Reklama

Reklama

Temný případ

(seriál)
Trailer 13
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (2014–2025), 31 h 7 min (Minutáž: 54–86 min)

Hrají:

Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Michelle Monaghan, Colin Farrell, Rachel McAdams, Taylor Kitsch, Kelly Reilly, Vince Vaughn, Michael Potts (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(31)

Obsahy(1)

Toto drama s Matthewem McConaugheym a Woodym Harrelsonem v hlavních rolích se soustředí na dva detektivy státní policie z Louisiany. Sleduje jejich osobní i profesionální vztah během sedmnáctiletého pátrání po děsivém rituálním vrahovi. Čím déle pátrání trvá, tím více se mění jejich životy a jejich partnerství dostává zabrat - každý z nich musí sám zjistit cenu odplaty a projít si ztrátou iluzí. V roce 2012 je znovu otevřen případ vraždy z roku 1995, na němž pracovali detektivové Rust Cohle a Martin Hart, kteří se mají znovu pustit do vyšetřování. Vše probíhá v současnosti prostřednictvím samostatných výslechů. Oba detektivové vyprávějí příběh svého vyšetřování, přičemž znovu otevírají nezhojené rány a začínají pochybovat o tom, že se jim podaří vyřešit případ bizarní rituální vraždy z roku 1995. Jednotlivé časové linie se rozcházejí a znovu sbíhají v roce 2012 a oba muži jsou opětovně vtaženi do světa, o kterém si oba mysleli, že je dávno pohřbený v minulosti. Ve chvíli, kdy poznají sami sebe i vraha, je jasné, že temnota je přítomna na obou stranách zákona. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele PaTeXx k tomuto seriálu (27)

Série 1 (2014) (S01) 

Musím pochválit spoustu věcí vyskytující v první sérce. Dialogy - Všechno co vypustil McConaughey z úst, u mě způsobilo okamžitý orgasmus, ale nemyslím teď jen jeho. Celkově se mi líbila jejich kombinace s nechutným jižanským přízvukem. Exteriér - Pochybuju, že si Pizzolatto s Fukunagou mohli vybrat lepší prostředí než depresivní mokřady a lesy v Louisianě. Tvořily minimálně 30% celé atmosféry. Obsazení - To, že McConaugheyho výkon za roli Rusta je hoden Oscara, je nepopíratelné, o tom se ani nemůžeme bavit. Ale musím ještě pochválit Harrelsona (který podle mě zahrál snad nejlíp, jak mohl) a nesmíme zapomenout ani na Michelle Monaghan, která ztvárnila vychcanou manželku náramně. Scénář - Nesleduju detektivky a kriminálky nějak extra, takže nevím, jak by měl vypadat ideální scénář na toto téma, ale tohle mě zkrátka nadchlo. Prolínání několika časovými obdobími z pohledu dvou rozdílných zmrdů (svým způsobem) zafungovalo na jedničku. Soundtrack - Nenašel jsem moment, kdy jsem neměl obavy z toho, co se stane (možná, když Rust párkrát provokoval Martyho v autě, z čehož vznikal ten jeho nasraný předkus, ve mně vyvolával náznaky smíchu). Samozřejmě to nezpůsobuje pouze hudba, ale dost tomu pomohla. Líbilo se mi vlastně všechno, ale nebudu to tady už dál vypisovat. Jedná se o jednu z nejlepších sérií, jakou jsem kdy viděl. ()

Dlouhá jasná tma (2014) (S01E01) 

Parádní pilot. McConaughey jen kypří charizmatem a kombinace s Harrelsonem funguje na jedničku. ()

Vidění (2014) (S01E02) 

McConaughey a Daddario jsou bytosti s darem od boha. I když každý s trošku odlišným darem. ()

Zamčený pokoj (2014) (S01E03) 

Tenhle seriál má všechno, co potřebuje. Fantastické herecké výkony, atmosférická hudba a o tom střídání dvou časových období ani nemluvím. "...and like a lot of dreams... there's a monster at the end of it." ()

Kdo chce kam (2014) (S01E04) 

V posledních deseti minutách jsem se ani nenadechl. Neskutečný kinematografický zážitek. ()

Tajný osud veškerého života (2014) (S01E05) 

Už od začátku epizody byla atmosféra neskutečně temná, až jsem měl obrovský strach, že se něco stane, nebo že se dozvím něco, co nechci. A když začal McConaughey filozofovat o časoprostoru a dimenzích, hned mi naskočily flashbacky z Interstellaru. ()

Strašidelné domy (2014) (S01E06) 

Přijde mi, že se toho dozvídáme moc a ještě k tomu šíleným tempem. Pomalu to ani nestíhám všechno vstřebávat, stejně jak tu kundu Margaret. ()

Jakmile jsi odešel (2014) (S01E07) 

Jsem rád, že se dvojka dala zase dohromady, ale už teď vím, že ten duet otravných negroidů mě bude dost srát. ()

Pusto a prázdno (2014) (S01E08) 

Fantastické finále s důkazem, že i Rust má nějaké emoce. Někomu se to sice nelíbí, ale mě to dokonce dojalo. Pizzolatto je génius. "It's just one story. The oldest." "What's that?" "Light versus dark." ()

Série 2 (2015) (S02) 

O třídu slabší než první série. V první polovině jsem nepociťoval žádnou atmosféru (a už vůbec ne detektivní), neměl jsem dobrý pocit s obsazením Vaughna a Farrella, a zdálo se mi, že děj neměl žádný směr. Ve druhé půlce se očividně Pizzolatto vzbudil a nastolil řád jako v první sérce. Nakonec scénář nebyl tak komplikovaný, začala se budovat atmosféra konkurenceschopná té první, a jakžtakž mi sedli i ti dva s McAdams. Podtrženo, sečteno, velmi dobrá série. Lepší než první? Ani náhodou. ()

Západní kniha mrtvých (2015) (S02E01) 

První díl byl takový rozháraný, jakoby tvůrci nevěděli, co udělat dřív. Zklamání ještě ne, dám tomu šanci. ()

Noc si tě najde (2015) (S02E02) 

Konečně se udal směr děje a hned je to o něco smysluplnější. Pořád ale vidím velké rezervy v mnoha ohledech, konec zabránil průměru. ()

Snad zítra (2015) (S02E03) 

Zatím solidní průběh, ale nějak nabírám dojmu, že jediný z herců, kdo se do této série hodí, je Kitsch a zbytek se jaksi nemůže najít. ()

Všechno k zemi (2015) (S02E04) 

Za mě paradoxně prozatímní nejhorší epizoda. Samozřejmě to hlavně způsobilo prvních 45 minut, které byly šíleně nudné. Přestřelka to trochu zlepšila, ale taky nebyla nějak světoborná (syrové zvukové efekty, žádná logika, bez napětí, kladně hodnotím práci kameramanů). Nebýt jí, tak dám dvě hvězdy. ()

Jiné životy (2015) (S02E05) 

Úplně jiná písnička než minule. Příběh má konečně zase tempo a potřebný náboj, a líbí se mi i situace, že se z protagonistů stali "trosečníci" a musí se nějakým způsobem vyšplhat zase zpátky. ()

Kostel v troskách (2015) (S02E06) 

Pokračování jaké jsem si představoval. Návaznost na předchozí díl (co se týče kvality) a tím pádem žádný pokles hodnocení. A kameraman Bluck se mi fakt začíná líbit. ()

Černé mapy a pokoje v motelu (2015) (S02E07) 

Fantastická epizoda. Konečně jsme dostali atmosféru konkurenceschopnou té z první série. ()

Konečná stanice (2015) (S02E08) 

Po až moc kladném konci první řady musel evidentně přijít pravý opak. Jedno z nejčernějších zakončeních, jaké jsem viděl. ()

Série 3 (2019) (S03) 

Je nepochybné, že se Pizzolatto snažil jít ve stopách první série (mnoho aspektů bylo podobných, ne-li stejných). V některých případech se mu to povedlo (atmosféra, dialogy, vyšetřování), v některých bohužel nikoli (nudné pasáže v současnosti, občas táhlý a pomalu plynoucí děj, závěr). Proto je moje hodnocení takové, jaké je. Žádná hrůza, ale od první série to má daleko. ()

The Great War and Modern Memory (2019) (S03E01) 

Začátek trojky téměř bezchybný, stejně jako začátek jedničky. Jsme na dobré cestě. ()

Související novinky

Lednové tipy z VOD služeb

Lednové tipy z VOD služeb

31.01.2024

Zima nám stále ještě nekončí, a tak pokud hledáte nápady, jak si zpříjemnit chladné večery strávené u televizních obrazovek v pohodlí a teple domova, máme pro vás opět pár zajímavých i netradičních… (více)

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

27.01.2024

Před deseti lety byl Matthew McConaughey na absolutním vrcholu. Hlavní role v nolanovce, která je jednou z nejlepších sci-fi poslední dekády. Za Klub poslední naděje vyfoukl DiCapriovi Oscara, navíc… (více)

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

05.10.2023

Skvělé zprávy pro fanoušky kyberpunku či sci-fi žánru obecně. Hra Cyberpunk 2077 se totiž oficiálně dočká hrané adaptace. Po úspěšném anime seriálu Cyberpunk: Edgerunners se tak bude jednat o další… (více)

Blade naverboval scenáristu Temného případu

Blade naverboval scenáristu Temného případu

29.04.2023

S blížícím se začátkem natáčení nového Bladea přichází nyní zpráva, že na projektu už pár týdnů pracuje také scenárista a vůbec tvůrce seriálové antologie Temný případ Nic Pizzolatto. Pizzolatto… (více)

Reklama

Reklama