Reklama

Reklama

Oz

(seriál)
  • USA Oz
všechny plakáty
Trailer
USA, (1997–2003), 54 h 37 min (Minutáž: 53–98 min)

Tvůrci:

Tom Fontana

Hrají:

Ernie Hudson, J.K. Simmons, Lee Tergesen, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Harold Perrineau, Terry Kinney, Dean Winters, George Morfogen, Rita Moreno (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(56)

Americký televizní seriál napsaný a vytvořený pod taktovkou Toma Fontany. Vyšlo šest sezón v rozmezí šesti let (1997-2003). OZ je přezdívka nápravného zařízení kdesi ve státech. Mnoho příběhů se odehrává v Emerald City, kde panují podivné pravidla. Zkráceně „Em City“ je experimentální typ vězení. Příběhem nás provází Augustus Hill (Harold Perrineau) bývalý drogový dealer a feťák nyní na kolečkovém křesle. (gruvacek)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (97)

Gumi.30 

všechny recenze uživatele

Malá otázka. Co Vám vzejde z příběhu o jednom "open vězení", kde mezi sebou relativně volně žijí hispánci, Italové, árijci, afroameričane, černí muslimové a neposkupinkovaný zbytek? Odpověď zní: nejlepší seriál všech dob! Je neskutečně zajímavé sledovat vývoj "vězňů". I z úplných outsiderů se mohou stát velké ryby a naopak. Postavy se mění a nikdo si nemůže být ničim jistý. Na jejich rozhodování mají vliv, třeba aktuální situace, okolní(venkovní vlivy) nebo unáhlené rozhodnutí. Skupiny mezi sebou uzavírají dohody a koalice proti těm druhým. Seriál Vás naprosto vtáhne a udělá z Vás dalšího mukla v EM City. Můžete se přidat na stranu psychopatického agresora Adebisiho, přiklonit se na stranu lehce vyšinutého Miguela Alvareze, postupovat systematicky po vzoru sicilských rodin, stát se další ovcí "ass clenera" O' Reillyho nebo se, třeba vydat cestou spirituality a rozvahy pod dohledem duchovního Saida. K tomu se můžete těšit i na neotřelé flash backy a výstupy Augustuse Hilla. Seriál mě naprosto uhranul jen mě mrzí, že se seriál nestal takovým kultem, jakým by si zasloužil být. Bohužel to platí i o hercích, kteří se až na pár vyjímek po OZu moc neprosadili. Nejlepší/nejlíbenější postavy: Kareem Said, Tobias Beetcher, Miguel Alvares, Ryan O'Reilly, Tim Mc McManus Další zajímavé postavy: Simon Adebisi, Jefferson Keane, Peter Marie, Chris Keller, Verm Schilinger ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Z první série mám veskrze kladné pocity, prostředí ve kterém se děj odehrává je dobré a věrohodné. Ovšem uvěřit, že by někde ve světě OZ – Em City fungovalo, tak jak je to ukázané v tomto seriálu je těžké…Herci jsou s citem obsazení (všechny rasy), hrají dobře a nepřehrávají a i když jsou to vrazi, dealeři a všelijaká verbež, dokážete si k nim po pár dílech vybudovat určitý vztah. Já si nejvíce oblíbil Beechera (Lee Tergesen) a Adebisiho (Adewale Akinnuoye-Agbaje). Poslední díl první série je nejlepší a nemá chybu, díky němu se alespoň na druhou sérii doopravdy moc těším. 8/10. Edit (17.7.2011) - Druhá série si drží kvalitativní laťku stejně vysoko jako předchozí a proto hodnocení neměním. Oz budu sledovat dále. 8/10. Edit (28.7.2011) - Třetí série 10/10. ()

Reklama

larelay 

všechny recenze uživatele

Co viac povedat k serialu, ktory ma drzal v kresle asi dva tyzdne v kuse, kedy som si pozrela komplet vsetkych sest serii takmer na jeden hlt? Myslim, ze jedine to, rozhodne si ho nenechajte ujst, pretoze to, co vam naservirovalo HBO len tak niekde neuvidite. Neuveritelne vykreslenie postav, ich premena pocas rokov, ktore stravia v Em City, co vsetko su ochotni urobit z roznych dovodov a hlavne vztahy, ktore tam vzniknu... Tabizovany vztah muz-muz, kedy sa kamera s nicim neserie, kedy vam tvorcovia ukazu viac, ako by vam mozno bolo mile a kedy im tak strasne fandite, ze ich pady a vzlety prezivate s nimi s vreckovkou v ruke, pretoze krajsi a bizarnejsi milostny pribeh ste este nevideli. Ano, mam na mysli Tobyho a Kellera a Ryana a Gloriu... Tu nejde len o drogy, znasilnovanie, vrazdy, tu ide o ludske povahy, slzy, radost, smutok... Toto vsetko sa vam hodinu za hodinou zaziera pod kozu a zostane natrvalo, ako hakovy kriz vypaleny Beecherovi na zadnicu... No a pokial fandim takemu zmrdovi, ako je Ryan OReily a Chris Keller, tak to je uz co povedat a tvorcovia odviedli senzacnu pracu... Naozaj brilantne dielo, lepsi serial som nevidela a mam pocit, ze ani neuvidim. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

OZ JE ODPLATA. Chcete člověka potrestat? ZAVŘETE HO S JEMU PODOBNÝMI! OZ jsou těžké časy, vytvářející těžké časy.... PRVNÍ SÉRIE ***** Všude samej zmrd, černoši, černoši muslimové, běloši, běloši náckové. Nenáviděj se mezi sebou, ale i navzájem. TOHLE PROSTŘEDÍ MÁ CO NABÍDNOUT!!! Umírají kvůli drogám, ale taky pro pár bot nebo kvůli zkurvenejm cigárům. Lidskej život tu nemá hodnotu! Zákulisí vedení věznice, Timmy McManus a jeho sen o perfektním vězení, které mu přerůstá přes hlavu. Intriky, že by na královských dvorech čuměli. Plno krys různých velikostí! Zajímá vás, co je na vězení tak úžasnýho, že jsou stále plný? Tady máte vězeňský manuál! Tak račte vstoupit! A NEZAPOMEŇTE SI SEBOU VZÍT RTĚNKU! DRUHÁ SÉRIE ***** S úsvitem v Oz zavládl mír. Konec EM CITY?.... Nová pravidla, stejní lidé. Může to fungovat? Asi jsem si tenhle skurvenej odpad (lidi, kteří by měli bejt spíš mrtví) oblíbil! TŘETÍ SÉRIE **** Život v Oz stojí za hovno a jedině blázen nebo republikán bude tvrdit opak.... Boxerský zápasy pro oživení a já zjišťuji, že víc jak 2 díly za sebou prostě nedám! Napraví to 4.série? Kokosák Adebisi připravuje vzpouru... Několik důvodů, proč má smysl seriál vidět: 1.) Zajímá mě, jak může vypadat ,,dojemné“ vězeňské setkání dědy s vnukem. 2.) Uvidím, co se stane s chlapem, který nevědomky žere sklo. 3.) Nemám rád nácky. 4.) Nemám tuchy, k čemu se ve věznici používá Sodium Pentothal. 5.) Jsem proti trestu smrti. 6.) Doma přemýšlíme, kde nám bude – až nás chytnou - nejlíp. 6.) Nevím, proč nemám na Sicílii jíst rajskou. 7.) Když boxuju, myslím na tátu. PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

evilmind 

všechny recenze uživatele

Další seriálový maraton, 60 hodin čistého času, kterých nebudu určitě litovat. Vězeňská show HBO je tak drsná, že z jakéhokoliv jiného snímku ze stejného prostředí dělá jen trapně markýrovanou podívanou. Jsou tu propracované intriky i primitivní násilí, vezeňské gangy, zkorumpovaní dozorci, a lidský život nemá cenu ani zlámaného dolaru. I ti nejkladnější hrdinové jsou alespoň vrazi nebo prznitelé malých dětí. Brutální scény jsou IMHO občas až příliš brutální na televizní obrazovku, a tím víc je třeba HBO ocenit... ()

Galerie (65)

Zajímavosti (22)

  • Miguel Alvarez (Kirk Acevedo) má velké černobílé tetování růže na zadní straně ruky. Jeho umístění se však během průběhu seriálu střídalo mezi pozicí na pravé a levé ruce. (CRYPT)
  • Ruka, která je tetována v úvodních titulcích, patří zakladateli série Tomu Fontanovi. (Vikess)
  • Dean a Scott William Winters, kteří ztvárnili bratry Ryana a Cyrila, jsou bratry i ve skutečnosti. (CRYPT)

Související novinky

Sirotek Thor konečně adoptovaný?

Sirotek Thor konečně adoptovaný?

29.12.2011

Nejdřív se na něj vykašlal režisér jedničky Kenneth Branagh, pak televizní tvůrce Brian Kirk a nedávno kvůli obvyklým „tvůrčím neshodám“ i Patty Jenkins (Zrůda). Následně studio Marvel oslovilo další… (více)

Reklama

Reklama