Reklama

Reklama

Zdivočelá země

(seriál)
Česko, (1997–2012), 41 h 15 min (Minutáž: 52–107 min)

Režie:

Hynek Bočan

Předloha:

Jiří Stránský (kniha)

Hrají:

Martin Dejdar, Jana Hubinská, Jakub Zdeněk, Jiří Langmajer, Jakub Wehrenberg, Jan Teplý ml., Radim Kalvoda, Zbyněk Fric, Václav Chalupa, Čestmír Řanda ml. (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(45)

Obsahy(1)

Úspěšný dobrodružný seriál ČT, který vznikl na podkladě dvou románů spisovatele Jiřího Stránského "Zdivočelá země" a "Aukce". Dvacet dílů seriálu vypráví o letech pro naši zemi velmi důležitých a rozhodujících - o dramatickém, politicky i lidsky konfliktním osídlování českého pohraničí v prvních týdnech po osvobození v roce 1945 až po padesátá léta, plná politické zvůle a bezpráví. Příběh, v jehož středu stojí bývalý západní letec Antonín Maděra a parta sotva odrostlých mládenců, je zasazen do našeho pohraničí, do Krušných hor i časů. Sem se totiž vrací z Anglie hlavní hrdina, aby v rodné vsi zapomněl na útrapy i hrůzy války a mohl tu "žít, pracovat a mít rád své bližní", jak sám říká. Že přichází do jiného Svatého Štěpána, než byl ten, který musela jeho rodina v roce 1939 opustit, tušil. Ale to, co ho zde opravdu čeká, nemohl odhadnout ani ve svých nejbujnějších představách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele topi80 k tomuto seriálu (30)

Zdivočelá země (1997) 

Moc povedený seriál, který i přes některá hlušší místa dokáže diváka udržet a nechat ho přilnout k té kovbojské partě, co přijela hospodařit do pohraničí. Moc mě překvapil Martin Dejdar, který mě v minulosti navzdory mnohým oceněným jako herec moc nepřesvědčil a měl jsem ho spíše za pohotového temperamentního baviče a vypravěče. Tady byl skvělý ve všech polohách. Válečného hrdiny, co jde hledat trochu klidu, vězně protaženého lágrem, navrátilce snažícího se nějak proplout i rezignovaného důchodce. Sledovat vývoj "kovbojů", kteří si prošli vývojem od hrajících si mladíků po chlapy řešící problémy všeho druhu (vnitřní i vnější) bylo asi tou nejlepší ingrediencí tohoto seriálu. Vytkl bych možná to, že někteří padouši se neustále vraceli (jeden dokonce prudí celou dobu) a u nich člověk naopak žádný vývoj nezaznamenal. Přesto jde o úchvatné dílo zachycující, jak si lidé navzájem mohou ničit život, jenž by mohl být jinak celkem pohodový uprostřed nádherné přírody. ()

Série 1 (1997) (S01) 

První série je o tom, kterak se válečný pilot Maděra vrací do rodné vsi, aby tam v klidu choval koně. O tom, že bude i tam bojovat s Němci, se zkorumpovaným byrokratickým aparátem, rabujícími tlupami či závistivými komunisty, se mu asi ani nesnilo. Ani o tom, že vedle koňů bude chovat krávy, zakládat JZD a navzdory jeho naprostému nezájmu o politiku se ho právě politika zle dotkne. V každém díle se něco děje, příběh je velmi poutavý a má moc přivázat diváka k obrazovce. Maděra musí stíhat hasit jeden průšvih za druhým, takže nebýt občasných časových skoků, nabyl by člověk dojmu, že ten člověk nemůže mít ani minutu klidu. Každopádně skvělý počin, ve kterém je politické angažovanosti a aktivismu méně, než by člověk od České televize a seriálu s tímto tématem čekal. ()

Epizoda 1 (1997) (S01E01) 

Dokoukal jsem na tomto serveru ozbvláště démonizované Rodáky a rozhodl jsem se navázat tímto seriálem, abych měl na stejné období pohromadě soudružský i nesoudružský pohled. V tomto prvním díle mě vytočily náznaky dnes módního výkladu dějin "chudáci sudetští Němci a zlí Češi" a původně jsem to tady pořádně promítl do hodnocení. Ale v dalších dílech se s Němci nikdo nijak nese... (tedy, nepáře), takže vše odpouštěno. Rozvíjí se nám poutavý příběh, který mě asi nepustí, dokud seriál nedokoukám. ()

Epizoda 2 (1997) (S01E02) 

Ta černobílost charakterů (respektive černočernost záporáků) bije do očí, ale příběh se hezky rozjel, je v tom trochu té vesnické romantiky, akce a westernu, myslím, že mě tento seriál u obrazovky bude držet sakra pevně. ()

Epizoda 4 (1997) (S01E04) 

Na nudu si tedy kovbojové ani jejich starší guruové stěžovat nemohou. ()

Epizoda 5 (1997) (S01E05) 

Napadlo mě, jestli si Maděra v tom letadle neříkal, že měl na tom válečném nebi za války víc klidu než v našem malebném pohraničí po válce. Musím trochu opravit spoludiskutujícího. Co jsem sledoval, tak Brabencův obdiv k Sovětskému svazu a jeho pokrokovým metodám se rozhořel až o něco později než ve čtvrtém a pátém díle. ()

Epizoda 6 (1997) (S01E06) 

Velmi akční díl, který nás připraví na nové padouchy, kteří nám budou střídat ty staré (a část samozřejmě zůstane). Jestli se nemýlím, tak v tomto díle se dočkáme i mírného odlehčení ve scénách, kdy nadšení soudruhů pro sovětské metody poněkud krotí volyňští Češi, kteří už s těmito metodami mají zkušenost. ()

Epizoda 7 (1997) (S01E07) 

Když došlo na ten přeskok do roku 1947, měl jsem sám tak trochu radost, že snad mělo osazenstvo statku aspoň pár měsíců klidnějších než v předchozích šesti dílech. Potěšila westernová sekvence (i s příhodnou hudbou) honby stáda za vodou. Jen si říkám, jestli není trochu přehnané, když na všech místech narazí kaubojové na stejné zlouny. ()

Epizoda 9 (1997) (S01E09) 

Když se vracel do pohraničí užít si do rodné chalupy klidu a kochat se koňmi, asi ho nenapadlo, že bude chovat krávy, plnit dodávky a zakládat JZD. ()

Epizoda 11 (1997) (S01E11) 

Tyto události by mě docela zajímaly z psychologického a sociologického hlediska. Co vedlo lidi k tomu, že se tak chovali? Jedna věc je, že každá revoluce vynese na důležitá místa totální odpad, zde reprezentovaný prostými tupými násilníky a psychopaty. Druhá věc je, odkud se to kolektivně vzedmulo. Z 6 let války? Z poválečné i předválečné bídy? Z tlaku shora, kdy i Gottwald musel před Stalinovýmilidmi nosit pleny a zákon padajícího výkalu pak šel i dolů? Všechno dohromady? Opravdu pak stačí někomu ukázat na údajného nepřítele a primitiv už se pak má na kom vyřádit, i když dotyčným terčem je válečný hrdina? To, že se Maděra o politiku absolutně nezajímal (ostatně i Vítězný únor byl v seriálu odbyt několika sekundami Gottwaldova návratu z Hradu zprostředkovaném přes rozhlas) dává celé věci ještě horší rozměr. K působivosti výslechových scén přispívá, že se odehrávají v podstatě beze slov, a ač jde o vyloženě naturalistické ztvárnění, necítím z toho přehnanou touhu šokovat, nýbrž "pouhou" popisnost. A musím pochválit Dejdara, kterého jsem měl vždy za pohotového temperamentního baviče, ale za přeceňovaného herce. Zde tu směs hrdosti, šoku i zlomenosti ztvárnil dokonale. Zajímavý je i vývoj Brabence, který se na postu krajského tajemníka přesouvá z pozice toho, co jako starosta žehlí největší komunistické excesy, do pozice toho, kdo drží basu s těmi nahoře a nejvíc ze všeho lže asi sám sobě, protože prozření je ze všeho nejtěžší. ()

Série 2 (2001) (S02) 

Jak někdo psal v komentáři, chvíli lágr, chvíli statek (kam občas někdo přijede vyhrožovat). I když je někdy cítit scénáristická snaha natahovat, přesto se pořád něco dělo a zážitek byl stejně kvalitní jako v první sérii. ()

Epizoda 2 (2001) (S02E02) 

Sákryš, nechybělo moc a já bych tomu knírovi na to polepšení skočil taky. :-) Mírné odlehčení s britským velvyslancem. ()

Epizoda 3 (2001) (S02E03) 

Díl obsahující několik potěšujících odlehčených momentů. Družba se svazáky, profesor, adventisté i dar pro učitelku potěšily. ()

Epizoda 5 (2001) (S02E05) 

Před rozhodnutím, zda v base bonzovat výměnou za příslib svobody, je dobré si dobře promyslet, jestli mě budou potřebovat i venku. A pokud mě nechají dostudovat, přestože jsem jako donašeč selhal, je rovněž dobré klást si otázku, proč. Ono je to vlastně jednoduché. Ze studenta může být jednou fotr od rodiny a ten už bude mít co ztratit, když odmítne. ()

Epizoda 6 (2001) (S02E06) 

Žabák se stal kultovní postavou, která si dokonce vysloužila natočení celého filmu. No já nevím, mně linie s Žabákem přišla jako taková scénáristická výpomoc pro natažení stopáže (navíc to zlo bylo až příliš jednoduše přímočaré), byť její vyústění v příštím díle bylo zajímavé. ()

Epizoda 7 (2001) (S02E07) 

POZOR SPOJLER. Čím budete pro děti, které vyrůstaly bez vás a vy se po dlouhých letech vracíte? Možná podobně cizím elementem, jako kdyby si matka nabrnkla nového nápadníka. Možná padá vina na Ilonku i ostatní, že klukům o tátovi víc nevyprávěli. ()

Série 3 (2008) (S03) 

Tato série vlastně ani není obžalobou komunistů, jako spíše o tom, kterak stejné typy lidí dokáží nastartovat to nejhorší ze svého "charakteru" pokaždé, když je k tomu příležitost a ke svému vzestupu využít podrazy na všechny okolo. A tak se nám shromáždí kariérističtí slizouni (zde ztvárněni postavou Jana Čenského), běžní bezpáteřní křiváci (zde ztvárněni postavou Jana Šťastného), pragmatičtí kariéristé (Jiří Dvořák), pomstychtiví vychcánkové (Vokoun, jméno herce neznám) a mnoho dalších. Vzpomněl jsem si u toho na všechny ty rodiny Pithartů, Pajerů, Uhlů, Šabatů, Dienstbierů a dalších, jejichž členové byli u všeho. Chtěli věšet komunisty ještě v době, kdy už to i Tondovi Zápotockému připadalo passé, byli u Pražského jara, byli u takzvané sametové revoluce a jejich nejmladší generace je u současného utahování šroubů, zavírání hub a přituhování cenzury ve jménu vyšších cílů eurounijní internacionály. ()

Epizoda 4 (2008) (S03E04) 

Díl, kde se toho zdánlivě moc neděje. Viděl jsem jich víc najednou, tak snad se trefím. V paměti mi utkvěla slova Bena o tom, pro koho je či není emigrace. Rovněž od minulého dílu vidíme, kterak se nám stejní lidé vždy dokáží chopit příležitostí a být vždy u toho. Lze to roztáhnout do mnohem delšího časového umění a dědí se to z generace na generaci. Jen si vzpomeňme, kterak příslušníci rodin Šabatů, Uhlů, Pajerů, Pithartů, Dienstbierů a dalších dokázaly věšet nekomunisty v 50. letech, být u Pražského jara, být u samotové "revoluce" a poté se agilně pustit do dalšího budování nadnárodního socialistického ráje, tentokrát nikoliv pod patronací Moskvy, ale Bruselu. ()

Epizoda 5 (2008) (S03E05) 

Jerryho sviňská manželka na zabití. To je tak, když si někdo nabrnkne angažovanou svazačku. ()

Epizoda 7 (2008) (S03E07) 

Pěkně zfilmované přituhování. ()

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Reklama

Reklama