Reklama

Reklama

Před pěti lety Superman odešel ze Země, aby ve vesmíru hledal ztracené pozůstatky planety Krypton. Během jeho nepřítomnosti byl z vězení propuštěn zločinec Lex Luthor, který se oženil se starou bohatou vdovou, aby po její smrti získal majetek astronomické hodnoty. Jeho životní žena Lois Lane získala Pulitzerovu cenu za článek Proč svět nepotřebuje Supermana. Lex nachází na své expedici do Arktidy Pevnost samoty a ukradne tam krystaly, aby je použil pro experiment, který způsobí výpadek proudu na východním pobřeží. Poruchy vyřadí i probíhající test nového raketoplánu. Jeho motory se zažehnou, ale nedojde k oddělení od nosného stroje, ve kterém pokus sledují i novináři, mezi nimiž je i Lois Zcela jistě by došlo ke katastrofě a ztráty na životech by šly do tisíců, ale Superman včas zasáhne a všechny zachrání. Svět je jeho návratem nadšen, on ale trpí tím, že jeho Lois má snoubence Richarda a k tomu pětiletého syna Jasona. (TV Nova)

(více)

Recenze (735)

kitano 

všechny recenze uživatele

Preslap v kariere Briana Singera. Kto by cakal ze superman sklame a Xmen 3 prekvapi. Stalo sa. Chyba tohto filmu je ze sa snazi zachtit atmosferu stareho filmu, ale problem je ze superman, takzvany super-superhrdina, do tejto doby prilis nesedi, takpovediac je zastaraly a popri vsetkych x-menoch a spidermanoch je nezaujimavy, a vo svojom obtiahnutom kostyme je - povedzme si to na rovinu, trosku smiesny. Dalsia vec. Pre kristove rany - kedy uz americania prestanu strielat spomalene gulky. To sa za 250 mil neda spravit nieco lepsie ? Napriklad takyyyy.......................X_MEN 3 je na tom v tomto omnoho lepsie. Dej tam bol sice plochy a stale lepsie ako ked v Supermanovi vas reziser stale na nieco ladi, ale ziadne emocie ani myslienky sa nedostavia. Ale uz staci. Uz nemam ani chut opisovat klady, aj ked tam urcite su. A KDE VYHRABAL TOHO BRANDONA ROUTHA? Pre mna jedno z najvacsich sklamani. 6/10 ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Na Singera překvapivě umírněné a vcelku jednotvárné dílko, bez výraznějších odboček ve stylu jak formálním, tak i dějovém. Nedá se mu však upřít zcela jasně viditelná otevřenost a upřímnost, která na diváka zapůsobí již od první minuty. Akční pasáže jsou natočený téměř dokonale, především scéna s letadlem je strhující. Přesto je však kolosální rozpočet těžko pochopitelný. Vadí tu možná absentující prvek realističnosti. Ta tu není ani co by se jí za nehet vešlo. A to nejen co se týče charakteristiky hlavního hrdiny, ale týká se to i okolí, ve kterém se objevuje. Letadlo, které nazývají jako Boeing 777 jím vlastně vůbec není, rychlost 4g by ho okamžitě roztrhala na kusy, zatímco v tomto případě si "v pohodě" letí dále. To je jenom zlomek gigantických nesmyslů, kterých se zde dočkáme. Pokud je však tento fakt divák ochoten akceptovat a záběry objímající se dvojice na pozadí nočního velkoměsta mu nedělají problémy (ba naopak), užije si tento snímek dosytosti. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Ani v tom nejrůžovějším snu by mne nenapadlo, že se dá ze Supermanových trenclí vytřískat něco tak krásného, křehkého, oduševnělého a anticky rozervaného, co nepokrytě koketuje s filozofickým přesahem (sama se nabízí analogie s první částí komiksové série Superman - Pro zítřek). Navíc je překvapivé, že to v nejmenším neublížilo dech beroucí epičnosti, která je uvolňována s ohledem na vyváženost romance x boj se zlem. Jenže na skutečnou poetiku už dnes, jak vidno, nikdo nemá čas ani trpělivost, každý jen prahne po (nonstop) efektní akci (jako kdyby tady nebyla - viz záchrana letadla) a obdobné snahy o oživení žánru zamete pod koberec. Stále doufám v další díl pod Singerovou ukázněnou a všemi mastmi mazanou režií, ale jediný pohled na kastrované kasovní úspěchy, které jsou o to bolestnější, oč představují gargantuovsky naddimenzované náklady, mi dovoluje pouze tiše plkat do umolousaného kouta. Představa toho, co mohlo (a stále může) být mi nedá spát, zvláště, když stačí, abych si vybavil ten nesmírný kvalitativní posun v druhém dílu mutantské X-grupy. Nádherně staromilský, nadpozemsky silný, přesto zranitelný a v neposlední řadě uctivý ke svým předchůdcům. Takový je Singerův Superman. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Jděte do kina, buďte připraveni na komix (nechte logiku pokud možno u ledu) a užijte si tuhle velkolepou podívanou. Prvotřídní akci, snímanou neuvěřitelnou kamerou střídá na komixové poměry duchaplný příběh, jenž mile oživují inteligentní vtípky, narážky, skryté i nápadné pocty původní sérii... Zkrátka, pro mě je Superman se vrací výbornou popkornovou zábavou a dalším důvodem proč chodit do kina. Rozhodně se nekoná žádné zklamání, Singer oživil Supermana minimálně stejně dobře jako Nolan Batmana. V rámci žánru téměř dokonalé. 90% ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Po druhom zhliadnuti uznavam, ze si tento film az 5 hviezdiciek nezasluzi. Prveho Supermana s Ch. Reevesom som videl v roku 1990 a vtedy som si ho vychutnaval a velmi som sa tesil na noveho, ale predsa len mi tento novy Superman nezostal v pamäti ako najväcsi blokbaster roka 2006, ale pacil sa mi. O to viac obdivujem Michaela Baya, ze dokazal zo 150 milionovym rozpoctom natocit tak gigantickych Transformerov, pricom novy Superman stal az 260 milionov, v porovnani sa pytam, kam Singer tie peniaze zakopal.......05.03.2008 ()

castor 

všechny recenze uživatele

Značné zklamání. I když jsem stejně nic moc neočekával!! Předesílám předem, že nejsem ani v nejmenším fanouškem comicsových superhrdinů (zde spíše nekomplikovaný model superhrdinství). V tomto případě se jedná o velmi rutinní záležitost, bez výraznější invence. Tvůrci jednoznačně neriskovali a jeli si po svém (rozuměj na přání producentů), tedy na jistotu!! Velkohubý projekt (rozpočet přes čtvrt miliardy dolarů!!) mnou nikdy nemilovaného Bryana Singera nám představuje hrdinu jako z minulého milénia, naivního, ba dokonce nudného. V dnešním světě, kdy je divák připraven spíše na efektní svižnou podívanou je nový Superman dosti staromódní. Což je příjemný fakt, ale ne každý divák to ocení!! Po akční stránce mi žádná scéna dech ani zdaleka nevyrazila. Rozjezd mi připadal neuvěřitelně pomalý, emočně jsem byl na bodě mrazu i při zásadních scénách!! Dosti průměrný (i když démonicky komický) Kevin Spacey nevzbuzuje respekt, ústřední dvojice Routh-Bosworth mě bohužel (opět) zásadněji neoslovila!! Nevěděl jsem, jak se jejich milostné trable mají, moc mi nebylo jasné, kdo co chce a zda vlastně vůbec něco chce. Pro mne žádný velký návrat!! ()

Don Jebal 

všechny recenze uživatele

Rozpočet: 270 000 000 $ Otvárací Víkend: 52 535 052 $ (v 4 065 Kinách) Tržby USA: 200 081 092 $ Tržby Celosvetovo: 390 081 092 $ ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

U spousty filmů, které mají vyšší rozpočet, se často ptám, kdo a proč by někomu dával takové peníze, když se z filmu vyklube průměrná podívaná. Ale tady tu otázku pokládat nehodlám, protože si dovedu představit, jak tohle muselo vypadat v počátečních stádiích produkce, na papíře. Úplně vidím, jak si nějaký producent říká: "Tohle bude velkolepý film. Scénář vypadá dobře, necháme to natočit Singera, přeci jen už má s komiksy zkušenosti a dáme tam Spaceyho, toho má skoro každý rád." Bohužel, nedopadlo to. Těm scénám totiž něco chybí, taková ta naléhavost, že svět opravdu potřebuje super hrdinu a hlavně akce. Film se k naší smůle zaměřuje spíše na Supermanův vztah s Lois a tak neodsýpá tak, jak by měl. K tomu hlavní představitel Superman je bezpochyby nejhorší a nejnudnější Superman na plné čáře. Chybí mu charisma, když je Superman a taková ta umírněná nešikovnost, když je Clark Kent. To samé u Kate Bosworth, je taková nevýrazná až tuctová. Zkrátka a dobře, na papíře se muselo jednat o jeden z nejepičtějších filmů této doby. Škoda, že se to nepodařilo zrealizovat… 50 %. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Problém nespokojných divákov je asi v tom, čo napísal Tron - nový Superman je natoľko poctou tomu starému, až je trochu "staromódny" a preto asi mnohým ľuďom nebrnkol na tú správnu strunku. Ja som ročník 79 a starý Superman bol prvý superhrdinovský film, ktorý som v živote videla. Som teda odchovaná na Christopherovi Reeveovi a všetky náhrady medzi ním a teraz Brandonom Routhom som úspešne ignorovala. Aj Brandon na mňa podobne ako píše Jossie, na obrázkoch pôsobil strašne umelo, ale vo filme naopak vyzeral, akoby sa pre túto rolu narodil. No a po tom, čo ma roky strašila Lois s tvárou Teri Hatcher ma aj tá nová veľmi príjemne prekvapila svojou prirodzenosťou. Len ten James Marsden mi stále vadil... ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Dobře pojatý velkofilm, který má perfektně vystavěnou gradaci, dobrou práci s postavami, inteligentní scénář a zajímavou zápletku. Líbilo se mi, že romantiky bylo tak akorát, rádoby vtipy nebyly vůbec, celek byl pochmurný, ale nijak přehnaně. Snímek naštěstí není jen bezbřehou a nesmyslnou akční jízdou, o kterou se snaží 90% jiných blockbusterů, ale jde mu také o vyprávění a divák si tak může i odpočinout a akční části o to více ocenit. A skutečně, co se týče akce, kvalita zde nahradila kvantitu. Moc mě potěšilo, že autoři ctí Supermanův odkaz a používají letité citáty i hudbu Johna Williamse. Takové věci zdaleka nejsou samozřejmostí. I díky tomu, i díky kvalitní práci Johna Ottmana, není hudba prefabrikátem, ale dá se poslouchat. Navíc, rozhodně jsem od příběhu se Supermanem nečekal, že bych se skutečně mohl bát o hlavní postavu. Jedna z mála věcí, která mě poněkud zklamala, byl výběr herců do hlavních rolí. Připadali mi příliš mladí a moc mi tak nesedí ten fakt, že příběh vlastně navazuje na starou sérii. Co musím naopak velmi ocenit, je začátek s výbuchem supernovy. Až na nepatřičný zvuk, byla ta scéna zpracována dokonale. Výborný film, který sérii nedělá vůbec ostudu, naopak je do své doby dost možná nejlepším Supermanem vůbec. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Superman oprášený, přeleštěný. ________ X-meny si Singer přizpůsobil, rozvinul v nich nové motivy a utvořil tak nový žánrový standart. Před Supermanem se ale jen uctivě sklání a kráčí po dávno vytyčené trase. Daroval létajícímu laureátovi na cenu "Metrosexuál roku" nový, slušivější kabátek, ale v jádru jej ponechal v poloze naivního ňoumy určeného dětemi do deseti let, jakým byl už v roce 1978. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Superman se vrátil, ale nepřinesl nic nového. Opět je to pohádky pro velké o snech jednoho malého kluka, co vylezl z děcáku a zamiloval se do hoky, která ho nechtěla. Vlastně je to podivuhodné, že na tak jednoduchém principu se dá proslavit a vydělat prachy. Inu v Americe je možné ledacos. Pěkné vizuální efekty, příběh značně pokulhává.Je to jakoby vám obal hodně sliboval, ale uvnitř sáčku skoro nic nenajdete. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Superman nepatří coby komicsová postava k mým nejoblíbenějším, ale Donnerovu klasiku uznávám a mám ji rád. Tímto filmem se ale Superman mezi mé oblíbence nezapíše. Film má pomalé tempo a někdy jsem se docela i nudil. Singer nejvíce selhává v tom co mu většinou jde, a to v postavách. I když se snaží sebevíc, tak si k postavám prostě žádný vztah nevytvořím a celou dobu je mi vlastně jedno, jak to celé skončí. A navíc to trvá 2 a půl hodiny a ten konec je hrozně natahovaný. Jediný, komu se dá fandit, je nakonec Lex Luthor. Kevin Spacey totiž nezklamal a je opravdu famózní. Kate Bosworth a James Mardsen jsou taky fajn. Brandon Routh je na druhou stranu hrozně nevýraznej a Parkey Posey nesnesitelná už od třetího Bladea. Aspoň, že ta atmosféra se někdy přibližuje původnímu Supermanovi. Singer by se měl prostě vrátit k filmům s menším rozpočtem a natáčet ty správné filmy a ne točit skoro vyumělkovaný velkofilm bez života. ()

2Pac 

všechny recenze uživatele

Dalsi, dlho ocakavany film, ktory u mna nefunguje. S odstupom jedneho dna mam v hlave takmer rovnaky pocit, ako po zhliadnuti serialoveho "Supika". Neostava nic ine, len sa tesit na dalsi "nekrestansky" drahy film a dufat, ze dopadne lepsie... ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má určitě navíc. Kvůli kritickým recenzím po celém světě jsem se na něj ani nevypravil do kina, čehož jsem pak na DVD velice litoval. Ano, největší akční scéna mimojiné přijde opravdu v první třetině filmu, to ale neznamená, že by už poté nebylo na co koukat. Právě naopak! Singerovské nadšení prvním Supermanem a jeho snaha o nebolestné a nenápadné kopírování ze snímku přímo tryská, a rozhodně to není ke škodě věci. Je jen škoda, že v dalším díle se nejspíše nejenže nesetkáme s hlavním představitelem, ale právě ani se Singerem. Svět to chce víc darkEMO. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Vytvoriť scenár pre akýkoľvek film o Supermanovi musí byť dosť ťažké. Jeho protivník musí byť prinajmenšom tiež superman alebo dostatočný šialenec ako je Lex Luthor. Lex už nechce oddeliť Kaliforniu ale potopiť celí svet a sám si vytvoriť vlastný kontinent. Celkom solídne a rozpočet 260 mil. by mal na to stačiť. No z potopenia sveta ostalo iba zemetrasenie v Metropolise. Podobne sa nakládlo aj s pristátím Supermana, kde pád kométy vidno len v odraze okna. Najmegalomanskejšia scéna je jedine záchrana lietadla, ktorou sa Superman uvedie do povedomia ľudí, že je „back“. Oproti nej je tu už len „znovupotopenie titaniku“ čo už je myslím po Cameronovom veľdiele a Bayovej rozprávke otrepané. Našťastie film nestavia na akčných scénach ale na príbehu. Návrat Supermana ľudia poväčšinou berú „no už je znova tu“. Áno, sú prekvapený ale Superman akoby už do tohto sveta ani nepatril. Lois sa tiež k nemu správa odmerane a na život bez neho je solídne pripravená. Plachý Clark nemá absolútne šancu. Superman Returns je napriek tomu krásny film, jeho 150 min. dĺžka ubehne ku podivu svižne a je to po dlhej dobe film, ktorý som si pozrel znova po sebe. Nerieši sa tu prečo bol preč na planéte, ktorá je už dávno zničená, prečo jeho oblek je nezničiteľní pri dávke z rotačného guľometu a pritom ho prepichne kúsok krištáľu (možno preto, že je to kryptonite!!!), nikoho nenapadne, že návrat Kenta do Daily Planet by mal niečo spoločné s návratom Supermana a ako sa Luthor dostal z väzenia. Singer do toho vložil srdce a je to na filme vidieť. Postavy sú skvelé, ako hlavné (iskrí to, to je podstatné) tak aj vedľajšie (ako je vôbec možné že herec z komédie Pofajčíme, uvidíme tu hrá zloducha a pritom je to super). Zložil poctu Donnerovmu kúsku a to takú, že človek sa až zarazí aký fantastický film to v ´78 natočil. Prečo Singer dal prednosť Supermanovy pred X-Menom? Je to jasné. Superman je outsider, ktorý nemá nikoho a pritom je to tá najnevinnejšia bytosť vo vesmíre, kdežto tých x-menov bolo v trojke už dosť. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

B.Singer ma nesklamal,ale na druhej strane ani nenaplnil moje asi zbytočne veľké očakávania.Problém vidím v tom,že mňa osobne postava supermana vlastne vôbec nezaujíma/narozdiel od akejkoľvek postavy v sérii Xmen/ a hlavne som bol zvedavý čo z toho Singer urobí.Škoda trochu nevyužitého K.Spaceyho,ktorý svojho zloducha hral tak trochu humorne.Možno to bol zámer,ale máme sa Lexa báť alebo sa máme z neho smiať?,lebo úplne nefunguje ani jedno ani druhé.Možno mi uniká nejaká súvislosť,pretože predošlé diely som nevidel...Jediné čo mi vrtalo v hlave počas,ale hlavne po skončení filmu bolo:"Kde je 260 mil.dolárov,ktoré tento film zjedol?"Táto otázka zrejme netrápila len mňa,pretože pokračovanie bolo podmienené výrazne nižším rozpočtom.60%. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Wow. Tenhle film mě v kině připoutal k sedačce, až jsem nemoh dýchat.Opravdu, Brandon Routh se pro roli Supermana narodil, řekl bych, že je možná lepší než Christopher Reeve (ne prosím, já nechci ukamenovat :8) Bryan Singer mě prvním dílem X-mena moc nepřesvědčil, ale tenhle film vyvrací všechny moje pochyby, že je špatnej rejža. Triky na tomhle filmu jsou fakt bombastický, zvlášť v tý scéně, kdy Superman zachraňuje padající letadlo. Otevírejme šampáňa, Superman se vrátil v tý nejlepší formě. Hurááá! ()

Amarcord_1

všechny recenze uživatele

Nedokoukáno, po slabé hodince mi prostě přišlo líto toho času. Dojem byl takový, že nahodit moderní digitální háv ikoně superhrdiny z konce 70. let byl prostě hloupej nápad. A když máte špatnej nápad, musíte s ním naložit obzvlášť dobře (scénář, atmosféra, herectví, muzika...) aby přesvědčil. No a to se ani v nejmenším nedělo, takže jsem bez výčitek svědomí dezertoval. Snad jindy, až nebudu tak střízlivej :o) ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Supermanovi nikdy neodpustím, že se kvůli němu vzdal Singer režie X3. Ale přiznávám, že jsem se bavil.Tři hodiny našláplé akcí a skvělých triků. Na filmu se vážně nešetřilo. Všemu dominuje skvělý ansábl herců. Překvapil hlavně debutant Routh a ne moc známá Kate Bosworth. Trochu mě ale zaráží, že za 300 mil. dolarů dokázal Singer natočit "jen" lehce nadprůměrný návrat komiksové legendy. ()

Související novinky

Hvězdy Smallville míří do Arrowverse

Hvězdy Smallville míří do Arrowverse

22.09.2019

Seriálový Smallville byl ve své době tak trochu napřed co se práce s komiksovými předlohami týče. Od té doby, co však stanice CW rozjela svůj vlastní komiksový vesmír Arrowverse, čítající seriály… (více)

Legendární hlas Batmana nasadí kápi

Legendární hlas Batmana nasadí kápi

06.08.2019

Kevin Conroy (Batman Beyond, Liga spravedlivých: Zánik), herec a dabér, který namluvil postavu Batmana ve většině jeho animovaných dobrodružstvích, konečně dostane příležitost zahrát si postavu v… (více)

Nicolas Cage namluví Supermana

Nicolas Cage namluví Supermana

15.03.2018

Určitě jste slyšeli o Supermanovi Tima Burtona, v němž si měl Muže z oceli zahrát Nicolas Cage. Film měl scénář od Kevina Smithe a v 90. letech se málem začal točit, nakonec z něj však sešlo a… (více)

David Fincher: Oheň nebo voda?

David Fincher: Oheň nebo voda?

18.02.2013

Tak co to bude, pane Finchere? Pokračování Mužů, kteří nenávidí ženy pro studio Sony, nebo dlouho připravovaná adaptace klasiky Julese Vernea „Dvacet tisíc mil pod mořem“ pro Disneye? Momentálně to… (více)

Reklama

Reklama