Reklama

Reklama

Oz

(seriál)
  • USA Oz
všechny plakáty
Trailer
USA, (1997–2003), 54 h 37 min (Minutáž: 53–98 min)

Tvůrci:

Tom Fontana

Hrají:

Ernie Hudson, J.K. Simmons, Lee Tergesen, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Harold Perrineau, Terry Kinney, Dean Winters, George Morfogen, Rita Moreno (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(56)

Americký televizní seriál napsaný a vytvořený pod taktovkou Toma Fontany. Vyšlo šest sezón v rozmezí šesti let (1997-2003). OZ je přezdívka nápravného zařízení kdesi ve státech. Mnoho příběhů se odehrává v Emerald City, kde panují podivné pravidla. Zkráceně „Em City“ je experimentální typ vězení. Příběhem nás provází Augustus Hill (Harold Perrineau) bývalý drogový dealer a feťák nyní na kolečkovém křesle. (gruvacek)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (95)

Bachy 

všechny recenze uživatele

Sám od sebe bych se asi do seriálu z vězeňského prostředí nezavrtal. Myslel jsem, že už je tohle téma trochu vyčerpané. No, dostal jsem na hubu. To hodnocení tady nelže nebo je možná ještě trochu podsazené. Nejdřív jsou vám lhostejní a některé nesnášíte, nakonec je milujete všechny. Kdo kdy řekl, že má rád, když se budují charaktery musí být i třeba násilím dokopán k OZu. Tak jako já. Citově mě to promlátilo od nenávisti, přes závislost k úžasu. Netuším, jestli jsem někdy viděl většího bastarda než je v OZu, jestli jsem někdy ve filmu či seriálu dostal lepší "lovestory" nebo prožil silnější lítost nad smrtí postavy. Kolik z těch 56ti dílů bylo slabších? 3? Možná 2? Ano, spoustu z toho můžeme vidět jinde a třeba i líp. Některé dějové zvraty vám budou připadat jako výtvor hlavy pošahané, jenže to zaštiťují ty předem avizované dokonalé charaktery a pak je všechno ostatní šumák. Pustil bych Schillingera ven. Myslel jsem si, že mám v OZu pár oblíbenců. Na konci seriálu jsem zjistil, že jich bylo taaaaak moc. Když někdo dokáže vybudovat tak silnou auru okolo tak velkého počtu postav, je pak nádherná scéna každá, kde se dva či více z těch vykreslenějších pustí do jakékoliv interakce. Tohle bylo pro mne velké překvapení a pořádný objev. Je to největší majstrštyk J. K. Simmonse, je to nechutné, hnusné, odporné a dokonalé. Zakousávat pomalu. Nehltat. ()

stuntmanMIKE 

všechny recenze uživatele

Vynikajuci serial z produkcie HBO, ktory dokaze vtiahnut divaka a nepustit. Serial disponuje vybornym scenarom a zvratmi v pribehu, ktore clovek necaka. Nieco podobne som naposledy zazil v Chobotnici (La Piovra). Prve 4. serie su na 100% potom citit ako pomaly zacala dochadzat stava, ale stale ide o nadpriemernu zalezitost. Takze keby som to mal hodnotit po seriach... 1. - 4. = 100%............. 5. = 80%......... 6. = 80%... Vyslednych krasnych 90% a jeden z najlepsich serialov ake som mal moznost vidiet. HBO ma fakt gule a musim povedat, ze popri mojich oblubenych Sopranovcoch ide o dalsi skvely pocin z ich produkcie. ()

Reklama

esopesokeso 

všechny recenze uživatele

Už som skoro na konci druhej série a veľmi dobre sa na to pozerá.Predstavia vám pár postáv a čakáte, že nejaká je podstatná a hned behom zvratu kohosi podpália a pošlu do kytiek.Dej sa rýchlo a dynamicky rozvíja, žiadné telenovelské naťahovačky, postavy sa vyvíjajú, kastrácia, či odkusnutie penisu ani v tomto seriále nechýba, čo je veľmi dobre.Každú chvíľu príde do väzenia nová postava a je to ako ruská ruleta...ktosi musí byť oprcaný, niekto musí chcípnuť a byť podvedený.A idem na ďalšiu časť.. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Uff..byla to dlouhá doba, odhaduji tak rok, rok a půl, než jsem tenhle diamant mezi seriály dokoukal. Oz totiž není ten typ seriálu, který byste zhltli za pár volných večerů - aspoň já to tak neměl. Někdy jsem měl i měsícovou pauzu, než jsem na něj "dostal chuť" jindy jsem zase dal 6 dílů za sebou. Sestra Peter Marie, Keller, Beecher, Busmalis, Reebadow, Shillinger, Adebisi, bratři O'Reilyové, McManus, Glyn a mnoho a mnoho dalších. Co postava, to v podstatě hlavní hrdina a skvělý herecký výkon. Když už jste si mysleli, že víte všechno a nemůžete nic očekávat, přišla nová postava, nový vězeň, dozorce. Když jste si mysleli, že někdo nepřežije ani den, vydržel třeba celou sérii a pak, když to čekáte nejméně.... Jedno překvapení za druhým. Perfektní psychologický rozvoj postav. A pokud jste se někdy ztráceli nebo potřebovali menší rekapitulaci, případně jen porozumět souvislostem v jednotlivých dílech, vždy tu pro vás byl Augustus Hill, tajemný "nevýrazný" vězeň na vozíku, který nás provázel díl co díl - to jsem velice ocenil. Jsem hrdý na to, že jsem měl možnost tenhle neobyčejný seriál vidět a lhal bych, kdybych řekl, že mne nepoznamenal. ()

Dr_Bilo 

všechny recenze uživatele

Oz, pouliční jméno pro Osvaldské státní nápravné zařízení. Čtvrtého stupně. Máme zde árijské bratrstvo, které se vyžívá ve znásilňování spoluvězňů. Máme zde hispánské, černošské a taliánské gangy bojující o nadvládu nad prodejem drog a samozřejmě jsou zde i černošští muslimové, kteří po vzoru Malcolma X bojují za svá práva. V tomto výčtu bych mohl dlouze pokračovat a přirozeně je zde i spoustu individuí, která by člověk jen těžko mohl zařadit do nějaké škatulky a ti všichni spolu musí každý den žít. Společně jíst, společně cvičit v posilovně a společně se sprchovat. Člověk nemusí být zrovna Columbo, aby začal tušit, že tohle nemůže dopadnout dobře. Oz je plný drog, násilí a sexu, ale moc děvčat se v něm nevyskytuje... Jednoznačně nejdrsnější seriál, jaký jsem kdy viděl a to už jsem jich přece jenom pár viděl. Tohle není televize, to je HBO. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (22)

  • Postava Shirley Bellinger byla natočena podle skutečné vražedkyně dětí Susan Smith. (CRYPT)
  • Scenárista Tom Fontana pojmenoval věznici Oswald po Russellovi Oswaldovi, který byl skutečným dozorcem v napravném zařízení Attica, ve kterém prupuklo povstání vězňů. (CRYPT)
  • Dean a Scott William Winters, kteří ztvárnili bratry Ryana a Cyrila, jsou bratry i ve skutečnosti. (CRYPT)

Související novinky

Sirotek Thor konečně adoptovaný?

Sirotek Thor konečně adoptovaný?

29.12.2011

Nejdřív se na něj vykašlal režisér jedničky Kenneth Branagh, pak televizní tvůrce Brian Kirk a nedávno kvůli obvyklým „tvůrčím neshodám“ i Patty Jenkins (Zrůda). Následně studio Marvel oslovilo další… (více)

Reklama

Reklama