Reklama

Reklama

Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti

  • USA Batman v Superman: Dawn of Justice (více)
Trailer 1
USA, 2016, 151 min (Special Edition: 183 min)

Režie:

Zack Snyder

Předloha:

Jerry Siegel (komiks), Joe Shuster (komiks), Bob Kane (komiks) (více)

Kamera:

Larry Fong

Hrají:

Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg, Diane Lane, Laurence Fishburne, Jeremy Irons, Holly Hunter, Gal Gadot, Kevin Costner, Scoot McNairy (více)
(další profese)

V době, kdy svět řeší otázku, jakého hrdinu skutečně potřebuje, v obavách z naprosto nekontrolované moci téměř božského superhrdiny se střetává respektovaný a mocný ochránce spravedlnosti ve městě Gotham s nejuctívanějším spasitelem moderní doby ve městě Metropolis. A zatímco mezi sebou Batman a Superman válčí, rychle se vynořuje nová hrozba, která představuje pro celé lidstvo ještě větší nebezpečí než kdy v minulosti. (Freeman Ent.)

(více)

Videa (43)

Trailer 1

Recenze (1 747)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Pukancova zábava, ktorá sa kvalitatívne ani omylom nepriblížila predošlým, samostatným častiam o oboch "hrdinoch". Verím, že je náročné spracovať scenár v ktorom budú hrať prím "obaja-dvaja" kohúti na jednom smetisku, no tak či onak, počiatočná pointa príbehu symbolicky pripomínajúca súboj Obamu s Putinom o zvyšok sveta, nič prevratné nepriniesla. Nemôžem povedať že ma Batman Vs Superman vyslovene nebavil, no po solídnom našliapnutí samostatných príbehov v mnohopočetných sériách som od spoločného projektu očakával omnoho viac. Záver ktorý bol pre moje oči čistým gýčom radšej nebudem ani bližšie komentovať. Najmä vďaka nemu šupnem bez výčitiek čistú dvoječku, lebo už chýbal len kpt. America, Hancock a Godzilla, a mohli sme byť svedkami zrodu novej ligy nevýnimočne výnimočných. Keď tento snímok porovnám s tohtoročným Deadpool-om, toto je čistá šľapajda do blata v bielych mokasínach. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Syn Kryptonu a Netopýr Gothamu: Ve jménu maminky! Zack Snyder je Superman komiksové epiky. Dokonalá forma, spousta panelů hodných zarámování, všemožné vizuální fígle, prvotřídní výběr hudby či hrátky s detaily (zrovna teď třeba koně či levitující hlína na rakvi ala poslední vteřina Inception). Jako každý superhrdina má však i on svůj kryptonit a v jeho případě je to na banalitu trpící scénář. Element, který často není schopen unést tu obrazovou tíhu na pro kina omezeném časovém prostoru. U Watchmenů nebyl nejmenší problém, ale nyní všechny ty ubohé motivace, Martičky zastavující hněv a sbírání speciálních kopí novinářkami pro pozdější jen stěží odhadnutelné účely docela bolí. Možná i víc, než Eisenbergův hyperaktivní výkon v roli Luthora, který se choval jako Joker.. Jenže…už jsem vám říkal, že je Zack Snyder Superman komiksové epiky? Žánru, jenž umí být nádherný i jako brak.. P.S.: Po hudebně podbarveném nástupu Wonder Woman na scénu musím zamilovaně konstatovat, že pokud umí i vařit, má u mě šanci.. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

FIlm tak temný, že většina akčních scén v podstatě nejde vidět, a to až takovým způsobem, že to vypadá, jako kdyby na plátno promítali nekvalitní kinorip. Dlouho očekávaný duel dvou nejznámějších komiksových hrdinů je nakonec bohužel nepříliš zajímavá komiksárna (napočítal jsem slovy jeden zajímavý moment), kde si Batman se Supermanem dají v jedné scéně přes držku, aby byl jejich konflikt ukončen neuvěřitelně lacinou scenáristickou berličkou a pak se společně vydali bojovat s jakousi okatě digitální mimozemskou opicí, která se zrodila prapodivným způsobem z prapodivných důvodů (motivace hlavního záporáka, haló, kde jsi?). Mimochodem na nějakou akci se čeká nekřesťansky dlouho, a když už konečně začne, tak buď není vidět (jak jsem již vyjádřil v úvodu), anebo je nepřehledným digitálním bordelem, v němž kolem sebe zmíněná opice metá blesky, výbuch střídá výbuch a zážitek se rovněž rovná nule. A do toho Lois Laneová odpovídá Batmanovi správně na otázku, kterou neslyšela, případně háže do vody kopí, aby se pro něj pár minut později potápěla a málem při tom umřela, aniž by byla přítomna dialogu, v němž je odhalena jeho důležitost, přičemž ani nemá dostatek informací, aby si ji mohla správně odvodit sama. Zklamáníčko, zklamání. Asi jediným pozitivním prvkem je nakonec nasupený Afflackův Batman, toho bych celkem rád viděl v jiném filmu. (PS: Man of Steel byl u mě za 5*) ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Až na to, že se tam první hodinu mluví v pozoru a stylem, jako kdyby někdo sežral Bibli a zapil to koňskými sedativy, až na to, že se skoro dvě hodiny člověk snaží pochopit, proč se ti dva panáci tak nenávidí, aby se po několika vteřinách začali milovat, až na to, že se skoro všechny dynamické posuny dějí kecáním a snovými sekvencemi, až na to, že motivace a činy postav se řídí podle logiky zvrhlého scenáristického boha lobotomie, až na to, že to (zase) nemá plnohodnotné postavy, ale jenom hranaté hlasy, až na to, že Jesse Eisenberg hraje hodně lowcostovou verzi Heatha Ledgera, až na to... co jsem to chtěl? Už nevim. Vlastně jo. Hezký vobrázky pro komiksový fanboye a výborná režie kontaktní akce. Myslim. Mám matnej pocit, že Muž z oceli mě sral víc než tenhle Úsvit nahodilosti. Jestli si DC vybralo cestu, kdy budou svoje filmy dělat jako genetický slepenec vysoce komiksové stylizace a velmi rétorických odkazů k vážným tématům, budou si muset najít režiséra, který to bude schopný udržet pohromadě. Ale to Snyder není, obzvlášť, když pracuje se scénářem, který připomíná spíš soubor nenavazujících nápadů k dalšímu rozpracování. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Spousta fandů se obávalo obsazení Bena Afflecka, ale paradoxně on se nakonec ukázal jako na filmu to nejlepší. Jeho Bruce Wayne je nezajímavý a průměrný (což je v kontextu filmu ještě pochvala) a jeho Batman je docela našlapaný. Hora svalů, super hlas a styl boje, který chytlavě demonstruje sílu a maskuje Affleckovu neobratnost (a věk). Jeho pětiminutový souboj se Supermanem má grády, ale pak přijde zlom, který už tak primitivní scénář odpraví do největších hlubin demence (Martha!). Dění filmu je zkratkovité a jak plyne čas, rapidně narůstá hloupost filmu. Sousto, které si Snyderovi scénáristé ukousli, je příliš velké - zkrátka nelze začít od píky, uspokojivě objasnit motivace tří unikátních postav a ještě vše završit mega sjednocením. Z filmu se stal příšerný paskvil, který jen pramálo vypovídá o nějakém "úsvitu spravedlnosti". Všemu ještě Snyder nasadil korunu nezvládnutou technickou stránkou, kdy natáčí vše nepřehledně zblízka a ještě nepřehledněji to stříhá. 4/10 ()

Galerie (292)

Zajímavosti (116)

  • V pokladnách severoamerických kin nechali diváci 330,4 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 873,7 mil. (NIRO)

Související novinky

Superman: Legacy nabírá další herce

Superman: Legacy nabírá další herce

12.07.2023

Režisér James Gunn pokračuje v obsazování svého nadcházejícího snímku Superman: Legacy, v němž si hlavní role zahrají nedávno oznámení David Corenswet a Rachel Brosnahan. Ve filmu, jenž má sloužit… (více)

Snyderovo obří sci-fi dostane eRkové verze

Snyderovo obří sci-fi dostane eRkové verze

24.03.2023

Režisér Zack Snyder plánuje pro svoji obří fanouškovskou základnu koncem dubna třídenní speciální událost, na které promítne svoji komiksovou trilogii Muž z oceli, Batman vs. Superman a Liga… (více)

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

04.11.2022

Studio Warner Bros. Discovery čerstvě oznamovalo čísla za třetí kvartál a podle očekávání to není žádná hitparáda. I proto se musel před investory poměrně rychle ujmout slova nový šéf společnosti… (více)

Reklama

Reklama