Reklama

Reklama

Rapl

(seriál)
Trailer
Česko, (2016–2019), 26 h 4 min (Minutáž: 58–70 min)

Režie:

Jan Pachl

Scénář:

Jan Pachl

Hrají:

Hynek Čermák, Lukáš Příkazký, Alexej Pyško, Lucie Žáčková, Tomáš Jeřábek, Jan Dolanský, Dana Černá, Jiří Vyorálek, Aneta Krejčíková, Stanislav Majer (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(26)

Detektiv Kuneš má zase jednou problém. Zmlátí přítele své bývalé ženy a hrozí mu odchod od policie. Vysoce postavená nadřízená má pro něj ale řešení – uklidí ho na stáž do zapadlého pohraničí. Má to jen jeden háček. Jeho skutečným posláním je objasnit dva roky starou vraždu policistky Wágnerové, jejíž vyšetřování uvázlo na mrtvém bodě. Kriminalita v pohraničí je však jedna z nejvyšších v republice – pašování, výroba drog, pytláctví, prostituce, vraždy. Kuneš musí řešit jeden obtížný případ za druhým a k tomu, proč do kraje přišel, se dostává až po čase a vlastně náhodou. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (289)

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, není to kdovíjaká perla. Vlastně nemám ani srovnání s místní žánrovou konkurencí. Tím, jak se případy omezují na stopáž jednoho dílu, je vidět, že řadu případů vesměs vyřeší nevěrohodně působící zkratky, na druhou stranu se seriál drží při zemi, co se týče různých zvratů, které divák nebo čtenář detektivek už víceméně čeká. Stejně jako Cirkus Bukowsky je i Rapl protkán drsnou atmosférou částečně odkazující na severské krimi (major Kuneš je opravdu srovnatelný s Nesbøho Harry Holem, i ostatní postavy nesou rysy postav z jeho detektivek). Jsem rád, že se u nás něco takového vůbec točí a že po nějaké době můžu opět se zájmem usedat k seriálu made in Czechia. (1 146.) ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Sledování Rapla je vlastně hrozně frustrující záležitost. Člověk totiž celou dobu cítí, že Česká televize měla tentokrát strašně dobře našlápnuto. Atmosféricky to tam prostě je, Pachl má kriminálky v krvi a navíc tentokrát vyloženě trefil obsazení, ať už je to proti typu obsazený Dolanský, věčně zachmuřený Pyško nebo samozřejmě Čermákův rapl Kuneš. Co se ale krutě nedaří je výstavba seriálu jako takového, kladení linií, které by měly působit jako červená nit, ale přitom se klidně na několik epizod ztratí z dohledu bez nějakého racionálního vysvětlení, celá struktura tak pochybně lavíruje mezi konceptem epizoda-případ a nějakým širším uchopením popisu vyšetřovacího prostředí a osobním backgroundem postav. Výsledkem je mišmaš, který dokáže přijít s výborným dílem, ale hned dalším jej shodit zbytečnou a nesmyslnou zpátečkou. Navíc někdy klasicky "pachlovsky" zahapruje scénář a postavy často mluví, jakoby jely podle příručky "Mluva drsného policajta". Potenciál tam je, to né že né. Ve druhé sérii by to ale chtělo ujasnit koncept hned na začátku, protože tady to vypadá, že se občas jelo naslepo, děj jednotlivých dílů se montoval za pochodu a pak se to tvůrci dodatečně snažili slepit roubováním nějakých širších motivů. 60 % ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rapl aneb Taková normální kriminálka. Když jsem poprvé viděl úvodní titulky, lekl jsem se, že jsem omylem pustil Pustinu. Zase ta těžba! Každý stát má holt svůj trademark. Amerika temné uličky, seveřani nekonečné lesy a my černouhelné pánve. Atmosféra příjemná, ale případy byly asi určené dětem školou povinným, jež netřeba zatěžovat hodnověrnou kriminalistikou. Drsný máčo a roztomilý nekňuba je dvojka, která se stoprocentně vyskytuje ve scénáristických učebnicích jako čítankově ideální. Policejní skvadra však byla natolik příjemná (Kuneš, Lupen, Rohan, Slepice), že jsem 1. sérii zvládl v podstatě bez újmy. Jen by to chtělo pořádný příběh a někoho, kdo umí psát kriminálku. A nedržet se fakt omletých klišé. Je to sázka na jistotu - sázka na průměr. Hvězdičkový příděl si nechám ještě projít hlavou. Co si na Raplovi cením, že je to docela klidný seriál (sic!) a hlavně přichází s velmi sympatickou atmosférou. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Detektiv Kuneš je takový český Harry Hole - byla jsem z něj nadšená úplně v každém pohybu a replice. Ale seriál je povedený celý. Charaktery postav jsou sice jen načrtnuty, ale velmi výrazně - neočekávaně jsem si oblíbila třeba i "Slepici" (poručíka Slepičkovou), která v kolektivu opravdu na růžích ustláno nemá. Trochu mě ale mrzelo, že se dalo už málem od první třetiny tušit, kdo bude tou velkou rybou, kterou budou lovit nakonec. Edit. Rapl 2. série: ze začátku docela zklamání (neodpustím si rýpanec - proč si hned dvě milenecké dvojice: Rohan/sekretářka, Kuneš/policejní šéfka, musely vytrvale vykat??), ale postupně to nabíralo obrátky až k velkému finále. Konec na první dobrou neuvěřitelný, nechápala jsem. Ale přes noc se mi to rozleželo v hlavě - a vlastně byl jediný možný. Aby detektiv Kuneš mohl zůstal tou mimořádnou, moralistně chlapskou postavou s vlastními pravidly. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Hynek Čermák je sázka na jistotu. Detektivky u nás vždycky frčely a ty seriálové obzvláště. Vzpomeňme na Hrušínského či Kodeta... Já osobně mám dojem, že dnes je u nás předetektivkováno. Podobně jako jeden čas se TV tvorbou hnala vlna doktorománií je to dnes něco povného se všemi různými krimi odděleními napříč republikou... Vždycky je tam nějaká partička ve stylu mordparty rady Vacátka, jenže tím, že leckteří herci hrají hnedle tu, hnedle tam... má divák občas problém si uvědomovat na jakou že to policii vlastně kouká... Tady seriálu prospělo, že byl zasazen do prostředí Krušných hor, které jsou opravdu krušné a tak o atmošku ve stylu severských detektivek není nouze. Akorát halt někomu může vadit, jak to tam ten pražák natírá bystrým úsudkem místním strážcům pořádku, o zločincích ani nemluvě... :-). 4 rány pěstí. * * * * ()

Galerie (433)

Zajímavosti (166)

  • V úvodních titulkách (konkrétně u jmen Lukáš Příkazký/Alexej Pyško) se objeví letecký záběr na bývalou nacistickou továrnu Sauersack (česky Rolava), jež se nachází poblíž Přebuze. (Šéfik)
  • Některé scény se natáčely v opravdu těžkých podmínkách a mrazech. Jednu noční natáčecí dobu museli herci přežít v lehkém oblečení i přesto, že venku panoval mráz -18 °C. Herec Alexej Pyško takové mrazy při natáčení odnesl oboustranným zápalem plic. (HawkeyP)
  • Krvavý potok, který teče kolem silnice v úvodu každé epizody, je u silnice III/2196 Boží Dar–Myslivny a jeho název je Černá. (sator)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno