Reklama

Reklama

Génius

(seriál)
Trailer 1
USA, (2017–2024), 30 h 10 min (Minutáž: 43–75 min)

Předloha:

Walter Isaacson (kniha)

Hrají:

Antonio Banderas, Cynthia Erivo, Johnny Flynn, Geoffrey Rush, Samantha Colley, Alex Rich, Seth Gabel, Kelvin Harrison Jr., Aaron Pierre, Clémence Poésy (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(36)

Obsahy(1)

Génius je antologická séria zameraná na osobné a profesionálne príbehy najvplyvnejších géniov sveta. Prvá sezóna rozpráva o živote Alberta Einsteina, geniálneho nemeckého fyzika. Druhá sezóna nás zavedie do Španielska medzi obrazy Pabla Picassa. V tretej sezóne nazrieme do života Arethy Franklinovej - kráľovnej soulu. (Disney+)

Recenze uživatele fabecc1222 k tomuto seriálu (10)

Génius (2017) 

V podstatě v době psaní komentu ani nevím, jestli už jsme opravdu na konci, ale po zbabrané čtvrté řadě bych se tomu ani nedivil. Předy lety začal Genius mapovat příběhy velikánů svého oboru, kdy postupně se od třetí řady přešlo k více komerčně laděnému pojetí, což je za mě škoda, protože hlavně první řada mapuje příběh opravdového génia, ale s přibývajícími řadami se o jejich "genialismu" dá víc a víc polemizovat. Třetí řadu jsem v pravdě ani neviděl, protože u nás není v jakékoliv formě dostupná, ale popravdě mi ani její absence moc nechybí. ()

MLK/X (2024) (S04) 

Dramaturgicky a produkčně dost nezvládnutá série, která se kvalitou nechytá na první dvě série. Třetí je bohužel u nás stále nedostupná, ale určitý přerod vidim už u ní, a to ve změne konceptu osobností, na které se zaměřuje. Tady je jasně patrný politický a společenský přesah osobností, ale pod pojmem "Genius" si představuju trochu něco jiného. A ačkoliv jsou to výrazné osobnosti 20. století, tak by se jejich příběh dal určitě uchopit mnohem lépe. Tady máme spíš klasickou vztahovku, kdy je vidět, že na natočení nebylo moc peněz a v rámci moderní produkce tvůrci plní jedno současné klišé za druhým. ()

Formativní léta (2024) (S04E01) 

No to je teda dramaturgickej maglajz. Kdo o tomhle rozhodnul, by zasloužil okamžitě vyhazov. Asi čtyři časové linky, kdy i v nich se obscénu skáče třeba o několik let dopředu či zpět. Neustálé výměny herců na jednom charakteru. Nemožnost se identifikovat s jakoukoliv postavou. První díl je bohužel dost mimo. Někdo to podělal... ()

Hledání identity (2024) (S04E02) 

O něco lepší díl, aspoň v tom smyslu, že díl působil více jednotně a jako ucelený celek, který se zaměřuje na určité období. Jen škoda, že to zatím moc nevypadá jako příběh o lidech, kteří ve velkém formovali společnost. ()

Nebezpečí (2024) (S04E03) 

Už vim, co mi příjde jako hlavní problém téhle řady. První dvě tady pojednávali námětem o skutečnch géniech v rámci vědy či umění. Ale tady už se jede čistá politika a ta mi do původního konceptu prostě úplně nezapadá a ačkoliv jsou obě osobnosti výrazné osobnosti své doby, tak to prostě neni úplně ono. Ve třetím díle už to teda aspoň vypadá, že dochází k nějakým změnám a něco se začíná dít. ()

Pochybnosti (2024) (S04E04) 

Konečně to vypadá, že se dostáváme k jádru věci, ale dost z toho čiší, že by tady klidně stačil film, protože je tu spousta zbytečné vaty (hlavně rodinné vztahy), u kterých je poznat, že vůbec neovlivní hlavní myšlenky obou hlavních postav. ()

Ženská síla (2024) (S04E05) 

Tady už z názvu dílu jde odvodit průser. Progresivní sílné ženy zachraňují situaci, do kterých se hlavní postavy dostávají kvůli starým konzervativním ženštinám a zaostalým chlapům. Z tohohle nešlo vytěžit nic dobrého. ()

Americký slib (2024) (S04E06) 

Mám obavu, že vlastně vše podstatné se stane až v posledním díle. Tohle je prostě čistě příprava na to, co všichni o hlavních protagonistech známe. Tady si jen připravujeme půdu pro to, kdy to konečně rozbalí. ()

Meč a štít (2024) (S04E07) 

Začátek dobrej. Směřovalo to k tomu, že se v tomto díle rozloučíme s jednou hlavní postavou, což by byla taková logická posloupnost směrem k finále...Ale prdlajs. Opět se to zvrtlo do toho, že lákáme na věci, které se budou dít až příště. ()

Odkaz (2024) (S04E08) 

No tak čekal jsem, že poslední díl nabídne pořádný tah na branku a ždímácí emocí skrze odchod hlavních postav, ale světe div se, postavy mizí doslova mimo záběr a celý závěr je neskutečně zkratkovitý a dojem z důležitosti obou postav pro historii se vůbec nedostaví. ()

Související novinky

Z DiCapria bude da Vinci

Z DiCapria bude da Vinci

14.08.2017

Leonardo DiCaprio si konečně vybojoval Oscara, vůbec to ale neznamená, že by opustil ambiciózní projekty. Jeho další rolí by totiž měl být Leonardo da Vinci, jehož si zahraje v adaptaci nové… (více)

Probíhá festival budoucnosti AFO

Probíhá festival budoucnosti AFO

28.04.2017

V úterý 25. dubna 2017 započala již 52. kapitola příběhu vědy a filmu. Pro festival vědeckých snímků Academia Film Olomouc (AFO) bude srdce moravské metropole tepat až do neděle 25. dubna. Cenu za… (více)

Reklama

Reklama