno. Prosinec je navíc tento rok velmi chudý, co se týče kino distribuce u nás a tak by to mohl být černý kůň letošních vánoc.

Jumanji: The Next Level (Premiéra v ČR 05.12.2019): První pokračování restartu značky Jumanji, trochu se nám promíchá herecké obsazení, ne tedy uvnitř Jumanji, ale v reálném světě. Potěší především dvojice Danny DeVito a Danny Glover, kteří budou jakožto důchodci vyslání do světa videoher. U režie bohužel zůstává Jake Kasdan, obávám se, že nás tak čeká první díl v bledě modrém, ale třeba budu mile překvapen. Pro fanoušky blockbusterů, kteří ovšem nefandí Star Wars, je Jumanji jasná volba.

Portrait of a Lady on Fire (Premiéra v ČR 26.12.2019): Chudost, ale kvalitní vyváženost, co se týče počtu filmů, které zavítají do našich kin v prosinci, nejlépe doplňuje Portrait of a Lady on Fire. Tenhle film vyplňuje artovou mezírku, která je u nás bohužel dost často opomíjena. Režisérka Céline Sciamma, přichází s filmem, který si dost možná vyslouží i nominaci na Oscara a je nejspíš tím nejlepším, co Francie na filmovém poli letos vyplodí, tedy alespoň dle dosavadních recenzí. Céline Sciamma si odnesla z Cannes cenu za nejlepší scénář (což není zas takové překvapení, Sciamma má na svědomí scénář k Můj život Cuketky, který byl nominovaný na Oscara) a film také obdržel Queer Palmu. New York Film Critics Circle zase ocenil kameramanku Claire Mathon. Film se k nám dostane v rámci Festivalu francouzského filmu.  

Star Wars: The Rise of Skywalker (Premiéra v ČR 19.12.2019): Návrat J.J. Abramse na režisérské křeslo a završení třetí trilogie. Disney mačká značku Star Wars co to jde a určitě se nejedná o trilogii poslední. Doufám proto, že Abrams nevyměkne a naváže na práci Riana Johnsona se vší parádou, zařadit teď zpátečku by byla pro mě srabácka snaha vyhovět fanouškům, kteří by Johnsonovu hlavu nejradši viděli napíchnutou na kůlu.

Na co v Prosinci 2019 do kina

Na co v Listopadu 2019 do kina

Ford v Ferrari (Premiéra v ČR 14.11.2019): Christian Bale jako Ken Miles a Matt Damon jako Carroll Shelby pod vedením režiséra Jamese Mangolda, jehož Wolverina máme určitě všichni ještě v živé paměti. Když se podívám na Mangoldovu filmografie, je to trochu jako na houpačce, ale dva dobré filmy po sobě už se mu natočit podařilo, navíc mu tady hraje do karet dobrý námět, velmi přívětivý budget od studia a výborné herecké obsazení. Pokud Mangold dokáže natočit něco jako Rush, věřím že v našich kinech sklidí velký úspěch.

Doctor Sleep (Premiéra v ČR 14.11.2019): Navázat na Kubrickovo Osvícení, které s Kingovou předlohou zas tak moc nesouzní a tvrdit, že se jedná o pokračování právě Kingova Osvícení a využívat reálie z Kubrickova filmu... no to chce hodně velkou odvahu. Doctor Sleep má ovšem jednu velkou naději a tou je režisér Mike Flanagan, který je takovým černým koněm moderního hororu. Má za sebou řadu kvalitní filmů, žádný z nich ovšem nebyl vysloveně hitem. Doctor Sleep by tak mohl být jeho průlomový snímek, sám dokonce napsal i scénář, takže je vidět, že to není jen dosazený panák na režijní židli, ale člověk, který má opravdový zájem navázat na Kubrickovo veledílo. 

Karel, já a ty (Premiéra v ČR 14.11.2019): Z Karlových Varů si Karel, já a ty odnesl vesměs pozitivní ohlasy a byl označován za jeden z nejlepších českých filmů, které zde byly uvedeny. V traileru, který je ke shlédnutí na youtube, tvůrci tvrdí, že se jedná o první české mumblecore, tak uvidíme jak se dokážeme v našich vodách vyrovnat americké indie scéně, kecat by nám šlo, takže základy proto máme dobré.

Knives Out (Premiéra v ČR 28.11.2019): Ok, je mi jasné, že Rian Johnson je u spousty lidí na černé listině za poslední Star Wars (ačkoliv nechápu proč), ale stačí se podívat na obsazení a každý fanoušek filmů s radostí hodí nějaké Star Wars za hlavu a poběží s radostí do kina. Rian Johnson je jedním z nejmíň doceněných režiséru, kteří dnes pracují, přál bych mu tak, aby ho Knives Out konečně vynesli k vrcholu, kam bez pochyby patří. 

Matthias & Maxime (Premiéra v ČR 14.11.2019): Xavier Dolan se tak trochu pořád veze na vlně úspěchu Mommy. Tomuhle Kanaďanovi se ale nedá upřít, že je jedním z nejsilnějších hlasů moderní indie scény. Matthias & Maxime je drama o přátelství dvou nerozlučných kamarádů už od dětství, nebyl by to ale Dolan, aby nezapojil do filmu téma sexuální orientace, když před své charaktery postaví dilema polibku v rámci natáčení studentského filmu. 

Midway (Premiéra v ČR 07.11.2019): Roland Emmerich a.k.a budget Michael Bay s jeho další snahou vykrást něco, o co by se žádný duševně zdraví člověk pokoušet neměl. Inspirace Pearl Harborem je zde víc než očividná a výlet do kina je spíš masochistický počin, než snaha o to se zabavit, ale pokud máte rádi sebe poškozování tak směle do toho.

So Long, My Son (Premiéra v ČR 14.11.2019): Stříbrný medvěd za nejlepší ženský herecký výkon a Stříbrný medvěd za nejlepší mužský herecký výkon z letošního Berlinale a navíc nominace na nejlepší film festivalu. Snímek sleduje osud dvou čínských rodin v rozsahu třiceti let a má být vyobrazením dopadu zákona, který povoluje čínským párům mít pouze jedno dítě na společnost. Jsem trochu překvapen, že je vůbec možné v současné Číně tenhle snímek natočit a dokážu si představit, jakým úskalím si musel režisér Xiaoshuai Wang projít.

Sorry We Missed You (Premiéra v ČR 07.11.2019): Ken Loach je ve svých 83 letech k nezastavení a po úspěšném  I, Daniel Blake přichází s dalším snímkem. Sorry We Missed You je komentář na současnou situaci v Anglii a na finanční problémy jakými trpí mnoho zde žijících rodin.

The Specials (Premiéra v ČR 28.11.2019): The Specials nevyhlížejí nikterak zajímavě, ale za režií stojí duo Olivier Nakache a Eric Toledano, kteří natočili u nás zbožňované Nedotknutelné. Od té doby ale nic kloudného nenatočili, tak uvidíme jestli to právě tenhle film změní.

The Traitor (Premiéra v ČR 21.11.2019): Italský film podle skutečných události o rozkladu Cosa Nostra, tedy asi nejznámějšího mafiánského klanu, jaký kdy v Itálii působil. Film byl oficiálně uveden na letošním ročníku v Cannes.

Na co v Listopadu 2019 do kina

Sundance 2019

Je za námi další ročník festivalu Sundance, který se již tradičně pořádal v Park City nedaleko Salt Lake City v americkém Utahu. Tradičně vybírám pár filmů z celého line-upu, které mě něčím zaujali, ať už reakcí recenzentů, publika, jménem režiséra nebo třeba jen námětem.

 

The Farewall – Billi (Awkwafina) se vydává z Ameriky zpět do své rodné Číny, když se dozvídá, že její babička umírá. Rodiče Billi se rozhodli před babičkou její vlastní stav zatajit a raději uspořádali spontánní svatbu, která jí má rozptýlit. Awkwafina, která mi minulý rok v Ocean’s 8 lezla těžce na nervy, si tady nejspíš jde pro odpuštění, protože podle dosavadních recenzí to vypadá na jeden z nejlepších filmů letošního Sundance. Práva na distribuci získalo studio A24, což už samo o sobě svědčí o tom, že tenhle film bude něčím specifický, i když ani to už v posledních letech nemusí být pravda.
Hail Satan? – Dokument, který odhaluje vznik a zákulisí The Satanic Temple, jednoho z nejkontroverznějších „náboženství“ v Americe.
Honey Boy – Shia LaBeouf napsal scénář založený na jeho dětství, obsadil se do role svého vlastního otce a Honey Boy má pro něj být jakousi formou terapie. Víc „LaBeoufvský“ film už snad ani nemůže vzniknout. Zní to tak bizarně, až to zní zajímavě.
The Last Black Man in San Francisco – Tenhle film se objevil na mém seznamu 50 nejočekávanějších filmů letoška, jsem rád, že dosavadní reakce potvrzují moje očekávání. Film samotný si sice žádné ocenění neodnesl, ale režisér Joe Talbot obdržel hned dvě a to US Dramatic Directing Award a Special Jury Award – Creator Collaboration.
Luce - Kelvin Harrison Jr. V hlavní roli jako Luce Edgar, který je jedním z nejlepších studentů své školy, po skandálním odhalení přichází o svou doposud vybudovanou reputaci. Na filmu táhne především obsazení rodičů Luce, které ztvárnili Naomi Watts a Tim Roth. Trošku se bojím minulosti režiséra Juliuse Onaha, který má na svědomí paskvil z minulého roku pod jménem The Cloverfield Paradox.
Monos – Film brazilského režiséra Alejandra Landese. Skupina dětí na vrcholku hory kdesi v Kolumbii za pomoci zbraní drží rukojmí. Už jen samotná zápletka dokáže nalákat, k tomu se ještě musí přičíst nadšené recenze a nezbývá nic jiného než se těšit.
The Report – Scott Z. Burns, který byl doposud známí především díky své scénáristické práci a hlavně svou spolupráci se Stevenem Soderberghem (který se zde objevuje jako producent), přináší svůj první film, který nejen napsal, ale i zrežíroval. Film rozebírá události okolo utajování informací Bílým Domem a CIA po teroristických útocích na World Trade Center 11. září. V hlavní roli Adam Driver, který by možná mohl zabojovat i Oscara?
The Souvenir – Film, z kterého byl snad každý kritik účastnící se premiéry k uvytržení. Vítěz Grand Jury Prize v kategorii World Cinema – Dramatic. Distribuční práva získalo studio A24. Tady všechno nasvědčuje tomu, že se bude jednat o velkou kvalitku.
Little Monsters – První horor na seznamu, další zombíci a Lupita Nyong'o v hlavní roli. Trojice dospělých se po vypuknutí zombie apokalypsy snaží ochránit skupinu dětí.
Late Night – Komedie v hlavní roli s Emmou Thompson, která začíná mít podezření, že by mohla přijít o své místo moderátorky Talk Show.
Blinded by the Light – Fúze Bollywoodu a Hollywoodu pokračuje a Blinded by the Light by mělo být vlajkovou lodí letoška, která spájí tyhle dvě kultury.
Clemency – Režisérka Chinonye Chukwu za tento snímek obdržela US Dramatic Grand Jury Prize.
Brittany Runs a Marathon – Vítězný film ceny diváků v kategorii Dramatic, kterou obdržel režisér Paul Downs Colaizzo. Vypadá to na klasický Sundance crowd pleaser.
Queen of Hearts – Na Sundance pouze nominovaný, ale v Göteborgu hned třikrát úspěšný snímek. S kontroverzní zápletkou o lásce mezi matkou a jejím nevlastním synem, nečekaně velký úspěch. V Göteborgu si film odnesl tři ocenění za nejlepší herecký výkon pro Trine Dyrholm, cenu za nejlepší severský film a cenu diváků za nejlepší severský film.
After the Wedding - Původní scénář k filmu napsala režisérka Susanne Bier. V hlavních rolích se objeví Michelle Williams a Julianne Moore.
Share - Mandy (Rhianne Barreto) se probouzí po večírku, z kterého si nic nepamatuje a zjišťuje, že někdo zveřejnil video, v kterém vystupuje a není to zrovna video, které chcete, aby se dostalo na světlo světa. Klasická zápletka, ale vypadá na originální pojetí. Film vyhrál dvě ceny U.S. Dramatic Special Jury Award pro herečku Rhianne Barreto a Waldo Salt Screenwriting Award pro režisérku Pippu Bianco. K tomu navrch cena festivalu z Palm Springs - Directors to Watch, taktéž pro režisérku Pippu Bianco. Vypadá to, že se nám tady rýsuje první tvář pro můj každoroční seznam nových režisérských tváří.
The Hole in the Ground - Další horor, tentokrát z Irska. Jedná se o první film režiséra Lee Cronin, takže nejspíš další z řady hororových startovačů kariér. Podle popisu zápletky to vypadá na Babadooka vol. 2, tak snad i ta kvalita bude stejná.
Memory: The Origins of Alien - Dokument o vzniku klasiky Ridleyho Scotta - Alienovi.
Native Son - Adaptace stejnojmenného knižního díla od Richarda Wrighta. Film o mladém afro-američanovi, který vyrůstá v třicátých letech minulého století na předměstí Chicaga.
Apollo 11 - Chazellův First Man nám prozradil příběh Neila Armstronga z jeho pohledu, Apollo 11 se zaměří na onu misi na měsíc z čistě faktického hlediska v širším měřítku, jedná se totiž o dokument.
Honeyland - Další dokument tentokrát o poslední lovkyni včel v celé Evropě, která se vydává za jejich záchranou. Film vyhrál cenu za nejlepší zahraniční dokument.
One Child Nation - S dokumenty nekončíme. One Child Nation je dokument Nanfu Wang, čínské matky, která po narození svého prvního dítěte bere do ruky kameru a zkoumá historii a význam čínského nařízení, které všem občanům přikazuje mít pouze jedno dítě.
High Flying Bird - Steven Soderbergh se rozhodně nenudí a točí jeden film za druhým. Tentokrát se pouští do basketbalového prostředí a jelikož si plácl s Netflixem, tak je možné film už teď vidět, což je velká paráda.
Midnight Traveler - S kvalitními dokumenty se na letošním Sundace protrhl pytel nebo to tak alespoň vypadá. Midnight Traveler je příběh Afghánského režiséra, na jehož chycení Taliban vypsal odměnu. On se vydává se svou rodinou na útěk a tuhle cestu současně dokumentuje.
Cold Case Hammarskjöld - Mads Brügger za tento dokument obdržel cenu za nejlepší režii v kategorii světového dokumentu. Film taktéž obdržel cenu za nejlepší severský dokument na festivalu v Göteborgu. Dokument odhaluje okolnosti záhadné smrti Daga Hammarskjölda.
The Nightingale - Aisling Franciosi v hlavní roli na honu za pomstou. Na Sundance film sice tolik nezazářil, ale minulý rok v Benátkách si odnesl hned dvě ceny. O Babadookovi už řeč byla, teď se dostavuje i jeho režisérka Jennifer Kent, která má tenhle film na svědomí.
We Are Little Zombies - Japonský film o čtyřech sirotcích, kteří založí kapelu. Režisér Makoto Nagahisa obdržel World Cinema Dramatic Special Jury Award za originalitu.
To the Stars - Černobílý film o přátelství dvou dívek, které žijí v malém městě kdesi v Oklahomě. Jedna je farmářova dcera a druhá se zrovna do maloměsta přestěhovala. Zní to jako film šitý Sundance na míru.
Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile - Zac Efron jako Ted Bundy ve filmu, který je vyprávěn z pohledu jeho dlouholeté přítelkyně Elizabeth Kloepfer. Už jen ta myšlenka na Zaca Efrona, který hraje Teda Bundy mě nutí tenhle film vidět.
This Is Not Berlin - Další z řady filmů o dospívání, které má Sundance ve zvyku trochu přehypovat, tak uvidíme.
Wounds - List zakončím dalším hororem, který má skvělé obsazení Armie Hammer, čím dál lepší Dakota Johnson a Zazie Beetz. Zápletka se točí kolem barmana, který zvedne cizí telefon, který zůstal ležet na baru a následně se začnou dít zvláštní věci.

Sundance 2019

Na co v Únoru 2019 do kina

Na střeše (Premiéra v ČR 7.2.2019) – Jiří Mádl patří k té nadějnější části moderní české kinematografie. Jeho první počin Pojedeme k moři měl svoje mouchy, ale jako první zkouška režisérského umění rozhodně nebyl úplně k zahození. Na střeše už se tváří jako vyzrálejší plnohodnotné dílo, v kterém snad Mádl ukáže doposud nasbírané zkušenosti v plné palbě. Jeden z mála mainstreamových českých filmů, na který se nejspíš vyplatí vyrazit. Rotten Tomatoes: ??, film zatím nebyl nikde uveden.
Marie, královna skotská (Premiéra v ČR 7.2.2019) - Josie Rourke doposud divadelní režisér se vrhnul do vod filmových. Na pohled to vypadá jako klasické zaprděné dobové drama a podle dosavadních hodnocení tomu tak nejspíš i bude. Důvodů proč do kina vyrazit tedy moc není, ale určitě se najdou ať už jsou to povedené kostýmy nebo herecké duo v hlavních rolích Saorsie Ronan a Margot Robbie. Rotten Tomatoes: 62%
LEGO® příběh 2 (Premiéra v ČR 7.2.2019) – První Lego Příběh byl nečekaný hit a dá se říct, že je jedním z nejlepších animáků posledních let. Dvojku ovšem opustila tvůrčí dvojice Phil Lord a Christopher Miller, z nichž zůstal pouze první jmenovaný, ovšem jen na postu scénáristy. Režie se ujal Mike Mitchell, který má za sebou především animáky z béčkové kategorie a Trisha Gum, pro kterou je to první zkušenost s režií. Obavy jsou tak trochu na místě, snad ale nebudou oprávněné. Rotten Tomatoes: 93%
Láska mezi regály (Premiéra v ČR 14.2.2019) – Film nominovaný na nejlepší film loňského Berlinale. V jedné z hlavních rolí se objeví Sandra Hüller, která ne zase tak dávno zářila v Toni Erdmannovi. Rotten Tomatoes: 82%
Alita: Bojový Anděl (Premiéra v ČR 14.2.2019) - Robert Rodriguez se pustil do adaptace mangy, po Ghost in the Shell tak dostáváme další dávku japonské kultury upravenou pro západní publikum v kabátě hraného filmu s hromadou CGI. Trochu se bojím, že to dopadne podobně jako Ghost in the Shell, ale pořád věřím, že Rodriguez je odvážnější tvůrce a mohl by vymyslet něco s trochou víc šťávy než GitS. Rotten Tomatoes: 53%
Mrazivá pomsta (Premiéra v ČR 21.2.2019) - Liam Neeson v dalším akčním fláku, kterých za poslední dekádu nasázel už hromadu. Režíruje ostřílený norský režisér Hans Petter Moland. Rotten Tomatoes: 92%
Kafarnaum (Premiéra v ČR 21.2.2019) – Film oceněný cenou poroty v Cannes minulý rok. Zároveň jeden z nominovaných filmů na nejlepší zahraniční film na letošních Oscarech a dle mnohých velký kandidát na vítězství. Rotten Tomatoes: 83%
Jak vycvičit draka 3 (Premiéra v ČR 21.2.2019) – Završení trilogie o animovaných dracích. Jestli si trojka udrží laťku kvality dvou předešlých filmů, mohla by se nám zrodit jedna z nejlepších animovaných trilogií vůbec. Doufám jen, že tvůrci z toho neudělají dojnou krávu a nebudou filmy roztahovat do více dílu jako např. Shreka. Rotten Tomatoes: 98%
Všechno nejhorší 2 (Premiéra v ČR 28.2.2019) – Nejspíš se nám tady rodí další hororová série a proč vlastně ne? Nejedná se sice o nejoriginálnější koncept, ale v rámci hororového žánru vcelku originální je a pokud Christopher Landon dokáže dvojku posunout zase o krok dál, mohla by to být slušná slasherová zábava. Rotten Tomatoes: ??, film zatím nebyl nikde uveden.
Jižní vítr (Premiéra v ČR 28.2.2019) – Černý kůň únorových premiér, nejúspěšnější srbský film minulého roku, který je uváděn jako akční thriller v západním střihu, který ale nezapomíná na své srbské kořeny. Rotten Tomatoes: ??, film není v databázi RT

Na co v Únoru 2019 do kina

10 Nejlepších hororů roku 2018

.

10 Nejlepších hororů roku 2018

50 nejočekávanějších filmů roku 2019

Nejdřív jsem si myslel, že vyberu 10 filmů... a pak se to nějak zvrtlo, tak jsem jich vybral rovnou 50, proč vlastně ne? Je to taková všehochuť a jsou to hlavně filmy, na který se těším já osobně, takže tady pár velkých kousků, který se na nás chystají chybí (mě nechávají po pravdě celkem chladným mrk mrk Avengers). Je tu i pár filmů, jejichž uvedení v roce 2019 není 100% jisté.

1. Midsommar - Ari Aster : Jsem rád, že Ari Aster zůstává u hororu a nebere tenhle žánr jen jako start režisérské kariéry.
2. Where’d You Go Bernadette? - Richard Linklater : Nový Linklaterův film to si nejde nechat ujít, ještě po trestuhodně nedoceněné Last Flag Flying, doufám že se mu tentokrát dostane větší pozornosti.
3. Native Son - Rashid Johnson : Produkce A24. Johnsonův první film, měl by se objevit na Sundance, takže by snad měl za něco stát.
4. The Last Black Man in San Francisco - Joe Talbot : Úplně stejná pohádka jako Native Son - První film, A24, Sundance.
5. Little Woman - Greta Gerwig : Greta Gerwig přichází s dlouho očekávaným druhým filmem po skvělé Lady Bird.
6. The Lighthouse - Robert Eggers : The Witch je jeden z nejlepších hororů posledních let a The Lighthouse je takový mezi-step než Eggers natočí nového Nosferatu. Willem Dafoe a Robert Pattinson v jednom filmu, I'm fucking in.
7. I'm Thinking of Ending Things - Charlie Kaufman : Jsem zvědavý jak se Kaufman popasuje s knižní adaptací. 
8. Ad Astra - James Gray : Vypadá to, že i rok 2019 bude mít nějaké to dobré scifíčko. Jestli Gray udrží kvality The Lost City of Z tak mě má plně na své straně.
9. All Light, Everywhere - Theo Anthony : Anthony natočil podivný dokument Ratfilm a tohle by měla být další podivnost. Tak snad bude stejně dobře podivná jako Ratfilm.
10. Uncut Gems - Benny & Josh Safdie : Podle mě nejzajímavější tvůrci současnosti. Good Time se pro mě stalo instantně kultovní klasikou a věřím, že Uncut Gems půjdou v podobných stopách. Ještě k tomu spolupráce s Adamem Sandlerem, že by konečně navázal na Punch Drunk Love?
11. The Beach Bum - Harmony Korine : Korine konečně po 7 letech přichází s novým filmem. Po teď už kultovních Spring Breakers tentokrát s čistou komedií s Matthew McConaughym v hlavní roli.
12. The Irishman - Martin Scorsese : Nový Scorsese a ještě k tomu gangsterka? De Niro a Al Pacino se vrací ke svým kořenů? Co víc si přát.
13. The Dead Don’t Die - Jim Jarmusch : Další etablovaný indie režisér. Mělo by se jednat o zombie komedii, což v podání Jarmusche zní velmi lákavě. K tomu skvělé obsazení: Adam Driver, Bill Murray, Tilda Swilton a Steve Buscemi. 
14. The Last Thing He Wanted - Dee Rees : Dee Rees se objevila na mém seznamu nových režisérských tváří roku 2017, takže tenhle film je povinnost. Škoda jen, že nespojila znovu síly s kameramankou Rachel Morrison.
15. Shirley - Josephine Decker : Madeline's Madeline jsem viděl zrovna nedávno a rozhodně mě Decker zaujala, takže jsem zvědav s čím přijde dál.
16. First Cow - Kelly Reichardt : Jedna z nejzajímavějších ženských režisérek současnosti. 
17. Us - Jordan Peele : Po Get Out, kterým Peele rozvířil hororové vody jako málokdo bych šel do kina na cokoliv co natočí. Trailer už je venku a vypadá to na pořádnou psycho jízdu.
18. High Life - Claire Denis - Další zajímavé sci-fi od francouzské režisérské legendy Claire Denis.
19. Once Upon a Time in Hollywood - Quentin Tarantino : Tady snad ani nic psát netřeba, prostě novej Tarantino.
20. Star Wars: Episode IX - J.J. Abrams : Završení nejnovější Star Wars trilogie, navíc v rukou Abramse, no tohle bude zajímavý.
21. Toy Story 4 - Josh Cooley : Nejlepší animovaná série? Těžko říct, ale rozhodně se těším.
22. The Lego Movie 2: The Second Part - Mike Mitchell, Trisha Gum : První Lego Příběh byl super, tak snad bude i dvojka.
23. John Wick: Chapter 3 - Chad Stahelski : Tady asi taky není nic potřeba psát, Stahelski se drží v sedle, tak snad dokončí akční trilogii jak má být.
24. New Mutants - Josh BooneJeden z mála komiksových filmů, na které se těším. I přes ty produkční problémy...
25. Joker - Todd Phillips :  Kdo jiný by měl zahrát Jokera lépe než Joaquin Phoenix. Tak snad konečně zapomeneme na tragického Leta.
26. Chaos Walking - Doug Liman : Doug Liman to docela v posledních letech sází, tak snad to bude na úrovni Edge of Tomorrow.
27. Hellboy - Neil MarshallSice trailer na Hellboye schytal hate, ale já se celkem těším. Přeci jen je to moje nejoblíbenější komiksová postava, Del Torro je Del Torro, ale už je potřeba se odpoutat od minulosti. 
28. It: Chapter Two - Andy Muschietti : Jednička mě potěšila, dokonce jsem stihl v mezičase přečíst i knihu, takže teď budu moct nadávat, jak to vůbec s knihou nesedí! Ne vážně, opravdu si myslím, že se tohle může stát jedním z mích nejoblíbenějších hororových dvoj-filmů.
19. Pet Sematary - Kevin Kölsch, Dennis Widmyer Stephen King a jeho bankovní konto, name more iconic duo.
30. Pokémon Detective Pikachu - Rob Letterman : Tohle bude buď naprostá blbost a nebo nejlepší kravina poslední doby.
31. Jojo Rabbit - Taika Waititi Když jsme u těch kravin, Taika Waititi řekl Hold my Beer a natočil Jojo Rabbita, což bude asi slušná prdel.
32. Knives Out - Rian Johnson : Johnson po nezaslouženém hejtu za poslední Star Wars snad dostane zadostiučinění. TO OBSAZENÍ!!! Daniel Craig, Chris Evans, Lakeith Stanfield, Ana de Armas, Michael Shannon, Don Johnson, Jamie Lee Curtis, Toni Collette, Katherine Langford, Christopher Plummer. 
33. Lucy in the Sky - Noah Hawley : Hawley prozatím spíš televizní režisér přechází na velké plátno. Další sci-fi v hlavní roli s Natalie Portman jako astronautka, která se z mise vrací na zem a začne jí z toho hrabat. 
34. Parasite - Bong Joon-ho : Bong Joon-ho je jeden z nejzajímavějších Korejských režiséru současnosti, Okja mi sice tolik nesedla, ale pořád mu věřím.
35. The Truth - Kore-eda Hirokazu : Další asijský zástupce a po Shoplifters se nejde netěšit.
36. Wendy - Benh Zeitlin : Benha Zeitlina zatím neznám, ale o Divokých stvořeních jižních krajin jsem toho slyšel hromadu dobrého, tak se mu nejspíš tenhle rok podívám na zoubek.
37. Ammonite - Francis Lee : Že by homosexuální drama o dvou mužích Na konci světa, Lee obrátil a dal nám tentokrát drama lesbické?
38. Sorry We Missed You - Ken Loach : Další režisérská legenda v akci.
39. Memoria - Apichatpong Weerasethakul : Apichatpong Weerasethakul a v hlavní roli Tilda Swilton. Co víc si přát.
40. Untitled Noah Baumbach Project - Noah Baumbach : Film zatím nemá název, moc tomu nevěřím, že dorazí už v 2019, ale třeba jo. Každopádně si klidně počkám i do 2020 Baumbach za to rozhodně stojí.
41. Benedetta - Paul Verhoeven : Verhoeven se zdá být po Elle ve formě, tohle vážně bude rok legend.
42. The Laundromat - Steven Soderbergh : Unsane byla taková malá, zajímavá odbočka, The Laundromat už by měl zase být Soderbergh se vším všudy.
43. Smash and Grab / Untitled Danny Boyle/Richard Curtis Project - Danny Boyle : Ať tenhle rok dopadne jedno nebo druhý, je mi to celkem jedno, hlavně ať Danny něco pošle do světa.
44. Bergman Island - Mia Hansen-Løve : Ani nevím proč, nějak mě asi zaujal ten Bergman v názvu filmu.
45. The Death and Life of John F. Donovan - Xavier Dolan : Dolan patří k jedněm z nejtalentovanějších mladých režisérů, takže jeho další film je jasná volba.
46. Ford v Ferrari - James Mangold : Christian Bale jako Ken Miles a Matt Damon jako Carroll Shelby. Bitva o Le Mans, Mangold se po komiksovém Loganovi pouští do automobilových závodů. Že by Mangoldův Rush?
47. Gemini Man - Ang Lee : Další legenda, tohle vážně vypadá na slušněj rok.
48. The Goldfinch - John Crowley : Crowleyho poslední film Brooklyn mě sice moc neoslnil, ale pořád se na jeho nový výtvor těším. Taky jsem zvědav jestli Ansel Elgort konečně naváže na úspěch Baby Drivera.
49. Gloria Bell - Sebastián Lelio : Vítěz Oscara za nejlepší zahraniční film Fantastická Žena, v hlavní roli Julianne Moore.
50. Her Smell - Alex Ross Perry : Poslední film sem dávám především díky dobrým ohlasům z festivalu z Toronta, kde měl film premiéru.

12 nových režisérských tváří roku 2018

Stejně jako minulý rok vybírám 12 režisérů, kteří v roce 2018 vypustili do světa svojí prvotinu, která podle mě stojí za to. Vybírám především režiséry, kteří mají do budoucna velký potenciál a jejich nadcházející režisérská kariéra bude rozhodně stát za sledování. 

Bradley CooperA Star Is Born : Z A Star Is Born nejsem ani zdaleka tak nadšený jako většina diváků/kritiků (na můj vkus je to film až moc prvoplánový), přesto dokážu ocenit kvality, které Cooper do filmu přinesl na všech frontách - jako herec, ale především jako režisér. Přechod z herecké hvězdy do režisérského křesla není nikdy lehký, ale je vidět, že Bradley Cooper toho za tu dobu co v Hollywoodu působí okoukal hodně. Rozhodně ví jak odvyprávět smysluplný příběh, má cit pro práci s publikem a ví jak zapůsobit na divákovy emoce. Navíc si šťastně vybral pěveckou superstar Lady Gaga, která mu svým výkonem hodně pomohl dotvořit celkovou auru, která se kolem filmu vytvořila a hlavně mu pomohla snímek prodat, což je pro jeho budoucí tvorbu velmi dobrá zpráva. Pokud se v budoucnu Cooper rozhodne úplně vypustit svoje herectví a bude se plně soustředit na režii, mohlo by to dopadnou ještě lépe. Přál bych si, aby natočil něco hodně nekonvenčního, kde by naplno ukázal svůj režisérský potenciál.

Cory FinleyThoroughbreds : Z Thoroughbreds je sice cítit pachuť prvotiny, v Cory Finleym ovšem dříme velký scénáristický potenciál, tenhle film má chytře napsané postavy a je z něj cítit dravost mladého nadšeného tvůrce, který dělá to co vždy chtěl a tak se to snaží dělat nejlépe jak může. Napsat takový scénář, zařídit si pozornost producentů a nakonec se i sám postavit na pozici režiséra to chce opravdu kus odvahy (i od producentů, kteří mu to dovolili). Finley už pracuje na dalšímu filmu Bad Education v hlavní roli s Hugh Jackmanem, který by měl na plátna dorazit v roce 2019, tentokrát je Finley už "jen" na pozici režiséra o scénář se postaral Mike Makowsky, tak snad Finley na psaní úplně nezanevře. 

Boots Riley - Sorry to Bother You : Student filmové školy, který se na ní vykašlal, aby se mohl stát raperem a vytvořit si tak kariéru v hudebním průmyslu, se vrátil ke kořenům a své původní vášni - filmařině. Boots Riley natočil současný, neuhlazený, vtipně trefný a velmi originální film, který když se ukáže na rok 2018, bude jedním z těch, které si bude americká společnost nejvíce pamatovat. Boots Riley je originalita, kterou filmový, především americký průmysl tolik potřebuje. Tenhle 47 letý chlápek to v sobě ještě pořád má a v budoucnu nám dost možná ukáže spoustu šílených věcí.

Aneesh ChagantySearching : Dalo by se říct, že Chaganty je takový malý revolucionář, protože ze subžánru, který všichni brali jako nové found footage, dokázal vykouzlit napínavé drama, které patří k filmařské špičce letoška. Není divu, že si odnesl cenu diváku ze Sundance, protože natočil film, který si přímo říká o to být viděn s větším davem lidí. Chaganty se ukázal jako velmi inteligentní režisér, který dokáže pracovat s málem a přesto z něj vymáčkne maximum. Jsem zvědavý jestli zůstane u tohohle subžánru anebo se posune ke klasické filmařině a v tom případě jak se s ní dokáže popasovat.

Coralie FargeatRevenge : Vzhledem k probíhající Hollywoodské revoluci překvapivě jediná žena na mém letošním seznamu režisérských nadějí. Nevím jestli je to moje chyba a viděl jsem letos málo prvotin od žen nebo byl prostě rok 2018 takový mezistupeň a nové nadějné ženy to do nás nasypou v roce 2019. Nicméně Coralie Fargeat si nezadá s žádným mužem na tomhle seznamu a je velmi silnou zástupkyní svého pohlaví. Revenge je totiž snímek, který má ze všech filmů tady uvedených ty největší koule. Fargeat splnila to co slibovala v názvu filmu, pomsta se vším všudy a nikdo loni nedokázal natočit takhle uspokojivý film. Doufám že jí teď někdo svěří pořádný horor, protože na krvavost a stylovost má čuch jak blázen.

Robert MocklerLike Me : Like Me je hodně cítit takovou tou nováčkovostí, ale tou správnou, která dává naději, že v Mocklerovi dříme velký talent, který nebude kráčet konvenční cestou, ale že se postupně vypracuje v osobitého indie filmaře. Snad to tak dopadne, protože filmu se moc pozornosti nedostalo, tak snad si nějaké indie studio jeho talentu všimne.

Ari AsterHereditary : U Ari Astera budu asi trochu neobjektivní, protože už teď je jasné, že Hereditary skončí hodně vysoko na mém top 10 za rok 2018. Má to samozřejmě své důvody, už dlooooouho jsem neviděl takhle precizně natočenou prvotinu. Do kina jsem šel s tím, že Ari Aster pro mě bylo naprosto neznámé jméno a odcházel jsem s jednou otázkou v hlavě: Kdo to sakra je a jak to doprdele dokázal? Už se nemůžu dočkat Midsommar, které má vyjít letos a podle uniklého scénáře, který se dá dohled na internetu by to měl být zase nervy drásající zážitek. Tohle jméno možná jednou vejde do dějin a spolu s Jordanem Peelem je pro mě Ari Aster největší nadějí moderního hororu.

Bo BurnhamEighth Grade : Burnham už dokázal, že je skvělý komik a teď dokázal, že je i skvělý režisér. Eighth Grade se mi sice podobně jako A Star is Born netrefilo do noty, ale stejně dokážu ocenit jeho kvality. Jestli nic jiného, tak především schopnost Burnhama se přenést do mysli dospívající dívky, ale jsou tu samozřejmě i jiné věci. Doufám že natočí v budoucnu nějaký komediální muzikál, protože to je přesně něco, co by se trefilo do jeho komediální polohy a mohl by díky tomu vzniknout velice originální film.

Gustav MöllerDen skyldige/GuiltyJak jsem psal v komentáři k filmu, Möller si vybral pro svůj první film jednu z nejtěžších disciplín a porval se s ní se smrtelným klidem, který přesně vystihuje chladný a precizní filmařský sever, z kterého pochází. Doufám jen, že se z něj nestane další tuctový režisér ze severu a bude si i do budoucna vybírat obtížné projekty, na kterých dokáže, že moje pochybnosti byly zbytečné. Pevně v to věřím, protože Guilty vykazuje značné známky kvality a vedle Hereditary a Custody je asi nejlépe režijně zvládnutou prvotinou loňského roku.

Xavier LegrandJusqu'à la garde/CustodyLegrand nevyhrál Stříbrného lva za nejlepší režii v Benátkách jen tak pro nic za nic. Na Custory je vidět, že moc dobře věděl co dělá a na place vládl pevnou rukou. Poslední 15 minutovka filmu je čiré napětí, na kterém by se dalo ve filmových školách vyučovat budování atmosféry.

Carlos López EstradaBlindspotting : Estrada a Boots Riley by si mohli podat ruce, protože se jim podařilo natočit sice odlišné, ale přesto velmi podobné filmy. Filmy z kterých je cítit frustrace moderní americkou společností, ale Estrada ani Riley ji nekritizují prvoplánově, naopak to dělají velmi šikovně a podprahově. Blindspotting  především funguje jako buddy komedie a nesnaží se nijak moralizovat, což je hlavní plus filmu, protože tím zavírá pusu většině kritiků. Carlos López Estrada je přesným prototypem moderního filmaře, kterých se snad začne objevovat čím dál víc, rozmanitosti totiž není nikdy dost.

Jonah HillMid90s : Další jméno, které není potřeba představovat, Jonah Hill si splnil svůj dětský sen a konečně natočil film. Scénárista Hill sice trochu skřípe, ale režií a snahou dohání co se dá. Natočil hodně pohodové indie, které do puntíku vystihuje jednu éru dějin. Hill to teď bude mít nejspíš hodně těžké, protože stojí mezi dvěma tábory, na jedné straně fanoušky filmu, kteří budou očekávat velké věci od jeho dalšího počinu a na druhé straně kritici Mid90s, které se bude muset snažit přesvědčit napodruhé. Jonaha Hilla čeká nelehká práce, ale má okolo sebe tolik zkušených filmařů, od kterých může čerpat rady, že by byl hodně velký lempl, kdyby to nezvládl.

12 nových režisérských tváří roku 2018

Na co v Lednu 2019 do kina

1) Beautiful Boy (premiéra v ČR 3.1.2019) - Film, u kterého se předpokládá hned dvojitá Oscarová nominace pro Stevena Carella a Timothée Chalameta. Příběh dospívajícího Nica, který je drogově závislý i přesto, že se na první pohled zdá, že má perfektní život a Davida jeho otce, který se mu snaží pomoci zbavit této závislosti. Film natočil režisér Felixe Van Groeningena, který se poprvé vydává mimo vody jeho rodné Belgie a sousedního Nizozemska. Rotten Tomatoes 67%

2) Ralph Breaks the Internet: Wreck-It Ralph 2 (premiéra v ČR 10.1.2019) - Pokračování výborného animáku z roku 2012. O režii se postarala dvojice Rich Moore a Phil Johnston, první jmenovaný režíroval i jedničku a druhý jmenovaný po vytvoření scénáře k jedničce, byl tentokrát přibrán i do pozice režiséra. Ralph se tentokrát z videoher přesouvá do prostředí internetu, takže nás čeká spousta meta odkazů na současnou internetovou kulturu. Rotten Tomatoes 88%

3) Glass (premiéra v ČR 17.1.2019) - M. Night Shyamalan přichází se završením nečekané, ale vítané trilogie, ve které se mu podařilo vytvořit jeho vlastní super-hrdinský vesmír. Unbreakable je jeden z nejlepší super-hrdinský filmů ever, Split byl spíše průměr, ale Shyamalan se už pomalu dokázal vyhrabat ze svého temného období Air Benderů a tak by mohl tuto trilogii završit ve velkém stylu a překonat Unbreakable (držím překřížené prsty). Rotten Tomatoes ??% - film zatím nebyl nikde uveden

4) Serenity (premiéra v ČR 31.1.2019) - Především známý jako scénárista Steven Knight, který ovšem v roce 2013 natočil skvělého Lockeho s Tomem Hardy v hlavní roli, přichází po 6 letech s dalším snímkem. Podle traileru to vypadá na takovou A Perfect Murder (1998) naruby, v hlavní roli se představí Matthew McConaughey a Anne Hathaway, která v poslední dově nabírá skvělou hereckou fazonu. Rotten Tomatoes ??% - film zatím nebyl nikde uveden

5) Kursk (premiéra v ČR 17.1.2019) -  Film podle skutečné události o ponorce Kursk ruského námořnictva, na které v roce 2000 došlo k výbuchu a následovala záchranná mise přeživších. Na první pohled další z řady "válečných" filmů, zdobí ho ovšem jméno režiséra Thomase Vinterberga, který se proslavil především skvělým snímkem Jagten (2012). Rotten Tomatoes 68%

6) The Favourite (premiéra v ČR 24.1.2019) - Jedno z nejžhavějších jmen současné kinematografie Yorgos Lanthimos a jeho podle mnohých nejlepší snímek doposud. Je to také jeden z velkých favoritů letošní Oscarové sezony. Zápletku asi nemá ani cenu rozebírat, stačí se podívat na trailer a je jasné, že do kina se prostě musí vyrazit. Rotten Tomatoes 94%  

7) Schindler's List (opětovné uvedení v ČR 24.1.2019) - Znovu uvedení jednoho z nejlepších filmů historie, možná nejlepšího snímku mistra Stevena Spielberga, při příležitosti jeho 25 letého výročí. Tohle je povinnost. Rotten Tomatoes 97%

Na co v Lednu 2019 do kina

Na co v Listopadu 2018 do kina

1) ClimaxJeden z těch kontroverznějších filmů letoška, co taky čekat od Gaspara Noého... Podle dosavadních ohlasů ale určitě film, který stojí za vidění.

2) Bohemian RhapsodyO Bohemian Rhapsody už toho bylo napsáno spousta, zatím je to nejen u nás obrovský hit. Jak už jsem psal o příspěvek níž, trošku se bojím toho, že tady na CSFD je film lehce over-hyped, jelikož recenze a celkové ohlasy v zahraničí už tak moc nadšené nejsou.

3) The Girl in the Spider's Web Trošku už se v těch dívkách co něco provedli začínám ztrácet, jestli jsem to dobře pochopil, tohle by mělo být něco jako pokračování/soft-reboot Fincherovy The Girl Witch the Dragon Tattoo, zároveň je Rooney Mara z hlavní role přeobsazena. Docela to zavání průšvihem co si budeme nalhávat.

4) Touch Me NotDvě ceny z Berlinale a to  Zlatý Medvěd za nejlepší film a zároveň cena za nejlepší režisérský debut. Doporučuji kouknout na trailer, protože ten vám docela napoví, jestli je tohle film zrovna pro vás.

5) Napszállta -  László Nemes se vrací do kin po svém posledním Oscarovém úspěchu.

6) Fantastic Beasts: The Crimes of GrindelwaldDalší pokračování Fantastic Beasts, Warneři tuhle dojnou krávu vytěží do poslední kapky to je více než jasné, je to takové jejich Star Wars. Jednička byla O.K., režíruje znovu David Yates, který už je s vesmírem Harryho Pottera spojený dlouho, žádná hitparáda nás asi nečeká, ale pokud to bude stejně v pohodě jako díl první, tak můžeme být v klidu.

7) Girl - Další dvou-cenový film, tentokrát z Cannes, odkud si Girl odnesla ceny za Nejlepší herecký výkon pro Victora Polstera a cenu za nejlepší kameru pro Lukase Dhonta.

8) Assassination Nation - Už od Sundance se s Assasination Nation táhnou rozpačité ohlasy, po vpuštění do Amerických kin se přehouply spíš v pozitivní. Film který komentuje Americkou současnou společnost to prostě nikdy nebude mít lehké.

9) Creed IIJednička Creed se mi časem zalíbila trochu víc než po prvním zhlédnutí. Na dvojku se tak docela těším, nejspíš to zase bude černý kůň filmového podzimu. Navíc další střetnutí Sylvestera Stallona a Dolpha Lundgrena, to si prostě nejde nechat ujít.

10) WidowsOscarový režisér Steve McQueen a jeho serioznější verze Ocean's 8.

11) Robin Hood - Tohle vypadá na průšvih už od oznámení a všechny trailery to zatím potvrzují. Režíruje Otto Bathurst, který se věnoval zatím jenom seriálové tvorbě, tak uvidíme jak mu tenhle přechod na velké plátno vyjde. Zatím to moc dobře nevypadá. 

12) The Image BookNový experimentální snímek legendárního francouzského režiséra Jean-Luc Godarda.

Na co v Listopadu 2018 do kina

Trailery co mě za poslední dobu zaujaly vol. 4

1. Vicehttps://youtu.be/g09a9laLh0kAdam McKay se pouští do dalšího filmu podle skutečné události, která měla velký dopad nejen na Ameriku, ale na celou planetu. Tentokrát vypráví příběh Dicka Cheneyho, který se stal víceprezidentem Gorge W. Bushe. Cheneyho hraje obtloustlí Christian Bale a Bushe si střihne čerství držitel Oscara Sam Rockwell. Mckay už s The Big Short ukázal, že tenhle žánr mu jde slušně od ruky, Vice by tak mohl být jedním z Oscarových kandidátů.

2. The Mulehttps://youtu.be/N_QksSzK7sI: Clint Eastwood zpět v sedle s otěžemi pevně v rukou? Snad tomu tak bude, protože po naprosto příšerném The 15:17 to Paris, by to chtělo vrátit jeho tvorbu zpět na správnou kolej. The Mule vypadá konečně na film, v kterém přestane Eastwood lézt do zadku Americe a natočí pořádný film ve stylu Gran Torina.

3. Cold Warhttps://youtu.be/8ImvkXgGVWw: Naši Polští sousedé jsou na tom s filmovou tvorbou v poslední době daleko před námi a Paweł Pawlikowski je jedním z hlavních důkazů. Po Idě (2013), vysílá jeho země do bojů o Oscara za nejlepší zahraniční film další jeho dílo, za které Pawlikowski už stihl obdržet cenu za nejlepší režii na letošním Cannes.

4. Pet Semataryhttps://youtu.be/VllcgXSIJkE: Jestli někde existuje žebříček spisovatelů, kteří za posledních pár let obdrželi nejvíce peněz za zfilmování jejich knih, Stephen King mu nejspíš s přehledem kraluje. Pet Sematary je dalším remakem už jednou natočené adaptace, podobně jako bylo IT. Režie se ujmula dvojice Kevin Kölsch a Dennis Widmyer, pro kterou to bude první trochu větší studiový projekt, tak uvidíme jak se s tím poperou.

5. Searching for Ingmar Bergmanhttps://youtu.be/_ajpIdB9mYI: Dokument o Bergmanovi, to je prostě povinnost.

6. Glasshttps://youtu.be/Q7ztHi9ejp4: M. Night Shyamalan a jeho superhrdinský vesmír, který dostává svoje vyvrcholení? Těžko říct, jestli to tímhle filmem všechno skončí, doufám jen, že Glass pude spíš směrem Unbreakable, než Split, protože jak Shyamalan už tolikrát ukázal, když se mu chce tak to šlape jako hodinky.

7. High Lifehttps://youtu.be/0WI49OA3BjU: Legendární francouzská režisérka Claire Denise a její sci-fi s Robertem Pattisonem v hlavní roli.

8. The Aftermathhttps://youtu.be/FPv3e2FZOgo: Život v Německu po druhé světové válce, nebyl pro bývalé nacisty žádný med a James Kent nám to v jeho novém snímku ukáže.

9. Destroyerhttps://youtu.be/bqHaLUoiWZU: Karyn Kusama, která natočil jeden z nejlepších hororů posledních let The Invitation, přichází s novým snímkem Destroyer, v kterém hlavní roli hraje bad ass jako nikdy Nicole Kidman.

10. Smuggling Hendrixhttps://youtu.be/9ACqXDktph0: Na tenhle film se těším už od letošního Tribeca festivalu, kde získal hlavní cenu za nejlepší hraný zahraniční film. Komedie o pašování psa přes hranice z Turecka do Řecka.

11. Bird Boxhttps://youtu.be/o2AsIXSh2xo: Netflix šlape do plných, tentokrát se svým hororem ve stylu A Quiet Place přichází režisérka Susanne Bier. V hlavní roli Sandra Bullock.

12. Outlaw Kinghttps://youtu.be/wHpO9AG_dkE: Znovu Netflix, tentokrát ze středověkého Skotska. Co je ale nejdůležitější, film režíruj David Mackenzie, který natočil, alespoň dle mého názoru, nejlepší film roku 2016 - Hell or High Water.

13. The Front Runnerhttps://youtu.be/MDQd_gaMGoI: Hugh Jackman jako Gary Hart v biografickém filmu o jeho kampani na volbu prezidenta USA v roce 1988. Režíruje Jason Reitman, který má za sebou kousky jako Juno nebo jeho druhý letošní film Tully.

14. Vox Luxhttps://youtu.be/zxdVqr4hmZU: Natalie Portman v životopisném filmu o popové zpěvačce Celeste. Trailer vypadá velmi slibně, pro režiséra Bradyho Corberta, by to mohl být nakopnutí jeho dosavadní kariéry. 

15. How to Train Your Dragon: The Hidden Worldhttps://youtu.be/qLTDtbYmdWM: Moje nejoblíbenější animáková série dostává třetí díl.

16. Bohemian Rhapsodyhttps://youtu.be/27zlBpzdOZg: Film už je u nás v kinech, trailer sem tak dávám spíš jen tak k připomenutí. Na Csfd zatím panuje nadšení, ve světě jsou recenze o poznání chladnější, pravdu si tak nejspíš budeme muset najít každý sám.

Trailery co mě za poslední dobu zaujaly vol. 4

Na co v Říjnu 2018 do kina

1) A Star Is Born : První režijní počin Bradleyho Coopera a hned nejspíš útok na Oscary. V hlavní roli Lady Gaga na což jsem hodně zvědavý, jak se s takovouhle rolí dokáže popasovat.

2) VenomZatím všechno nasvědčuje průšvihu, ale zázraky se někdy přeci jen dějí. A když nic, tak snad aspoň Hardy předvede dostatek na to, aby jsme v kině neumřeli nudou.

3) The House That Jack Built : Nejkontroverznější film letoška, jak taky jinak, když za režií stojí Lars Von Trier. Když hlavní postavou svého filmu uděláte masového vraha, musíte s těmito reakcemi počítat, u Triera po nich spíš přímo musíte toužit.

4) Bad Times at the El RoyaleSnad nejlepší trailer letoška, už jen kvůli němu stojí za to do kina vyrazit. Samozřejmě lákavé je i skvostné herecké obsazení a hlavně režisér Drew Goddard, který natočil asi nejpřevratnější moderní horor Cabin in the Woods.

5) Manbiki kazokuNejlepší film letošního Cannes, nic víc  není potřeba dodávat.

6) First ManFilm o přistání na měsíci od Damiena Chazella, Neila Armstronga hraje Ryan Gosling, tohle je přímí útok na Oscary.

7) The House with a Clock in Its WallsEli Roth a jeho nový horor přístupný dětem. Velmi odvážný tah, ale proč vlastně ne jestli to bude na cílové publikum fungovat. Jestli vám letos nestačil jeden Eli Roth v podobě remaku Death Wish je tady druhé kolo.

7) SerenityNový film režiséra velmi originálního Locke (2013). V hlavní roli Matthew McConaughey a Anne Hathaway.

8) HalloweenPrvní reakce bublají pod pokličkou a bublají vesměs pozitivně. Že by konečně pravý návrat slasherů?

9) A Simple Favor : Paul Feig měl poslední tři roky velmi těžký život, spojil totiž své jméno s ženským rebootem Ghost Busters. A Simple Favor zatím podle reakcí ze zámoří vypadá na jeho vykoupení, tedy alespoň u nezabedněných fanoušků. 

10) DogmanFilm, který zaujal na letošním Cannes a herec Marcello Fonte si za svůj výkon v hlavní roli odnesl cenu za nejlepšího herce. 

Na co v Říjnu 2018 do kina

Trailery co mě za poslední dobu zaujaly vol. 3

1) Bumblebeehttps://www.youtube.com/watch?v=lcwmDAYt22k : Why you do this to me? Ještě jsem ani neviděl všechny Transformery ani vlastně nevím jestli je chci vidět... Proč sem tohle vůbec dávám? 

2) The Sisters Brothershttps://www.youtube.com/watch?v=pShK7n9fY_Q : Westerny jsou zase v kurzu YAY!

3) If Beale Street Could Talkhttps://www.youtube.com/watch?v=N4m3t3G3Zqc : Barry Jenkins teď vlastně může natočit cokoliv a davy filmových nerdů se pohrnou do kin, včetně mě...

4) First Manhttps://www.youtube.com/watch?v=TVowQ4LgwLk : Až na nějaké menší vlastenecké kontroverze zaprděných rednecků doprovází First Mana velmi dobré ohlasy, Gosling s Chazellem zase útočí na Oscary?

5) Extremityhttps://www.youtube.com/watch?v=5sxpQPVf5CI : Indie horor, který sem dávám především kvůli vcelku povedenému traileru, který dokáže zaujmout, tak třeba se to povede i filmu samotnému.

6) Capharnaümhttps://www.youtube.com/watch?v=Ax_66DUGP6E : Vítěz ceny poroty v Cannes, The Florida Project z Lebanonu?

7) The Ballad of Buster Scruggs - https://www.youtube.com/watch?v=_2PyxzSH1HM : Please be good... Co si to nalhávám, tohle bude naprostá bomba. In Coens we trust.

8) The Beach Bumhttps://www.youtube.com/watch?v=PiPecJE30hA : Režisér Spring Breakers a Matthew McConaughey v hlavní roli, jsou hlavní dva fakty, které potřebuje kdokoliv k tomu, aby se dostavil do kina.

9) Wildlifehttps://www.youtube.com/watch?v=OoJpVQTY_t4 : Paul Dano a jeho režisérská premiéra. Podle traileru to vypadá velmi lákavě a Carey Mulligan a Jake Jílenhöööl vypadají jako skvělá dvojka, které se rozpadne manželství!

10) Assassination Nationhttps://www.youtube.com/watch?v=SjZqJJY_I5s : Asi nejnašlapanější trailer z téhle desítky. Zároveň ve mě vzbudil asi největší zájem, ale zároveň i nejvíc otázek. 

Trailery co mě za poslední dobu zaujaly vol. 3

Cannes 2018

Výběr filmů, které mě z letošního Cannes něčím zaujaly.

 

1. Everybody Knows – Po Oscarovém úspěchu Asghar Farhadi přichází s dalším snímkem, tentokrát s největším rozpočtem jeho dosavadní kariéry a také se dvěma velkými jmény v hlavních rolích – Javier Bardem a Penélope Cruz.
2. Yomeddine – První celovečerní film Abu Bakr Shawky, který si jak z Cannes tak i Sundance odnesl vesměs pozitivní recenze. Film vypráví příběh o vdovci a osiřelém chlapci, kteří se vydávají na cestu přes Egypt, aby našli ztracené členy jejich rodin.
3. Donbass – Ostřílený běloruský režisér Sergey Loznitsa si za tenhle film odnesl cenu DIRECTING PRIZE OF UN CERTAIN REGARD. Film vyobrazuje dlouhotrvající válku v Ukrajině.
4. BlacKkKlansman – Spike Lee zpět na výsluní, nejenže si odnesl prestižní ocenění GRAND PRIX, ale BlacKkKlansman sbírá pozitivní recenze od diváků i recenzentů. V hlavních rolích syn Danzela Washingtona John David Washington a Adam Driver. Jeden z hlavních taháků letošního Cannes.
5. Under the Silver Lake – David Robert Mitchell po skvělém It Follows tentokrát opouští hororový žánr a vydává se trochu jiným směrem. Andrew Garfield v hlavní roli se snaží rozmotat záhadu zmizení Riley Keough a podle traileru půjde o zatraceně záhadnou misi.
6. Dogman - Marcello Fonte si za roli chovatele psů, který se dostane do nebezpečného vztahu s tyranem ze sousedství odnesl cenu za nejlepší herecký výkon festivalu.
7. Cold War – Jeden z největší současných polských režisérů Paweł Pawlikowski (Ida) přináší dramatický film o lásce jednoho páru z dob studené války. Pawlikowski si odnesl cenu nejlepšího režiséra.
8. Three Faces – Legendární iránský filmař Jafar Panahi je zárukou zajímavého příběhu, Three Faces tak rozhodně nemůže chybět na žádném seznamu filmů z Cannes 2018.
9. Burning – První z trojice asijských snímků, které letošní Cannes vzali útokem. Burning bylo horkým kandidátem na cenu za nejlepší film, kterou mu nakonec vyfoukli Shoplifters. Lee Chang-dong je jedním z nejkonzistentnějších jihokorejských režisérů a Burning má být dalším tahákem v jeho už tak skvostné filmografii.
10. Ash Is Purest White – Druhý z trojice asijských snímků, tentokrát z Číný. Ash is Purest White sice nesbírá až natolik chvalozpěvné recenze, ale i tak by se mělo jednat o vysoce nadprůměrný snímek. Známkou kvality by mělo být jméno ostříleného matadora na režijním postu Jia Zhangke.
11. Shoplifters – Rodinná partička zlodějů, které se povedlo ukrást srdce porotců a hlavní cenu za nejlepší film PALME D'OR, souboj asijských zemí tak vyhrálo Japonsko, díky svému velvyslanci Hirokazu Koreedaovi.
12. The Wild Pear Tree – Rumunský snímek, vyprávějící příběh spisovatele, který se vrací do své rodné vesnice a odhaluje dluhy svého otce.
13. The Man Who Killed Don Quixote – Film, který stál Terryho Gilliama tolik sil a útrap, že je skoro až neskutečné, že vůbec existuje. Doporučuju si počíst o produkci filmu, protože je to jeden z nejbláznivějších filmových příběhů vůbec.
14. Leto – Film o tom jak se Ruská undergroundová rock’n‘roll scéna naprosto změnila po tom, co partička lidí začala do země pašovat LPčka ze zahraničí.
15. Sorry Angel – Boom filmů s homosexuální tématikou pokračuje tímhle francouzským dramatem.
16. Border – Jeden z kontroverznějších filmů, které se letos v Cannes promítali. Režíruje Ali Abbasi, jedná se o jeho druhý snímek, zajímavější je však jméno jednoho ze scénáristů, kterým je John Ajvide Lindqvist (Let the Right One In).
17. Friend – Exotický snímek z Kenyi, kde byl ovšem zakázán za propagaci homosexuality. Z Cannes a ostatních festivalů si ale odnáší především pozitivní ohlasy.
18. The Image Book – Když se řekne francouzský film, jedno ze jmen, které naskočí je určitě Jean-Luc Godard. Tohle je jeho projekt, tak trochu v ústraní, který obdržel SPECIAL PALME D'OR ocenění.
19. The House That Jack Built – Další kontroverzní snímek od kontroverzního režiséra Larse von Triera. Film vypráví příběh masového vraha, kterého sleduje po dobu dvanácti let a to jak se během této doby změnil.
20. Arctic - Mads Mikkelsen a jeho sólo v zamrzlé zemi. První celovečerní snímek režiséra Joe Penni
21. Capernaum – Mladík se chce soudit se svými rodiči o jeho početí. Film vyhrál JURY PRIZE a po jeho promítání proběhla patnáctiminutová ovace ve stoje. Recenze už jsou ovšem o něco vlažnější.
22. Birds of Passage – Drama o pašování marihuany do Ameriky v letech sedmdesátých. O režii se postarala dvojice Ciro Guerra a Cristina Gallego.
23. Climax – Kontroverze do třetice všeho dobrého. Gaspar Noé přichází s temným příběhem o skupině tanečníků, které někdo při jejich třídenní zkoušce uprostřed lesa v opuštěné budově zdroguje a oni propadají šílenství. Hororů z Cannes tolik nevykukuje a tohle je jeden z mála svítících majáčků.
24. Girl – Jediný film, který si odnesl dvě ocenění a to za nejlepší herecký výkon a také ocenění CAMÉRA D'OR. Girl vypráví příběh dívky, která se narodí v chlapeckém těle a chce se stát balerínou.
25. Happy as Lazzaro – Film o setkání rolníka a jednoho bohatýra, který chce nafingovat svůj únos.
26. Long Day’s Journey into Night – Jeden z asijských filmů, který zůstal tak trochu v ústraní, podle většiny recenzí nejspíš neprávem. Luo Hongwu se vrací do svého rodného města poté co z něj utekl, aby opět našel svojí životní lásku.
27. Sauvage – Leo je prostitut, který se vydává na cestu a útěk před svým dosavadním životem. Jedná se o první film režiséra Camille Vidal-Naqueta.

Cannes 2018

Trailery co mě za poslední dobu zaujaly vol. 2

1) Sorry to Bother Youhttps://www.youtube.com/watch?v=XeISaoQDh2gFilmy z letošního Sundace pomalu začínají vyplouvat na povrch a Sorry to Bother You je jedním z nich, jedná se o první režijní počin Boots Riley, tak snad díky tomu přibude na můj letošní list nových tváří roku 2018.

2) Mission: Impossible - Fallouthttps://www.youtube.com/watch?v=XiHiW4N7-bo : Poslední Mission Impossible se opravdu povedla, Fallout má navíc v rukou znovu Christopher McQuarrie, tak snad udrží kvalitu stejně vysoko i tady.

3) Bohemian Rhapsodyhttps://www.youtube.com/watch?v=6S9c5nnDd_s : K tomuhle filmu jsem byl zprvu trochu skeptický, ale po tomhle traileru, který opravdu dokáže navnadit a taky díky faktu, že režie se ujal Bryan Singer a navíc na pomoc přibral Dextera Fletchera, se moje skepse pomalu obrací v natěšenost. Scénář navíc tvořili čtyři chytré hlavy, takže je vidět, že tvůrci chcou Freddiemu Mercurymu vzdát plnohodnotnou poctu.

4) BLACKkKLANSMANhttps://www.youtube.com/watch?v=pFc6I0rgmgY : Spike Lee je zpět a v plné síle, letos pouští na svět hned dva filmy a za tenhle dokonce získal cenu na letošním Cannes. 

5) Searchinghttps://www.youtube.com/watch?v=3Ro9ebQxEOY : Filmů, které se odehrávají na obrazovkách počítačů začíná přibývat a pomalu se z toho stává takový malý sub žánr. Pokud je tahle forma použita správně, může to v klidu fungovat, o tom přesvědčil i u nás se Semestrem. Searching navíc získalo cenu diváku na letošním Sundance.

6) The Predatorhttps://www.youtube.com/watch?v=VPI9E-wNK8s : Shane Black prostě neumí točit nezábavné filmy, takže Predator v jeho rukou je skvělá zpráva, jsem hodně zvědav, jakým směrem tuhle sérii posune.

7) Never Goin' Backhttps://www.youtube.com/watch?v=9q7g4zz20Kc : Další coming out of age film od A24, další režijní premiéra, další úspěch?

8) Robin Hoodhttps://www.youtube.com/watch?v=tJfDBSWYqU8 : Naprosto otřesný trailer, jestli se z nového Robina Hooda vyklube kvalitní film, tak to pro mě bude největší překvapení letoška.

9) Ant-Man and The Wasphttps://www.youtube.com/watch?v=UUkn-enk2RU : Je to trošku těžké se po posledních megalomanských Avengerech nadchnou pro další sólovku. Nový Ant-Man by se lehce mohl stát první velkou obětí komiksového syndromu vyhoření. 

10) The Man Who Killed Don Quixotehttps://www.youtube.com/watch?v=uRE4n-iq9DQ : Film, který uzavřel letošní Cannes, ale vůbec tomu tak nemuselo být, po žalobě jednoho z producentů, který chtěl promítání na festivalu zarazit. Film po premiéře doprovází smíšená hodnocení, o jeho kvalitě se u nás přesvědčíme za dva měsíce.

11) The Talehttps://www.youtube.com/watch?v=tXpYsr3AL4U : Pro změnu další režisérská premiéra a jeden z nominovaných filmů na velkou cenu poroty letošního Sundance.

12) Venomhttps://www.youtube.com/watch?v=u9Mv98Gr5pY : Na Venoma jsem hodně zvědavý, Sony má velkou šanci napravit si reputaci, ale budou to mít zatraceně těžký, trailer zanechává rozporu plné pocity.

13) Blindspottinghttps://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=-9-HBqVbtTo : Další z nominovaných filmů ze Sundance. Další z vlny filmů, která reaguje na současné politické dění v Americe. 

14) The Equalizer 2https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=HyNJ3UrGk_I : Jednička zabavila a dá se považovat za povedený akční nášup, tak snad Antoine Fuqua dokáže na svou předešlou tvorbu navázat.

15) Shopliftershttps://www.youtube.com/watch?v=Rwcb5ki1f-4 : Vítězný film letošního Cannes, Asie letos vzala Cannes přímým útokem a Shoplifters jsou hlavním tahounem.

16) Jurassic World: Fallen Kingdomhttps://www.youtube.com/watch?v=1FJD7jZqZEk : Tenhle trailer jsem poprvé viděl na velkém plátně před Deadpoolem 2 a musím uznat, že trochu pozměnil můj dosavadní názor. Teď je to tak 50-50, první trailer mě naprosto odradil, tenhle zase navnadil, předpokládám, že i kvalita filmu skončí někde na třech hvězdách, ale třeba dojde k překvapení.

Trailery co mě za poslední dobu zaujaly vol. 2

Tribeca Film Festival 2018

Další z větších světových filmových festivalů je za námi. Tady je pár filmů, které vyhráli nějaké ceny nebo mě zaujali díky ohlasům jiných diváků/kritiků, potažmo něčím jiným (vynechávám filmy, které se kryjí se Sundance 2018 viz. několik příspěvků níže)

Little Woods Nia DaCosta tímto filmem získala The Nora Ephron Award, která se uděluje ženám ve filmovém průmyslu za režii nebo scénář. Film se má odehrávat v Severní Dakotě, kde Ollie (Tessa Thompson) pomáhá místním, aby se jim dostalo pomoci díky kanadskému zdravotnictví. Následuje souboj s úřady a rodinné problémy. Že by Dallas Buyers Club trochu jinak? 

Diane Nejúspěšnější film celého festivalu, který si odnesl hned tři ceny a to za Nejlepší americký hraný film, Nejlepší kameru v americkém filmu a Nejlepší scénář v americkém filmu. Hlavní postavou filmu je nečekaně Diane, která se stará o svého drogově závislého syna, navíc bojuje se stářím a samotou. Vítězný film dle porotců nejlépe vystihuje témata letošního festivalu a je to jeden z hlavních důvodů proč nakonec zvítězil.

We the Animals Sice bez žádné ceny, ale za to s o dost větší diváckou odezvou vyšel z festivalu první hraný snímek režiséra Jeremiaha Zagara. Film sleduje dětství tři bratrů, je natočen na 16mm film a ze všech stran se na něj valí chvála, někteří ho dokonce označují za letošní Moonlight

Disobedience - Asi nejočekávanější film celého festivalu, především kvůli jménu Sebastián Lelio, což je režisér loňského filmu Una mujer fantástica, který získal Oscara za nejlepší zahraniční film. Drama o lesbickém vztahu mezi Rachel McAdams a Rachel Weisz, Oscarový režisér a kontroverzní téma, není se asi proč divit, že film doprovázejí tak velká očekávání.

Stockholm - Robert Budreau režisér Born to be Blue znovu spojuje síly s Ethanem Hawkem. Tentokrát se pouští do dalšího filmu založeném na skutečných událostech, ovšem do úplně jiného žánru. Děj zachycuje drama, které se odehrálo při přepadení banky ve Švédsku v roce 1973, kdy se rukojmí postavili na stranu lupičů. Díky této události vznikl termín "Stockholmský Syndrom".

Smuggling Hendrix - Vítěz ceny za Nejlepší zahraniční hraný film. Komedie, v které muzikant Yiannis musí uniknout na tureckou část Kypru, protože právě tam zamířil jeho pes Hendrix.

The Dark - Zaujme především plakátem, který je opravdu povedený, ale i svojí zápletkou. Vraždící nemrtvá dívka, která řadí v lese, ušetří život uneseného kluka, kterého objeví v kufru auta jedné z jejích obětí. To ji postaví do situace, kdy se musí zamyslet nad svými vražednými sklony.

Cargo - Nedávno vydaný trailer ukazuje, přesně to co se dalo čekat. Zápletka tohohle kraťasu https://www.youtube.com/watch?v=gryenlQKTbE, roztažená na 105 minut a prozkoumaná více do hloubky. Za režií stojí stejná dvojice Ben Howling a Yolanda Ramke, kteří natočili v roce 2013 zmiňovaný krátkometrážní film. Povedlo se jim však sehnat do hlavní role Martina Freemana, který by filmu měl dodat nejen publicitu, ale i kvalitu.

Nico,1988 - Životopisný film o jedné z největších múz na poli rockové muziky, zpěvačce Velvet Underground, ale i velké inspirace Andyho Warhola - Christy Päffgenová neboli Nico. Film se zaměřuje na sólovou část její hudební kariéry, kdy se vrací zpět na pódium.

Tribeca Film Festival 2018

Na co pudu v Květnu 2018 do kina jestli nebudu líný prase

1) A Quiet Place - Jak jsem psal už u trailerů o něco níž, film na který se opravdu těším a spolu s Hereditary jeden z nejočekávanějších hororů letoška. Podle toho jak se John Krasinky vyjadřuje v rozhovorech to vypadá, že je uvědomělý týpek, který ví co dělá, takže to bude doufám opravdu nálož originality. 

2) Isle of DogsOstrov psů - animák Wese Andersona, postavy dabují  Bryan Cranston, Bill Murray, Edward Norton, Jeff Goldblum, Scarlett Johansson, F. Murray Abraham, Tilda Swinton, Frances McDormand dokonce i Yoko Ono wtf? Na tohle by byl hřích nejít do kina. Jsem rád, že se česká distribuce rozumně nepustila do dabingu, je vidět, že mají alespoň špetku rozumu.

3) Deadpool 2Tohle je hit or miss, David Leich je super koordinátor akčních sekvencí, oko pro vizuální stránku taky má, ale to  příběhové vyprávění mu moc nejde. Bude hodně záležet na kvalitě scénáře, ale jsem spíš nakloněn pozitivně, protože jednička ukázala, že to jde v klidu a ani se nemusí odehrát bůh ví co převratného.

4) Solo: A Star Wars Story - Jestli Deadpool 2 je hit or miss tak pak nevím co je tohle. Kdyby to měl Ron Howard v rukou od samého začátku, tak bych se vůbec ničeho nebál. Jelikož ale vstoupil do projektu o něco déle, bojím se že studio mu cestu až moc přísně nalajnovalo a on měl co dělat, aby do toho dostal alespoň dostatek svých myšlenek, aby to za něco stálo. Jak by řekl Alden Ehrenreich v Hail Ceasar! "Would That It Were So Simple".

5) EscobarFernando León de Aranoa se bude muset hodně snažit, aby odvyprávěl příběh Escobara lépe než Narcos. K tomu by mohl napomoci pohled z perspektivy Virginie Vallejo (Penélope Cruz).

Na co pudu v Květnu 2018 do kina jestli nebudu líný prase

Trailery co mě za poslední dobu zaujaly vol. 1

1) Cargohttps://www.youtube.com/watch?v=5_SiHPtwQ7s: Další variace na zombie žánr, největší lákadlo samozřejmě Martin Freeman. Ben Howling, Yolanda Ramke tady protahují svůj krátkometrážní film z roku 2013 do celovečeráku, teď je otázka, jestli se jim jejich povedený námět opravdu podaří přenést se vším všudy.

2) A Quiet Placehttps://www.youtube.com/watch?v=rqEnM25BsNQ: Hororový film, kterým John Krasinski dobyl Ameriku podobně jako se to minulý rok povedlo Jordanu Peelovi s Get Out. Inteligentní horory s originálními tématy zažívají zlaté časy, tak snad to je opravdu taková pecka, jakou slibují recenze.

3) Future Worldhttps://www.youtube.com/watch?v=AHiECAETl1EJames Franco a jeho vykrádačka Mad Maxe, vypadá to jako by si zajel na festival Burning Man, koukl na Mad Maxe a rozhodl se natočit film. Tak snad se aspoň Franco nebude ostýchat a když už vykrádačka tak se vším všudy a bez ostychu.

4) How To Talk To Girls At Partieshttps://www.youtube.com/watch?v=nWzHaRM8jeoPunk, suchý anglický humor, 70 léta, I'm in. Trošku závidím těm co tohle stihli minulý rok v Karlových Varech.

5) Upgradehttps://www.youtube.com/watch?v=1hTLGlgZ4Z8Leigh Whannell spojený s hromadou scénářů, především k sériím Saw a Insidious se po režii třetího dílu Insidious pouští do dalšího filmu, který sklidil poměrně slušný ohlas na své půlnoční premiéře na letošním SXSW. Z traileru to vypadá jako klasicky přihlouplá akční jízda říznutá sci-fi hororem.

6) The First Purgehttps://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=UL29y0ah92wDalší díl ze série Purge, Blumhouse se začíná na poli hororu čím dál víc prosazovat, ale série Purge rozhodně nepatří mezi to kvalitnější z jejich produkce. Purge navíc poprvé mění režiséra, takže je otázka, kam se tahle série posune a jestli vůbec? Spousta otázníků a velká skepse zatím visí nad tímhle filmem.

7) Solo: A Star Wars Storyhttps://www.youtube.com/watch?v=jPEYpryMp2sTo, že ze Star Wars je teď už stejná mašina na filmy jako Marvel je jasné a Disney na diváky tlačí ze všech stran. Jsem celkem zvědav jak dlouho jim tohle vydrží, na trhu blockbusterů si pomalu, ale jistě začínají vytvářet monopol a to může vést k zacyklení. Pomalu přestávám být fanouškem jejich šablonovité tvorby, ovšem v rukou Rona Howarda by to mohlo za něco stát, teď je otázka na kolik mu studio nechalo volnější ruku.

8) Hot Summer Nightshttps://www.youtube.com/watch?v=O5ROSS9ReUYPrvní film Elijaha Bynuma, který si odbyl svojí premiéru na SXSW, v hlavní roli Timothée Chalamet, který je teď v Hollywoodu horké zboží. Trailer sice povedený, ale odhaluje toho na můj vkus až moc. Jeden z těch trailerů, podle kterého dokáže člověk přibližně odhadnout celý děj filmu. Třeba mě nakonec Teplé Letní Noci překvapí a to nejlepší si schovaly (aspoň doufám).

9) Incredibles 2https://www.youtube.com/watch?v=i5qOzqD9RmsTak jsme se konečně dočkali a pokračování teď už snad i kultovních Incredibles je tady. Nic víc asi není třeba dodávat, Pixar si to nejspíš pohlídá, takže nás na 99% čeká další kvalitní animák.

Trailery co mě za poslední dobu zaujaly vol. 1

Preview Únor - na jaké filmy jsem zvědav v Únor 2018

Únor a.k.a finální příliv Oscarových kousků do ČR. Některé z nich jsem už stihl v předpremiérách, za což smekám před Cinestarem, že na silvestra vypustili např. Shape of Water dopředu. Mohli by to dělat častěji a ne jen jednou za rok.

 

Black PantherPro jednou se zase na nějakou Marvelovku opravdu těším, rozhodně víc než na nové Avengers. Ryan Coogler už v Creedu ukázal, že popcornová zábava mu jde od ruky, navíc se tady schází skvělé herecké uskupení, tohle by mohlo dopadnou opravdu dobře.

The Florida ProjectViděno, doporučuji vyrazit víc tady: https://www.csfd.cz/film/510871-the-florida-project/komentare/?comment=10852420

Hmyz - Nový film Jana Švankmajera. Trocha podivnosti a odlišnosti od těch všech trapných českých romantických komedií, je přesně to co je tady potřeba. Jen by to chtělo příště ty peníze panu Švankmajerovi dopřát dřív a nedávat je například tomu pseudo-režisérovi Troškovi. 

Phantom ThreadJelikož tohle píšu s lehčím zpožděním Phantom Thread už jsem stihl 1. února. PTA v naprosto skvělé formě a vrchol kariéry Daniela Day-Lewise. Pokud chcete vidět film z velkým F tohle je on.

The Shape of WaterViděno, doporučuji vyrazit víc tady: https://www.csfd.cz/film/454157-tvar-vody/komentare/?comment=10833918

The PostRecenze z Ameriky zatím nehlásí to co bylo v očekávání a to naprostý úspěch, jaký ve spojení Spielberg a historické události většinou přináší. Nicméně je to Spielberg a na toho se prostě do kina chodí, navíc se u nás vyskytne výjimečná událost a to vidět dva nové Spielbergovi filmy hned měsíc po sobě a to si prostě nejde nechat ujít. 

Preview Únor - na jaké filmy jsem zvědav v Únor 2018