Reklama

Reklama

Sanitka

(seriál)
  • angličtina The Ambulance
Trailer
Československo, 1984, 10 h 52 min (Minutáž: 57–60 min)

Režie:

Jiří Adamec

Scénář:

Jiří Hubač

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Zlata Adamovská, Eva Hudečková, Ivana Andrlová, Jiří Bartoška, Petr Kostka, Josef Vinklář, Josef Karlík, Zdena Hadrbolcová, Miroslav Zounar (více)
(další profese)

Epizody(11)

Obsahy(1)

Jsou vždy tam, kde se něco děje. Když je život v ohrožení, přicházejí záchranáři. V jedenácti dílech budete moci sledovat úsilí hrstky obětavých lidí, vyjíždět s posádkami vozů Záchranné služby tam, odkud se ozývá naléhavé volání. Lékaři, ostatní členové posádky vozů Záchranné služby a jejich nejbližší budou vstupovat do vašich domovů: J. Hanzlík (MUDr. Vojtěch Jandera), J. Bartoška (MUDr. Richard Skalka), Z. Adamovská (Eliška Vorlová), P. Zedníček (sanitář Fanda), P. Kostka (MUDr. Mádr), F. Němec (sanitář Evžen), V. Galatíková (vrchní sestra Záchranné služby), T. Juřička (Jarda Jandera), J. Karlík (otec Jandera) a celá řada dalších. (Česká televize)

(více)

Recenze (310)

Davej 

všechny recenze uživatele

Tento seriál výrazně poznamenal má předškolní léta. Jímavá melodie a depresivní okamžiky mě přikovávaly k obrazovce. S igráčky jsem si posléze přehrával masové scény následující po smrti jednoho ze saniťáků nebo při pádu letadla. Dodnes oceňuji atmosféru Sanitky. Jedná se o jeden z nejlepších profesních seriálů u nás (porovnejte jej například s tak vyzdvihovanou Redakcí). Zde zmiňovaných prorežimních prvků jsem si doposud- pominu-li tehdy běžné úlitby aparátčnickým bohům- nevšiml a i scéna s Kostkou je ztvárněna poměrně uvěřitelně. Scénárista Hubač si tímto seriálem vysloužil můj dlouhodobý a průběžně potvrzovaný respekt. ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Sanitka byla hodně nekonzistetní. Některé díly skvělé, některé špatné - tedy hlavně ty, kde si řešil Hanzlík osobní problémy. Naprosto nechápu, jak to někdo může označovat za propaganistické dílo. Poměrně dost je tu vidět z tehdejších nešvarů včetně arogantních funkcionářů. Copak někdo čekal, že tam bude Hanzlík nadávat na stranu ? Postava Mádra je kapitola sama pro sebe, pro mě osobně to byla nejsympatičtější postava (samozřejmě hodně díky Kostkovi). Proč by tam měl být za grázla ? Jeho postava je vylíčena jako tragická a jeho emigrace spíše pochopitelná. Však i Hanzlík to přejde bez odsouzení a spíš s pochopením. Co víc by mohlo projít přes cenzuru ? Jestliže jsem se rozhodoval mezi třemi a čtyřmi, tak poslední díl to rozhodl jednoznačně, to je opravdu mistrné dílo. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Legenda mezi českými seriály. Čtyři hvězdy ale od mé osoby dostává spíše z nostalgie. Například Jaromír Hanzlík rozhodně nepatří mezi mé oblíbence. Celkově ale seriál, na kterém se nešetřilo a je to vidět. Jsem zvědav na pokračování po 30 letech..... snad to nebude takový propadák, jako Nemocnice na kraji města po... ()

Radim 

všechny recenze uživatele

Seriál něco do sebe má, ale hrdinové byli tak příšerně vyprofilovaní, že jsem občas musel přepínat; když to vemu kolem a kolem, tak jedinými sympatickými postavami byli Kostka a Bartoška. ()

Wishkah 

všechny recenze uživatele

Mě se tenhle seriál líbí. Koukám skoro na každou reprízu a politiku nechávám stranou. Hlavně proto, že pokud se tu politika zjevuje tak je neuvěřitelně reálná a skutečná. takhle to prostě tenkrát chodilo a seriál mi nepřijde ani trochu přibarvený. Zvedám palec nahoru hlavně za dvě skutečně geniální scény. První je z pádu letadla a zásahu záchranářů a druhá je ten nezapomenutelný okamžik, kdy je doktor v podání Jiřího Bartošky veden, jakoby na smrt, dlouhou chodbou, kdy se ozývají jen zvuky kroků. Při téhle scéně mě vždy mrazí v zádech. ()

ClimbVibe 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál v sobě má pár dobrých věcí, ale celkově na mě nepůsobí jako "kult" a na spoustě míst jsem se chytal za hlavu. Ačkoliv mám rád scénáře pana Hubače - tady se mi zdá, že neukočíroval celkový obsah a samotné dialogy jsou občas hodně prkenné (-"Máš nový účes" -"Ale staré city"). Hlavní hrdina Jandera (ačkoliv mi Hanzlík nevadí) mi od začátku lezl krkem. Žádný smysl pro humor, čestný jak Mirek Dušín a je mu dost putna, že má na výběr dvě kočky (mladá Adamovská a Hudečková). A není to bohužel jediná nesympatická postava - celá Janderova rodina (a jejich dějové linky) je místy dost nesnesitelná (Karlík, Juřička). Velice mile mě překvapila sympatická postava J.Bartošky - ale opět - až do dílu 10, který byl pro mě osobně k nepřežití. Spousta dalších vedlejších postav (Zedníček, Vinklář, Myslíková, Kostka) je skvělá. Co mě také mile překvapilo bylo postavení se k režimu. Emigrace je tu brána jako jednoznačně obhajitelný krok - žádné stranické poučení, že za hranicemi je špatně a utíkají jen trosky atd. Srovnání s Nemocnicí na kraji města je na snadě a Sanitka vyhrává pouze v akčních (exteriér bus, trosky havárie letadla) sekvencích. Ve vztazích, vývoji postav, jejich střetávání a v nadhledu je Sanitka bohužel o dva řády níž. ()

Cement73 

všechny recenze uživatele

Náhodou, jak na tú príšernú dobu to bola celkom slušná zábava... Jasné, že dnes by som si asi nepozrel, ale skutočne nič lepšie vtedy nebežalo... ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Ubrečené, ufňukané neveselé ... netuším, jak se tohle mohlo stát legendou mezi seriály, normálně bych dal jednu hvězdu za herecké obsazení, nicméně musím přidat další tři jako hold všem těm opravdovým záchranářům, kterým je tímto seriálem vzdáván. ()

jilda 

všechny recenze uživatele

Chcete si přivodit hlubokou depresi?Tak tohle je serál přesně pro vás, zvlášt díl se spadlým letadlem v Suchdole.Ale herecké výkony a zvlášť super melodie si 3* zaslouží. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Par dilu serialu jsem zahlednul po dlouhe dobe a zas tak hrozne mi neprisly, musim o hvezdu zvednout hodnoceni. K nepreziti jsou pro me Kovald s Hlozkem za doprovodu bratri Ormu, poplatna dobe je postava Petra Kostky a Hanzlik je na mjuj vkus na place az moc, ale serial neni zadnou ostudou a pri trose dobre vule se u nej da setrvat ()

Emzet 

všechny recenze uživatele

Jeden z oněch počinů, pro které existuje jednoduché kritérium - pokud se vám líbí úvodní song oněch tří lidí, nejspíš se vám zalíbí i celá Sanitka. Na poměry českých "budovatelských" seriálů to ale ještě není zas tak strašné... ()

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

Na tenhle seriál se vždycky rád podívám. Určitě za vyzdvihnutí stojí stojí herecké výkony a důraz na rovné mezilidské vztahy, který je tak poplatný současné době. Samozřejmě že "soudružské řeči" se vést musely, ale bez nich se neobešel v podstatě žádný snímek z téhle doby. Nyní možná naopak mohou působit jako varování před znovu sílícím vlivem komunistů. Já osobně si u tohoto seriálu nostalgicky připomenu dobu, kdy "Sanitka" byla realitou a hltali jsme ji každou neděli, ale taky dobu, kdy herci opravdu hráli a seriály měly určitou hodnotu.... ()

Haniczka 

všechny recenze uživatele

Skvělá hudba, skvělé herecké výkony, dobrý scénář, skvělá kamera a dobrá režie! Co vlastně víc od seriálu chcete? Že je tam cítit ponurá komunistická atmosféra a trocha té propagandy? To je daň době, ve které seriál vznikal. Asi jako v Chalupářích nebo v Nemocnici. ()

lukano 

všechny recenze uživatele

Kdo v té době žil, pochopil o čem ten seriál je. Nebyla to žádná agitka, jak by se dnešní generaci mohlo zdát. Čest soudruhu se říkalo i tehdy , kdy to nebylo míněno vážně. Ne každý byl straník, tak že to byla i taková lehká provokace. ()

gonga 

všechny recenze uživatele

Dřív se mi to líbilo, ale když jsem to viděl po letech znovu, tak nevím, nevím. Hlavní hrdina, venkovský buran zaměňující upřímnost za neotesanost, je nesympatický až běda, stejně tak jako jeho rádoby moudrý otec a bratr. Ostatní postavy jsou buď nechtěně směšné nebo protivné, režimní úlitby nezbytné, což je ovšem nedělá méně příjemné. ()

Endavour 

všechny recenze uživatele

Výtečný seriál,depresivita a autentičnost by se zde mohla měřit na kilometry. V hlavní roli skvělý Hanzlík...Uděluji 93%. ()

Reklama

Reklama