Reklama

Reklama

Oz

(seriál)
  • USA Oz
všechny plakáty
Trailer
USA, (1997–2003), 54 h 37 min (Minutáž: 53–98 min)

Tvůrci:

Tom Fontana

Hrají:

Ernie Hudson, J.K. Simmons, Lee Tergesen, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Harold Perrineau, Terry Kinney, Dean Winters, George Morfogen, Rita Moreno (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(56)

Americký televizní seriál napsaný a vytvořený pod taktovkou Toma Fontany. Vyšlo šest sezón v rozmezí šesti let (1997-2003). OZ je přezdívka nápravného zařízení kdesi ve státech. Mnoho příběhů se odehrává v Emerald City, kde panují podivné pravidla. Zkráceně „Em City“ je experimentální typ vězení. Příběhem nás provází Augustus Hill (Harold Perrineau) bývalý drogový dealer a feťák nyní na kolečkovém křesle. (gruvacek)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (96)

Fr 

všechny recenze uživatele

OZ JE ODPLATA. Chcete člověka potrestat? ZAVŘETE HO S JEMU PODOBNÝMI! OZ jsou těžké časy, vytvářející těžké časy.... PRVNÍ SÉRIE ***** Všude samej zmrd, černoši, černoši muslimové, běloši, běloši náckové. Nenáviděj se mezi sebou, ale i navzájem. TOHLE PROSTŘEDÍ MÁ CO NABÍDNOUT!!! Umírají kvůli drogám, ale taky pro pár bot nebo kvůli zkurvenejm cigárům. Lidskej život tu nemá hodnotu! Zákulisí vedení věznice, Timmy McManus a jeho sen o perfektním vězení, které mu přerůstá přes hlavu. Intriky, že by na královských dvorech čuměli. Plno krys různých velikostí! Zajímá vás, co je na vězení tak úžasnýho, že jsou stále plný? Tady máte vězeňský manuál! Tak račte vstoupit! A NEZAPOMEŇTE SI SEBOU VZÍT RTĚNKU! DRUHÁ SÉRIE ***** S úsvitem v Oz zavládl mír. Konec EM CITY?.... Nová pravidla, stejní lidé. Může to fungovat? Asi jsem si tenhle skurvenej odpad (lidi, kteří by měli bejt spíš mrtví) oblíbil! TŘETÍ SÉRIE **** Život v Oz stojí za hovno a jedině blázen nebo republikán bude tvrdit opak.... Boxerský zápasy pro oživení a já zjišťuji, že víc jak 2 díly za sebou prostě nedám! Napraví to 4.série? Kokosák Adebisi připravuje vzpouru... Několik důvodů, proč má smysl seriál vidět: 1.) Zajímá mě, jak může vypadat ,,dojemné“ vězeňské setkání dědy s vnukem. 2.) Uvidím, co se stane s chlapem, který nevědomky žere sklo. 3.) Nemám rád nácky. 4.) Nemám tuchy, k čemu se ve věznici používá Sodium Pentothal. 5.) Jsem proti trestu smrti. 6.) Doma přemýšlíme, kde nám bude – až nás chytnou - nejlíp. 6.) Nevím, proč nemám na Sicílii jíst rajskou. 7.) Když boxuju, myslím na tátu. PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Sám od sebe bych se asi do seriálu z vězeňského prostředí nezavrtal. Myslel jsem, že už je tohle téma trochu vyčerpané. No, dostal jsem na hubu. To hodnocení tady nelže nebo je možná ještě trochu podsazené. Nejdřív jsou vám lhostejní a některé nesnášíte, nakonec je milujete všechny. Kdo kdy řekl, že má rád, když se budují charaktery musí být i třeba násilím dokopán k OZu. Tak jako já. Citově mě to promlátilo od nenávisti, přes závislost k úžasu. Netuším, jestli jsem někdy viděl většího bastarda než je v OZu, jestli jsem někdy ve filmu či seriálu dostal lepší "lovestory" nebo prožil silnější lítost nad smrtí postavy. Kolik z těch 56ti dílů bylo slabších? 3? Možná 2? Ano, spoustu z toho můžeme vidět jinde a třeba i líp. Některé dějové zvraty vám budou připadat jako výtvor hlavy pošahané, jenže to zaštiťují ty předem avizované dokonalé charaktery a pak je všechno ostatní šumák. Pustil bych Schillingera ven. Myslel jsem si, že mám v OZu pár oblíbenců. Na konci seriálu jsem zjistil, že jich bylo taaaaak moc. Když někdo dokáže vybudovat tak silnou auru okolo tak velkého počtu postav, je pak nádherná scéna každá, kde se dva či více z těch vykreslenějších pustí do jakékoliv interakce. Tohle bylo pro mne velké překvapení a pořádný objev. Je to největší majstrštyk J. K. Simmonse, je to nechutné, hnusné, odporné a dokonalé. Zakousávat pomalu. Nehltat. ()

Reklama

evilmind 

všechny recenze uživatele

Další seriálový maraton, 60 hodin čistého času, kterých nebudu určitě litovat. Vězeňská show HBO je tak drsná, že z jakéhokoliv jiného snímku ze stejného prostředí dělá jen trapně markýrovanou podívanou. Jsou tu propracované intriky i primitivní násilí, vezeňské gangy, zkorumpovaní dozorci, a lidský život nemá cenu ani zlámaného dolaru. I ti nejkladnější hrdinové jsou alespoň vrazi nebo prznitelé malých dětí. Brutální scény jsou IMHO občas až příliš brutální na televizní obrazovku, a tím víc je třeba HBO ocenit... ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Je trochu škoda, že jsem tenhle seriál nesledoval před lety, když byl novinkou. Dneska už je jeho formát trochu zastaralý a přiznejme si, v konkurenci současných hyperrealistických dramat HBO působí trochu rozmělněným dojmem. Přesto hlavní devíza sérií HBO, totiž dobrý scénář, zůstala zachována. Zřejmé jsou pokusy o inovaci klasické struktury vyprávění přidáním vypravěče, který nás dějem provází a upozorňuje na bolestivá místa amerického sociálního a vězeňského systému. Nemůžu se ale ubránit dojmu, že vyprávění často zbytečně retardují. ()

geimz 

všechny recenze uživatele

Šesť sérií narvaných do prasknutia brutalitou, sexom, vulgárnou vravou a geniálnymi charaktermi. Samozrejme, autenticita a nehumánnosť sú hlavnými lákadlami, ale práve charaktery sú najväčšou devízou tohto seriálu. A Oz tu predstaví tak prepracované postavy, aké ešte žiaden film alebo seriál, s ktorým som sa doposiaľ stretol, neponúkol. Postupný vývoj a premena všetkých postáv je tak fascinujúca a pritom tak prirodzená, emócie, ktoré sa zľahka a bez problémov prenášajú na diváka a pôsobia absolútne drtivo, skľučujúca, depresívna a stiesnená atmosféra, ktorá zožiera zvnútra, zmysluplné dialógy, fantastické herecké výkony a bezservítková, pritom ale nie samoúčelná brutalita. Toto sú elementy, ktorými sa nemôže pýšiť žiaden seriál súčasnosti, v tomto je Oz tak bezkonkurenčne výnimočný. Hlavne si treba uvedomiť, že dej tu je nie je tvorený nejakým veľkým spoločným príbehom, ale osudmi, vývojmi a osobnými príbehmi všetkých zúčastnených postáv a vzťahov medzi nimi. A tu na celej čiare jednoznačne vyhráva vzťah Beecher-Schillinger a v neskoršej fáze aj Keller-Beecher, a obom sa dostalo dostatočne uspokojujúceho konca, aj keď koniec seriálu ako taký mohol byť viacej prepracovanejší a mohlo sa uzavrieť pár ďalších dejových liniek, ale to už je môj subjektívny názor. Ďalšími veľkými výhodami tohto seriálu je takmer nulová existencia klišé a bezproblémovosť scenáristov v odstránení kľúčových, niekedy roky budovaných charakterov. A za všetky spomenuté faktory je aj 5 hviezd málo. P.S : Nikdy som nevidel vo filme takú čistú, krásnu a jasnú bratskú lásku ako medzi O´Reillyovcami. Nádhera. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (22)

  • Epizoda je propojena se seriálem Rodina Sopránů (od r. 1999). Vězni sledují televizní pořad, ve kterém se objeví herec Robert Iler. V pořadu je herec doslovně jmenován jako „Tony Soprano – Robert Iler“. Takže herec hraje sám sebe, jako herce, který hraje v Rodině Sopránů. (HonzysKISS)
  • Craig muMs Grant, představitel Arnolda 'Poety' Jacksona, si napsal všechny básně, které v seriálu četl, sám. (Vikess)
  • Mnoho tetování, která jsou v seriálu k vidění, je skutečných. Maskéři tak neměli příliš práce například s Christopherem Melonim, Chuckem Zitem nebo Deanem Wintersem. (CRYPT)

Související novinky

Sirotek Thor konečně adoptovaný?

Sirotek Thor konečně adoptovaný?

29.12.2011

Nejdřív se na něj vykašlal režisér jedničky Kenneth Branagh, pak televizní tvůrce Brian Kirk a nedávno kvůli obvyklým „tvůrčím neshodám“ i Patty Jenkins (Zrůda). Následně studio Marvel oslovilo další… (více)

Reklama

Reklama