Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks

(seriál)
  • USA Twin Peaks (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní
USA, (1990–2017), 42 h 53 min (Minutáž: 46–94 min)

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Sherilyn Fenn, Harry Goaz, Michael Ontkean, Lara Flynn Boyle, Warren Frost (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Ve Twin Peaks je nalezena brutálně zavražděná Laura Palmer. Zvláštní agent FBI Dale Cooper (Kyle MacLachlan) spolu se šerifem Harrym S. Trumanem (Michael Ontkean) brzy zjistí, že v tomhle napohled spořádaném maloměstě není nic takové, jak se zdá. (Magic Box)

Recenze (723)

Mr.Pumpkin 

všechny recenze uživatele

Městečko Twin Peaks je seriál, který mě fakt nadchnul. Pokaždé jsem se už nemohl dočkat dalšího dílu, až budu sledovat dění v tom malém a záhadném městečku s nenapodobitelnou atmosférou. Tenhle klenot je mým nejoblíbenějším seriálem. Díky, pane Lynchi! 100% ()

Derek 

všechny recenze uživatele

ja som ten serial miloval a uplne mi nevadilo zostavat hore dlho do noci aby som zhliadol kazdu cast (davali to na stv2 v sobotu okolo polnoci a ja som este chodil na zakladku) a to sokojuce finale. vazne nezabudnutelne! ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Sovy nejsou, čím se zdají být." Tenhle kultovní skvost z 90. let si není možno nezamilovat. Je romantický, krutý, zasněný, tajuplný, vtipný, morbidní, psychotický. Teprve po dokoukání jsem si uvědomil, jak byl můj dosavadní život chudý. Městečko Twin Peaks má vše, čím by měl poctivý seriál disponovat - sympatické postavy, skvělou hudbu, úžasnou atmosféru, slušný dabing a rozumný počet epizod. Co se týče poslední položky z uvedeného výčtu, je mi jasné, že seriál byl zastaven pro upadající zájem diváků, ale i zde platí, že méně je více. Hodil by se nějaký film, který by uzavřel linky nakousnuté v poslední epizodě (Twin Peaks: Ohni, se mnou pojď z roku 1992 tuto funkci bohužel jako prequel nesplňuje), ale další řada by byla zbytečná - jsem jedním z těch, kterým se protiví produkování dalších a dalších sérií ukončených cliffhangery tak, jak je běžná seriálová praxe. Navíc - jak tu někdo trefně zmínil - kdo ví, jak moc by další řady byly přitažené za vlasy. Z ostatních prvků, které činí Městečko Twin Peaks tak nezapomenutelným, je to především Badalamentiho úžasné ústřední téma a nádherné kataraktické Laura's Theme. Postavy jsou naprosto úžasné a mému žebříčku vévodí nádherná Audrey, lidsky přitažlivá Annie, sympatická Maddie, ultrahajzl Ben, láskou rozervaný James, arogantní Albert a nezapomenutelný zvláštní agent Dale Cooper, jehož jsem si oblíbil i přesto, že kávu nepiju a na sladké vážně nejsem. (775.) ()

Mairiel 

všechny recenze uživatele

Seriály příliš nesleduji, proto se zdráhám Twin Peaks označit za výjimečný počin - nemám s čím srovnávat. Zkrátka je to David Lynch, tedy aspoň do poloviny druhé série, kdy je odhalen vrah Laury Palmer. Pak následuje hluboký propad, díly zalepené jakousi rádobynapínavou vyšetřovací vatou a romantickými propletenci, které jsem měla problém dokoukat, protože to bylo málo bizár a hodně nuda. Poslední mystický díl se pozvedá blíž původní úrovni, ale otevřený konec, na který měla (asi) navazovat neexistující třetí série, vlastně není velká výhra. (Pakliže to nebereme všechno jako metaforu o skrytém zlu v lidech, jak mě poučil známý, pak je určitá nedořečenost na místě.) Navzdory vší kultovnosti a mé příchylnosti k dílu Davida Lynche za to nebyl až tak silný zážitek, jaký to mohl být a jaký jsem vzhledem k pověsti očekávala. -- Po třech letech všechno nakoukáno znovu i s třetí sérií a – OMG TO JE TAK BOŽÍ A GENIÁLNÍ. Nuda druhé série je pořád nuda, ale o to víc v tom kontrastu vynikne Lynchova naprostá genialita, s jakou si je schopný dělat z diváka zároveň srandu a zároveň si ho podmaňovat. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nestáva sa často, že by som sa do nejakého seriálu zapozeral. Na tento audiovizuálny produkt mám hrozne ťažké srdce, keďže ide hlavne o marketing. Pokiaľ má nejaký seriál ohlas od divákov, tak sa v ňom bude pokračovať ďalej, vymyslia sa nové príbehy, natočia sa nové série a tak, a keď už oňho ľudia prestanú mať záujem, tak sa skončí, niekedy aj predčasne. Samozrejme existuje veľa výnimok ale globálne to beriem takto aj keď so mnou málokto bude súhlasiť. A už vôbec sa mi nestáva, že by som sa vrátil k seriálu, ktorý ma odradil po troch epizódach a pilote tak, ako Twin Peaks. Ale dal som mu druhú šancu a som rád, vyplatilo sa. Samozrejme kto nemá rád mystické prvky a Lynchovské, vyslovene svojské, pre bežných konzumentov nepochopiteľné, vsuvky alternatívnych svetov a realít, tak ten tomu veru na chuť nepríde, možno sa mu budú páčiť iba prvé 3 časti, pretože tieto veci v prvých troch epizódach takmer nebadať, takže aj to je jeden z dôvodov. prečo som na seriál zanevrel. Avšak potom sa to rozbehne do takého tempa, že som si takmer každý deň za posledný mesiac pozrel minimálne jednu epizódu, alebo aspoň kúsok načal, nedalo mi to. Pri spätnom čítaní týchto riadkov mám taký pocit, ako keby som sa vám snažil priblížiť nejaké sci-fi s alternatívnymi dimenziami, ale nie je to tak. To je proste David Lynch, rovnako ako celá jeho tvorba!!! Príbeh je zasadený do malého nudného Amerického mestečka. Zo začiatku to má takú jednoduchú klasickú zápletku. Jednu stredoškoláčku chladnokrvne zavraždia, vrah po sebe nenechá žiadnu stopu. Prípad je tak desivý a zamotaný, že vláda pošle na vyriešenie tohoto prípadu do Twin Peaks, agenta FBI. Nápad neohuruje genialitou ani nieje nejako extra nápaditý ale to celé okolo toho, to je ten nosný bod celého seriálu. Nachádzajú sa tu silné a zaujímavé charaktery, ktoré sa medzi sebou vyvíjajú, držia v sebe roky zabudnuté tajomstvá, či už v realite tejto alebo inej. Menia sa časom a integrujú z inými či novými postavami. Ale koncept útleho mestečka sa stále drží, väčšinou sú to takí jednoduchí, dobrosrdeční, zdravo sedliacky ľudia. Takže si ich dokážete obľúbiť veľmi rýchlo. Páčilo sa mi tam aj to, že ani úplne do konca sa o všetkých charakteroch úplne všetko nezistilo. Mám rád také tie rúška tajomstva, ktoré sa nemusia nikdy odkryť a som spokojný. David Lynch ohlásil po 25 rokoch novú sériu Twin Peaks. Takže som úprimne zvedaví či to nepokašle. ()

Kangax 

všechny recenze uživatele

Je to vlastne "takmer" dokonalé. Píšem takmer, lebo predsa len to bolo na mňa príliš dlhé. Spomínam na veľa scén z tohto seriálu: Na pomalú kameru snímajúcu temné, zalesnené kopce, na skvele vykreslené postavičky, na úchvatnú hudbu..... a vôbec si nespomínam na koniec.. Ako to vlastne skončilo? A o čo vlastne išlo? Áno, priznávam, nedopozeral som to, ale to mi nebráni dať plný počet, pretože ja som žiadny seriál čo mal viacej ako 10 dielov nikdy nedopozeral... :) ()

K.B.L. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nad všechny zákonitosti mých oblíbených seriálů, logického uvažování a předvídavosti. Seriál byl zdlouhavý a přitom nikdy nudný, akční-ačkoliv pozvolný, vážný a zároveň vtipný. Extrémně divný a současně lidský a hlavně nijak neskončil, ačkoliv divák vycítil konec. Prvních cca 15 dílů jsem si zvykala, poznávala, těšila a bavila se, pak přišel lehký útlum, pocit sytosti a možná i lehké přeplácanosti a nakonec poslední díl, který byl nadmíru strhhující. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Virtuální svět Davida Lynche. V celém devatenáctém století je progresivně patrná snaha či touha po tvorbě alternativních světů. A bylo jasné, že až dosud všemocná kniha to plně nedokáže, protože není plně mediální. Čekalo se na obrázky, na pohyblivé obrázky. A filmové umění je dosud (až na pár experimentálních režisérů) tomuto "úkolu" podřízeno. A Lynchův seriál je zřejmě jeho splněním. (A zasloužil by plné hodnocení, kdyby nebyl postižen běžnou seriálovou entropií; a dva příběhy v sobě také příliš nefungují). Jak tento svět nazvat či označit? Mohli bychom upřednostnit "věčné zlo, které se připravuje, udeří, a skryje se jen proto, aby načerpalo nové síly (viz Dostojevského Běsi). Nebo upřednostnit druhou stranu (a to já udělám): zjišťování, zkoumání, pátrání, tedy vyšetřování. Permanentní, nebo lépe všeobecné, vyšetřování je zřejmým základem tohoto (virtuálního) světa. Každý vyšetřuje všechno; všechny vztahy, jevy, projevy – a to nejenom v rovině běžného vnímání – jsou analyzovány, vyhodnocovány a nějak řešeny. Syndrom vyšetřování se dává do pohybu smrtí ženského demiurga (spíš diabolické než angelické povahy) a příchodem mužského (vele-sympatického agenta FBI Coopera). Seriál navíc (možná zbytečně) využívá běžná, nejspíš nepřesná, schémata, "zlo" se skrývá v přírodě (u Dostojevského to tak není), v jeskyních a opuštěných chatách, jeho příchod je signalizován nespoutaným vodopádem nebo větrem hučícím lesem. Že Twin Peaks (žádné dva kopce, jako třeba v Adamově, jsem tam neviděl) patří k nějakému jinému světu se dozvídáme jen prostřednictvím dalších "kočovných" agentů, pojmy jako Hong Kong jsou vágní a mlhavé. A nakonec se celý tento svět rozplyne jako sen, samozřejmě ne bez náhrady, protože v jednom skutečném, zemitém, příčinném a jednosměrném světě už asi nepobýváme. ()

Anglie 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Detektivní seriál po "lynchovsku" aneb jak to dopadne, když se zavedeného schématu detektivního seriálu ujme MAESTRO a obohatí ho svými typickými prvky. Naprostá ojedinělost v historii televize.Seriál, který byste si neměli nechat utéci, už jen kvůli tomu, že v něm Lynch ztvárnil i jednu z menších rolí. Prostě skvělé!!! ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak sofistikovaně propracované postavy snad nikde jinde neuvidíte. Každým dílem je to složitější a ještě víc nervydrásající. Když to nakonec dokoukáte, stejně jako já zřejmě nepochopíte. Ale budete ohromeni. Tak proč to rozebírat? ()

fmash 

všechny recenze uživatele

Co dodat k takové klasice? Snad jen, že je až zarážející, jak velkou popularitu si tak bezuzdná nadsázka dokázala získat. Dokázali bychom se s takovou libostí dívat na podobný seriál z jiného pera, než Lynchova? Měl by jiný autor takovou důvěru, abychom mu pozpátku klesli do náruče s přesvědčením, že nás nenechá hodit intelektuální záda? Já odpověď neznám, ale s Coopem po boku se takových mysterií neobávám. Je s podivem, že i přes množství angažovaných režisérů si seriál (až na zhruba první polovinu druhé série, která se zbytku nevyrovná, místy je dokonce křečovitá; domnívám se, že s tím má hodně co dělat i náhle odlišná hudební složka) udržuje tak dobrou konzistenci. Popisovat jednotlivé úžasně vlastnosti Twin Peaks nebudu, to by bylo nošení lišek do Syrakus — omezím se na konstatování, že je to opravdu pecka. Je jen škoda, že v závěru museli sérii tak drsně utnout; na jakoukoli dodatečnou nápravu je ale pozdě a je snad dobře, že nikdy nepřišla. ()

GILLWANDER 

všechny recenze uživatele

Piatimi hviezdami hodnotím iba prvú famóznu sériu, ktorej sa nedá vyčítať ani bezhlavosť či striedma cesta (ne)skutočného krimi pátrania. Ale to čo sa odohráva hneď po prvých siedmych dieloch je už päsť na oko. Celková kvalita konceptu upadá, i keď sa po pravde pokračovať už nemalo, keďže sa vrah obetí našiel a producentská vata nás kŕmi výplachom nezaujímavých zápaliek s vedľajšími postavami. Druhá séria mi príde skôr ako nechcený bonus, kde si k dobrému hereckému výkonu chcú prísť aj slabšie postavy no nikoho nezaujíma ich následný počin v dejovej kontúre a tak ste odkázaný na vyše dvadsať časti privierať oči a prekrývať si ústa od neustáleho zívania. A to už nevravím o samotnom účinkovaní Davida Lyncha v seriáli, ktorý chce možno zdvihnúť kvalitu svojou nahluchlou postavou no prinajmenšom iba poteší. Žiadne pozlátko. To čo začala prvá séria, ako krimi senzácia, druhá séria ako spin-off s nudnými postavami pochovala celkový kumšt originality. Ale nezúfam, pretože pre mňa existuje len Laura a jej vražedné objasnenie. Season two go to hell! We want Laura! S01-100%/S02-50% ()

Carlossss 

všechny recenze uživatele

Tak v tomto případě si opět nedovolím souhlasit s tak vysokým skóre. Na zhruba dvacátém místě v žebříčku nejlepších seriálů všech dob nemá co dělat tak zmatený, nudný (především ve všemi opětované první řadě jsem měl co dělat, abych TP dokoukal) a místy vyčpělý seriál. Je to od Lynche, tak si z toho ustříknu... ani náhodou, dámy a pánové... mám svou hrdost a když mě to nechytlo, tak s tím bohužel nic nenadělám. Měl jsem problém ztotožnit se s postavami, leckteré mi dokonce splývaly. No a poslední díl?? Škoda mluvit. Jak napsal Eddard: Dale Cooper by za to zasloužil kopanec do řitě... ()

ilemas odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak mám dojem, že všichni co hodnotili víc jak dvě si dělají prdel. Asi byli z filmu také tak znudění jako já a naštvaní ztrátou času a jsou tak škodolibí, že dali 4-5 aby se ostatní taky spálili, jinak si to nedovedu vysvětlit. Anebo jsem nějakej divnej. Komentáře typu "skvost všech svostů, napínavé, nepřekonatelný seriál, klenot, výborně napsané postavy, atmosféra apod. Pro mne vše lež. Davida Lynche mám rád, ale tenhle seriál je jedna velká neskutečná nuda a přesně opak toho, co je v komentářích napsané. Naprostý souhlas s Letec-CZE. Při sledování jsem měl chuť mlátit hlavou o radiátor a troufám si tvrdit, ikdyž jsem neviděl ani jeden díl, že Ordinace v růžové zahradě by se mi líbila mnohem víc. ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

Kyle MacLachlan je výborný, jeho Dale Cooper je výborná postava. Frostův výborný scénář a Lynchova výborná režie (či dohled). Výborné úvodní titulky (jedny z nejlepších v seriálové tvorbě). Co z toho může pak vyjít... Při sledování se člověk dostává do uplně jiné reality, hlavně ve scénách podpořených kouzelnou Badalamentiho hudbou. PS: Výborný trpaslík! -"Harry, I have no idea where this will lead us, but I have a definite feeling it will be a place both wonderful and strange." ()

/Pablo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První řada je perfektní, dalších cca 7-8 dílů té druhé stále drží laťku vysoko nahoře, ale pak dojde ke změně. Začne přibývat mnoho dalších vedlejších postav, užvaněných nedůležitých dialogů a k tomu zápletka mi připadala příliš předimenzovaná. Jenže to rozuzlení nakonec stálo zato!__________ Přidávám se k ostatním: agent Cooper je fenomén, ale zdárně mu sekunduje i Michael Ontkean coby Harry. Ray Wise mě zaujal už v pilotovi a tady jen pokračoval v nastoleném trendu. Vůbec herci jsou skvěle vybraní. A k tomu si Lynch vyhrává s užitím barev (interiéry). Nezapomenutelné hudební intro. _____Tak mě napadá, že jsem dostal chuť na koblihu! ()

Související novinky

David Lynch chce natočit animák

David Lynch chce natočit animák

09.04.2024

Ono to s tím jeho důchodem možná nebude tak horké. Když se slovutný filmový tvůrce David Lynch (Mulholland Drive, Zběsilost v srdci) v roce 2017 vracel ke kultovnímu Městečku Twin Peaks, nechal se… (více)

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (více)

Reklama

Reklama