Reklama

Reklama

Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti

  • USA Batman v Superman: Dawn of Justice (více)
Trailer 3
USA, 2016, 151 min (Special Edition: 183 min)

Režie:

Zack Snyder

Předloha:

Jerry Siegel (komiks), Joe Shuster (komiks), Bob Kane (komiks) (více)

Kamera:

Larry Fong

Hrají:

Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg, Diane Lane, Laurence Fishburne, Jeremy Irons, Holly Hunter, Gal Gadot, Kevin Costner, Scoot McNairy (více)
(další profese)

V době, kdy svět řeší otázku, jakého hrdinu skutečně potřebuje, v obavách z naprosto nekontrolované moci téměř božského superhrdiny se střetává respektovaný a mocný ochránce spravedlnosti ve městě Gotham s nejuctívanějším spasitelem moderní doby ve městě Metropolis. A zatímco mezi sebou Batman a Superman válčí, rychle se vynořuje nová hrozba, která představuje pro celé lidstvo ještě větší nebezpečí než kdy v minulosti. (Freeman Ent.)

(více)

Recenze (1 747)

sharp87 

všechny recenze uživatele

Kdybych si odmyslel tu poslední půlhodinu, kam vecpali Wonder Woman, napodobeninu Hulka, mávání atomovým mávátkem a klišé americkej funus, tak by to pro mě byl zatím nejlepší komiksový film vůbec. Konec měl podle mě být v bodě spřátelení Batmana se Supermanem. V nejlepším se má přestat. Skoro mi to až připadá, že zde původně konec byl, ale pak si někdo (fanoušci, producenti?) přál tam ještě vecpat Wonder Women, tak tam Zack musel navařit trubku. :) ()

Lege 

všechny recenze uživatele

Pokud si dobře vzpomínám, úplně první komentář, který jsem na ČSFD napsal, byl k Man of Steel, takže se sluší, abych se vyjádřil i k pokračování. Musím říct, že jsem včera cestou z kina měl trochu smíšené pocity a to zřejmě hlavně díky Batmanovi. Začátek, kdy bezmocně jezdí po městě autem a nemůže nic dělat s tím, že ho dva Kryptoňané demolují, je velmi dobře udělaný a oproti Man of Steel lépe přibližuje, jak se asi cítí takový obyčejný smrtelník, který se do bitvy těchto rozměrů připlete. Ve zbytku filmu je ale Batman psychicky nevyrovnaný a ty jeho noční můry mi přijdou spíše otravné, než že by to nějak přispělo k mému chápání jeho charakteru. Dojem je takový, že to myslí dobře, ale dělá to špatně a to přece není Batman jak ho známe. Je to prostě úplně jiný Batman, než na jakého jsme zvyklí od Christiana Bala a nelíbí se mi. Možná, kdybych neznal trilogii od Nolana, dal bych o jednu či dvě hvězdičky více, protože jinak jde o dost kvalitní film, ale Afflecka tady prostě nějak nedokážu zkousnout. ()

Vikmstr 

všechny recenze uživatele

Nejdřív to dobré - Affleck je pro mě celkem uvěřitelný Batman. Porovnávat ho s Balem nemá moc smysl, oba hrají stejnou postavu v jiných obdobích ... zatímco Bale je pro mě ideální Batman na začátku kariéry a vrcholu sil, jako stárnoucí hrdina je pro mne věrohodnější Affleckovo ztvárnění. Superman vypadá v Cavillově podání přesně supermanovsky, Wonder Woman je možná trochu pohublejší na brutální Amazonku, ale OK. Alfred v podání Ironse mi přijde moc mladý, ale jinak také bez výhrad. Příjemným překvapením byl Eisenbergův Luthor -dobře zahraný maniak a "mastermind" v jednom. Efekty taky dobrý, finále vypadá epicky, temnější feeling je po barevných Avengers celkem fajn změna. A to špatné ? Film se ze začátku táhne, vypadá nekonzistentně, psychoscény narušují chod děje a tempo vázne. Pokud jdete na Avengers ve stylu DC, první hodinu - hodinu a půl - budete celkem nemile překvapeni. Problémem je scénář - hlavní premisa zápasu opláštěných hrdinů je celkem nejasná, nevíme proč si vlastně chtějí dát přes hubu a co z toho záporáci mají. Lois Lane mě popravdě strašně iritovala, protože se buď chová jako pitomá nána nebo jako vševidoucí superžena (scéna se zatopeným předmětem). Ale i přes svou bipolaritu stejně drží svého supermuže pod pantoflem. Když k tomu přidáme klišé v podobě "hvězd a pruhů" a "to nesmíš udělat, ne, nikdy, to ti nedovolím, vždyť umřeš", vyjde nám celkem pokulhávající příběh, který ve finále působí jako nedotažené intro k Justice League. Škoda. Opravdu. Kdyby ten příběh dával smysl, celý film by fungoval - herci, prostředí, triky. Takhle je to atmosférický film podle komixu u kterého nesmíte příliš přemýšlet, i když by to po vás chtěl. ()

Tribe 

všechny recenze uživatele

Za mě jednoznačně dobrý, stejně jako Muž z oceli z roku 2013, s kterým je to parádně propojený. Musím vyšvihnout hudbu, která byla perfektní a v důležitých okamžicích dokázala nabudit tu správnou atmosféru. Ben Affleck se role Batmana ujal kupodivu naprosto v pohodě a seděl tam jak prdel na hrnec. Wonder Woman byla jednoduše boží a finále? Nemělo chybu - komplexní ultimátní řežba se vším všudy. Start do nového univerza se zkrátka povedl, BvS je super film, už teď se těším na prodlouženou verzi, a také na další filmy. ()

Jear01 

všechny recenze uživatele

V první řadě Ben Affleck je nejlepší batman EVER ! a ještě jsem moc rád za Affleckuv Bat-voice protože od Christiana Balea mi zněl prostě jak od retarda :D ... Super na filmu byl pohled na jednu věc z několika perspektiv který fungoval úplně dokonale. Jednoznačně nejlepší Team up a naprostej opak Avengers který jsou prostě hrozný. Snad asi jediná věc co se mi nelíbila byl Doomsday, protože byl uplně zbytečně násilně vmáčknutej a zrození mi taky moc nesedělo, takže rozhodně uplný plýtvání supermanovými nemessis. Ještě možná Jesse Eisenberg jako Luthor mi nějak neseděl vyjadřováním a chováním, ale na to mám vysvětlení díky svojí předpověďi vývoje této postavy. Jako celek je to úžasný film pro fanoušky a průměrný nebo i nudný film pro náhodné diváky. Za mě 95% ()

Nominant 

všechny recenze uživatele

Christian Bale je pre mňa jediným batman-om, no Ben sa mu môže aspoň priblížiť. Ohľadom filmu - Neviem, čo si mám myslieť. Pomaly sa rozbiehal, názov je viac-menej zavádzajúci, keďže žiaden poriadny súboj medzi nimi nebol a bolo také odveci tam dať "opicu" z iného "sveta". V skratke - film neskutočne dlhý, zniesol by som ho aj kratší. Keďže supermana nemusím, tak ho ani nehodnotím. Ale Ben bol podľa mňa ako batman dobrý. Wonder woman sympatická. No dávam 3* ()

kacer4 

všechny recenze uživatele

Pri úvodných titulkách som si všimol pri scenáry meno Goyer. Pokrčil som bradu a povedal som si, že má nejaké dobré scenáre za sebou (vrátane Batman Begins) takže tam by nemal byť problém. Lenže scenár bol ten najväčší problém tohto výtvoru. Dej skáče od postavy k postave, z mesta do mesta, od troch k piatim. Snové scény zostávajú bez pochoponia (keď už Batmanovi hovorí nejaký neznámy típek že Lois je kľúčom k všetkému tak ju mohol skúsiť). Motívacie výrazne chýbajú (hlavne tá Luthorova, ktorý si robí čo chce, s vrchnosťou zaobchádza ako s deťmi a nikoho to netrápi). Warner sa rozhodol trochu rozbehnúť vlak ale asi to bolo príliš. Snažia sa rýchlo dobehnúť Marvel a natlačili sme všetko možné aby tu už za rok mohla byť Justice League. Batman je ten aspekt, ktorý u mňa film držal nahladine. Nebyť výborného Bena, hodnotenie by išlo dole. Chápal som jeho hnev voči Supermanovi, aj keď myslím že ich stret by sa dal nahradiť rozumným rozhovorom. Skôr nechápem ten vrcholový moment filmu (ktorý sa u mňa zapíše do histórie ako Martha moment). Dúfam, že sa Jokerova alebo iného záporaká matka nebude volať Martha lebo potom by sa musel zo všetkými kamošiť. Ďalším plusom bola Wonder Woman, na ktorej sólovku sa už teraz teším. Len je trochu divné, že ona dala tej zmutovanej ninja korytnačke najviac na prdel. Ten súboj bol digitálny až až. Myslím, že keby je v okolí ešte viacej budov, tak súboj je ešte dlhší. Dotatok po videní rozšírenej verzie: O polhodinu viacej materiálu a predsta to nie je ono. Určite to filmu neuškodilo, priam by som povedal, že o pár chĺpkov pomohlo, ale tá scéna, ktorá potrebovala prestrih najviac (Martha), zostala nepovšimnutá (asi je Zack na ňu hrdý). Keď pôvodnej vezrii som dával 50%, tejto dám 60%. ()

toso7777 

všechny recenze uživatele

Snyder to opäť dokázal :) rozdelil fanúšikov na dva tábory. Musim uznať že film je skôr určený fanúšikom DC komix ako bežnému divákovi. Plný počet nedávam len kvôli pomalšiemu začiatku ale ten keď prežijete :) tak Vás čaká skvelý filmový zážitok. Warnery vsadili na vážnejší tón ako konkurenčný Marvel a to je len dobré aspoň máme rozdielne komixové filmy. Určite musím pochváliť výber Bena Afflecka do roli Batmana. Nie že by bol lepší ako Bale alebo Keaton ale určite je na rovnakej úrovní. Za zmienku určite stojí aj skvelá hudba Hansa Zimmera. No a teraz sa len modliť :) aby film finančné uspel a môžem sa tešiť na pokračovanie.*** po zhliadnutí ultimate verzie zdvíham hodnotie. Nato že to ma tri hodiny je ultimate verzia oveľa plynulejšia ako kino verzia. Veľa scén je dlhších a dávajú viac zmysel. Celkovo film pôsobí viac nolenovsky :) Clark dostáva viac priestoru. Dosť nechápem warnerov prečo nepustili do kín práve túto verziu, možno by bolo menej kritických komentárov. ()

MarsAttack 

všechny recenze uživatele

Myslím že to muže cele ovlivnit další krok a jak to bude pokračovat. Ma to hloubku ale chybí tomu, to co má Marvel = koule. Ben se bude litovat, zaleze pod zem, ale nemá se zas tak za co stydět. ()

Richi007 

všechny recenze uživatele

Zacku, Zacku, Zacku, tohle se ti úplně nepovedlo. Tak jak jsem se na to neskutečně těšil, tak jsem z toho rozhozen. Nemůžu říct ani zklamán, ale ani nadšen. Prostě úplně jsi to dílo rozhodil a neucelil (nedal jsi tomu steel). OK, nevím jak je to v pravém komiksu, ale co ten konec? Co to jako mělo být? Proč jsi ho nechal .....? (nebudu spoilerovat) Navíc fakt temná digitální slátanina. Bitka ty vole v opuštěném přístavišti? Aby už nikdo zbytečně neumíral? Ty v*le to přístaviště mělo velikost 2x Praha. Neříkej, že tam někdo nezařval z lidí. Pak ta logika Lois, která ví zásadní věci, aniž by o nich slyšela. Taky hovadina. Dobře, mohla si malinkato odvodit, ale upřímně, to by nedala. Ben Affleck nakonec překvapivě zahrál dobře, až jsem byl překvapen. Můžeš ho nechat v dalších filmech. Henryho už radši taky nech a nauč ho hrát. Chvílemi mi přišel, jak kdyby tam byl jako tvrdý Y a nevěděl, co má dělat. Záporáky taky nauč hrát. Přeci nemůže blbeček s pistolí v bitce čekat, až k němu Batman přiběhne a dá mu po tlamě. Tam v té bitvě ve třetím patře to trochu zaskřípalo. Lois už raději vyraž, je stará a nezábavná. Celý ti to táhl praticky Lex Luthor a to, co přijde potom. Ta poslední scéna. To uznej Zacku. Prakticky dávám 4 hvězdy jen proto, že mám tohle moc rád, ale zkazil jsi to a doufám, že Justice League bude lepší. P.S.: pořád nechápu, proč DC jde filmy úplně jinam a proti chůdně vůči svým seriálům? Jako úplně jiný svět. ()

zbigi15 

všechny recenze uživatele

Pre komiksového fanúšika ako som ja to je splnený sen (samozrejme chyby tam sú hlavne v príbehu) ale celkovo podarený film a úvod do Justice League. Jednoznačne najväčšie pozitívum je Affleck, ktorý predviedol najlepšieho batmana na filmovom plátne. Oplatí sa pozrieť 3/5. ()

Optical 

všechny recenze uživatele

Hned na úvod se sluší říci, že DC Comics není Marvel. Když se v tomto universu silní kluci poperou, tak padají města a Snyder servíruje podívanou vskutku ohromující a věrnou komiksovým předlohám. Stejným způsobem jako v předchozím snímku Man of Steel. Batman - Bruce Wayne v podaní Bena Afflecka je velmi surový i traumatizovaný muž, jenž za všech okolností očekává to nejhorší, tedy celkem věrná podoba s předlohou. Díky bohu. Film představil i ostatní postavy jako Wonder Woman, která má ve filmu nejvíce prostoru z budoucích členů JLA. Flash, Aquaman nebo Cyborg se ve filmu jen letmo představí a do příběhu nikterak nezapadají... zatím. Přímý souboj obou hrdinů je lehce inspirován dílem od Franka Millera (Návrat temného rytíře), avšak pozadí celého konfliktu má na svědomí maniakální Lex Luthor v podání Jesse Eisenberga. Na něhož si budu muset teprve zvyknout. Film sleduje několik různorodých dějových linek. Ať už je to Batmanova cesta za pomstou, nebo nalezení Supermanova místa na zemi a vypořádání se s vlnou nenávisti proti svojí osobě, jenž reflektuje události z předchozího snímku. Scénárista s režisérem si toho na svá bedra uložili mnoho, a ne vždy se jim jejich vize daří správně usměrnit. Co mě ovšem velmi mile překvapilo, byla závěrečná část, která odkazuje na jeden ze Supermanových milníků v komiksovém světě a není to nikdo jiný než-li Doomsday. Jediný tvor schopný „zabít“ Supermana. BVS je plný odkazy na tištěné předlohy a Fan service plní mírou nevídanou. ()

XI-XAO 

všechny recenze uživatele

I když Supermanovi konečně mamča vysvětlila, že má nosit slípky pod elasťákama, bohužel ani to nestačilo na záchranu celého filmu. Chápu, že DC prohrává svůj komiksový souboj na plné čáře, tak potřebuji vzkřísit nové hrdiny a nastartovat nové série, ale pokud tohle má být start novým směrem, pak se jim směr rozhodně nepovedl. Jessemu jeho vyšinutost ani trošku nevěřím. Vraždu Batmanovo rodičů jsem viděl víckrát než Mrazíka na Vánoce. A Supermana pořád nikdo nepoznal, protože nosí brýle. A co příběh? Dva se perou a třetí se směje… tedy do té doby, než chlapci zjistí, že se jejich mamči jmenují úplně stejně a budou tedy asi úplně nejvíc nejlepší kámoši. A aby všechny ty elasťáky a pláštíky nevypadaly až moc gay, tak se k chlapcům nakonec přidá i super amazonka. Do toho pár halucinací, hodně příprav, ultragigamegasuper monstrum z vesmíru, atomovka a jedna vtipná hláška Supermámy. ()

halberdier 

všechny recenze uživatele

Filmy Zacka Snydera mám rád, natočil dobré comicsové filmy (300, Watchmen) a i reboot Man of Steel se mně líbil - přestože nejde o žádnou bombu. BvS pokračuje v nastoleném trendu a proto se nejspíš nebude líbit těm, komu se nelíbil MoS. Oproti MoS ubylo "digi bordelu", přidala se temnější atmosféra, osudovost a především více postav. Spojeni dvou comicsových ikon se zdálo být sázkou na jistotu. Povedlo se to tak na půl. Snyder spoléhal, že diváci Batmana milují a pamatují si ho z Nolanovy trilogie (paradoxně ne příliš comicsové), Superman dostal prostor v MoS, takže není potřeba hrdiny dál představovat (proto mě přijde zbytečná scéna s vraždy rodičů Bruce Wayna). Henry Cavill je stejně toporný jako v MoS, za to Ben Affleck v roli Batmana září. Celkově se casting povedl a herci předvádí slušné výkony (skvělá Wonder Woman, zajímavě trhlý a zakomplexovaný Lex Luthor, Alfred Jeremyho Ironse). Potěšilo mně úvodní zakomponovaní Batmana do Supermanova univerza i představení (i když jen letmé), budoucí Justice League. Naopak slabinou je hlavní záporák (když neberu v potaz Lexe Luthora) - Doomsday je jen průměrná digitální figurka která má obstarat alespoň částečný digibordel na závěr. Film má sice 151 min, které uběhnou poměrně rychle, ale i tak stopáž nestačí na lepší popsání nových postav a především pak hladší spojení vesmírů obou hlavních hrdinů. BvS se mně i přes časté kritické ohlasy líbil a přeji mu velký úspěch, tak aby DC mohlo rozjet další filmy ( i když u toho nutně nemusí být Snyder). ()

Trinculo 

všechny recenze uživatele

Film je nevyvážený. Pokud se chcete zabývat důležitými tématy tak na konci nejde vypustit trolla. Sami si tak odpálite svojí práci. Také trochu škoda, že se Clark Kent není více výrazný, k pochopení toho, kdo je vlastně Superman je to jeho alterego klíčové. Superman je Clark Kent, chlapec z vesnice, který věří v Boha, rodinu a Americké hodnoty, nic víc, nic míň. To je navíc to tajemství po kterém Wayne ve skutečnosti pátrá a v čem spočívá to, že jej zklamal. Je pravda, že tento film je hlavně o Waynovi, ten k té pointě dojde, stejně jako vnímající divák, ale zůstane to kdesi zavaleno pod tím vším co rozdupal a rozbil ten troll z konce filmu. Pozitivní věc je také, že film je pokračováním předchozího díla. Trochu rušivě působí ostatní postavy superlidí, minule byli kde? Čekali jak to celé dopadne, nebo DC hrdinové se nezajímají, co se děje kolem nich? Pokud se počítalo aspoň v náznaku s tím, že se bude vytvářet série, měli se ostatní postavy do děje uvádět už v Muži z Oceli. Teď se tam objevují aniž by k nim bylo řečeno něco navíc, v podstatě jako by scéna po titulcích byla vložena doprostřed filmu. Také by se mělo zvážit jestli jít cestou ohromujících triků, které divácký požitek natahují až na mez smyslové snesitelnosti, je stále cesta, po které se má kráčet. Zda nezvolit mírnější formu. ()

wick 

všechny recenze uživatele

Průměrné dílko...a zklamání od Zacka S., který sice hýří efekty a akcí, ale s povrchním načrtnutím postav a jejich motivacemi působí jako videohra, ke které se nebudete chtít vrátit. Promarněná šance. ()

tomino28 

všechny recenze uživatele

Řemeslně slušné, v podstatě tvůrci splněná povinnost a položený základ pro další DC komiksovky, které zaručeně přijdou, ať už chcete, nebo ne. Čekal jsem, jak autoři snímek uchopí, a dočkal jsem se poněkud rozvláčného, těžkopádného a emočně slabého díla. Pro fanoušky "DC universe" je jistě vítaným přírůstkem do rodinky, pro nezasvěcené bude o poznání hůře stravitelnější a obávám se, že hitem, ke kterému se budeme s láskou vracet, se nikdy nestane. ()

pan_ponozka 

všechny recenze uživatele

Takhle; lepší jak Men of Steel, horší jak Avengers (1). Největší slabinou je Affleck a to protože je prostě starý. Už se neumí hýbat, verbál stojí za prd a může to nahánět dalšími a dalšími záběry na jeho sixpack, lepší to nebude. Film má opravdu hodně nelogismů a nedotažených myšlenek. Něco zcela zjevné se ignoruje a to záhadné je najednou jasné jak facka Kapitána Racka. Co mě vyloženě sere a vyčítám to všem těmhle popcornům, jsou hype trailery. Ty diváka vytáhnou na výbornou podívanou, ale už na začátku filmu víš, že to byla jenom nějaká snová lež. Že takto se děj ubírat nebude. Beru to jako velmi lacinou a pro mě jako diváka nedůstojnou podpásovku. ()

Související novinky

Superman: Legacy nabírá další herce

Superman: Legacy nabírá další herce

12.07.2023

Režisér James Gunn pokračuje v obsazování svého nadcházejícího snímku Superman: Legacy, v němž si hlavní role zahrají nedávno oznámení David Corenswet a Rachel Brosnahan. Ve filmu, jenž má sloužit… (více)

Snyderovo obří sci-fi dostane eRkové verze

Snyderovo obří sci-fi dostane eRkové verze

24.03.2023

Režisér Zack Snyder plánuje pro svoji obří fanouškovskou základnu koncem dubna třídenní speciální událost, na které promítne svoji komiksovou trilogii Muž z oceli, Batman vs. Superman a Liga… (více)

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

04.11.2022

Studio Warner Bros. Discovery čerstvě oznamovalo čísla za třetí kvartál a podle očekávání to není žádná hitparáda. I proto se musel před investory poměrně rychle ujmout slova nový šéf společnosti… (více)

Reklama

Reklama