Reklama

Reklama

Báječná léta

(seriál)
  • USA The Wonder Years
Drama / Rodinný / Komedie
USA, (1988–1993), 42 h 10 min (Minutáž: 22 min)

Hrají:

Fred Savage, Dan Lauria, Alley Mills, Jason Hervey, Danica McKellar, Josh Saviano, Olivia d'Abo, Daniel Stern (vypravěč), Michael Landes, Juliette Lewis (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(115)

Obsahy(1)

V průběhu 115 dílů vzpomíná třicátník Kevin Arnold na své dětství, které prožil na předměstí amerického města šedesátých let. Let květinových dětí, války ve Vietnamu, dobývání Měsíce. Ve vzpomínkách se Kevin vrací ke své lásce k černovlasé Gwendolíně, přátelství s Paulem Pfeifferem i ke spolužití se svými rodiči a sourozenci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (171)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dospívání ve Spojených Státech v šedesátých letech podané s laskavým humorem a výborným dabingem, nic víc. Ale tohle je takové "nic víc", že to hravě vydá na ****, protože (jak tu mnozí podotýkají) Báječná Léta si držela vysokou úroveň po celou dobu svého trvání a hlavně se tu neobjevila tradiční patosovitá klišé, kterými jsou "velké" seriály typu BH 90210 napěchované. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Seriál mého mládí. Seriál se kterým jsem vyrůstal a který mne díky dvojímu reprízování provázel i dobou dospívání. Začal se točit jen rok po mém narození a mne tento seriál prostě dostal. Ač se začal vysílat v době, kdy mi bylo nějakých sedm let, pamatuji si většinu detailů a pamatuji si, že jsem si hlídal dny a časy, kdy se vysílal a koukal jsem na něj. Jedná se o dojemné a mnohdy krásné a velmi upřímné nostalgické příběhy, které prostě v člověku musely zanechat hlubokou a nesmazatelnou stopu. Kevin Arnold, jeho starší brácha Wayne, Vinnie Cooperová, Paul a mnoho jiných postav mne provázeli v době růstu a dospívání a já na ně nedám dopustit. Některé epizody mi v hlavě utkvěly více, některé méně, ale stále je tam mám. Díl, ve kterém si děti přály barevnou televizi (tehdy novinka), ve kterém se všichni koukají na přistání na Měsíci, díl, ve kterém daroval Kevinovi děda pejska, díl, ve kterém Kevinova sestra propadla hnutí Hippies, atd. Ale nesmazatelně se mi vryl do hlavy závěrečný díl, který byl tak trochu smutný a Kevin nás seznamoval s tím, jak jeho rodina dopadla. A tehdy jsem pochopil, že život není zdaleka tak idylický, jak se může v dětství zdát. Rozhodně uděluji pět hvězdiček a v procentech je to plných 100%. Škoda, že takovýto seriál je jen jeden, ale zato v mém životě přelomový a nezapomenutelný. A jsem rád, že nezanikl hned po první sérii a celkem vzniklo 120 nádherných dílů. Sakra, teď jsem se naladil na silně nostalgickou vlnu, že asi strčím do videa jednu z kazet a ponořím do světa Kevina Arnolda. Jo, a abych nezapomněl, vynikající dabing Miroslava Donutila v roli dospělého Kevina, jež provází každým dílem, je stejně nezapomenutelný jako herecké výkony! ()

Reklama

ypres.bass 

všechny recenze uživatele

Seriál ve kterém se musí hodně z nás poznat ikdyž jsou nepoměrně mladší a vyrůstali na druhé straně zeměkoule. Třeba jako já. Taky jsem měl svého Paula, taky jsem měl vysněnou Winnie i otravného bratra. --- První dvě série byly super, ale pak to docela šlo do nudy s občasnými lepšími díly. --- Kevin byl bovětšinou mladý a nerozvážný! - Winnie byla nádherná, ale tupá! - Paul byl mladý a vyčníval! - A další byli jací byli! Wayne kretén, taťka Jack autorita, mamka Norma pořádná a Ed Cutlip tělocvikář. ()

VN85 

všechny recenze uživatele

Seriál, o kterém se dá lidově řečeno říct, že jsem "na něm vyrůstal". Poprvé byl ČT vysílán někdy v první půlce 90. let (skončil někdy v únoru/březnu 1996), podruhé někdy cca 2001-2003 a tehdy jsem jako středoškolák měl občas pocit, že mi mluví ze života, byť se odehrával o 30 let dříve a úplně někde jinde. Navíc jako nejmladší dítě pětičlenné rodiny, kde je nejstarší dítě sestra a starší bratr je nesnesitelný, byť dneska oproti Weynnovi je to vysokoškolský učitel, jsem s Kevinem prostě soucítil. A pak ta Winney ... ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých dětských nejoblíbenějších amerických seriálů a zároveň také jeden z prvních který se mě nesmazatelně vryli do mé paměti, vždycky jsem chtěl vypadat jako Kevin, fandil jsem mu, chtěl jsem být také tak inteligentí a pyšný na své rodiče a vždycky jsem si přál mít i takovou okouzlující holku, moji tajnou platonickou lásku Winnie (my generation). Miloval jsem ji tenkrát (ještě dřív než Jennie Garth nebo Annu Chlumsky) miluji ji dodnes ovšem s tím rozdílem, že tenkrát jsem ještě nevěděl co je to pořádně láska, dnes to možná vím ale ona by mě zas nechtěla:-) Samozřejmě báječná hudba z šedesátek, výchova po americku, svoboda, nostalgie ze vším všudy, prostě krása a hlavně mé bezstrarostné dospívání společně s tímto dlouhým seriálem. Nevím jestli by neuškodilo zopakování ale zároveň nevím jestli by to v dnešní době mělo ještě to prvotní kouzlo a jestli by to mladého diváka tak jako mě tenkrát oslovilo... ()

Galerie (108)

Zajímavosti (17)

  • Seriál byl natočen převážně v Culver City v USA. Na krásných předměstích Culver City a Burbank. Vnitřní záběry byly pořízeny ve „Fox Studios“, také v Culver City. (Trajektt)
  • V celkově 15. epizodě s názvem "Poraženi" jsou autentické záběry ze srpna 1968 v Praze. (Pyron)
  • Herečka Crystal McKellar, která hrála postavu Becky Slater – Kevinovy přítelkyně a pozdější rivalky, je ve skutečném životě sestrou Danicy McKellar, představitelky postavy Winnie Cooper. (Luxocculta)

Reklama

Reklama