Reklama

Reklama

Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti

  • USA Batman v Superman: Dawn of Justice (více)
Trailer 2
USA, 2016, 151 min (Special Edition: 183 min)

Režie:

Zack Snyder

Předloha:

Jerry Siegel (komiks), Joe Shuster (komiks), Bob Kane (komiks) (více)

Kamera:

Larry Fong

Hrají:

Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg, Diane Lane, Laurence Fishburne, Jeremy Irons, Holly Hunter, Gal Gadot, Kevin Costner, Scoot McNairy (více)
(další profese)

V době, kdy svět řeší otázku, jakého hrdinu skutečně potřebuje, v obavách z naprosto nekontrolované moci téměř božského superhrdiny se střetává respektovaný a mocný ochránce spravedlnosti ve městě Gotham s nejuctívanějším spasitelem moderní doby ve městě Metropolis. A zatímco mezi sebou Batman a Superman válčí, rychle se vynořuje nová hrozba, která představuje pro celé lidstvo ještě větší nebezpečí než kdy v minulosti. (Freeman Ent.)

(více)

Recenze (1 747)

Rikky007 

všechny recenze uživatele

Do té doby než si Batman rozmyslel svoji motivaci zbavit se Supermana na základě shody jmen to byl velice kvalitní film. Na jednu strany - co by kdo chtěl po komiksové adaptaci - koneckonců v tomto ohledu je to poplatné duchu originálu (a na tom není nic špatného)... avšak po velmi vážně laděném úvodu působí podobné zvraty docela divně a finální bitva vytržená z kontextu a ladění první půlky filmu. Lex Luthor si podle mě zasloužil trochu jiné zpracování, ne podobu zakomplexovaného labilního mládence. V celkovém pohledu si film ale nezaslouží hodnocení, které by ho sráželo do průměrných mezí. ()

bararich8 

všechny recenze uživatele

Moc jsem nečekal, ale dostal jsem slušnou komiksovou nálož, kde je nastaveno vcelku slušné tempo, plus spousta akce (hlavně na konci si užijete) a celý je to zabalený do líbivého kabátku, takže se nemáte příliš šanci nudit. Herecky bez naprosto v pohodě, záporák hodně fajn. Hudba pasuje. Příběh taková klasika, neurazí, nenadchne. Není to Nolan, ale jinak překvapivě fajn, 4*. ()

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

Man of Steel byl super, nicméně Snyder očividně nezná hranice, a heslo "méně je někdy více" je pro něj tabu... Po druhém shlédnutí je to však o něco lepší. Jako celek to ještě celkem funguje, ale jednotlivé pasáže jsou poslepované a přestříhaváné, že postavy někdy chovají nelogicky, až to občas nedává smysl, a nemalou vinu na tom nese taky mizerný scénář. Nepřekousnu ale laciného záporáka. ()

PEZ 

všechny recenze uživatele

Uh oh. Prvýkrát v kine to bolo neskutočné sklamanie. Najmä keď prvá polka bola na úrovni, mala dobrú temnú atmosféru a schyľovalo sa k veľkej a tragickej bitke medzi Batmanom a Supermanom. Avšak nastal "Martha efekt" a bolo po filme. Tá scéna je asi jeden z najhlúpejších momentov filmovej histórie. Hádam si Zack Snyder a spol. nemyslia, že sme až tak tupí. Či? Film sa každopádne v tomto momente rozpadol a záverečné digitálne peklo to už len umocnilo. Dôvod prečo teda dávam "až" 3* je Extended cut, ktorý som videl toť nedávno. Po prvé pridáva slušných 30 minút navyše, ktoré slúžia k o dosť lepšiemu vykresleniu postáv, po druhé už som vedel do čoho idem, tak som nebol až tak uzemnený ako na prvýkrát. Extended cut je omnoho lepší a treba uznať, že audio-vizuálne sa film vydaril. Atmosféra je tiež nekompromisne temná a časť kde ľudstvo pojednáva o Supermanovi je priam skvelá. A ešte jedna poznámka - po najnovšom Justice League je BvS priam artová záležitosť s úžasným príbehom. :) Takže nakoniec s odrenými ušami je Extended cut ako tak ok (ignorujúc Martha-scénu, tá ja stále strašná :)). ()

Plechpetr 

všechny recenze uživatele

Mělo to asi jenom jednu nevýhodu. A to Lexe Luthora v pohodě Eisenberga. To bylo prostě hrozný. Zdálo se mě že to hrozně přehrával a navíc... Nemám ho jako herce vůbec rád!... Jinak bych řekl že to bylo fakt dobrý. DC je rozhodně myšlením úplně jinde než marvel a je to mnohem lepší. Míň blockbusterový. Bylo to prostě skvělý! ()

AloeB 

všechny recenze uživatele

První shlédnutí tohoto snímku mě film nesmírně znechutilo protože se skládal zdánlivě z náhodně poskládaných scén bez nápadu a návaznosti, plus sem tam nějaký "chytrý" kecy které měli z té hromady pitomostí a náhod udělat vážný film, což sami uznejte nejde do komiksovek napasovat nijak dobře. Tři hvězdy jsem tedy dal jen proto, že to má z nějakého důvodu méně procent než filmy z ještě trapnější konkurenční stáje, třebaže ve skutečnosti by byl film tak na jednu, spíš na dvě. Avšak nyní po shlédnutí extended ultimate edition musím říct, že si film tyto tři rudé hvězdy zaslouží. Protože na to, že je to praktický film o souboji humanoidně vypadajícího mimozemšťana oblékajícího si směšné hadry a blázna který se ve volném čase obléká jako netopýr jde o velice zajímavou podívanou která se hlavně zpočátku věnuje právě otázkám ohledně přítomnosti Supermana jakožto hrdiny nebo zločince a ukazuje nám jak jeho světlé tak i temné stránky. Film tak konečně není temný jen díky stylizaci ale i díky otázkám kterými se zabývá. Charaktery, které kino verze pouze bez hlubšího smyslu ukázala jsou tu vykresleny a my chápeme jejich smysl. Šílené prostřihy už dávno nevadí. Tři hodiny uběhnou jako nic, přestože ke konci je příběh filmu zpomalen zcela nesmyslným nástupem nějakého random cave trolla a strhne se CGI bordel který přestože vypadal zajímavě, byl naprostý nesmysl a kdyby byl film ukončen nějak komorněji, případně pouze soubojem Batmana a Supermana, vyšel by daleko líp. A ono by to šlo, kdyby se postava Lexe Luthora snažila, ta byla ale napsána natolik špatně, že by si zasloužila tolik malin, až by z toho byla marmeláda pro celou rodinu. A tak namísto nějakého zajímavého mind fucku museli tvůrci vyrukovat s pitomým soubojem, který snímek dost shazuje a který tam vůbec nemusel být, aspoň bychom se nedočkali doplnění do absurdní trojice kdy na scénu přijde polonahá mis. Princeová a začne proti trollovi či co to je bojovat mečíkem. A přestože někdy zaujímala docela sexy pózy, nic to nemění na tom, že to byla blbost na entou. Trochu to spravil závěr, který byl opět až na Lexe výborně natočený. Mé hodnocení je tedy rozpačité. Na jednu stranu zajímavý thriller, na stranu druhou co lze udělat s filmem který čerpá ze stupidních šablon komiksu? ()

Kalimero13 

všechny recenze uživatele

První třetina mě uhranula. Film, který kouká na komiksové "hrdiny" zcela novým pohledem, je rozvážný a nikam se nežene a každou myšlenku hezky prokresluje. Pak se ale něco zvrtne a scénárista chce očividně udržet určitou zápletku tak silně, že hrdinové začnou jednat naprosto iracionálně. A v ten moment se začne celý film rozpadat. A stejně jako scénář násilně udržovat nereálný spor, tak stejně hloupě ho i rozřeší. Vlastně oprava, ještě hloupěji. O dost, dost hloupěji. Následující poslední třetina filmu je pak hrebíčkem do rakve. Na začátku sledujete film pro dospělé, v závěru nějakou nesmyslnou slátaninu pro retardované předškolní děti. Tak apaticky jsem na obrazovku jako na poslední část tohoto filmu už dlouho nekoukal. ()

NiaWolf 

všechny recenze uživatele

Filmy s Batmanem mám vážně ráda, ale tohle se prostě nedalo. Už po půl hodině jsme si říkala, proč na to vlastně koukám a co režisér hulil. Mladý Bruce Wayne vypadá, jak když má každou chvíli nastoupit na frontu ve Vietnamu adokonce levituje s netopýry (jasně, byl to jen sen, ale k čemu tam ta scéna vlastně byla?). Logika v tomhle filmu prakticky není, jinak si nedovedu vysvětlit, proč když kolem létá vesmírná loď a padají budovy, by někdo o ulici dál zůstával v práci a celou tu zkázu koukal z 30. patra. Samozřejmě je tu Batman, co bezhlavě běhá mezi troskami, aby zachránil jediné dítě, které se jen tak samo potlouká mezi mrakodrapy, kde si pochoduje i kůň (taky normálka, ne?). Pak tu máme Supermana, co musí obskakovat Loise ve vaně a nijak si nedělá hlavu z toho, že na něj hodili vraždu několika lidí. Prostě piánko. Nesmí chybět ani tajemný chlápek, co jen tak z fleku odhadne, kde uprostřed oceánu je zkamenělý supermanův kekel, uvnitř kterého je kryptonit. No v tu chvíli už jsme mlátila hlavou o zeď a pak si raději zapla Spider-Mana HC. Ať se na mě Snyder nezlobí, ale ty dvě a půl hodiny raději strávím mnohem lépe než sledováním tragického pokusu, jak zabít celý DC movie universe... ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Aby svět měl smysl, je nutné mu ho vnutit!" Já vám svůj názor nenutím, ale závěrečná bitva byla opravdu jízda! Plný počet! ()

geek.ondra 

všechny recenze uživatele

Fenomenální komiksový epos skvěle zvládnutý jak po akční tak i po dramatické stránce. Snyderův vizionářský styl nemá v komiksovém filmu obdoby. 8,5/10 ()

Davidkkk 

všechny recenze uživatele

Tušil jsem, co mě čeká, proto jsem byl tak udiven, když jsem si během první hodiny říkal, že je to vlastně docela dobrý. Jenže pak začala nesmyslná a šíleně nudná digibordel show, u níž jsem lehce trpěl. Jediné, co nemůžu BvS vytknout, je povedená hudba a motiv Wonder Woman je nezapomenutelný. Scénu "Martha" radši nekomentuju. ()

feryk 

všechny recenze uživatele

Strašná splácanina snad jen pro fandy komiksů o batmanovi a supermanovi. :D Vlastně ani nevim o co tam šlo, kromě obligátní záchrany světa. :) Film naprosto o ničem, doslova. ()

Komar55 

všechny recenze uživatele

Tento film má z mého pohledu všechny chyby, problémy i dobré věci  filmů Man of Steel. Narozdíl od od tohoto filmu má však překvapivě rychlé tempo a zajímavou zápletku. Film je ve své podstatě velmi dobře natočený i zrežírovaný a kdyby nebylo toho otřesného konce zcela jistě by to byl lepší film než Muž z oceli. Jsou tu více prokreslené nějaké vedlejší postavy z předchozího filmu. Ovšem né až do takové míry, aby na nich člověku mohlo začít záležet. Když trochu přimhouřím oko nad Supermanovou stupidní (nebo spíše pokryteckou) motivací zabít Batmana, tak můžu s relativním klidem říct, že jsou zde dobře zvládnuté i motivace všech postav a například v případě Batmana nemám nejmenší problém s tím, že zabíjí. Když to vezmu kolem a kolem tak mě tento film nezklamal a díky velice špatným ohlasům i docela překvapil. Kdyby udělalo pár drobných přetáček, (což platí hlavně v posledních dvaceti minutách, kdy má film asi tak pět konců) s  klidem bych mu dal osm z deseti. 7,5/10 ()

Ivo 

všechny recenze uživatele

Hlasitě močopudný epos s digitálními emocemi, které by jistě rozplakaly nejednoho terminátora ... Létající (skoro) nesmrtelní superbatmani, navoskované modelky v šortkách se štítem, hromadná destrukce všech dostupných paneláků na planetě a jako strašidelný protihráč kamenný Hovnoman z Dogma ... Ty nejsi Martha, ty jsi Martha ? ()

Sentax 

všechny recenze uživatele

Henry Cavill dobrý Superman, Ban Affleck dobrý Batman, Gal Gadot skvelá Wonder Woman, Jesse Eisenberg skvelý Lex Luthor (pre niekoho možno otravný, pre mňa nie), Jeremy Irons skvelý Alfred ALE ten scenár, to celé dokopy proste nezapadá. Ten film sa akoby skladá z piatich ďalších: Batman, Superman, Batman vs. Superman, Lex Luthor a Justice League. Čo by nebolo také zlé ale tie filmy sa nedokázali poriadne vyvinúť. Ako by ste skĺbili tri série Game of Thrones do jedného filmu. Keď pominiem fakt, ktorý ma neskutočne štve, že s okuliarmi Supermana nikto nespozná, tak sa vo filme nachádza dosť zbytočných alebo nezmyselných prípadne nevysvetliteľných vecí. Napríklad dôvod Lexových plánov, Batmanove vidiny budúcnosti, zas a znovu smrť Waynovcov (vďaka bohu, že nebola až taká dlhá scénka), hodenie kryptonskej kopii do vody (proste len tak), ukážka ďalších členov Justice League - odfláknuté, ten koniec filmu ani neriešim. Pozitíva? Hudba, herci, niekoľko prekvapení (lebo trailery ukázali skoro celý film) a najlepšia scéna je určite Batmanova záchrana Marthy. Asi najväčším pozitívom je pre mňa Wonder Woman. Skvelé len načrtnutie jej postavy tak, že sa teším na jej samostatný film. Avšak s ďalšími filmami Justice League som si nie istý. Zhrnutie? Superman dostane od každého na držku :) ()

Armin82 

všechny recenze uživatele

70% po pár dnech? Obávám se, že to půjde ještě dolů, protože to žádná hitparáda není. Nevim jestli to bylo kinem či špatnými 3D brýlemi, ale jakoukoliv svižnější scénu jsem viděl rozmazaně + defakto celý film noc, takže si těch zvláštních efektů člověk taky moc neužil. Což jako fanoušek zvláštních efektů považuju za největší trágu. Už v předchozím díle to stálo za prd, ale tady to bylo ještě horší. Defakto už po pár minutách vlastně člověk zjistí, proč Batman vs Superman, ale pak se další hodinu čeká, až k tomu dojde. Po té nudné hodině zrovna chce Batman Supermana rozmašírovat věcičkama z Kryptonitu, když se náhle objeví jako vždy nemastná a neslaná Amy Adams, aby vysvětlila Pucflekovi, proč Martha...Batman v půjčené zbroji od Ironmana náhle otočí a už spolu valí do bitvy na život a na smrt proti Nemesisovi z Resident Evila a která byla mimochodem taky přehledná jak křižovatka v pražské špičce. Clarkova smrt byla taky trošku zbytečná, když všichni víme, že příští rok se má v pláštíku opět objevit. Ale aby to nebylo jen o negativech. Příjemné zpestření v podobě Eisenberga, který rozhodně hrát umí, o Afflecka jsem se taky bál, ale nebylo to až taková trága, uvidíme dál, ale stále si myslím, že on a Batman nejde dohromady. Jeremy Irons jako Alfred taky na pohodu. Co se zpracování týče, tak jak jsem psal. Nepřehledné scény, přemíra efektů, půlka filmu fatální nuda a zbytek už to zachránit nemohl. Jako největší plus bych viděl bojové scény Batmana na nohou. Suma sumárum jednou a dost. V Nolanovo režii by to určitě dopadlo lépe. Snyder by měl trošku ubrat a více přemýšlet ---->50% ()

Human_Traf 

všechny recenze uživatele

Ve zkratce je celý film nějak takhle: Sen, kecy, kecy, sen, kecy, sen, sen, kecy a nakonec nepřehledný digibordel. Nedokážu si ani zdaleka představit, jak si někdo přečetl scénář a řekl "to je pecka, to chci natočit." ()

Withree 

všechny recenze uživatele

Thanks Zack. Nejpřestříhanější film všech dob útočí. Považuji se za docela tolerantního diváka, co se týče různých logických lapsů. Někde si něčeho všimnu až po tom, co se to objeví někde v diskuzích. Ale co je, to je moc. Snyder společne se scénaristou Terriem nedokázali najít správnou míru a okořenili film nicneříkajícími linkami, které díky divokému střihu vyznívají ještě tupěji. Superman má furt stejný xicht, Batfleck je docela OK, Alfred taktéž a WW dokonce výborná. Ale Lois zase musí být u všeho a vždy tam být zbytečná, Lex je jen pouhou karikaturou hrající si na Jokera a jehož motivace není vůbec dostatečně vysvětlena. Generický záporák číslo 4685 Doomsday je absolutně zbytečný. Právě posledních 20 minut by šlo v pohodě vystřihnout a film soustředit okolo titulního střetu. Filmu ubližuje i představování ostatních členů Justice League (přes počítač *facepalm*). Možná tomu pomůže Ultimate edice, ale to by potřebovalo aspoň další hodinu děje a to se nejspíše nastane. U Justice League Snyder nadále zůstává, takže budeme všichni trnout, co se z toho vyvrbí. ()

Související novinky

Superman: Legacy nabírá další herce

Superman: Legacy nabírá další herce

12.07.2023

Režisér James Gunn pokračuje v obsazování svého nadcházejícího snímku Superman: Legacy, v němž si hlavní role zahrají nedávno oznámení David Corenswet a Rachel Brosnahan. Ve filmu, jenž má sloužit… (více)

Snyderovo obří sci-fi dostane eRkové verze

Snyderovo obří sci-fi dostane eRkové verze

24.03.2023

Režisér Zack Snyder plánuje pro svoji obří fanouškovskou základnu koncem dubna třídenní speciální událost, na které promítne svoji komiksovou trilogii Muž z oceli, Batman vs. Superman a Liga… (více)

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

04.11.2022

Studio Warner Bros. Discovery čerstvě oznamovalo čísla za třetí kvartál a podle očekávání to není žádná hitparáda. I proto se musel před investory poměrně rychle ujmout slova nový šéf společnosti… (více)

Reklama

Reklama