Reklama

Reklama

Temný rytíř

  • USA The Dark Knight (více)
Trailer 4
USA / Velká Británie, 2008, 152 min (Alternativní 146 min)

Předloha:

Bob Kane (komiks), Bill Finger (komiks)

Kamera:

Wally Pfister

Hrají:

Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Michael Caine, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman, Morgan Freeman, Cillian Murphy, Eric Roberts, Ritchie Coster (více)
(další profese)

Další Batmanovo dobrodružství začíná. Jeho protivníkem je tentokrát záhadný psychopat Joker. Vítanou posilou by se Batmanovi mohl stát nový státní zástupce Harvey Dent, idealistický právník odhodlaný bojovat zejména proti mafiím ovládajícím podsvětí města. Dent chodí shodou okolností s Rachel, kterou Batman, alias milionář Bruce Wayne, také miluje. Čínský obchodník Lau, se kterým Wayne odmítne obchodovat, navrhne gothamským mafiánským skupinám pro jejich peníze bezpečný úkryt v Hongkongu, kam nesahá Dentova pravomoc. Do jednání nečekaně zasáhne Joker, který chce polovinu mafiánských peněz za likvidaci Batmana. Ti to odmítnou. Batman vzápětí Laua unese a dostane z něj jména mafiánů. Dent rozjede velkou akci, podaří se mu však dostat za mříže jen méně významné gangstery. Vzápětí Joker vyhlásí, že každý den zabije jednoho člověka, a bude to dělat tak dlouho, než Batman veřejně přizná svou identitu a nechá se zatknout... (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (264)

  • Slavnou motorku Batpod, která se vyskytuje i v navazujícím díle Temný rytíř povstal (2012), vytvořil produkční designér Nathan Crowley a supervizor speciálních efektů Chris Corbould. Tento model byl dražen v londýnské aukci, kdy jeho cena dosáhla 312 000 liber. (Jimmy15)
  • Knihy v kanceláři Harveyho Denta (Aaron Eckhart) jsou uspořádané na levé straně a poházené na pravé straně. Jde o narážku na jeho budoucí proměnu na Two-Face. (spacemaster)
  • Jokerovo neustálé olizování rtů není náhodné, Heath Ledger to dělal úmyslně. Součástí jeho masky byly totiž falešné jizvy, které měl přilepené k ústům. Avšak při mluvení mu tyhle jizvy měly tendenci padat, a tak si je herec vždy oblízl, aby si je na tváři udržel. (hrumsrt)
  • Celosvětová premiéra proběhla 14. července 2008 v Buenos Aires (Argentina) a v New Yorku. (Varan)
  • Právé jméno Two-Face bylo v komiksech původně Harvey Kent. Kvůli obavám, že bude nesprávně spojován se Supermanem, byl přejmenován na Harvey Denta. (Mikahu)
  • Jeden z šesti vyrobených batpodů je vystaven ve studiích Warner Bros. v Burbanku v Kalifornii. Návštěvníci si na něj mohou sednout a před zeleným plátnem si zahrát minihru, kdy je coby Batmana nahání Joker v náklaďáku. (Tristaver)
  • Sám Sir Michael Caine (Alfred) prohlásil, že Heath Ledger byl lepší Joker než jeho předchůdce Jack Nicholson. "Jack byl jako klaun mírně podlý, možná spíš jako strejda zabiják. Mohl být vtipný a dokonce vás i rozesmál. Kdežto Heath oproti Jackovi zahrál bláznivého psychopata. Heath je hrozně milý člověk, proto je jeho Joker ve filmu daleko větším a pekelnějším zjevením." (cihlenka)
  • Jedná se o první film o Batmanovi, kde se v celém snímku neobjevil ani jeden netopýr. (cihlenka)
  • Jokerova (Heath Ledger) minulost byla po celou dobu filmu zahalena tajemstvím. Jedna z teorií říká, že Joker byl bývalý voják trpící posttraumatickým syndromem. Vysvětlovalo by to jeho vztek a nechuť k vládě a řídícímu systému v Gotham City, která byla ve filmu mnohokrát zmíněná. (cihlenka)
  • Efektní scénu, kdy tahač udělá na ulici přemet, natočil režisér Christopher Nolan tak, že jeho štáb tvůrců efektů odpálil skutečný náklaďák uprostřed Chicaga pomocí pneumatické plošiny. (Epistemolog)
  • Vynález, kterým je Batman (Christian Bale) "vyzvednut" z Hongkongu, se zakládá na skutečnosti. Nazývá se Fultonův záchranný systém a byl již k vidění například v bondovce Thunderball (1965). (Martensson35)
  • Z celkové 152minutové stopáže je na IMAX kamery natočeno 37 minut. (gurmanfilmu)
  • Ve scéně na policejním oddělení, když policista vytahuje ostré předměty a nože z Jokerovy (Heath Ledger) vesty, je možné si všimnout, že jako poslední vytáhne škrabku na brambory. (Lemrus)
  • Kim Ledger, otec zesnulého Heatha Ledgera, po smrti svého syna zveřejnil deník, který si Heath vedl před natáčením filmu. V zápisníku byly různé nápady a inspirace, které chtěl Heath Ledger využít, aby vypadal jako ďábelský Joker.  K tomu dostal od režiséra Christophera Nolana v rámci možností volný prostor. V zápisníku byly například situace, které by Jokerovi přišli vtipné, jako třeba slepé děti, jedinci s poškozenými mozky nebo sombrera. Na posledním listě zápisníku napsal zesnulý herec přes celou stránku: "Bye, bye." (cihlenka)

Související novinky

Batman se blíží k půlmiliardě

Batman se blíží k půlmiliardě

14.03.2022

Druhý týden v kinech a chválený komiksový snímek The Batman už se pomalu ale jistě blíží k půlmiliardě dolarů z celého světa. Film o druhém víkendu zaznamenal jen 42% propady, díky čemuž si v… (více)

Nový Batman bude rekordně dlouhý

Nový Batman bude rekordně dlouhý

21.01.2022

Těšíte se na chystaný snímek The Batman od režiséra Matta Reevese (Válka o planetu opic)? Pak vás možná potěší zpráva, že si pro vás tvůrce vydupal u studia zatraceně tučný kus stopáže. Snímek totiž… (více)

Willem Dafoe jako Joker?

Willem Dafoe jako Joker?

19.01.2022

Herec Willem Dafoe (Spider-Man: Bez domova, Maják, Vražda v Orient expresu) dlouhé roky poslouchá ze všech stran, že by byl perfektní volbou na postavu Jokera. Batmanův arcizáporák a jedna z… (více)

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

09.01.2022

Jonathan Nolan, bratr slavnějšího Christophera Nolana a zároveň zkušený televizní veterán, jenž má na kontě věci typu Lovci zločinců nebo v titulku zmiňovaný Westworld a rovněž pomáhal psát scénáře k… (více)

Reklama

Reklama