Reklama

Reklama

Oz

(seriál)
  • USA Oz
všechny plakáty
Trailer
USA, (1997–2003), 54 h 37 min (Minutáž: 53–98 min)

Tvůrci:

Tom Fontana

Hrají:

Ernie Hudson, J.K. Simmons, Lee Tergesen, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Harold Perrineau, Terry Kinney, Dean Winters, George Morfogen, Rita Moreno (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(56)

Americký televizní seriál napsaný a vytvořený pod taktovkou Toma Fontany. Vyšlo šest sezón v rozmezí šesti let (1997-2003). OZ je přezdívka nápravného zařízení kdesi ve státech. Mnoho příběhů se odehrává v Emerald City, kde panují podivné pravidla. Zkráceně „Em City“ je experimentální typ vězení. Příběhem nás provází Augustus Hill (Harold Perrineau) bývalý drogový dealer a feťák nyní na kolečkovém křesle. (gruvacek)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (97)

Fr 

všechny recenze uživatele

OZ JE ODPLATA. Chcete člověka potrestat? ZAVŘETE HO S JEMU PODOBNÝMI! OZ jsou těžké časy, vytvářející těžké časy.... PRVNÍ SÉRIE ***** Všude samej zmrd, černoši, černoši muslimové, běloši, běloši náckové. Nenáviděj se mezi sebou, ale i navzájem. TOHLE PROSTŘEDÍ MÁ CO NABÍDNOUT!!! Umírají kvůli drogám, ale taky pro pár bot nebo kvůli zkurvenejm cigárům. Lidskej život tu nemá hodnotu! Zákulisí vedení věznice, Timmy McManus a jeho sen o perfektním vězení, které mu přerůstá přes hlavu. Intriky, že by na královských dvorech čuměli. Plno krys různých velikostí! Zajímá vás, co je na vězení tak úžasnýho, že jsou stále plný? Tady máte vězeňský manuál! Tak račte vstoupit! A NEZAPOMEŇTE SI SEBOU VZÍT RTĚNKU! DRUHÁ SÉRIE ***** S úsvitem v Oz zavládl mír. Konec EM CITY?.... Nová pravidla, stejní lidé. Může to fungovat? Asi jsem si tenhle skurvenej odpad (lidi, kteří by měli bejt spíš mrtví) oblíbil! TŘETÍ SÉRIE **** Život v Oz stojí za hovno a jedině blázen nebo republikán bude tvrdit opak.... Boxerský zápasy pro oživení a já zjišťuji, že víc jak 2 díly za sebou prostě nedám! Napraví to 4.série? Kokosák Adebisi připravuje vzpouru... Několik důvodů, proč má smysl seriál vidět: 1.) Zajímá mě, jak může vypadat ,,dojemné“ vězeňské setkání dědy s vnukem. 2.) Uvidím, co se stane s chlapem, který nevědomky žere sklo. 3.) Nemám rád nácky. 4.) Nemám tuchy, k čemu se ve věznici používá Sodium Pentothal. 5.) Jsem proti trestu smrti. 6.) Doma přemýšlíme, kde nám bude – až nás chytnou - nejlíp. 6.) Nevím, proč nemám na Sicílii jíst rajskou. 7.) Když boxuju, myslím na tátu. PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

O.Peta 

všechny recenze uživatele

Sliboval jsem si víc. Oz se odehrává pro mě ve velmi atraktivním prostředí, ale vůbec mi nesedí ty vypravěčské vstupy a průvodce v roli Harolda Perrineau. Další co fakt nemusím, je nadměrné využívání Boha, tady se o ničem jiném v podstatě nemluví. Ať má víru každý jakou chce, to nikomu neberu, ale proklamovat skoro v každé větě jak je všechno Boží vůle a podobně, to nevydržím. Po první řadě pokračování odkládám. 60% ()

Reklama

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Z první série mám veskrze kladné pocity, prostředí ve kterém se děj odehrává je dobré a věrohodné. Ovšem uvěřit, že by někde ve světě OZ – Em City fungovalo, tak jak je to ukázané v tomto seriálu je těžké…Herci jsou s citem obsazení (všechny rasy), hrají dobře a nepřehrávají a i když jsou to vrazi, dealeři a všelijaká verbež, dokážete si k nim po pár dílech vybudovat určitý vztah. Já si nejvíce oblíbil Beechera (Lee Tergesen) a Adebisiho (Adewale Akinnuoye-Agbaje). Poslední díl první série je nejlepší a nemá chybu, díky němu se alespoň na druhou sérii doopravdy moc těším. 8/10. Edit (17.7.2011) - Druhá série si drží kvalitativní laťku stejně vysoko jako předchozí a proto hodnocení neměním. Oz budu sledovat dále. 8/10. Edit (28.7.2011) - Třetí série 10/10. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

K tomuto seriálu mě přivedly diskuse o podobnosti s The Wire, avšak po dokoukání obou těchto prvotřídních děl jsem dospěl k závěru, že svým konceptem si tyto pořady nejsou až tolik podobné. The Wire je především stoprocentně realistickou a pravdivou sondou do společnosti a "systému", Oz je přeci jen komponována jako Tv Show, která staví na první místo své postavy a zajímavosti jejich zápletek. První důležitá věc je, že hlavních postav je poměrně dost (6+) a z hlediska vyprávění jsou si naprosto rovny, Oz využívá je, i řadu dalších charakterů k vykreslení všech možných strastí, příhod a událostí bohatě pokrývajících stupnici zážitků od "štěstí za mřížemi" až po týrání, znásilňování a naturalistické vraždy. Realističnost sice první housle nehraje, ovšem ty druhé už ano, Oz vypovídá dost o psychice vězně, o atmosféře, o přizpůsobování se životu za mřížemi i o nevděčné práci vedoucích pracovníků, jejichž dobré úmysly se často v hovno obrátí... Komplexnost a dokonalost Oz sice nedosahuje úrovně The Wire, avšak to je jen otázka pomyslného trůnu, jako drama Oz nepochybně patří mezi to nejlepší, co kdy bylo pro TV natočeno... Je vidět, že oproti Oz byl Prison Break jen dětská hra. 9/10 ()

esopesokeso 

všechny recenze uživatele

Už som skoro na konci druhej série a veľmi dobre sa na to pozerá.Predstavia vám pár postáv a čakáte, že nejaká je podstatná a hned behom zvratu kohosi podpália a pošlu do kytiek.Dej sa rýchlo a dynamicky rozvíja, žiadné telenovelské naťahovačky, postavy sa vyvíjajú, kastrácia, či odkusnutie penisu ani v tomto seriále nechýba, čo je veľmi dobre.Každú chvíľu príde do väzenia nová postava a je to ako ruská ruleta...ktosi musí byť oprcaný, niekto musí chcípnuť a byť podvedený.A idem na ďalšiu časť.. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (22)

  • Úplné znění jména vězení Oz bylo Oswald Maximum Security Penitentiary. Později byl název změněn na Oswald State Correctional Facility, Level 4. (CRYPT)
  • Chuck Zito se prvně účastnil konkurzu na motorkáře, jelikož měl ve skutečnosti status Veterána Hell's Angels, které opustil v roce 2005. Kvůli jeho silnému newyorskému přízvuku si Tom Fontana myslel, že lépe zapadne k Italům. (Vikess)
  • Scenárista Tom Fontana pojmenoval věznici Oswald po Russellovi Oswaldovi, který byl skutečným dozorcem v napravném zařízení Attica, ve kterém prupuklo povstání vězňů. (CRYPT)

Související novinky

Sirotek Thor konečně adoptovaný?

Sirotek Thor konečně adoptovaný?

29.12.2011

Nejdřív se na něj vykašlal režisér jedničky Kenneth Branagh, pak televizní tvůrce Brian Kirk a nedávno kvůli obvyklým „tvůrčím neshodám“ i Patty Jenkins (Zrůda). Následně studio Marvel oslovilo další… (více)

Reklama

Reklama