Reklama

Reklama

Dempsey a Makepeaceová

(seriál)
  • Velká Británie Dempsey & Makepeace (více)
Akční / Krimi / Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (1985–1986), 24 h 46 min (Minutáž: 44–96 min)

Tvůrci:

Tony Wharmby

Hudba:

Alan Parker

Hrají:

Michael Brandon, Glynis Barber, Ray Smith, Tony Osoba, Nick Brimble, John Terry, Caroline Bliss, Simon Crane, Mark Ryan, Gaby Dellal, Amanda Pays (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Televizní seriál Dempsey a Makepeaceová natočila v letech 1984–1986 televize LWT na popud diváků pod dojmem úspěchu seriálu Profesionálové. Jeho děj se odehrává v Londýně, kam v rámci policejní výměny přilétá poručík N.Y.P.D. James Dempsey. Je přidělen k zvláštnímu oddělení policie SI-10 pod velením detektiva superintendanta Gordona Spikingse, kde je mu jako partnerka přidělena seržantka Harriet Makepeaceová. Titulní postavy ztvárnili Michael Brandon a Glynis Barberová, kteří se v reálném životě v roce 1989 stali manželi. (Česká televize)

(více)

Recenze (218)

MM11 

všechny recenze uživatele

Osmdesátky jako vyšitý. Někdo se už jen po tomto sdělení půjde vyzvracet, tomu zbytku bych doporučil opravdu neobyčejnou pecku z dané éry. Nešitou horkou jehlou (jako současné kriminálky v Británii), ale pozoruhodně svěží a uvolněnou. Ústřední dvojice tahá po věčně špinavém Londýně zločince s vtipem a nadhledem vždy na jazyku. Michael Brandon i Glynis Barber mají oba naprosto parádní charisma (Barber je navíc pekelně sexy) a jejich výchozí myšlenku jakožto konflikt VB/USA dotáhli do maxima. Sami mají nad sebou správně řízného šéfa, což je anglická specialita. Epizody nejsou originalitou ve zlatém fondu, i když si pamatuji na pěknou řádku z nich, které propracovaností strkali do kapsy i chlapce z Profesionálů. Jsou přesně jako úvodní znělka, mají říz a vrozenou naivitu. Nehrají si na umění a zároveň znají svou cenu. Musím potvrdit, že slovenský dabing byl doopravdy vrcholnou prací. Je to jako bonus, povýšil tenhle seriál do té nejužší špičky. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Londýnská víkendová televize vytvořila v sedmdesátých a osmdesátých letech řadu normožánrotvorných seriálů. DEMPSEY A MAKEPEACOVÁ tvoří vedle PROFESIONÁLŮ další z této pozoruhodné řady. I při zřetelném oslabení "nadžánrových" prvků ve srovnání se starším seriálovým bratrem toho zůstává dost; "koukatelnost" rozhodně ani tady nepřichází zkrátka. Konfrontace mužského a ženského myšlení a cítění, britské kultivovanosti a americké drsně sympatické přímočarosti je zdrojem neutuchajících gagů, jejichž páteří je vzájemné postupné sbližování odborné, lidské i partnerské. Aristokratická policistka s plebejským vzezřením umí být i distinguovanou dámou z vyšších kruhů, i vlídnou a taktní přítelkyní svých někdy velmi problematických blízkých žen. Její sociální i etické cítění je mimořádné a nadané darem kultivovat své okolí. Mění a vyvíjejí se oba, více však Dempsey, postupně slevující ze své chlapácké pózy; sbližuje se a podléhá Harrietinu osobnostnímu kouzlu. Červánky současného stavu tehdy dovršované ženské emancipace (ve Francii obdobný typ postav zvládala např. Girardotová, v některých rolích také Deneuevová nebo Ardantová) nalezly v sličné, Thálií bohatě nadané Jihoafričance přímo svou symbolickou inkarnaci. Vystupňovaná "akčnost" seriálu je vyvažována kulturností jeho hereckých protagonistů i rolí, které zastávají. Nejen pro minulou, nejen pro současnou, ale zřejmě i pro budoucí generace stále vděčných diváků. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„O koľkej chodí do práce?“ – „Čím neskôr, tým som radšej.“ OK, druhí Profesionáli to nie sú, ale o to ostatne tvorcom ani nešlo; vydali sa skôr cestou úsmevného buddy príbehu a v tomto šéfovia kastingu trafili klinec po hlavičke. Takže nielenže príbehy sú napínavé, akcia slušná (hoci o ňu rozhodne nejde a niekedy je akčná scéna rozpútaná veľmi hlúpo, napríklad unesené dievča je vyslobodené z karavanu, únoscovia si nič nevšimli a tri kroky pred útekom do lesa dievča nešikovne zakope do rachotiaceho haraburdia a oni sa po nej rozbehnú a "prekvapivo" ju polapia), zvučka bohovsky adrenalínová a atmosféra bezchybne britská (daždivé počasie, typické domy). Navyše, z originálnemu námetu (čo sa stane, ak prehnane sebavedomý americký fízel prichádza do UK spolupracovať s miestnym upätým policajným zborom v čele s blondínou s podrezaným jazykom?) zaručuje neustály nával napätia prameniaceho zo stretu osobností, názorov, pováh a v neposlednom rade akiste i národov. Čo je v seriáli veľmi často a veľmi vtipne využité ("Prikazujem vám to. nezabúdajte, že ja som poručík a vy len seržantka." - "V anglickej polícii taká hodnosť neexistuje."). Ale je tu i výborné herecké obsadenie (nielen dvoch hlavných rolí, mojím miláčikom bol večne namosúrený a infarkt dostávajúci šéf Spikings). Chémia a nenávistné americko-anglické vzájomné doberanie medzi charizmatickou a sympatickou dvojicou funguje na jednotku (obaja herci sa v r. 1989 zobrali a dodnes sú spolu), mojou najobľúbenejšou postavou ale vždy bol takmer dvojmetrový „Indián“ Nick Brimble, hoci hral len v dvoch (z tridsiatich) epizódach. V našich končinách treba vyzdvihnúť aj kultový dabing Borisa Farkaša a Kamily Magálovej. "Pamätaj, mám veľkú rodinu." - "To je dobre, aspoň ťa bude mať kto v base navštevovať." - "Len aby nenavštívili aj teba." - "Budem sa tešiť." ()

vox_populi 

všechny recenze uživatele

funguje to na 100% i po 34och rokoch!!!...a určite to nie je len tým najlepším dabingom v celej histórii Č-S dabingu...len dve veci mi tam vadili - nažehlené puky na džínsoch a židovská svadba v predposlednom dieli (dcéra klenotníka-zločinca si brala syna šéfa filmovej produkčnej spoločnosti Warnera) ()

SZYslak 

všechny recenze uživatele

Glynis? Kdo muze dat sve dceri takove jmeno. Proc ne Hildegarda nebo Eulalie? Jak ja ji miloval. Snil jsem mnoho mokrych snu a to jeste v dobe, kdyz jsem myslel, ze je to jen na curani (asi proto byly mokre ha ha ha) a pral si byt drsnym porucikem Dempseym s bratislavskym prizvukem. No zral jsem to jak Twister z KFC, decko no. A to mi pripomina, slovensky dabing 120%. Cesky 100% sracka, pan Vondra a pani Hudeckova prominou. Ceskoslovenska televizia Bratislava uvadza ... Dempsi a Mejkpisovaaa ... v slovenskom zneni Boris Farkas, Kamila Magaaalovaaa, Ivo Gogaaal ... ()

Galerie (32)

Zajímavosti (14)

  • Představitelé hlavních rolí Michael Brandon a Glynis Barber jsou ve skutečném životě od listopadu roku 1989 manželé a mají syna Alexandra. (Krouťák)
  • Dempsey (Michael Brandon) používa v seriáli zbraň Colt Python .357 Magnum a Makepeaceová (Glynis Barber) Smith and Wesson .38. (Raccoon.city)
  • Seriál Dempsey a Makepeaceová vznikol v podstate na objednávku, pretože potom, čo v Anglicku skončili legendárni Profesionáli (1977), zaplavili televízne štúdio tisícky listov s prosbami o ďalších originálnych vyšetrovateľov. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama